Най-добрите италиански вина – само за естети
italianska-izba

Страната на виното

Италия е световен производител на вино с 20 официални винарски района, а вино се произвежда от над 300 признати сортове грозде. Италиански вина има и се търсят на всички континенти. Днес се убеждаваме, че древните гърци са били прави да наричат териториите на сегашна Италия “страната на виното”.

Италия -винени изби | Leonardobansko

До неотдавна Италия е била първа в света с годишно производство от 7 500 000 тона вино. На практика това означава, че всяка пета бутилка по света е била с италиански вина.

През последните години производството на италиански вина е намалено на 6 000 000 тона, но Италия продължава да е в челните международни класации. Всичко това е довело до силно развит винен туризъм в страната на ценители от цял свят. Голямото разнообразие на хубави италиански вина обаче често обърква туристите. Как да “отсеят” най-доброто?

Уникалност “до милиметър”

Сред многото видове грозде, от които се правят хубави италиански вина, има и характерни само за Италия. Те се получават при определени климатични условия, почви, технология на отглеждане. Произвежданото от тях вино е специфично, в друг район не може да се получи.

Тези италиански вина са означени с DOCG – най-високата качествена степен, определена от Закона за виното в Италия: контролирано и гарантирано наименование за произход. Удостоверява се в кой район е произведено виното, какъв е произходът на сортовете грозде, климатичните условия, дадената традиционна технология.

74 италиански вина са обозначени с DOCG. Те не са от всички 20 винарски района на страната, но има и от  Северните области, откъдето са най-много, и от Централните, и от Южните. Сред тях има червени, бели, розе, сухи, сладки, газирани, ежедневни, за празници и т.н. – всички възможни видове.

При това разнообразие трудно биха се излъчили “най-добри от най-добрите” италиански вина, защото всеки според вкуса и предпочитанията си ще направи класацията сред многото възможности.

Изискванията на държавата към тези италиански вина са детайлни, стриктни, перфекционистки – виното дори трябва да е бутилирано в дадения район, в който е произведено. Специалисти към земеделското министерство извършват контрола, дегустациите и оценяването. И най-малките  нарушения изваждат партидата от категорията.

Кралете на вината

Не може обаче да не се спомене червеното “Бароло”  от областта Пиемонт. Наричат го Кралят на вината с добавката, че също така е и Виното на кралете. Смятат го също така и за вино на интелектуалците.

По закон, преди да излезе на пазара, отлежава най-малко 3 години, като през едната е задължително в бутилка. Отлежаването се удължава, ако е Riserva – с още две години. Днес “Бароло” се прави в строго определена зона от провинция Кунео. Прави се от 100 процента Небиоло стар сорт грозде, известен още от Римската империя.

Виното на кралете Бароло | Leonardobansko Бялото Соаве Superiore се прави само в провинция Верона. Особените нюанси във вкуса му  идват от вулканичната почва, върху която растат лозята и технологията на производство, от която се получават допълнителни вкусове и богат аромат.

Червеното “Брунело ди Монталчино” пък е от Тоскана. Много тъмно, силно, с вкус на черни плодове. “Асти” е бяло вино, сладко и пенливо. То се прави в южната част на Пиемонт от Moscato Bianco – един от най-старите гроздови сортове в района. Смята се, че някога е пренесен от Сирия или Египет, а тук е развил нови качества.

Червено вино от Тоскана | Leonardobansko

Sforzato ди Valtellina е силно сладко сухо червено вино от Северна Италия, направено от частично сушено грозде. Виното е плътно, богато на вкус от добавените подправки и високо съдържание на алкохол.

От южните части на Италия може да се спомене червеното вино Cerasuolo di Vittoria – то е от Сицилия. Получава се от комбинацията на два сорта – Неро Д‘авола – 50% до 70% и Frappato.

Неро Д‘авола е типично Сицилиански сорт грозде. Проучвания показват, че този сорт е тук от много стари времена. Култивиран е първо от древните гълци, след това от римляните и така до наши дни.

Предполага се, че другият сорт – Frappato, е кръстоска на Sangiovese и неизвестен сорт – това сочи ДНК типизирането. Комбинацията между Неро Д‘авола и Frappato, както и технологията – от  изсушаване на гроздето през винификацията и отлежаването, до бутилирането, правят това вино неповторимо.

Хубавите италиански вина – с хубава и разнообразна италианска кухня

При всичко до тук трябва да се каже, че има и много хубави италиански вина от по-ниската степен – DOC, която е “само” с контролиран произход. Конкуренцията е голяма и при тези италиански вина старинната технология се следва стриктно, за да се запазят специфичните характеристики на виното.

Вкусна италианска храна | Leonardobansko

Разбира се, хубавите италиански вина вървят с хубава италианска кухня. Традиционната италианска кухня също е с богати традиции, които са още отпреди новата ера и са се развивали, съчетавайки различни вътрешни и външни влияния.

От външните влияния в традиционната италианска кухня могат да се посочат картофите, царевицата, пиперът, доматите и други, които местните започнали да използват много. Така през вековете до днешната италианска кухня тези храни са основна и неотменима част.

От още по-далечни времена традиционната италианска кухня е имала влияния от целия Средиземноморски район, с който страната е развивала активни връзки, особено търговски – и с Европейската част, и с Азиатската, и с Африканската.

