Традиционната италианска кухня – едно безкрайно приключение
Класическа италианска пица | Leonardo Bansko

Всяка година над 50 милиона туристи опитват италианска кухня

Италия безспорно е сред най-любимите и предпочитани дестинации за милиони туристи. Сухата статистика показва, че годишно страната е посещавана от над 50 милиона туристи и изпреварва по посещаемост дори популярната Франция, “Добрата стара” Англия, музикалната Австрия, най-силната икономически в Европа Германия и т.н.

Снимка на Ватикана в Рим | Leonardo Bansko

Защо Италия владее сърцата на толкова много хора по света?

Просто затворете за миг очи, помислете си за Италия и сами ще си отговорите на този въпрос… Предполагаме, че наред с изобилието от културни и исторически забележителности, уникалната природа, елегантните италианки (и красивите италианци) традиционната италианска кухня заема място в мислите ви.

Особености на традиционната италианска кухня

Италианската кухня се нарежда сред трите най-добри кухни в света и това съвсем не е случайно. Кулинарните традиции в страната са се формирали под влиянието на френските, арабските, гръцките вкусове, тъй като Италия е страна с древно минало и е преживяла не малко нашествия.

Като прибавим и това, че до 1800 година страната е била съставена от отделни градове-държави, всеки от които със собствена кухня, както и факта, че всеки регион на Италия има своя, регионална кухня, никак не е чудно, че едва ли има друга страна в света, която може да предложи толкова богата и разнообразна традиционна кухня.

Италианската традиционна кухня е толкова вкусна и заради простотата на съставките си. Пресни зеленчуци, току-що уловена риба и морски дарове, ароматен зехтин, искрящо вино, телешко, пилешко, говеждо, сирена… списъкът е безкраен.

За нас, хората, които не сме израснали на Ботуша италианската храна е най-вече паста, пица и лазаня, а съставките, за които се сещаме и с които свързваме италианската кухня са: тестени изделия, зехтин, чесън и домати.

Но това е една много, много малка част от ястията, които италианците приготвят и обичат.

Всеки регион в Италия има своя кухня, която се отличава от останалите. Ако отидете в Южна Италия например ястията, които ще опитате ще са с морски дарове, с прясна риба, скариди, омари, паста, докато в Северна Италия ще ви предложат ястия с големи парчета месо, много зеленчуци и ориз.

Семеен италиански ресторант | Leonardo Bansko

Италия е страната на сирената, виното, лазанята, пастата, сладоледа и разбира се пицата… за малко да забравим и италианското кафе.

И това не е всичко…

Италианците казват:

Готвенето е въпрос на любов и време. Колкото повече време и любов – толкова по-добри са ястията, които се приготвят”.

В Италия храната не е нещо, което просто трябва да се „сготви”, за да се изконсумира набързо. За хората на Ботуша храната е свещена и трябва да ѝ се отдели достатъчно време както да се приготви, така и да се консумира. Тук не се толерира храненето на крак или по улицата, защото за италианците храната трябва да се усети с всички сетива, а това става единствено, когато се седне около масата.

Немалко влияние върху формирането на традиционната италианска кухня играят и традициите, които италианците следват и днес. За разлика от останалите страни, в Италия майката, жената е поставена на пиедестал и няма италианско семейство, което да не се ръководи от най-възрастната жена в семейството. Семейството, като „клетка на обществото” е на голяма почит, а събирането около масата за обяд или вечеря е нещо, което е от много голямо значение за италианците.

Заведения с традиционна италианска кухня

Кулинарната индустрия в Италия предлага всичко като храна и всички възможни начини за хранене – и за забързани туристи по улиците, и за през почивка между обиколките, и за ценители, дошли на кулинарен туризъм, за да опитат уникалната италианска кухня.

Естествено, италианците се гордеят с традиционната италианска храна. Затова сред всевъзможните специалитети, които се предлагат на пъстрия туристически поток, акцентът е върху местната италианска кухня.

В Италия има специални заведения, където се предлага традиционна италианска кухня. Те са съобразени с различните социални групи туристи – с възможностите им, но най-вече с навиците им. Тези специализирани заведения за хранене са остериа, траториа и италиански ресторант.

Остериите са от типа на малките механи. Те водят началото си от някогашните странноприемници – най-старата “лицензирана” остерия в Италия е от 14 век. Тогава тези заведения са имали важна социална роля като място за срещи. Предлагало се много вино, храната била “по-малко на мода”, в някои имало и стаи за преспиване.

Самата дума произлиза от латински термин със значение на “гост” – къща за гости. Днес остериите предлагат приятна задушевна обстановка, няколко вида домашно приготвени ястия, някъде се предлагат и стаи.

Траторѝята е близка до остерията, води началото си подобно на нея, но е малко по-висока категория. Тук храната и вината са в доста по-големи количества, менюто е по-разнообразно, може да се поръчва и за вкъщи. Обстановката се доближава до домашна.

