Най-популярните италиански готвачи през 2022
Италианският шеф готвач Масимо Ботура

Италия безспорно е една от най-популярните туристически дестинации в света. Сред най-големите й забележителности, освен историческите и архитектурните, са кулинарните шедьоври. Сucina italiana определено има своите звезди, като не става въпрос само за коронните ястия в Италия, а и за творците, които ги приготвят. 

Италианската кухня постигна голям успех на наградите The best chef 2022, които се проведоха в Мадрид. Петнадесет италиански готвачи намериха място сред 100-те най-добри в света за 2022 година. Най-популярните италиански готвачи през миналата година са вдъхновение не само за колегите си в страната, а и за хиляди други хора.

Това е поредното доказателство, че не случайно чудесните италиански ресторанти в Италия са стандарт, към който се стремят всички в бранша. Те са любими за милиони ценители на добрата европейска кухня с уютната си романтична обстановка и уникално вкусна храна.

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Кои италиански шеф-готвачи влязоха в класацията за 2022 г.?

15 от най-добрите готвачи, включени в  The best chef 2022, са представители на италианската кухня. Те са лицата на някои от на най-добрите италиански ресторанти в света.  Включването им в класацията The best chef 2022 е огромно постижение. Това е повече от предишната година, когато в световния Топ 100 са се наредили 11 шефове. 

Най-предно класиране от италианците постигна Масимо Ботура, който е на четвърто място. На челно място остава провокативният испански готвач Дабиз Муньос от мадридския ресторант DiverXO с 3 звезди Мишлен, който получи престижната награда за втори път със своя нестандартен подход към храната.

Муньос е следван от други двама гиганти на световния кетъринг – Рене Редзепи и Хоан Рока, а веднага след тях е италианецът Масимо Ботура.

На 14-то място в световната класация е друг представител от Италия – Нико Ромито.

На 17-то място се нарежда Рикардо Каманини от Lido 84, който влезе тази година в челната десетка на 50-те най-добри ресторанти в света за 2022 г

Най-известните италиански готвачи, които са включени в престижната класация Топ 100 са: 

 • Паоло Казагранде (26-ти)
 • Мауро Улиаси (30-ти)
 • Енрико Крипа (32-ри)
 • Джузепе Яноти (37-ми)
 • 58-мо място е Антония Клугман
 • 59-то Флориано Пелегрино
 • 68-мо Феликс Ло Басо
 • Морено Чедрони  е поставен на 79 място
 • Доменико Марота (83)
 • Норберт Нидеркофлер на 89 
 • Стефано Байоко е 99-и.

Голямо признание получи главният готвач Франко Пепе от легендарната пицария Пепе в Грани в провинция Казерта. Той взе специалната награда The Best Chef Pizza Award. Званието е определено като Un santo protettore della pizza (светец-покровител на пицата).

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Какво представляват престижните награди The Best Chef?

Началото на конкурса The Best Chef е поставено през 2015 г. от полския невролог Йоана Слусарчик и италианския гастроном Кристиан Гадау. The Best Chef се определя като „жизнена глобална общност от ентусиасти по отношение на храната”. 

Това е проект, посветен на честването на някои от  най-известните готвачи, които създават най-добрите изживявания за хранене в света. Организаторите заявяват още, че целта е да се създаде глобално семейство от съмишленици, споделящи кулинарни приключения.

Процесът на гласуване и определяне на най-популярните шефове е доста сложен. Първо има списък от 200 кандидати. Те включват 100 „свежи” лица и Топ 100 от предишното издание. В избора на 100-те нови лица участва група от 150 анонимни професионалисти, които обикалят света и откриват таланти.

В групата на професионалистите са включени кулинарни репортери, критици, блогъри, фотографи и други забележителни личности с обширни познания за изисканата кухня.

