Местните кухни в Италия
[:bg]Пиемонт, Италия[:en]Piedmont, Italy[:] | Leonardo Bansko

Всички обичаме да си хапваме от вкусните италиански специалитети, но дали познаваме Cucina italiana наистина добре?

Да се поразходим малко из различните области на Италия и да се запознаем с италианската местна кухня.

Фриули – Венеция Джулия

Фриули – Венеция Джулия е малка област, която обаче по нищо не отстъпва на останалите региони на Италия, особено що се отнася до кулинарните традиции.

Фриули - Венеция Джулия | Leonardo Bansko

Като граничен район, кухнята на Фриули – Венеция Джулия е силно повлияна от австрийската, унгарската, хърватската и най-вече словенската кухня. Типични ястия за региона са полента, ньоки, кнедли със сливи, пръжки с ряпа, ястия с гъше месо и други. Тук се произвеждат Прошуто ди Сан Даниеле, Прошуто ди Саурис, шунка Carsolino, сирена като Montasio DOP, CARNIA. Популярни вина за региона са Collio, Grave del Friuli и Colli Orientali.

Венето

Местната кухня на Венето се характеризира с голямо разнообразие от морски специалитети, ястия от пресни зеленчуци и супи. Венето е земята на рибата треска, на вкусната и гъста супа с ориз и грах, на Бакала ала Вичентана (риба треска на скара и гарнирана с полента), на венецианския черен дроб (fegato con le cipolle) и на сардините със саор (sarde in saor).

Най-популярните вина, които се произвеждат в областта са Амароне, Грапа и Prosecco DOC. Имате ли път към Венето, не пропускайте да се насладите и на вкусните десерти като тирамису и zaeti (бисквити).

Вале д’Аоста

Кухнята на долината Аоста е силно повлияна от френската кухня и това си личи по приготвяните тук местни специалитети, в които основни продукти са дивечовите меса и сирената.

Типични ястия от местната кухня на Вале д’Аоста са картофения флан (ястие, типично за предалпийските и алпийските региони на Франция), Valdostrana (супа, която се приготвя от зеленчуков бульон, зеле и сирене Fontina), кестенова супа, полента (приготвя с различни видове дивечово месо или само с масло), Carbonade (стек с вино), ястие с еленово месо Valdostrana (еленско месо със сметана и хвойна, овкусено с черен пипер и мащерка).

Вале д’Аоста е област, в която приготвянето на фондю се е превърнало в религия, затова, ако се отбиете в този регион, задължително опитайте фондю със сирене Фонтина.

Най-популярните десерти, които ще ви предложат в долината на Аоста са класическа паста Мон Блан с кестени, какао и сметана, пай с различни видове местни конфитюри, „плочки Аоста” (бисквити с бадеми и лешници).От местните регионални вина можем да споменем Pinot Gris, Muller Turgau и Chardonnay.

Емилия Романа

За Емилия Романа се казва, че е кулинарната столица на Италия и ако отидете до Болоня и опитате от местната кухня, ще се съгласите с твърдението. Кухнята на Емилия Романа е богата и вкусна и тук можете да опитате от прочутите по цял свят талиатели със сос Рагу (сос болонезе), равиоли Реджо Емилия, пържени кнедли, лазаня ала Ферара, прясно изпечен домашен хляб, тортелини, свински гърди по болонски и други.

Област Емилия-Романя в Италия | Leonardo Bansko

Типични десерти за областта са торта Certosino или Pan Speziale, кестенови или зелени палачинки с чай Matcha, тарт с Маскарпоне, Нутела и малини, Cartellate или „Сarteddate” и други.

Що се отнася до вината, които се произвеждат тук, съветваме ви да опитате от белите вина Albana di Romana, Trebbiano di Romagna, Rignoletto, а от червените Gutturnio DOC, Lambrusco Marani, Lambrusco di Sorbara.

Ломбардия

Италианската местна кухня на Ломбардия е изключително богата на разнообразие на аромати и използвани продукти. Всяка една провинция в областта може да похвали с десетки типични само за провинцията рецепти. Най-характерни ястия със сигурност са тези от Valtellina и Oltrepò Pavese, но и столицата на Ломбардия – Милано изненадва с разнообразна и вкусна кухня.

