Видове италиански ресторанти, техните прилики и различия
Mediterranean restaurant Leonardo Bansko

Предстои ви пътуване до Италия и вече сте набелязали най-интересните места за посещение. Съставили мислено и списък с поне няколко типични за Италия ястия, които ви се иска непременно да опитате. Търсите информация за заведенията, разглеждате, но колкото повече научавате, толкова повече се обърквате, тъй като в Италия заведенията за хранене не само са изключително много, но и имат различни названия?

Луксозен италиански ресторант | Leonardo Bansko

Спокойно! Просто прегледайте списъкът, който сме ви подготвили за приликите и разликите на видовете италиански ресторанти и ще можете лесно да откриете своето заведение, където да си хапнете не само вкусно, но и на добри цени.

Да започваме обиколката си из италианските ресторанти!

Това, което трябва да знаете (особено ако посещавате страната за пръв път) е, че италианските ресторанти си приличат по едно – предлагат изключително вкусна храна, приготвена с пресни и свежи продукти и се различават по:

  • интериор на заведението;
  • тип храна, която предлагат;
  • цена.

Италианските Ресторанти

Ресторантите в Италия са стилни и елегантни заведения от висок клас. Тук обслужването е на много високо ниво, интериорът е изпипан до най-малкия детайл, а за храната най-често се грижи световноизвестен шеф готвач.

Италианска вечер в Банско | Leonardo Bansko

Не са малко и ресторантите, които имат една или няколко звезди Мишлен. Менюто в италианските ресторанти е разнообразно и много вкусно, а цената – по-висока в сравнение с останалите видове италиански заведения.

Trattoria

Траториите са подобни на ресторантите, но са с по-непринудена, домашна обстановка. Тези заведения за хранене най-често са семейно управлявани, като в повечето случаи майката или бащата готвят, а синовете, дъщерите и съпрузите им са на бара, сервират или извършват други дейности в заведението.

Споменахме, че обстановката в траторията е по-непринудена и неформална, дори семейна. Тук ще ви настанят на маса с карирана покривка, ще ви донесат кана домашно вино и ще ви нагостят с вкусна, традиционна италианска храна на много добри цени. (Храната, която предлагат в повечето тратории е непретенциозна, но изключително вкусна).

Остерия

Остериите са по-евтини като цени от траториите, а интериора им е още по-неформален. Ако сте за пръв път в Италия е добре да знаете, че видовете остерия са два.

Първия вид е по-скоро магазин за вино с функции на бар. Тук можете да седнете на чаша вино и да опитате от местните видове сирена, прошуто или да хапнете сандвич.

Вторият вид остерия са малки, квартални заведения за хранене, където местните се събират, за да се хранят в спокойна атмосфера. Отворени са вечер, а храната е вкусна, домашна и евтина. Ако имате късмет и попаднете на квартална остерия с жива музика, където се събират местните, не само ще вечеряте с домашна и вкусна храна на добри цени, но и ще се забавлявате истински и по италиански.

Пицария

Пицариите в Италия отново се делят на два типа – традиционна пицария тип ресторант и Pizza à taglio (пица на парче). Първият тип пицария ви е напълно познат – влизате, сядате и си поръчвате пица. Обикновено този тип италиански ресторанти работят вечер, менюто не е много богато и в тях се предлага основно… италианска пица.

Pizza à taglio са заведения, в които се предлага пица на парче, което можете да хапнете прави. Тези видове италиански заведения са много удобни, ако нямате много време и искате да се подкрепите с нещо вкусно на бързо и да продължите обиколката си.

Особеното на този тип заведения е, че не ви продават готови, нарязани парчета, а трябва вие да кажете колко голямо парче да ви отрежат, след което ви го теглят и плащате за теглото на пицата, а не за брой парче както в България.

Обикновено в такива ресторанти има голяма опашка и първо трябва да си вземете номер и да изчакате реда си. За сметка на това малко неудобство можете да си хапнете много добре само за около 2 – 3 €.

Тавола калда

Tavola calda или „топла маса” са нещо като закусвални или барове, където се предлага разнообразна топла храна. Ястията най-често са предварително приготвени и се хапват на крак.

Tavola calda са много популярни сред работещите в близост служители, които имат ограничено време за обяд. Обстановката в този вид италиански ресторанти е непретенциозна, често са на самообслужване, а цените са много прилични.

Rosticceria

Тези видове италиански ресторанти са подобни на тавола калда и много приличат на заведенията за бързо хранене, които познаваме. В Rosticceria ястията са наредени зад тезгяха, клиентите взимат табла, поставят ястията в нея и плащат на касата. Храната, която можете да хапнете тук е винаги прясно приготвена, вкусна, топла и най-вече евтина.

Paninoteca

Paninoteca е най-простичко казано магазин за сандвичи, в който се предлага селекция от различни хлябове, сирена, салати, сосове и други. Сандвичите, които се предлагат в Paninoteca се приготвят на място, с пресни питки и със сирена и салами, произвеждани в региона.

