Как да се храним в различните видове италиански ресторанти?
[:bg]Етикет на хранене[:en]Way of eating[:] | Leonardo Bansko

Етикет на хранене | Leonardo Bansko

Както всички знаем, италианската кухня е изключително разнообразна и има национални ястия строго уникални към всеки един регион на страната. Няма съмнение, че най-добрият начин да усетите автентичното италианско кулинарно майсторство, е да посетите типично италианско заведение, предлагащо традиционни за региона ястия.

Ако за първи път посещавате Ботуша, то е твърде вероятно да се объркате с разнообразните наименования на заведения там, ако не сте се информирали предварително. В Италия има различни по вид ресторанти , които предлагат различна по вид храна за всеки джоб и предпочитание за атмосфера.

А ако не сте се запознали с италианския етикет по време на хранене може да привлечете учудени погледи, ако сте на заведение. А ако сте на гости при италианци в най-лошия случай можете да обидите без да искате домакините си.

Едно от нещата, които трябва да направите преди да изберете какъв тип италианско заведение да посетите, е да решите дали целта ви е бързо похапване или типична италианска вечеря с първо, второ и трето ястие. Дали искате неформална или изискана атмосфера.

Какъв е етикетът за хранене в различните видове ресторанти в Италия?

 Италиански обичай на хранене | Leonardo

Докато в Америка споделянето на храна вече е загубило своето обаяние, в Италия традициите не се нарушават и семействата се стремят да се хранят всеки ден заедно. В Италия храненето е социално събитие и малък ежедневен празник, който задължително се споделя с близките хора. Всяко хранене започва с  поздрава “buon appetito”.

Ако поръчвате на бара, попитайте дали можете да седнете.  Някои заведения в Италия имат такса за маса, други – не. При някои места храната се плаща при касиер и след това касовата бележка scontrino се представя на бара.

Менютата на повечето ресторанти са показани на улицата и са на английски, най-вече в туристическите точки. Някои ресторанти не разкриват своето меню, докато не влезем вътре и попитаме какво предлагат.

Италианските барове по правило са места, където да пийнем късо еспресо и да хапнем нещо малко на крак. Те предлагат алкохолни напитки, панини (сандвичи) и tramezzini (малки триъгълни нтепрепечени сандвичи), плодови салати и джелато.

Още любопитни факти за италианските правила в храненето:

 • Италианците поръчват от всички ястия поред в менюто на вечерята и изяждат първо едното, и след това започват второ ястие. Ако например бързате или компанията ви са поръчали различни ястия от менюто, кажете на сервитьора да ви донесе всички ястия като антипасти, предястие и основно наведнъж.
 • Италианците не обичат измененията в съставките на ястието в ресторанта, а го предпочитат както е написано в менюто. Много рядко имат изисквания като например ястието им да е без зехтин или да има допълнително дресинг. Ако все пак имате специални диетични предпочитания и непоносимости към храни, трябва да уведомите сервитьора.
 • Когато ядат дълга паста италианците не използват лъжица, за да си помогнат при навиването ѝ, а я навиват на вилицата, притискайки я към чинията. Реженето на пастата също е неправилно.
 • Домакинът винаги седи по средата на надлъжната част на масата.
 • Един любопитен факт е, че италианците не ядат хляб преди ястие с паста, по време на него или с ризото и супа. В Италия хляба се яде заедно с основно ястие без паста или се използва за натопяване на соса, останал след приключването с пастата.
 • Италианците не слагат сирене върху ястие с риба или рибни дарове.
 • Жителите на Ботуша не ядат яйца за закуска. Капучино с кроасан или някакъв плод се счита за предостатъчна закуска.

 Кафето в Италия | Leonardo

 • Италианците пият своето кафе след като са приключили с десерта, никога заедно с него.
 • В Италия се пие основно бутилирана вода, въпреки факта, че страната е богата на минерални извори и чешмяната вода в страната е с добро качество. Ако сте в ресторант и поискате небутилирана вода, ще получите гарафа с вода, но помнете, че тази вода е възможно да е хлорирана.
 • В Италия пушенето в заведенията е забранено.
 • Интересен факт е, че италианците държат ръцете си отгоре на масата. Тази традиция е със средновековни корени, тъй като по този начин членовете на трапезата показвали, че не криели оръжие под масата.
 • Когато са в ресторант италианците избягват да споделят храната от чиниите си.
 • Провикването през масата на сервитьора е недопустимо.
 • Загребването на остатъците на ястието със залък хляб се счита за уважение към готвача и за знак, че ни е харесало ястието.

Бирата в Италия | Leonardo Bansko

 • Италианците не са особени консуматори на коктейли или огромни халби с бира. Бира, вино и други алкохолни напитки се консумират заедно с ястието. Прекаляването с алкохола гледа с лошо око.
 • В баровете и кафенетата на самообслужване почистването на масата след хранене се цени високо.
 • Помнете, че “Pane e coperto“ означава таксата за хляб и маса на човек. На масата се сервира винаги хляб и ще бъдете таксувани за него независимо дали го ядете или не, като таксата за обслужване (servizio) е средно €1–€2.50. Просто италианска традиция.
 • Ако пък поръчате допълнително хляб, той няма да ви се таксува. Ако сте в Тоскана не се учудвайте, ако на масата ви сервират безсолен хляб, тъй като с това се хранят главно местните. Този хляб е предназначен да се консумира заедно със сушени меса и пикантни сосове.