Типични ястия за област Ломбардия са: ризото по Милански (приготвя с шафран, който се добавя към ориза и придава на ястието неповторим вкус и аромат), котлет по Милански, тентели от тиква от Мантуа (ястието се приготвя с амарето и сос от ябълки), полента от Валтелина (приготвя се с грис и масло), черен дроб Lodigiana (с прошуто и копър), шкембе с градински чай, Zuppa Pavece (с яйца и крутони) и други.

Област Ломбардия е дала на света десерти като Panettone (уникално вкусен сладък хляб със захаросани портокали, лимонова кора и стафиди), тортината и тортата с бадеми и лимонова кора.

Тук се произвеждат и пенливите вина Franciacorta DOCG, Франчакорта и други.

Трентино – Южен Тирол

Традиционната регионална кухня в област Трентино е повлияна от венецианската, немската и словенската кухня, което я прави интересна, вкусна и малко нестандартна.

И тук полентата е на особена почит, но за разлика в останалите области на Италия, в Трентино ястието се приготвя от пшеничено брашно или от брашно от елда (черна полента). Други типични регионални ястия са cianuncei (равиоли, пълни с конфитюр), сърнешко месо с картофи със сос от червени боровинки, ястия от сладководни риби като пъстърва, лин, змиорки т. н.

Що се отнася до десертите, заслужава да се отбележат пайовете от елда и бадеми, омлетите с конфитюр, щруделите с различни плънки, пухкавите понички.

В Трентино – Южен Тирол благодарение на своята морфология е земя на фини лозя, от които се произвеждат червени вина като Мерло, Санта Мадалена, Lagrein, Каберне, Пино, marzamino. Белите вина произвеждани в региона се отличават с лек плодов аромат и фин вкус, а най-популярните сред тях са mulo tygaru, silvan, terlainer, Kalterer DOC, teroldego, Casteller и Valdadige.

Пиемонте

Област Пиемонте се намира в северозападния край на Италия и е една от най-красивите области, в която се редуват долини, равнини и хълмисти райони. Виното Бароло, белия трюфел от Алба и разнообразните видове сирена са визитната картичка на пиемонтската кухня.

Пиемонт, Италия | Leonardo Bansko

Ако искате да се насладите на уникалните ястия от област Пиемонте, предлагаме ви да опитате пай от месо, пълнен черен дроб, яйца по пиемонтски, Raviolo „del plin” (равиоли със сирене и спанак), талярини (пиемонтска версия на талиателите), болито мисто (приготвя се от говежди глава, опашка, език и бут, които се варят заедно с кокошка и свинска наденица).

Ако обичате сирене и вино, то мястото за дегустация е тъкмо Пиемонт. Тук можете да опитате прочутите сирена Горгонзола, Фонтина, Грана Падано, Кастелманьо, Бра и други. На територията на областта се произвеждат и две от най-добрите вина, признати в цял свят – Бароло и Barbaresco.

Тоскана

Тосканската кухня е пример за здравословна и вкусна кухня, тъй като ястията ѝ са богати на естествени, вкусни, свежи и полезни съставки. Най-популярните местни ястия от област Тоскана, които трябва задължително да опитате са:

*Флорентинската пържола или T – Bone стек (ястието се приготвя от полусуров говежди котлет, поръсен само със зехтин и едра сол);

*Шкембе ала Флорентина – изключително вкусно ястие, което се предлага гарнирано с доматен сос и поръсено с пармезан;

*Супа от леща по сиенски;

*Паста с грах;

*caciucco алла Livornese (супа от риба) и други.

Сладоледът, който се приготвя във Флоренция няма равен на себе си – толкова неустоимо вкусен е. Ако имате път към Тоскана, освен задължителното посещение в джелатерията, можете да опитате и други популярни десерти като сладка оризова торта, cantuccini, коледна сладка фокача.

От вината, непременно трябва да опитате прочутото Кианти, ,Vino Nobile di Montepulciano, Montecucco.

Умбрия

Кухнята на Умбрия се характеризира с прости, но много вкусни ястия, приготвени от свежи продукти и с пресни подправки. Безспорно обаче звездата на италианската местна кухня на Умбрия са трюфелите. С трюфели се приготвят голяма част от местните ястия, като най-популярното сред тях е stranghozzi с черен трюфел. Други местни специалитети на област Умбрия са: umbricelli в Тразимено сос, див гълъб „паломба”, „carbonetti” (змиорка с черен трюфел).