Във времето взаимно по различен начин и степен са си влияели и различните географски райони на Италия, което във всеки регион е създало специфична местна италианска кухня със специфични готварски практики и продукти. В популярната днес по цял свят италианска кухня има много регионални ястия, които са се наложили като национални. Те обаче запазват регионалния си характер и затова се говори за италианска кухня и специалитети например от Южен Тирол, от Тоскана, Рим, Венеция, Сицилия, Умбрия и т.н.

Италианска кухня – уникална и универсална

Интересно за традиционната италианска кухня е как ястията “са си сменяли местата” през различните времена в социален план. По принцип е имало храна “на простолюдието” и храна на “висшето общество”.

Автентична италианска пица | Leonardobansko

Пицата обаче, която днес е емблематична за традиционната италианска кухня, е разбира се първа в тази “класация”. Първоначално тя е била за простолюдието, но после става любима храна в кралските дворове. Днес, както е известно, пицата е много популярна храна по цял свят, както и цялата италианска кухня.

Но тази популярност крие риск за много имитации. Затова италианците със специални закони защитават не само уникалните си вина, но и храната – например някои видове сирена да могат да се произвеждат само в дадени райони по точно определен начин.

В този смисъл има специален закон за пицата. За да може да се представя като от традиционната италианска кухня, тя трябва да е направена от точно определени съставки и подправки, в точно определено съотношение, по точно определена технология. В противен случай не може да се нарече традиционна италианска пица.

Храната и виното – част от културата

С тази си политика на защита на храната и виното си, Италия е от страните с най-развит кулинарен туризъм. Тук се организират специални турове из страната за дегустация на храни и вина. Част от политиката за развиване на кулинарния и винен туризъм са организираните многобройни кулинарни атракции, привличащи много любители и познавачи – фестивали, състезания, дни на местната и национална италианска кухня, и италиански вина.

Храна и вина в Италия | Leonardobansko

Храната и виното се възприемат като част от културата в Италия, тъй като чрез тях може да се опознават съществени факти за страната. Храната и виното показват национален и регионален бит, история, дават географски познания за дадените региони, научават се природни особености, обредност, за която традиционно се използват определени храни и вина, дори дават сведения за народопсихологията.

Затова много специалисти смятат, че кулинарният и виненият туризъм са част от културния туризъм.

 

Италианска кухня в  ресторант Leonardo Bansko

Ценителите могат да се насладят на истинската италианска храна и у нас. В ресторант Leonardo Bansko предлаганите изтънчени италиански ястия са напълно оригинални, в този луксозен италиански ресторант в Банско е гарантирано, че храната е от традиционната италианска кухня. В италианския ресторант Leonardo Bansko всичко се приготвя по автентични италиански рецепти, които се спазват стриктно.

Тук идват много познавачи и ценители, които биха забелязали и малките отклонения – нещо, което този луксозен ресторант не може да си позволи. Освен че всички италиански ястия в ресторант Leonardo Bansko се приготвят по старинните италиански рецепти, тук също така се работи само с оригинални италиански продукти и подправки.

Leonardo

Те се доставят в ресторант Leonardo Bansko от традиционни производители в Италия, които са се доказали с продукцията си в цял свят. Освен това в луксозния италиански ресторант Leonardo Bansko се ползват  само  продукти, които имат доказан екопроизход.

Тъй като традиционната италианска храна през вековете е имала различни влияния от страните в Средиземноморския район, в ресторант Leonardo Bansko се предлага и Средиземноморска кухня.

Тук се прави и изключително вкусното барбекю josper.

 

Ресторант Leonardo Bansko – кулинарното приключение

Специфичното приготвяне на храната в ресторант Leonardo Bansko може да се наблюдава от гостите на живо – в шоу кукинг-секцията майсторите готвачи правят много атрактивно своите кулинарни магии пред очите на желаещите.

Наложилото се име на ресторант Leonardo Bansko като място за ценители на истинската италианска храна, го прави място и за промоции на известни италиански майстор готвачи. Така например Филипо Савиози дойде специално в ресторант Leonardo Bansko, за да представи в Банско кухнята на Тоскана. Тоскана е една от основните кулинарни области в Италия с много специфични местни готварски традиции.

За значимостта на района в кулинарната география на Италия говори и фактът, че тук има международна кулинарна академия. Сред кулинарните специалисти, които представи в ресторант Leonardo Bansko шеф Филипо Савиози и които се съпровождаха от италиански изтънчени вина, бяха студено телешко, гарнирано  със сос от риба тон, ризото, съпроводено с черен трюфел и  шампанско, салата от октопод, зеленчуци и картофи, риба в бял винен сос, с допълнение от чери домати, каперси и маслини, и други. Представянето завърши с класически десерт Тирамису.

Като италиански ресторант, атмосферата в ресторант Leonardo Bansko навява романтика от италианското Средиземноморие – просторно, обляно в светлина, с много зеленина в цветарниците около удобните маси и столове, потопени в дискретно ухание на цветя. Това създава усещането за уют и спокойствие.

Ресторант Leonardo Bansko работи целогодишно, като през зимата интериорът се допълва от камина. Капацитетът му е от 60 места.

Снимка на ресторант Леонардо през лятото | Leonardobansko