Енотека

В миналото „енотека” са се наричали магазините, в които са се дегустирали и продавали местни регионални вина, но в наши дни „енотека” е по-скоро винен бар, в който можете да седнете с приятели и да се насладите на разнообразието на вината, които ще ви предложат. Освен богатата винена листа, в енотеката ще ви предложат и селекция от сирена, меса, салати, брускети, други.

Таверна

Таверната или механата е италианска версия на английския пъб, само че вместо бира се пие най-често вино. Таверните в Италия работят само вечер и са страхотно място за вкусна и евтина вечеря.

Pasticceria

Pasticceria са заведения, много подобни на познатите ни кафе – сладкарници, с тази разлика, че всички десерти и сладкиши, които се предлагат се правят на място.

Обикновено пастичериите са мястото, където италианците се събират, за да изпият на крак сутрешното си кафе и да хапнат набързо кроасан.

Gelateria

Джелатериите са нещо средно между заведения и магазини, в които се предлага приготвен на място кремообразен сладолед. Такъв сладолед можете да опитате само в Италия, затова не бива да пропускате да посетите поне една Gelateria. Доколко джелатерията се ползва с доверието на клиентите си можете да разберете по дългите опашки, които се вият пред нея.

Caffè

За разлика от нашите кафенета, в италианските кафенета се предлага освен кафе и закуска. Тук ще ви предложат пресни кроасани, сандвичи и ароматно кафе преди обяд, но не и алкохол. Ако държите все пак да изпиете някой коктейл, ще трябва да посетите кафенето следобед.

Особености на видовете италиански ресторанти

В много от италианските заведения кафето и сладкишите имат по две цени. Ако си поръчате кафето на бара и го изпиете на крак, цената ще е 1 – 2 евро, но ако решите да седнете (както сме свикнали в България), цената ще скочи няколко пъти, тъй като „заемате място”.

Средиземноморски интериор в ресторант | Leonardo Bansko

В някой заведения има разлика в цената на кафето и в зависимост от това дали сте седнали на маса вътре в заведението или навън.

В заведенията на самообслужване първо трябва да платите на касата, след което с бележката да се наредите на опашката, за да си вземете храната. По същия начин се пазарува и в малките, местни магазини. Първо избирате стоката, носите я да ви я опаковат, плащате на касата и едва тогава си я взимате.

Ресторантите в Италия имат такса обслужване известна като coperto или pane e coperto, затова не се изненадвайте, ако след като ви донесат сметката към нея са прибавени между 1 – 2,50 евро на човек (сервиз).

В някой ресторанти залата на първия етаж е на самообслужване и не ви взимат сервиз, но на втория етаж седнете ли на масата и обслужва ли ви сервитьор – сервиза задължително е включен в сметката. Затова първо се уверете, че сядате в правилната зала.

В някой видове италиански ресторанти се предлага menu à prezzo fisso (меню с фиксирана цена). Обикновено това меню включва предястие, основно и десерт, плюс вино и/или кафе. Мenu à prezzo fisso е идеален начин да се нахраните добре и на добри цени. Единственият недостатък (ако изобщо може да се нарече недостатък) е, че менюто предлага по-малък избор от основни ястия.

Мenu degustazione (меню за дегустация) е нещо като противоположност на меню à prezzo fisso, но идеята е подобна (предлага се няколко степенно пакетно меню). За разлика от меню à prezzo fisso, където целта е да се предлага евтин обяд/вечеря, менюто за дегустация е предназначено да покаже най-новите творения на шеф – готвача.

Този вид храна обикновено не е много евтина, като цените могат да варират от 25 евро до 150 евро. Меню Degustazione може да включва най-креативните ястия в кухнята или най-добрите италиански ястия от традиционната кухня (затова понякога това меню се нарича „меню траджионале”).

Pizza à taglio пицата се продава на грамаж, а не на парче, затова трябва да кажете „стоп”, когато решите, че парчето ще ви е достатъчно.

Добре е да знаете още:

  • Спагети „Болонезе” не съществуват в Италия. Там трябва да си поръчате талиатели със сос Рагу.
  • В пицарията никога не си делете пицата с друг – италианците никога не делят пица и ще ви изгледат много учудено.
  • Капучино след 11 часа? Не е добра идея! За италианците капучиното е приемлив вариант за закуска, но не и за по-късните часове от деня.
  • Италианското кафе е силно, ароматно и точно две глътки.
  • Ако сте свикнали да пиете кафе с десерта, забравете това правило в Италия. Тук кафето се пие, след като се подсладите с десерта.
  • Ако сте седнали на маса в заведение, което се обслужва от сервитьор, не очаквайте той да ви донесе сам сметката. В Италия е прието сметката да се носи едва след като клиента я поиска.