Умбрия е дала на света един от най-популярните сладкиши – целувката (родена в Перуджа през 1922 година), panicocoli, tsariamola (великденска торта от Перуджа), brustegnolo (сладък хляб със сушени плодове.

В област Умбрия се произвеждат вина като Sagrantino di Montefalco Docg, Montefalco DOC, Torgiano Riserva DOCG, Torgiano DOC и други.

Лацио

Регионалната кухня на Лацио не предлага специални ястия, но въпреки това храната, която можете да опитате тук ще ви допадне със сигурност.

Област Лацио в Италия | Leonardo Bansko

Типични ястия за област Лацио са bucatini amatriciana от провинция Риети (ястие, което се приготвя от бекон, пекторино, домати и лют червен пипер), ньоки ама Романа и ригатони (типични за кухнята на Рим), спагетите, агнето кактуатор (приготвя се с чесън, розмарин, бяло вино, аншоа и лют червен пипер).

Класическите десерти от римската кулинарна традиция са  maritozo (приготвя се от тесто с борови ядки и стафиди и се поръсва със захаросана портокалова кора), bocconotti (малки сладкиши пълни с рикота), Pangiallo (десерт, приготвен с орехи, бадеми, лешници, кедрови ядки и мед).

Абруцо

Хлябът и хлебните изделия играят важна роля в италианската местна кухня на Абруцо, която предлага широка гама от продукти като царевичен хляб, хляб с картофи, panonta и други.

Спагетите също заемат важно място в кулинарните традиции на областта и тук можете да се насладите на невероятно вкусни спагети с богати сосове от различни видове меса, на tonnarelli, scrippelle и други.

Абруцио може да се похвали и с голямо разнообразие от десерти като боконоти, фератале, торони.

Местното производство на сирена предлага различни сортове Пекторино, Моцарела, Касиота, а от вината тук се произвежда червеното Montepulciano d’Abruzzo DOC.

Кампания

Гастрономическите лакомства, които предлага област Кампания са станали универсални и обичани не само в цяла Италия, но и в света. Кампания е родното място на пицата, на макаронените изделия от доматен сос, на пастата и сладоледа.

Сред най-популярните местни ястия, които се приготвят тук можем да споменем пастата с доматен сос, спагети Puttanesca, спагети с миди, неаполитанска лазаня, канелони.

Десертите, които се приготвят в Кампания също не бива да се пренебрегват. Тук можете да опитате сладки изкушения като : баба, лимонена наслада, zeppole.

Калабрия

Кухнята на Калабрия се характеризира със силни вкусове и аромати. Въпреки почти тропическите температури през лятото, чилито и червения лук са сред основните съставки на калабрийската кухня.

Сред популярните регионални ястия от областта можем да споменем изключително лютивия салам „Nduja”, ястията с риба тон и риба меч, Maccarruni cu’zugu ra Crapa и ru Porcu (тестени изделия със сос от свинско или козе месо).

Типичният калабрийски десерт е „Nzuddha” (твърда бисквита с мед, ликьор и бадеми).

Сардиния

Умереният и мек климат на Сардиния дават живот на проста, но истинска кухня със силни, решителни вкусове. Ястията, които трябва да се опитат в Сардиния са ньоки с наденица и доматен сос, puligioni (макарони, пълнени със сирене рикота, равиоли с рикота и салата, лингуини с омар и класически сос.

От десертите препоръчваме да опитате класическите bianchittos (бисквити с бадеми и лимонова кора), corridoi (пълни с конфитюр, мед и бадеми).

Сицилия

Сицилия има една от най-разнообразните и интересни кухни в Италия. Местни гозби, които можете да опитате са богати на аромати от Средиземно море, имат леки намеци от гръцката кухня и са с пикантни вкусове, характерни за северноафриканската кухня.

Област Сицилия в Италия | Leonardo Bansko

Едни от най-типичните регионални ястия от италианската местна кухня на Сицилия са паста със сардини, аншоа на скара, tortiglioni alla siciliana, кускус с риба тон, ригатони „ncaciati alla siciliana”, а от десертите, които сицилианската кухня предлага най-популярни са pan d’arancio (сицилианска торта), каноли и cassata.

Leonardo