Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях
Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Запознаването с италианската гастрономическа традиция няма да е изчерпателно, без да опитате италианските колбаси, чиито имена отдавна са станали синоним на изискан вкус и ненадминато качество. А преживяването няма да е пълноценно, ако към тях не изпиете чаша от прославените местни вина

Едва след като опитате тази комбинация може да разберете напълно значението на La dolce vita (сладък живот) по италиански. Тя носи наслада за всички сетива и оставя незабравими спомени за романтични вечери, приятелски разговори на чаша вино с изключително мезе и уютни домашни събирания. 

За да бъде удоволствието пълно, е добре да имате познания за видовете колбаси и кой от тях с какво вино е подходящо да се консумира.

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

С какъв вкус се отличават италианските колбаси?

Италианските колбаси, подобно на пицата и пастата, разнасят славата на Ботуша навсякъде по света. И подобно на другите известни представители на кулинарната традиция се отличават с безброй варианти. В слънчевата страна се произвеждат много разновидности и според технологията те биват сурови, варени, сурово пушени, сушени и др. Колбаси се приготвят от свинско, говеждо, пуешко, агнешко, дивеч и други меса. Често се добавят бекон или субпродукти.

Традицията на италианските колбаси може да се търси далеч в миналото. Някога на тях можели да се наслаждават само привилегированите класи, но сега са достъпни за всеки.

Някои от колбасите се консумират ежедневно, а други слагаме на трапезата на празник. И в двата случая обаче виното е подходящ спътник на апетитните тънки резенчета месни специалитети.

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Местните производители спазват традициите, така че вкусът на някои продукти се е променил малко от Средновековието. В голяма степен асортиментът на колбасите е свързан с региона, в който се произвеждат, но сред тях има и национални герои като Мортаделата и Вентричина, които отдавна са завладели всички територии.

Обединяващо за всички видове е качеството на продуктите, които се влагат в тях и особено на месото. Неповторимият им вкус се дължи и на използваните подправки, които са много разообразни – черен пипер, индийско орехче, копър, розмарин, бахар, сладък и лют червен пипер и др. 

Добавят се още ядки и плодове, например шам фъстък, сушени плодове от мирта, портокалови кори. При производството на някои от тях се използва и хубаво италианско вино. 

Казват, че дори климатът и въздухът в съответната област са причина за високото качество на месните продукти и придават специфичния им вкус.

Видове колбаси и кой от тях с какво вино е подходящо да се консумира?

За да си доставите изтънчено удоволствие, е препоръчително различните колбаси да се консумират със съответното подходящо за тях вино. Изборът на напитка зависи първо от вида на месния продукт, като по-тежките, пушени и мазни колбаси се съчетават с червени вина, а по-леките вървят с бяло вино или розе. 

Изключително добра комбинация се получава, когато виното е от същия регион, където е произведен колбасът. Няма абсолютни догми в съчетаването на храните с вината. 

Водещи трябва да бъдат основно вашият вкус и предпочитанията ви. Така че, колбасите могат да се консумират и с шампанско, ако ви е празнично на душата.

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Ето и някои от най-известните видове италиански колбаси, които трябва да придружите с чаша класно вино:

Мортадела

Родината на този варен колбас е Болоня в Северна Италия, но отдавна вече се произвежда и в други региони на Италия. За туристите, опитващи я за първи път, мортаделата удивява не само с отличния си деликатен вкус, но и с впечатляващите си размери. 

Колбасът е с цилиндрична форма и обикновено е със сериозно тегло. Mortadella се прави от свинско мляно месо с парчета нежен бекон, заради което наподобява мозайка. 

Към свинското често се добавят и други видове месо: телешко, говеждо или дори конско. Някои варианти включват пръжки и карантии. Като подправки се използват чесън, черен пипер, шам фъстък, индийско орехче, вино и сушени плодове от мирта. Колбасът обикновено се нарязва на много тънки филийки и се яде с бял хляб, бисквити или сухари.

Известни марки са Mortadella di Prato и Mortadella Bologna, която се счита за своеобразен кулинарен символ на Болоня. Мортадела е приятно леко мезе за вино. Върви отлично с розе или бяло вино, но в крайна сметка всеки избира според вкусовете си. 

Най-добре е виното да е от областта Емилия-Романя. В района на град Болоня винопроизводството е добре развито, а сред известните вина в региона са Pignoletto dei Colli Bolognesi, Lambrusco di Modena и Sangiovese di Romagna.
Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Вентричина

Ventricina е доста популярен колбас в Италия. Неговата родина е регионът Абруцо, който се намира на границата между централна и южна Италия. 

Колбасът се произвежда от свинско месо и свинска мас, а като подправки се използват копър, розмарин, червен сладък и лют пипер, черен пипер. Понякога се добавят чесън и портокалова кора. 

Има два основни типа – Васто и Терамо. Ventricina Vasto съдържа 20-30% мазнини. Всички съставки не се смилат на кайма, а се нарязват на кубчета. След това парчета месо и бекон се овалват в подправки и се пълнят в обвивката. Наденицата узрява в рамките на 120 дни. Крайният продукт има остър, пикантен аромат и неравен червен цвят. 

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Съдържанието на мазнини във Ventricina Teramo е много по-високо 50-60%. Включва и странични продукти, а всички съставки се прекарват през месомелачка. Деликатесът се яде намазан на хляб и се използва за приготвяне на месни сосове. И двата вида колбаси са кръстени на населените места, където се произвеждат.

Ventricina е по-тежко и пикантно мезе и върви с хубаво червено вино, но вашият избор може също да е розе или бяло вино в зависимост от разновидността на колбаса, сезона и настроението ви. Известни местни вина в регион Абруцо са червеното Montepulciano d’Abruzzo, розето Cerasuolo d’Abruzzo и бялото Trebbiano d’Abruzzo.

Салсича 

Тези мазни колбаси се произвеждат в много региони на Италия. И във всяка от областите производството и рецептата имат специфични характеристики. В някои области свинското месо се използва като основна съставка. 

В други райони салсича може да се направи от пуешко, агнешко или говеждо месо и дори с добавка на субпродукти. Съставките не се нарязват прекалено на ситно. Смес от билки, семена от копър, сол, черен пипер, бахар и червен пипер се добавят към приготвената кайма. 

Подправките също могат да варират в зависимост от региона. В някои италиански области се добавя кориандър, в други – чесън, а също малко вино и дори сирене. Колбасът обикновено има малък диаметър

Салсича се приготвя по различни начини. Някои видове се сушат два месеца като Salsiccia Stagionata, а други се продават сурови като Salsiccia Fresca. Суровите наденици се пекат на фурна или се пържат с добавка на бяло или червено вино. 

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Сушената салсича може да се добавя към пица. Като повечето сушени колбаси с наситен вкус Salsiccia Stagionata е по-подходящо да се консумира с червено вино.

Италианските колбаси и най-подходящите вина за тях

Списъкът на популярните видове италиански колбаси не е изчерпателен. Фантастичният асортимент на тези гастрономически произведения ще впечатли и най-претенциозните вкусове, а комбинацията им с италианските вина от висок клас са предпоставка за преживяването на много приятни мигове.