Плащането в италианските заведения е обикновено в брой. Италианците са традиционалисти и рядко плащат с кредитни карти в ресторант. Бакшишите винаги се дават в брой и не са задължителни, освен ако не сте заплатили за servizio. В такъв случай е добре да се даде 10-процентов бакшиш.

Размерът на бакшиша зависи от учреждението. На служител на регистрация в хотелсе дава обикновено  €1 бакшиш, на барман в хотел се дава €1 или малко повече, за обществена тоалетна се дава бакшиш €0.50

Препоръчително е да пазите касовата бележка след излизане от заведението, тъй като италианската финансова полиция следи стриктно за това, дали заведенията издават касови бележки.

Когато си поръчваме в италианско заведение можем да си изберем различни комбинации от ястия. Без значение дали сме в ресторант, тратория или остерия, правилото е да поръчаме поне две ястия,  primo (първо ястие),  secondo (второ ястие) или contorno (зеленчукова гарнитура като салата). Можем пък да започнем с антипасто antipasto (предястие) , следвано от първо или второ по избор или второ ястие (secondo) комбинирано с dolce (десерт).

Eто и някои видове италиански ресторанти

Ristorante

Италиански ресторант | Leonardo Bansko

Италианските ресторанти се характеризират с простор, елегантен стил, богато меню от изтънчени ястия, включващо както традиционни, така и международни ястия и разбира се задължителната уютна атмосфера.

Ако бързате, по-добре се откажете от ресторанта и посетете заведение за бързо хранене с топла витрина (tavola caldа). Добра опция са ресторантите, предлагащи menu fisso (меню, което се предлага само през определени часове).

Trattoria (тратория)

Този тип ресторант е вид таверна, която по-неформално заведение от ресторанта и е по-малка по размер, но е по-формална и  по-висок клас от например оsteria. Траториите са предимно семеен бизнес. Но в някои градове разликите между тратория и ресторант, тъй като една остерия в центъра на града може да предлага по-високи цени от тези на един ресторант, разположен в края на града. По правило те са по-елегантни и по-скъпи от другите видове заведения.

Траторията предлага традиционни италиански ястия с местен произход по домашни рецепти и се различават от тези, които професионален шеф би приготвил. Също така предлагат селекции от сирена и меса, които клиентите могат да вземат за вкъщи. В нея цялостната атмосфера е спокойна и неформална.

Оsteria (остерия)

Остериа | Leonardo Bansko

Традиционните остерии в Италия са вече на изчезване. Това е вид заведение, предлагащо различни вина и кратко меню с храни и работи в часовете след края на работното време и вечерта и представлява място за срещи.

Първоначално остерията представлявала малък по размери бар, възникнал по времето на италианския индустриализъм и развитието на минното дело, където местните работници през почивката си идвали за порция паста, сандвич и вино между 12 и 14 часа.

Много наподобява траторията, с единствената разлика, че остерията предлага повече видове вина. В него се предлагат предимно семпли местни специалитети като паста и печено месо или риба на грил.

Цените в osteria са сравнително ниски и в нея има жива музика и се организират различни програми. Някои остерии предлагат само освежителни напитки, като посетителите (обикновено главно работници, а също и студенти) си носят храна със себе си.

В региона на Емиля Романа, Болоня и Ферара са намират най-старите италиански остерии, датиращи от периода между 14-ти и 15-ти век. Интериорът на остерията е в старинен стил, предизвикващ носталгия към миналото.

Bottiglierie

Това заведение предлага на клиентите си опцията пълнене на бутилки и термоси от общо буре като може да предлага и дегустация на вино, наподобявайки енотека.

Enoteca

Ако сте фенове на виното и желаете да опитате или да си купите оригинални сортове италианско вино, то това заведение е за вас. Енотека буквално означава склад за вино и може да се определи като регионален магазин за вино или вино бар, където се предлага дегустация на различни първокачествени сортове вина заедно с мезета.

В менюто на една енотека се откриват и селекции от сирена. Идеята за подобен тип заведение се разпространила и по други страни.

Pizzeria

Pizzeria в Банско | Leonardo Bansko

В пицарията, както и в енотеката по принцип се поръчва само едно ястие и напитки. Освен типичните пицарии в Италия откриват се и заведения за бързо храненеPizza al taglio (пица на парче). Предлагат разнообразие от пици, изпечени в квадратни тави.

Тези пици в квадратна или правоъгълна форма се продават на килограм или 100 грама. Този тип пица е била измислена в Рим и се приготвя традиционно в огнище на дърва.

Pizza al taglio се откриват лесно, но често нямат свободни места. Съществуват безброй много комбинации на пица al taglio и също така има и други страни по света, където могат да се открият подобни места за пица.

Locanda

Тип гостилница подобна на остерията. Тези местни заведения са възникнали със съвсем простата цел да предлагат прясна храна на пътниците между различни градове.

Paninoteca

Ако търсите място, където да хапнете нещо непретенциозно на крак, панинотеката е подходящо място. Panino в превод от италиански означава сандвич. Панинотеката предлага прясно изпечен италиански хляб по домашна рецепта, сандвичи с добавки по избор, като например моцарела и свежа шунка прошуто и панчета, наденички на грил, котлети и други.

Caffe (кафене)

Типичното италианско кафене прилича много на бара, но има повече маси. Въпреки че италианските кафенета предлагат пица, не си поръчвайте, ако желаете да опитате нещо автентично. По-добре се насочете към някоя тратория.