Италианската кухня – прекрасна наслада за сетивата

На всеки е ясно, че италианската национална кухня е популярна навсякъде по света. Тя не е просто съвкупност от ястия, а отразява местната култура и история, превръщайки се с времето в един от най-разпознаваемите символи на Италия в чужбина.

И няма как да бъде иначе, като се има предвид огромната почит и страст на италианците, когато стане въпрос за традиционната им храна.

Приятели на маса | Leonardo Bansko

Какво представлява италианската кухня?

Задължително е още в началото да направим едно важно уточнение – тя е много повече от паста, пица и лазаня. Тъй като Италия е държава с древно и интересно минало, кулинарните традиции на Ботуша са повлияни от редица вкусове – френски, арабски, гръцки и др.

Фундаментално значение за разнообразието има и фактът, че сравнително доскоро в историята страната всъщност е представлявала отделни градове-държави. Съответно всеки регион е развил кухнята си по уникален начин и в днешно време едва ли има друга държава на планетата, която да предлага такова разнообразие.

Друга причина, заради която cucina italiana е така вкусна и приятна, е отношението към нея в страната й. Приготвянето на храна в Италия е много повече от това да сготвим набързо, защото сме изгладнели.

Няма да сбъркаме, ако кажем, че за италианците готвенето е нещо свещено. За него те казват, че е въпрос на любов и време. И колкото повече се вложи от тези две “съставки”, толкова по-добри са ястията. Съответно хапването на бърз крак или направо по улицата не се приема никак добре от местните. Те са закърмени с убеждението, че храната трябва да бъде усетена с всички сетива, а това е възможно само ако човек седне спокойно край масата, за да се наслади максимално на удоволствието.

Пица-с-Прошуто-Леонардо | Leonardo Bansko

Какви видове храна включва?

Както вече споменахме, историята на Италия е направила така, че местната кухня да е изключително разнообразна. Като цяло могат да се обособят 20 географски области със своя специфика в кулинарията.

Ако се опитаме да погледнем в по-общ план, ще успеем да обединим всичко в три региона спрямо използването на основни продукти и особеностите в начина на приготвяне – Южен, Централен и Северен.

За първия например със сигурност може да кажем, че ястията от риба и морски дарове са особено традиционни. Местните са измислили вкусна храна с общо-взето всичко, което плува в морето – раци, скариди, омари, миди и т.н., както и с многобройни видове риба.

Често морските дарове не се сервират като самостоятелно ястие, а в комбинация с тестени изделия, сосове, зеленчуци и др. В региона също така са майстори на тестените изделия, които се наричат под общото название “паста” (италианската дума за “тесто“). Сред най-популярните са спагетите, макароните, равиолите и лазанята.

Преди да се насочим към централния регион, е нужно да внесем едно уточнение – поради специфичната форма на Италия, областите без излаз на море са малко. Съответно рибата и морските дарове реално са характерни почти навсякъде.

Централните части обаче също така са известни и с брускетите си. Разновидностите са много, но в основата обикновено винаги е препечен хляб, който е натъркан с чесън и напоен със зехтин. Обикновено брускетата служи за предястие или лека закуска, но в горещите летни дни може да се ползва и за основно ястие.

Същото важи и за още един популярен специалитет от региона – кростините. При тях обаче хлябът е нарязан на по-тънко и няма чесън. Тук трябва да споменем и канелоните – кори от лазяна, които са навити на рула с плънка.

Стигаме и до Севера, където масово в готвенето се използват продукти, отглеждани на местна почва – грах, царевица, тиквички, аспержи и подобни. Например много разпространен е качамакът, който обаче се приготвя с много разнообразни съставки, включително и месо.

Популярни също така са тортелините, които представляват паста с всевъзможни плънки – сирена, зеленчуци, меса… Там, където се отглежда повече ориз, пък традиционно ястие е така познатото ризото. Не може да пропуснем и Джелато – един по-особен сладолед, който се прави от мляко, топи се по-бавно и е наистина твърде вкусен.

Разбира се, няма как да не споменем, че италианската кухня не може без сирена (достатъчно е да дадем за пример Маскарпоне и Моцарела), а оттам идва ред и за най-популярното, най-характерното и най-важното ястие в Италия – пицата. За нея е изписано и изговорено твърде много, затова ще кажем само едно нещо. На Ботуша съвсем официално има Закон за пицата, в който е описано как и с какво трябва да се прави, за да бъде наистина традиционна местна.

Италианска средиземноморска кухня | Leonardo Bansko

Здравословна ли е италианската кухня и за кого е предназначена?