Този тип заведения донякъде могат да се сравнят с бистро. Те са фамилни ресторантчета, в които рецептите се предават между поколенията, а персоналът всъщност е семейството.

Както при остерията, и тук наименованието произлиза от латински със значение на гощавам, а в италианския значението става собственик на гостилница. Някога в тези заведения посетителите са били основно улични търговци.

Италианските ресторанти са най-високата категория заведения с традиционна италианска кухня. Най-често са към хотелски комплекси. Този модел е възприет и у нас.

Такъв е например луксозният италиански ресторант Леонардо в Банско. Ресторантът е част от аквакомплекс с два външни басейна, а аквакомплексът е към петзвездния хотел  Лъки Банско СПА & Релакс. В Леонардо храната се приготвя по автентични старинни рецепти от Италия и с италиански продукти.

Кулинарният туризъм в Италия – всеки пети със специален интерес към местната храна

Кулинарният туризъм в Италия по напълно разбираеми причини се съчетава с обиколките по културно-историческите забележителности или с ваканционния туризъм за почивка и развлечения в някой от многобройните курорти.

Луксозен италиански ресторант | Leonardo Bansko

Невъзможно е да си в Рим и да не разгледаш поне Колизеума и Ватикана; да си във Венеция и да не се разходиш по “улиците” с гондола, да видиш площад “Сан Марко” с Базиликата, Двореца на дожите, мостовете, включително и прочутият Мост на въздишките; Националният археологически музей в Неапол, замъците, църквите, разкошната сбирка от картини в „Каподимонте”; Долината на храмовете и вулканът Етна в Сицилия и т.н., и т.н.

Курортите за пълен релакс и най-разнообразни развлечения също са многобройни – и морски, и планински. Достатъчно е да се каже, че морските брегови ивици на Италия са общо над 3300 километра, без да се броят плажовете на  Сицилия и Сардиния, и на по-малките острови.

В същото време 80 на сто от територията е от планински терени – надлъжно през страната се разпростират Апенините, а на север близо  30 процента от Алпите са на италианска територия. Тук курортите предлагат всевъзможните зимни спортове, но особено е наблегнато на почивката и забавленията.

При цялата тази привлекателност на Италия с културни, исторически, археологически, архитектурни и природни забележителности, туристите – естествено, опитват традиционната италианска кухня.

Проучванията обаче показват, че не става въпрос само за “опитване” – всеки пети турист заявява специален интерес към автентичната италианска храна. Което е естествено, като се има пред вид голямото разпространение на италианската кухня по цял свят – хората искат да видят оригинала.

На практика кулинарният туризъм в Италия е едно безкрайно приключение. Националната италианска кухня всъщност е подборка на наложили се по популярност регионални храни от 20-те области в страната. Така едно национално италианско ястие може да има няколко начина на приготвяне, които се различават в детайлите, но придават различни вкусови качества на храната.

За етикецията при хранене в италиански ресторант

Когато сте в общия туристически поток по улиците и площадите в Италия, можете да бъдете изцяло себе си. Ако не пречите по някакъв начин на околните, едва ли някой ще обърне специално внимание на облеклото и поведението – те там са шарена палитра от цял свят.

Етикет на хранене в италиански ресторант | Leonardo BanskoСъщото е и в безбройните малки заведения от рода на кафенета, бистра и други подобни. Макар че там вече туристите не минават съвсем незабелязани. Казват, че собствениците разпознавали националността дори само по това как поръчваш кафетата.

Друга е ситуацията в големите и луксозни ресторанти. Италия е страна на традициите и там те се спазват, а нарушенията се приемат като неуважение към персонала,  ресторанта и останалите му гости.

Като се има предвид днешната “влюбеност в телефоните”, може би първият съвет трябва да е за тях. За италианците храненето е като ритуал и мобилният телефон няма място до чинията на масата. Още по-малко – клиентите около масата постоянно да се взират в телефоните си, докато опитват от сервираните традиционни италиански ястия. В ресторанта дръжте мобилния си телефон под ръка, а не в ръка или на масата.

Италианска вечер в Банско | Leonardo Bansko

Луксозните заведения за традиционна италианска кухня може да купуват минералната вода в пластмасови бутилки, но на масата тя се сервира в стъклени кани и чаши. Ако в жегата сте си носили в чантата пластмасова бутилка с минерална вода, не я вадете на масата – ще стои нелепо.

Изваден пакет носни кърпички ще има същия ефект като пластмасовата бутилка – там дори салфетките не са от хартия. Ако пиете лекарства преди хранене, направете го дискретно, без да вадите и редите опаковки по масата.

Не е прието също така духането в чинията, за да изстине по-бързо. Както и ползването на клечки за зъби по време на храненето, дори и да прикривате устата с ръка – това само подчертава какво правите.

Leonardo