Венето е един от най-красивите северните региони на Италия, разположен по крайбрежието на Адриатическо море. До V век след раждането на Христос, Венето е билa част от Римската империя, но по-късно, след феодалия период през 1797 г. тя става част от Република Венеция.
Голяма част от кухнята й се основава на пресни морски дарове. В готварските рецепти често се използват скариди, раци, миди, октопод, морски охлюви и много други видове риба.
Всяко автентично италианско ястие е изградено върху основните ароматните съставки, използвани тук. Традиционните продукти са много важни, затова добрата италианска храна започва с доброто пазаруването. Ако искате да приготвите истинска италианска храна, ще трябва да подберете най-качествените продукти за всяко ястие.
За разлика от много части на Италия, тестените изделия не са основната храна в Венето. Вместо тях по-популярни тук са полентата и оризът.
Полентата е древно ястие, датиращо от римско време, приготвено чрез варене на различни смлени съставки, от които се получава гъста каша. След пристигането на американските продукти в Европа, тя се прави предимно с царевица. Във Венето полентата се сервира обикновено като гарнитура към месото.
Ризотото е също много често срещано ястие във Венето, като голяма част от ориза се внася от близките райони Ломбардия и Пиемонт.
Основната паста във Венето е биголи. Тя изглежда като дебели спагети, приготвени от елда или пълнозърнеста пшеница. Обикновено се прибавят и яйца. Както повечето ястия в Италия, и полентата се среща в много вариации.
Венето също така е е известен с производството на няколко известни, италиански сорта вино – червени, бели, както и добре познатото розе. Голяма част от производството на грозде е насочено към местните сортове, но се отглеждат и много известни чужди сортове, като Каберне Совиньон и Шардоне.
Типичното меню за Венето меню се състои от най-малко четири ястия: “antipasto”, “primo piatto”, “secondo piatto” и “dolce” – в превод това са: предястие, първо, второ ястие и накрая десерт.
- Предястието обикновено се състои от маслини, грозде, варени зеленчуци и разнообразие от сирена.
- Първото основно ястие обикновено е базирано върху тестените изделия, ориз или супи.
- Второто основно ястие е или месо, или риба и обикновено се сервира съпроводено от нещо друго, тъй като ролята на тези ястия е да подчертаят вкуса на самото месо. Може да се предложат и задушени зеленчуци, а в северна Италия също и полента.
- Последното ястие е десертът, който може да се състои само от малко парче сирене или плод.
Специалитетите на Венето
“Grappa”
Грапа е гроздова ракия, направена от остатъците на пресованото на вино грозде. Получена е от смачканата кожа и семената на гроздето. Граппата се произвежда в цяла Италия и обикновено се счита за един от най-популярните дестилирани спиртни напитки на трапезата. От векове Граппата е питието, което държи първо място по избор в региона.
“Baccala”
Това е храна, която хората на Венеция и голяма част на Венето обожават. Тя може да се сервира както на гала вечери, така и на обикновената ежедневна трапеза. Често се среща смесена с полента в деликатен вкусен крем, който се яде като предястие с коктейли или като първото основно ястие. Сервира се намазана върху филийки пресен хляб или върху бяла полента на скара.
“Baccala ‘alla Visentina” е другата версия на бакала и идва от град Виченца. Готви се много бавно, с много и различни продукти, като мляко, целина, картофи. Често местните хора обичат да спорят какви точно съставки трябва да се използват в това популярно ястие. Но тези приятелски спорове са по-скоро само за пред чуждите любителите на италианската храна.
“Risi e bisi”
Това ризото е най-известното от всички ризота на Венето, сервирани на Дожите за националния празник на Венеция. То се състои от комбинация на специален сорт ориз за ризото, пресен грах, сирене и солена панчета. Обикновено е първото основно ястие и се яде по-често през зимата и през пролетта.
Това е много просто ястие, но когато се приготви правилно, става зашеметяващо блюдо, което перфектно обобщава италианската кухня в цялото й великолепие и слава.
“Asiago”
Азиаго е сирене, произведено в северните планински райони на Венето, и има мек, мазен вкус, с твърда текстура. Други забележителни сортове, на които трябва да се обърне изключително внимание, са “Schiz”, “Casatella” “Trevigiana”, “Montasio”, “Monte Veronese”, “Piave” и “Provolone Valpadana”.
“Cichéti”
Един от най-важните за кулинарната идентичност специалитети на Венеция, е cichéti (или cicchetti). Това са малки сандвичи, поднесени в чиниики с маслини или други зеленчуци, варени яйца.
Среща се и в комбинация от морски дарове и месо. Подобно на испанските тапас, човек също може да си поръча няколко порции, поднесени в традиционните барове (известни като бакари). Задължително върви с чаша вино или по желание с “Aperol spritz”.
“Sarde in Saor”
Една от най-емблематичните храни в цял Венето е едно изключително вкусно ястие, приготвено от пресни сардини, пържени в олио, овкусени със стафиди, кедрови ядки и бял винен оцет. Сардините обикновено се овалват леко в брашно и след това се запържват, докато станат златисти и хрупкави.
Солеността на рибата, киселинността на оцета, сладостта на стафидите и млечността на кедровите ядки са перфектната комбинация от контрасти, която е изключително приятна и задоволява вкусовите усещания на повечето то нас.
“Risotto al nero di seppia”
Това поразително вкусно черно ризото подчертава съкровищата на италианските води. Оризът се готви в рибен бульон и мастило от калмари, за да му придадат фантастичния си цвят. След това се добавят парчета калмари заедно с вино. Венецианският остров Бурано пълен с ресторанти, специализирани в това интересно ястие.
“Bellini”
Един от най-известните коктейли в Италия е забележително проста комбинация от пюре от праскови и Prosecco. В наши дни тази напитка е емблема на изисканото италианско общество в този регион. Няма друга тъй освежаваща напитка в горещите летни дни, като тази.
“Fregolotta“
В основата си това е просто една голяма вкусна бадемова бисквитка. Този специалитет от Тревизо вече се е превърнал в едно от най-популярните печива на целия Венето. (Въпреки че пандоро – т.н. сладък хляб, вероятно все още заема първото място сред почитателите на италианската кухня). Често се пече в голям калайдисан съд и може да бъде овкусен с каквото и да е – от ягодово сладко до шоколад или други плодове.
“Tiramisu”
Създаден през 60-те години, произходът на тирамису е обект на дебат, но всички истории водят към Тревизо, провинция във Венето. Името “тирамису” в буквален превод означава „подобряване на настроението“. Ако още не сте опитали този чудесен десерт, направете го. Няма да съжалявате.
Стане ли дума за „италианска храна“, обиновено в представите ни изниква пицата. Въпреки че няма абсолютно нищо лошо в това, има и много други деликатеси, които местните обичат да ядат. Всъщност повечето автентични ястия във Венето се състоят основно от риба и зеленчуци. Това се дължи на уникалното му местоположение и близостта до остров Сант Ерасмо.
Ако планирате да предприемете пътуване до Венето, горещо ви препоръчваме да опитате някои от гореспоменатите традиционни храни на този забележителен регион.
Buon appetito!