Краткият списък от всички 200 номинирани готвачи се обявява всяка година в края на април. Окончателният Топ 100 се излъчва от гласовете на 150 професионалисти, а гласуването се осъществява чрез онлайн анкета. 

Традиция е в класацията The Best Chef да фигурират талантливи представители на италиански ресторанти.

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Как се става топ шеф-готвач – историята на трима от звездните кулинари на Италия

Шеф Масимо Ботура

Първенецът за 2022 г. на уникалната италианска кухня Масимо Ботура работи в Osteria Francescana. Остерията е с две награди Най-добър ресторант в света.

Заведението е разположено близо до църквата Сан Франческо, откъдето идва името му. Мястото съществува от 50-те години на миналия век, когато е било едно от заведенията в центъра на Модена с дървени маси и хубаво вино в гарафа. 

Там можело да се играят карти и да се хапне на ниски цени. Около 80-те години на миналия век остерията започва да променя облика си. 

През 1995 г. започва нов етап в развитието на ресторанта, който е поет от Масимо Ботура. От ноември 2011 г. Osteria Francescana може да се гордее с три звезди в справочника Мишлен. През 2016 г. Osteria Francescana достига челна позиция в класацията за 50-те най-добри ресторанта в света на британското списание Restaurant

За Масимо Ботура кулинарните критици пишат: „В страна, където културата на хранене е дълбоко консервативна, Ботура пое по смел и понякога противоречив път, след което спечели признание по целия свят“.

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Масимо Ботура е роден и израснал в Модена, в северната част на Италия. Той развива интерес към готвенето от малък, след като наблюдава майка си, баба и леля си в кухнята, готвещи семейни ястия. 

Ботура е бил чирак на известния готвач Жорж Коани. Ботура също работи с шеф Ален Дюкас в Le Louis XV – известен ресторант в Монте Карло. Масимо Ботура печели награда за специални постижения Webby за 2020 г. 

Любопитен факт е, че Ботура и Osteria Francescana са известни с две участия в популярни кулинарни формати. Те Бяха са представени в първия епизод от първия сезон на сериала Chef’s Table на Netflix през 2015 г. и във втория сезон на Master of None.

Osteria Francescana представлява дванадесет маси в сърцето на историческия център на Модена. Шеф Ботура и неговият екип заявяват: „Нашата кухня не е списък със съставки или демонстрация на технически умения: това е историята на италианския пейзаж и нашите страсти. Готвенето е сблъсък на идеи, техники и култури. Не е математика, вълнуващо е”.

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Osteria Francescana съчетава традиционна и съвременна кухня. Ресторантът предлага 12-степенно дегустационно меню, което се променя непрекъснато. Остерията има и интересно А ла карт меню. 

Ето само няколко от апетитните предястия и основни ястия, които се предлагат в менюто: 

 • Хрупкав гъши дроб в коричка от бадеми и лешници от Пиемонт с традиционен балсамов оцет от Модена
 • Равиоли с праз, фин черен трюфел и гъши дроб
 • Тортелини в крем Пармиджано Реджано

В ресторанта се сервира и много оригинална Интерпретация на филе Росини с гъши дроб и хайвер.

Шеф Нико Ромито

Нико Ромито, който зае 14 място в класацията за 2022 година, управлява ресторант Reale със сестра си Кристиана Ромито от 2000 г. Той е дълбоко привързан към своя регион Абруцо, който е привлекателен за много туристи. 

Любопитен факт от биографията му е, че той е самоук готвач. Впечатляващо постижение е, че само за 7 години Ромито печели 3 звезди Мишлен

Най-популярните италиански готвачи през 2022

Неговият професионален път започва в Ривизондоли, в бившата семейна сладкарница, която се превръща в ресторант. През 2011 г. братът и сестрата Ромито преместват Reale в “Касадона”, бивш манастир от 16-ти век в Кастел ди Сангро. 

Чрез непрестанни изследвания и със силен предприемачески подход Ромито следва пътя на баланса на вкусовете в приготвяните ястия. 

