Традиции и храни за Коледа в Италия
Традиции и храни за Коледа в Италия

Коледа несъмнено е един от най-важните семейни празници в Италия. Той е обожаван както от възрастните, така и от децата. Коледа не е просто празничен ден, в който се разменят подаръци и се приготвят вкусни храни. Това е период, богат на традиции и зареден с много обичаи и положителни емоции.

Традиции и храни за Коледа в Италия

Как празнуват Коледа в Италия?

За италианците Коледните празници са време, което прекарват предимно в домашна обстановка със семействата си. Трапезата, отрупана с кулинарни изкушения, се явява естествен център на тържествата, но не храната е най-важната, а общуването с близките хора. Не случайно стара италианска поговорка гласи: „На Коледа с родителите си, на Нова година – с когото пожелаете“. 

За Коледа хиляди италианци пътуват до родните си места, за да уважат родителите си и да се съберат с големите си фамилии. Нова година се празнува с приятели и не се правят големи домашни трапези. За веселото настроение на Коледа допринася богатата празничната украса,  в поставянето на която се включва цялата фамилия.

Традиции и храни за Коледа в Италия

Празничният цикъл всъщност започва доста преди Коледа и на практика продължава от 8 декември до 6 януари.  

На 8 декември се отбелязва религиозният празник на непорочното зачатие Immacolata. Старт на тържествата се дава с тържествен оръдеен залп от Кастел Сант Анджело в Рим. Следват редица тържества, паради и фойерверки. Повечето италианци започват украсата на домовете и дърветата в дворовете си с гирлянди и фенери точно на този ден. 

За празниците са характерни и Коледните базари, които са притегателен център за местното население и туристите. От щандовете и павилионите можете да купите интересни подаръци и сувенири, а също да се почерпите с приготвяни на място храни и да се подкрепите с напитки на фона на Коледни песни.

Коледна традиция в Италия е и размяната на подаръци. Това определено е най-чаканият момент за децата, които нямат търпение да разопаковат пакетите, поставени под елхата. 

Традиции и храни за Коледа в Италия

Тържествата в Италия неусетно преминават от един празник в друг, а кулинарният маратон обхваща Коледа, Санто Стефано, Нова година и стига до Богоявление на 6 януари. 

Какво приготвят най-често за празничната трапеза?

Спазваните традиции и приготвяните храни за Коледа създават неповторима атмосфера по време на светлите християнски празници.  Около масата италианците се наслаждават на характерни за празника ястия по рецепти, предавани от поколение на поколение. 

Приготвянето им отнема много време, но резултатите са забележителни и си струват усилията. Във всички домове домакините прекарват часове край печките, за да сътворят очакваните от близките им празнични блюда, тестени изделия и сладкиши, типични за Коледа и Нова година. 

Традиции и храни за Коледа в Италия

В навечерието на Коледа италианските семейства сядат на трапезата с нечетен брой блюда. Италианците обичат да седят дълго около масата на сладки приказки и затова вечерята може да се повтори няколко пъти до полунощ. 

В някои семейства в полунощ се пеят типични коледни песни. Други  отиват на църква за традиционната коледна литургия, а след това се срещат на площада, за да се поздравят с познатите си. 

Традиции и храни за Коледа в Италия

На Коледа семейството отново се събира по обяд. Менюто е различно и включва коронното блюдо, което всяка домакиня пази за специални случаи. Тържественият  Коледен обяд започва с антипасти, тортелини, равиоли или лазаня. Следват печена пуйка, печено телешко или агнешко, поднесени с подходящи гарнитури. 

На масата са задължителни страхотните италиански  сирена, колбаси и маслини. Обядът завършва с някой от чудесните италиански десерти и сладкиши. За доброто настроение около празничната трапеза допринасят и наздравиците с отличните италиански вина, с които всеки регион се гордее.

Традиции и храни за Коледа в Италия

Задължителен за Коледната трапеза е италианският сладък хляб Панетоне, който прилича малко на нашия козунак. Той е характерен за района на Милано, а по време на зимните празници се приготвя в цялата страна. Той вече е популярен и извън границите на родината си, включително и у нас. 

Технологията за приготвянето на Панетоне отнема време и е сложна, затова малко хора вече го правят в домашни условия. За сметка на това в дните около Коледа може да се купи от всеки  супермаркет или пекарна. 

Основните продукти, необходими за Панетоне, са брашно, яйца, захар, масло и мая. Към тях се добавят портокалови корички, стафиди и сушени плодове и се ароматизира с портокалов и лимонов сок, ванилия, ром или коняк. 