Ако сте прочели внимателно горните редове, вече можете да сте убедени – тя всъщност предлага широка гама от здравословни храни. Няма как да бъде иначе в страна, където гъмжи от ястия от риба и морски дарове, независимо в кой регион ще отидете.

Зеленчуците също са с огромна роля в местната кухня, така че определено имате богат избор на здравословни ястия. Тъй като обаче Италия е известна по света най-вече с пицата и пастата (с които наистина не трябва да се прекалява), сред много хора се е създало впечатлението, че италианската кухня е доста калорична.

Всъщност, истината е съвсем друга, което е една чудесна причина да се задълбочите в пребогатото “меню” от вкусни ястия на cucina italiana. Изборът от вкусотии е преголям, като в днешно време всеки има достъп до тях. Споменаваме това, защото в исторически план местната кухня се е развивала в две направления – на висшето общество и на простолюдието, като пицата и пастата произлизат от втората.

В нашето съвремие ситуацията е съвсем друга, като чужденци с всякакъв статус от цял свят пътуват до Италия, за да се запознаят отблизо с хранителните й богатства. Може да ви звучи прекалено, но наистина кулинарният туризъм е добре развит на Апенините. Според проучвания, всеки пети турист не идва просто да опита от оригинала, а заявява специален интерес към автентичната местна кухня. Обобщено може да кажем, че днес италианската кухня е предназначена за всеки – и за който обича здравословни ястия, и за който си пада повече “лакомник”, а също така за бедни и богати, местни и чужденци и т.н.

Луксозен италиански ресторант | Leonardo Bansko

Какво е специфичното за един италиански ресторант?

В Италия държат на традициите, а както вече се разбрахме, за местните храната е нещо свещено. Затова не трябва да се учудвате, че в по-големите и традиционни ресторанти редица ваши действия могат да се приемат за неуважителни. Такова например би било постоянното надничане в телефона, докато се храните, а дори и само фактът, че сте оставили мобилното устройство на масата.

Минералната вода пък се сервира в стъклени чаши и кани, затова ако си носите от улицата такава в пластмасова бутилка, не е добре да я оставяте на масата – ще се стори нелепо за местните. Духането в чинията за по-бързо изстиване, както и ползването на клечки за зъби по време на храненето също биха се приели за неуважение.

Разбира се, в по-малките и непретенциозни заведения собствениците и персоналът не са толкова взискателни към клиентите и са склонни по-лесно да приемат специфичните привички на чуждоземците.

Иначе видовете заведения, специализирани в традиционната италианска кухня, могат да се обобщят като три – остериа, траториа, както и италиански ресторант.

Остериите приличат на малки механи, като водят началото си още от 14-ти век. В днешно време те предлагат задушевна обстановка, различни домашно приготвени ястия, а в някои има възможност и да си намерите стая за преспиване.

Траторията е подобен тип заведение, но се смята, че е с по-висока категория. Менюто е по-богато, храната и вината са в по-големи количества, а е възможно да се поръчва и за вкъщи. Това обикновено са фамилни ресторантчета, които до определена степен може да се сравнят с бистро.

Най-високата категория заведения, предлагащи традиционна италианска кухня, са т.нар. италиански ресторанти. Много често те са част от хотелски комплекси, като този модел е възприет и в България. Такъв например е луксозният ресторант “Леонардо” в Банско.

Средиземноморски интериор в ресторант | Leonardo Bansko

Защо си заслужава да посетим “Леонардо” Банско?

Ако желаете да се докоснете до наистина традиционна cucina italiana, без да се налага да отскачате до Апенините, то “Леонардо” е точното място в България.  Ресторантът е част от аквакомплекс с два външни басейна към петзвездния хотел “Лъки Банско СПА & Релакс”.

Единият басейн е за деца до 6 години, като разполага с водна пързалка. Осигурен е и спасител, а водата се отоплява постоянно. Храната в ресторанта пък се приготвя по автентични старинни италиански рецепти, при това с продукти от Италия.

Класически ястия от Ботуша или средиземноморска кухня – няма как да сгрешите, тъй като всичко е изключително вкусно. Ястията се приготвят в момента на поръчката, а гостите са посрещани с  току-що изпечена фокачаиталиански хляб с маслини и розмарин.

Тук дори може да си хапнете здравословни пици и паста. Предлагат се безглутенови такива, които се приготвят с брашно от тапиока и ориз с гарантиран био произход.

Можем да говорим дълго за специалитета “Шоколадова изненада”, за най-качествените вина от Тоскана и Пиемонт и за още много удоволствия, които “Леонардо” предлага. Най-добре обаче е да проверите сами, за да се убедите, че няма нужда да ходите чак в Италия, за да опитате превъзходната италианска кухня. Тя ви очаква с цялото си великолепие много по-наблизо – в Банско!