Най-популярните италиански готвачи през 2022
Италианският шеф готвач Масимо Ботура

Италианската кухня има своите звезди. И тук не става въпрос за коронните ястия от средиземноморската кулинарна традиция, а за хората, които ги приготвят. Италианската висша кухня постигна голям успех на наградите The best chef 2022, които се проведоха в Мадрид. Петнадесет италиански готвачи се наредиха сред 100-те най-добри в света за 2022 година. Те са вдъхновение не само за колегите си в Италия, а и за хиляди други по света, включително за екипа на ресторант Леонардо в Банско.

Не случайно италианските ресторанти са магнит за ценителите на добрата европейска кухня с уютната си обстановка и отлична храна.

Кои са най-добрите италиански готвачи?

Голямото постижение на италианската кухня на The best chef 2022 се състои с класирането на 15 готвачи в световния Топ 100, при положение, че миналата година са били 11. Най-предно класиране от италианците постигна Масимо Ботура, който е на четвърто място.

Короната остава на главата на провокативния испанския готвач Дабиз Муньос от мадридския ресторант DiverXO с 3 звезди Мишлен. Той спечели престижната награда за втори път със своя нестандартен подход към храната. Муньос е следван от други двама гиганти на световния кетъринг – Рене Редзепи и Хоан Рока.

Трябва да се споменат още двама големи италиански готвачи. На 14-то място в класацията е представителят на Италия Нико Ромито, а на 17-то се нарежда Рикардо Каманини от Lido 84, който също влезе тази година в челната десетка на 50-те най-добри ресторанти в света за 2022 г

Изненада поднесе едно от новите имена в класацията – италианският готвач Диего Роси от Trattoria Trippa в Милано, който надмина много звездни готвачи. Той направи истински подвиг, като се нареди пред големи готвачи със звезди Мишлен като Морено Седрони, Норберт Нидеркофлер и Стефано Байоко.

Другите италиански готвачи, които са включени в престижната класация Топ 100 са: Паоло Казагранде (26-ти), Мауро Улиаси (30-ти), Енрико Крипа (32-ри), Джузепе Яноти (37-ми), на 58-мо място е Антония Клугман, 59-то Флориано Пелегрино, 68-мо Феликс Ло Басо, Морено Чедрони е поставен на 79 място, следван от Доменико Марота (83), Норберт Нидеркофлер на 89 и Стефано Байоко е 99-и.

Голямо признание получи Франко Пепе от легендарната пицария Пепе в Грани в провинция Казерта, който взе специалната награда The Best Chef Pizza Award, определена като Un santo protettore della pizza (светец-покровител на пицата).

Италианска пица

Кой е шеф Масимо Ботура?

Знаменосецът на италианската кухня Масимо Ботура работи в Osteria Francescana, два пъти носител на наградата „Най-добър ресторант в света“.

Заведението е разположено близо до църквата Сан Франческо (откъдето идва и името му). Мястото съществува от 50-те години на миналия век, когато е било едно от заведенията в центъра на града с дървени маси и вино в гарафа. Там се играели карти и се хапвало на ниски цени. Около 80-те години на миналия век, в резултат на социалните промени, остерията започва да променя облика си.

През 1995 г. започва нов етап в развитието на ресторанта, който е поет от Масимо Ботура. От ноември 2011 г. Osteria Francescana може да се похвали с три звезди в справочника Мишлен. През 2016 г. Osteria Francescana достига челна позиция в класацията за 50-те най-добри ресторанта в света на британското списание Restaurant.

За Масимо Ботура кулинарните критици казват: „В страна, където културата на хранене е дълбоко консервативна, Ботура пое по смел и понякога противоречив път, след което спечели признание по целия свят“.

Италианският шеф готвач Масимо Ботура

Масимо Ботура е роден и израснал в Модена. Той развива интерес към готвенето от малък, след като наблюдава майка си, баба си и леля си в кухнята, приготвящи семейни ястия. Ботура е бил чирак на известиня готвач Жорж Коани. Ботура също работи с шеф Ален Дюкас в Le Louis XV в Монте Карло. Масимо Ботура печели награда за специални постижения Webby за 2020 г.

Любопитен факт е, че Ботура и Osteria Francescana бяха представени в епизод едно от първия сезон на сериала Chef’s Table на Netflix през 2015 г. и във втория сезон на Master of None.

Osteria Francescana представлява дванадесет маси в сърцето на историческия център на Модена. Шеф Ботура и неговият екип категорично заявяват: „Нашата кухня не е списък със съставки или демонстрация на технически умения: това е историята на италианския пейзаж и нашите страсти. Готвенето е сблъсък на идеи, техники и култури. Не е математика, вълнуващо е”.

Osteria Francescana съчетава традиционна и съвременна кухня. Тя предлага 12-степенно дегустационно меню, което се променя непрекъснато.

Остерията има и атрактивно А ла карт меню. Ето само няколко от апетитните предястия и ястия, които се приготвят под ръководството на шеф Масимо Ботура: Хрупкав гъши дроб в коричка от бадеми и лешници от Пиемонт с традиционен балсамов оцет от Модена, Равиоли с праз, фин черен трюфел и гъши дроб, Тортелини в крем Пармиджано Реджано, Интерпретация на филе Росини с гъши дроб и хайвер.

Е, няма как креативността на Масимо Ботура да остане незабелзана, нали?

Специалитет с украса

За наградите The Best Chef

Конкурсът The Best Chef е основан през 2015 г. от полския невролог Йоана Слусарчик и италианския готвач Кристиан Гадау. The Best Chef се представя като „жизнена глобална общност от ентусиасти по отношение на храната. Проект, посветен на честването на многото талантливи готвачи, които създават най-добрите изживявания за хранене в света, както и на това да бъдем глобално семейство от съмишленици, споделящи кулинарни приключения“.

Процесът на гласуване е доста сложен. Първо има кратък списък от 200 кандидати. Те включват 100 „свежи” лица и Топ 100 от предишното издание. 100-те нови лица са избрани от група от 150 анонимни професионалисти, които обикалят света и откриват таланти.

Професионалистите включват кулинарни репортери, критици, блогъри, фотографи и други забележителни личности с обширни познания за изисканата кухня.

Краткият списък от всички 200 номинирани готвачи се обявява ежегодно в края на април. Окончателният Топ 100 се създава от гласовете на 150 професионалисти, а гласуването се извършва чрез онлайн анкета.

Снимки: osteriafrancescana.it/pixabay.com