Най-скъпите италиански ястия според туристите
Най-скъпите италиански ястия според туристите

Италианската кухня не случайно е сред най-популярните. Трудно можете да намерите голям град в света, в който да няма ресторант, предлагащ италиански ястия.

И това е вярно дори за азиатските и близкоизточните страни, които имат специфична местна кулинарна традиция. Това може да се дължи отчасти на универсалната привлекателност на двете водещи ястия на италианската кухня – пица и паста.

Италианската кухня обаче е много повече от тези две несъмнено вкусни храни. Всъщност, тя е толкова богата на история и традиции, колкото и самата страна.

Предимство на Италия е, че се смята за достъпна туристическа дестинация в световен мащаб както като местоположение и транспортни връзки, така също и като цени. Въпреки това общоприето мнение, туристите понякога се изненадват от сметките в ресторантите и някои отястията не са по джоба на всеки.

Най-скъпите италиански ястия според туристите

Кои ястия са най-скъпи и защо?

Повечето традиционни италиански ястия имат съставки според сезона и географското местоположение. Тъй като традициите в отделните райони на страната са много различни, всеки регион и дори град си има своя местна кулинарна гордост. Някои национални блюда пък на различните места са творчески допълнени от местните кулинари.

Сред отличителните качества на италианските ястия е използването на леснодостъпни, качествени и пресни съставки и простотата на тяхното приготвяне. Затова и очакванията са цените в ресторантите да не са особено високи. Може би точно поради тази причина идва и объркването при много от туристите.

Изключително често в социалните мрежи и туристическите блогове се коментира фактът, че ястията в италианските ресторанти са със завишени цени и определено не са достъпни за всеки посетител. Става въпрос дори за най-класическите италиански храни като пастата или пицата. Италианците обаче имат коментар по въпроса. Да, продуктите не са толкова скъпи в магазините, но местното население цени труда на своите хора и запазването на автентичността в тяхната кухня.

Най-скъпите италиански ястия според туристите

В Италия приготвянето на ястие не е просто работа, която трябва да свършите, за да се нахраните бързо. За хората от Ботуша храната е свещена и трябва да й отделите достатъчно време, за да я приготвите и консумирате след това с удоволствие и споделена с приятели.

За италианците храната трябва да се усеща с всички сетива и затова казват: „Готвенето е въпрос на любов и време. Колкото повече време и любов, толкова по-добри са ястията”.

И нека не забравяме, че все пак, Италия е страна, която се издържа главно от туризъм. Всяка година над 50 милиона туристи посещават Италия и се наслаждават на италианското вино и ястия. Така че, клиенти по принцип не липсват каквито и да са цените.

 

Къде цените са най-високи?

Кулинарният туризъм в Италия е разрастващ се сектор. Общоизвестен факт е, че италианците от векове приготвят едни от най-добрите храни в света. Но едно е да се предлага страхотни храна, друго е да я направиш достъпна за гостите на страната.

В продължение на много години не е било лесно да планирате цялата си италианска почивка по темата за кулинарния туризъм. При съвременните средства за информация, това вече не е проблем. За щастие, в днешно време в цяла Италия производителите на продукти и собствениците на ресторанти се опитват да запознават все повече туристите със своите кулинарни произведения от световна класа.

Кулинарната индустрия в Италия предлага всичко като храна и всякакви начини за хранене – за забързани туристи по улиците, за почивка между обиколките на историческите забележителности, за ценители, които идват за кулинарен туризъм, за да дегустират уникалната италианска кухня.

Разбира се, италианците се гордеят с традиционната италианска храна. Ето защо, сред всички видове специалитети, които се предлагат на пъстрия туристически поток, акцентът е върху местната италианска кухня.

Най-скъпите италиански ястия според туристите

В Италия има специални заведения, където се сервира традиционна италианска храна. Те се съобразяват с различните социални групи туристи – с техните възможности и най-вече с техните навици и вкусове. Тези специализирани заведения за хранене са три типа:

Остериите са подобни на малки кръчми. Те произхождат от старите ханове – най-старата „лицензирана“ остерия в Италия е от 14 век. Тогава тези заведения са имали много важна социална роля като място за събиране.

Сервирали са се много вина, храната е била по-малко модерна и са се предлагали и стаи. Самата дума идва от латински термин, означаващ „гост” – къща за гости.

В наши дни остериите предлагат приятна и сърдечна атмосфера, няколко вида домашно приготвени ястия, а някои имат и стаи за нощувка. Там можете да се докоснете до неповторимия италиански вкус на доста по-достъпни цени.

Траторията е подобна на остерията. Произходът е същият, но е от по-висок клас. Тук храната и виното са винаги в по-големи количества, менюто е с по-голямо разнообразие. Атмосферата е близка до домашната.

И разбира се, стигаме и до италианските ресторанти. Там изборът е изключително голям. Предлагат различна атмосфера и обстановка, както и изключително богати и вече доста по модерни вариации на традиционната италианска кухня.

Не липсват и луксозни места за ценителите на гурме кухнята. В някои ресторанти цените са по-високи заради местоположението в историческите центрове на градовете или дори заради гледката.

Най-скъпите италиански ястия според туристите

Най-скъпите пици в света

Както знаете, за повечето от нас, хората, които не са израснали на Ботуша, италианската храна е предимно спагети, пица и лазаня, а съставките, които можем да измислим и свържем с тази кухня, са зехтин, чесън и домати. Но явно имаме още много да научаваме по темата за италианските кулинарни шедьоври.

Интересен, но не и неочакван факт е, че именно в Италия се предлага най-скъпата пица в света. Тя е създадена от Ренато Виола в Салерно, крайбрежен град в Южна Италия, и е наречена Луи XIII.

Това е пица за двама с диаметър само скромните 20 сантиметра, но цената й не е никак скромна. Това кулинарно чудо струва $12 000. Тестото е направено от органично арабско брашно, поръсва се с розова сол от река Мъри и се приготвя за 72 часа, което му дава време за почивка, преди да бъде изпечено.

Другите продукти са толкова прекалени, колкото бихте очаквали с три редки вида хайвер – Oscietra Royal Prestige, Kaspia Oscietra Royal Classic от иранското крайбрежие и Kaspia Beluga – норвежки омар. За разкош в нея има и 7 вида сирене.

Пицата се сервира с няколко специално подбрани напитки, включително Champagne Krug Clos du Mesnil 1995, което допълва омара и хайвера, последвано от ракия Carta Real Sanches Romate Finos и коняк Луи XIII – известен като най-редкия и скъп коняк на пазара.

Най-скъпите италиански ястия според туристите

Друг рекордьор в света на пиците е произведението на Доменико Корола. Италианският готвач, който си поставил за цел за удиви целия свят, приготвил Pizza Royale 007. Съставките й са впечатляващи: накиснат в ракия омар, червен хайвер, пушена сьомга, шотландски медальони от еленско месо, доматен сос и балсамов оцет.

Ако това ви се струва семпло, има и ефектна добавка – Pizza Royale 007 се сервира с украса от златни частици. Диаметърът на пицата е само 30 см, но на търг в eBay цената й е скочила до $ 4 200. Толкова е дал за нея италиански адвокат и колекционер, който със сигурност е оценил достойнствата й.

А сега, просто за миг затворете очи и помислете за Италия. Предполагаме, че заедно с изобилието от културни и исторически забележителности, уникалната природа, умните италиански жени(и красивите италиански мъже), традиционната италианската кухня вече е заела важно място в мислите ви. Е, значи е време да започнете да планирате следващото си приключение, а дестинацията няма да ви разочарова.