Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?
Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Славата на италианската кухня се дължи в голяма степен на невероятно вкусните тестени изделия. Тестото по принцип е нещо много обикновено – брашно, вода, мая, а понякога дори и без нея. 

Може да се сложат няколко допълнителни продукта и подправки, но основата си остава същата. Затова хората с основание си задават въпроса защо са толкова неустоими италианските тестени изделия.

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Защо не можем да устоим, когато усетим аромата на италианско тестено изделие?

Въпреки че базисните продукти за приготвянето на тестото са едни и същи, рецептите са безброй, една от друга по-вкусни. А италианците наистина знаят как да ги приготвят

Не случайно техните пици и паста са световно известни. Към тях можем да добавим невероятните хлябове, които във всеки град и област пекат по свои изпитани рецепти. 

Една от тайните за приготвянето на неустоимо вкусни тестени изделия е качеството на влаганите продукти и на първо място на брашното, което е в основата на всички тях. В Италия всеки регион може да се похвали със свой собствен тип брашно. От 1998 г. в страната действа законодателство, което регулира производството и търговията с този много използван продукт. 

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Друга причина за изумително вкусните тестени изделия е в пазените и предавани от поколение на поколение традиции за приготвянето им. Навсякъде можете да ядете паста или пица, но всеки италиански готвач или обикновена домакиня има своя тайна рецепта, която може да ги превърне в шедьовър.

И още нещо. Само добре приготвеното тесто не е достатъчно за отличен краен резултат. 

Към него в зависимост от вида на изделието и конкретните рецепти се добавят много други висококачествени продукти, произведени в слънчева Италия, като:

 • сирена
 • колбаси
 • свежи зеленчуци
 • маслини
 • гъби
 • зехтин и много ароматни подправки. 

В крайна сметка от италианските тестени изделия се разнасят аромати, на които трудно може да се устои, а вкусът не подлежи на описание. Трябва просто да се опита. 

Благодарение на съставките си и на технологията на производство, италианските тестени изделия, които са съществена част от средиземноморската диета, са определяни като много здравословни.

Италианските хлябове – гордостта на всеки регион

Всеки италиански регион с право се гордее със свои уникални хлебни изделия. Някои от тях са характерни само за едно населено място, а други са превзели цялата страна.

Фокача Дженовезе е хлебната емблема на Лигурия. Приготвя се от пшенично брашно, зехтин, сол, вода и мая. Традиционно се поръсва с маслини или градински чай. Но това не е всичко. Има много версии като например фокача с лук. Някои по-модерни варианти са с плънка от месо, сирене, домати и дори сладък вариант с ядки и стафиди.

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Не по-малко известна е италианската Чабата. Разпознава се лесно по тъмната кора и силно порестата вътрешност, а вкусът й е нежен и леко солен.

Селският хляб Pane Cafone е характерен за Кампания, но е харесван в цяла Италия. Тестото се приготвя от смес на пшеница и грис, което прави вкуса на хляба по-богат. Кората е хрупкава, но малко твърда, което не пречи Pane Cafone да е признат за един от най-добрите хлябове в цялата страна.

В Умбрия се гордеят със своя Pan Caciato хляб със сирене, който следва традициите на класическата италианска кухня. Освен брашно, вода и мая, той съдържа сирене Пекорино, зехтин, орехи и стафиди.

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Има италиански хлябове, които доста се отличават от традиционните форми на тези изделия. Такъв е сардинският Карасау, чието друго име звучи като carta da musica, което означава музикална хартия. Той е невероятно хрупкав и се получава “музикален” шум при дъвченето му

Замесва се от твърдо пшенично брашно, мая, вода и сол. Карасау може да се консумира със солени и сладки неща. Накиснат във вода, той може да се използва за основа за различни плънки от месо, сирене и зеленчуци.

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Много популярни са италианските grissini, които са с произход от Пиемонт. Представляват тънки пръчици с дължина от 20 до 80 см. Приготвят се от пшенично брашно, мляко, вода, мая и сол, а понякога се слага и масло. Хрупкавите Грисини са любими на всички и особено на децата.

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Невероятните италиански пици

Ароматът на прясно изпечена пица може да отклони всеки от пътя му към близката пицария. Царицата на италианската кухня не е много трудна за приготвяне, но за добър резултат трябва непременно да се използват качествени продукти и да се спазват определени правила

Първо, трябва да се подбере подходящо брашно. Италианците използват брашно тип 00, което съдържа повече глутен от другите брашна, защото така се получава хрупкава коричка. 

Сосът трябва да е прост, но не е добре да се използва готово доматено пюре, а пресни или консервирани домати. Много от пицарите не приготвят предварително соса, а слагат върху тестото направо доматите. За гарниране може да се използват различни продукти, като колбаси и сирене, а при зеленчуците е най-добре да се заложи на сезонни. 

Типичната италианска пица е достатъчно тънка и хрупкава. Тя е почти течна в средата, благодарение на богатия доматен сос и в същото време е с хрупкава и добре препечена коричка. 

Моцарелата, босилека и зехтина са най-характерните компоненти в много видове италианска пица. Сред най-популярните пици са:

 • Маргарита
 • Неаполитана
 • Куатро формаджи
 • Калцоне
 • Куатро стаджони
 • Фрути ди маре
 • Капричоза и много други. 

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Пастата разнася славата на Италия по света

Пастата е един от диамантите в короната на италианската кулинарна традиция. Смята се, че веднага след като хората започват да мелят брашно, се появява предшественикът на съвременната паста. Тя е представлявала само тесто от брашно и вода, изпечено на слънце. Сега приготвянето на паста се е превърнало в изкуство, а неговите шедьоври са стотици. 

Днес на пазара се предлагат повече от 350 вида макаронени изделия. Италианската паста е с различни форми и размери, а нейните представители:

 • спагети
 • пене
 • лингуини
 • талиатели
 • фетучини
 • ригатони
 • канелони
 • букатини вече са известни на всички континенти. 

Защо са толкова неустоими италианските тестени изделия?

Класическата сушена паста се прави от твърди сортове пшеница. Най-популярният вариант за готвене на макарони е до състоянието, наречено „al dente“. Това буквално означава „до зъб“, а изискването е в средата на пастата да се запази лека твърдост. Пастата се комбинирате със зеленчуци, сирена, колбаси, бекон, пилешко месо, кайма и др. 

Голям принос за вкуса на оригиналната паста имат фантастичните италиански сосове. Ето и няколко от тях: 

 • болонезе
 • карбонара
 • неаполитана
 • доматен
 • сметанов сос с гъби
 • маринара и много други. 

Много от ястията носят имената на сосовете, като например Спагети Болонезе или Талиатели Карбонара. Сред най-популярните образци на италианската кухня са също уникално вкусните лазаня и равиоли.