Традиции и храни за Коледа в Италия

Още един много характерен сладкиш прави конкуренция на Панетоне на Коледната трапеза. В регион Венето в Североизточна Италия се приготвя много популярният Pandoro. Историята му започва във Верона, но вече е харесван в цяла Италия и на много други места по света. Смята се, че рождената му дата е 14 октомври 1884 г. 

В този ден  Доменико Мелегати депозира рецептата за този сладкиш в патентното ведомство. Характерно за Пандоро е, че се прави от меко тесто, а съдът за печенето му е с форма на пресечена конусна звезда с осем лъча. Интересен факт е, че тя е дело на художника импресионист Дал’Ока Бианка.

Имат ли италианците по-различни обичаи и традиции от нас и какви?

Повечето италианци не ядат месо в самото навечерие на 25 декември, а го заменят с риба и зеленчуци. 

Разликата между отбелязването на Бъдни вечер в България и в Италия е, че у нас се приготвят само постни ястия, а италианците залагат на рибните ястия. Общото в ритуалите е, че и в двете страни на трапезата се слагат нечетен брой блюда.

Характерни за рождественските традиции са сцените с евангелски сюжети. Те които могат да се видят буквално навсякъде в Италия – в църквите, по площадите, в къщите и на витрините на магазините. 

Коледните сладки са важна част от традицията и са доста различни от тези, които ние приготвяме в това време на годината. Всеки регион и град имат своя запазена марка сладкиши за този празник, а историята на някои от тях трябва да се търси далеч в миналото.

В Умбрия например традицията повелява за празника да се приготвя Torciglione. Наименованието на сладкиша идва от усуканата му форма, напомняща змия. 

Тя символизира цикличността на годината, която умира и се преражда. Върху тестената змия обикновено се подреждат кедрови ядки или бадеми, които наподобяват люспи, а две захаросани череши  или стафиди представляват огнените очи на змея.

В Лигурия слагат на Коледната си трапеза класическата Pandolce. Това е мека фокача, пълна със захаросани плодове и стафиди. В Тоскана  приготвят традиционно  Panforte. Този сладкиш, пълен със захаросани плодове, бадеми и подправки, има дълга история. Първите писмени сведения за него са от преди 1000 години, като по това време той се е наричал Коледен хляб.

Типичните Коледни сладки в регион Кампания в Южна Италия са Struffoli. Тези малки топчета от сладко тесто просто се топят в устата. Те са пържени и след това са потопени в мед. Отгоре са поръсени с цветни пръчици и захаросани плодове. 

Традиции и храни за Коледа в Италия

В Марке има традиция за печене на празнична пица, която наричат pizza de Natà. Това е сладък хляб, който води началото си от селска традиция и се приготвя от тесто, лешници, орехи, бадеми, стафиди, сушени смокини, портокалови корички и лимони. 

В регион Абруцо на Адриатическо море приготвят класическия  Parrozzo, който има формата на купол. Той се прави от царевично брашно и се добавят бадеми. Отгоре сладкишът се покрива с тъмен шоколад. 

В Пулия пък правят сладки с оригинална форма, наречени Cartellate.  Те се приготвят от тънки листи тесто, оформени като роза. Пържат се в маслена баня и са подсладени с мед. 

Сицилианците приготвят или купуват за празниците коледни бисквитки и халвички с различни форми и вкусове. Сред тези сладки деликатеси е Torrone, който е с вековна традиция. Приготвя се нуга със сусам и накълцани бадеми. Друга разновидност е Cubbaita, която се прави с бадеми, лешници или шам фъстък.

Ако трябва накратко да обобщим италианските Коледни традиции, можем да ги сведем до три основни въпроса.

Снимки: Pixabay.com

Често задавани въпроси

Как обичат да празнуват италианците? 

Италианците празнуват Бъдни вечер определено семейно. В Италия Коледа е време за събиране на целите фамилии и отдаване на почит към родителите и близките.

Какво слагат на трапезата за Бъдни вечер? 

На Бъдни вечер на масата има нечетен брой ястия без месо, но не е задължително да са постни. В много региони на Ботуша традицията повелява да има риба. 

Какво е менюто за Коледа?

Коледната трапеза е отрупана с любими храни, които са различни в отделните италиански региони. Менюто е богато и включва антипасти, тортелини, равиоли, лазаня, печена пуйка, телешко или агнешко. 

Задължително се сервира микс от страхотните италиански  сирена и колбаси. Разнообразието от бисквити и сладкиши е огромно и зависи от традициите на местното население.