За кратко време той успява да създаде остър и персонален гастрономически език и сложна система, в която съжителстват висша кухня, широко разпространени формати за кетъринг и продукти за домашна консумация. Явно това е достатъчно, за да спечели многобройни почитатели и да завоюва заветните звезди Мишлен.

Шеф Рикардо Каманини

Рикардо Каманини, който е на 17 място сред стоте най-добри готвачи в света, е израснал в малко селце близо до Бергамо в Ломбардия. Детството му не преминава в кухнята на майка му, помагайки в приготвянето на паста или подправяйки със сол различни сосове. 

Като много други момчета във всички италиански градове и села, той обичал да играе футбол и да излиза с приятелите си, а храненето за него било просто част от ежедневието.

Дори когато Рикардо си намерил работа в малък ресторант в селото, когато бил на 14 години, храната все още не е била на първо място в дневния му ред.

На първо време това било просто работа, от която да спечели малко пари, за да може да се върне да играе отново, признава той. По-късно се записва в колеж по кетъринг, защото вече бил научил различни техники, но все още не смятал готвенето за нещо много важно. 

Впоследствие обаче това се превръща в любов и Каманини продължава да работи в малки ресторанти, като непрекъснато се учи. На 19 години започва да работи под ръководството на легендарния италиански готвач Гуалтиеро Маркези. 

Това е моментът в живота му, когато той наистина разбира, че е предназначен да готви. „Влюбих се в дизайна на храната и изисканата кухня“, казва по този повод Рикардо. 

С новооткрита мания към всичко кулинарно, Рикардо решава да се премести в Обединеното кралство, за да надгради върху това, което е научил от Гуалтиеро. След това той отива в Париж, за да изучи тънкостите на френската кухня.

В крайна сметка Каманини се връща в Италия, за да стане главен готвач във Вила Фиордалисо, на брега на езерото Гарда. Тогава е само на 24 години. 

През следващите 16 години той се потапя в ролята си на шеф, научавайки се как да ръководи готвачи и да организира бизнеса. Рикардо Каманини не спира да обикаля света, за да разшири знанията си.

След като навършва 40 години, през 2014 година, Рикардо решава да отвори собствен ресторант с брат си. Намерили подходящо заведение край езерото Гарда и запазили името му Lido 84. Проектирали нов декор, който е вдъхновен от цветовете на езерото, арт деко от 60-те години и произведенията на италианския актьор Рикардо Фелини.

„Нашата философия за ресторанта беше да отдадем почит на качеството на времето“, коментира Рикардо. Той е убеден, че всеки детайл е от значение и ястията трябва да показват уважение към съставките и към клиентите. „Уважавам продуктите, техниките и мистерията, която може да се намери във всяка чиния с храна“, казва талантливият шеф-готвач.

В ресторанта на езерото Гарда вечерящите имат избор между А ла карт меню от шест степени и по-експериментално меню за дегустация от седем степени, което включва някои по-необичайни ястия. Много от блюдата носят усещане за театър, като главните готвачи ги приготвят пред очите на гостите. 

 

Често задавани въпроси

Какво е мястото на италианската кухня на световната кулинарна карта? 

Безспорно, тя е сред най-добрите на планетата, защото 15 шеф готвачи получиха заслужено признание на престижните награди The best chef 2022.

Защо италианската кулинарна традиция продължава да привлича все повече почитатели? 

Един от най-важните фактори е поддържането на приемствеността в ресторантския бранш. Днешните звезди на кулинарния небосклон са се учили от най-добрите и продължават традициите на италианската гастрономическа школа.

Как се влиза в световния елит? 

Италианските шеф готвачи показват необикновена креативност и любов към приготвянето на храната. Те са истински творци в кухнята, а резултатът са уникалните ястия в чиниите.

Снимки: pixabay.com/osteriafrancescana.it/nikoromito-com