Видове червено италианско вино и как да изберете
Видове червено италианско вино и как да изберете

Нека си поговорим за един от най-големите производители на вино – Италия. Там всяка година се бутилират повече от 50 млн. хектолитра бяло и червено вино, от които около 20 са предназначени за износ.

Пиемонт и Тоскана са двата големи италиански региона, известни главно със своите необикновени червени вина. Тези вина са произведени от местните сортове Небиоло, Барбера или Санджовезе, или смес от международните Каберне Совиньон, Каберне Фран и Мерло.

По-долу ще разгледаме най-известните италиански вина, на част от които можете да се насладите в италиански ресторант Леонардо в Банско.

Видове червено италианско вино и как да изберете

Източник на изображението: pexels.com

Санджовезе

Култивиран от векове в Централна Италия, Санджовезе е сред най-изисканите червени сортове грозде в Тоскана. Той заема и 11% от винената площ в Италия, което го прави най-разпространения местен сорт червено грозде. 

Името Sangiovese винаги е будило любопитство. Според някои то произлиза от местоположението на първите култивации, а именно Сан Джовани във Валдарно. Според други всъщност призходът е гръцки и означава “кръвта на Юпитер”

Това червено италианско вино обаче произхожда от района на Апенините между Тоскана и Романя. Дори днес в тези райони сортът Санджовезе е най-отглежданото червено грозде.

Цветът на виното е рубиненочервен и наситен. Ароматът е плодов и с пикантни нотки в края. Виното е с добре балансирани, меки и устойчиви танини. Подходящо е да се консумира с меса и италиански сирена.  

Небиоло

Гроздето Nebbiolo произхожда от Пиемонт. Според някои името му произлиза от мъгла (от италиански nebbia), защото гроздето е покрито с обилен цъфтеж. Други смятат, че е защото гроздето се бере през октомври, а тогава утринните лозя са обгърнати в мъгли.

Небиоло със сигурност е най-ценният и труден сорт италианско червено грозде. Производството му е съсредоточено в районите на Бароло и Барбеско (Пиемонт), както и във Валтелина (Ломбардия). 

Извън тези области гроздето няма тази дълбочина и сила. Самото то се разделя на три сорта – Lampia, Michet и Rosé и всяко се отличава със своя цвят и вкус. Въпреки това, повечето винопроизводители предпочитат да работят върху смес от трите сорта грозде, за да придадат по-голяма сложност на виното. 

Цветът на виното клони към полупрозрачен, за разлика от тъмночервените като Каберне Совиньон или Сира. Небиоло е с повече сложност и структура, а високата му киселинност позволява отлежаването му с десетилетия. 

Когато виното е младо, то има аромат на горски плодове и череши, като в него има и цитрусови нотки. С отлежаването на виното в бутилка се появява и аромат на трюфели. 

Съветът ни е да не охлаждате Небиоло твърде много, защото ще стане стипчиво. Добре се съчетава с трюфели, паста, телешко месо и твърди сирена. Мазнините и протеините в храната помагат за укротяването на структурата на виното позволяват на сложността му да блесне. 

Видове червено италианско вино и как да изберете

Източник на изображението: pexels.com

Кианти

Виното Кианти е сред най-известните и обичани тоскански продукти в света. Районът Кианти е “богат” на климат и почва, което позволява производството на ароматни италиански червени вина. 

В зависимост от точната област на производство, Кианти има няколко подвида:

  • Кианти Класико (един от най-известните);
  • Кианти деи Коли Аретини;
  • Кианти Руфина;
  • Кианти деи Коли Сенеси.

Виното има нотки на череша, ягода и слива, придружени от нюанси на ароматни билки, тютюн и подправки. Притежава приятна киселинност, меки танини и устойчив финал. 

Кианти е известно и със своята гъвкавост на масата. То може да придружава традиционни тоскански ястия с месо, паста и др.

Ако планирате пътуване до Тоскана, не пропускайте възможността да опитате хубаво италианско вино Кианти. Посетете някоя от историческите изби или характерните винени магазини на Флоренция.

Монтепулчано

Монтепулчано е италианско червено вино, което се произвежда в регионите Абруцо и Молизе от грозде Санджовезе. То се счита за благородно заради превъзходните си характеристики и вкус, както и защото изисква много грижи и е сложно за производство.

Виното има силен и интензивен плодов вкус, подправки и лека таничност. В зависимост от сорта грозде и района на производство, Монтепулчано може да варира от леко и плодово до сложно и структурирано. 

То се съчетава добре с червени меса, зрели сирена и богати ястия.

Бароло

Ако обичате червено вино, няма как да не сте чували за краля на червените вина – Бароло. Паоло Франческо Сталиено е отговорен за първата версия на виното около 1830 година. Използвано било сухото грозде Небиоло. 

Баролово поразява с рубинения си цвят, който с течение на времето има гранатови отражения. Има опияняващ аромат на череша и слива, придружени от нотки на сушени рози, тютюн и подправки. Има приятна киселинност и елегантни танини, които балансират вкусовете му. 

Червени меса, като телешко, агнешко и дивеч са чудесни за виното, благодарение на таниновата си структура и интензивен ароматен профил. Да не забравяме и зрелите сирена, които също хармонират с Бароло.

Ако се интересувате от ястия с червено вино, Ризото ал Бароло е точно за вас. В него пълнежът от месо, лук и пармезан нежно се смесват с червеното вино. 

Видове червено италианско вино и как да изберете

Източник на изображението: pexels.com

Валполичела

Това е вид червено италианско вино, както може да се разбере от самото име, се произвежда във Валполичела, в Северна Италия, точно в провинция Верона. Областта е богата на лозя между езерото Гарда и планините Лесини. 

Валполичела има червен цвят, който при стареене клони към гранат. Характерният и деликатен аромат напомня горчиви бадеми, а на вкус е кадифено, плътно, пикантно и хармонично

Това червено вино върви отлично със следните ястия:

  • Паста;
  • Ризото;
  • Зеленчуково минестроне;
  • Сушено месо;
  • Шкембе в бульон;
  • Зрели сирена.

Барбера

Барбера е червено италианско вино от Пиемонт, произвеждано от грозде Барбера, което – заедно със Санджовезе – е най-отглежданото грозде в Италия. Разрастването му е голямо през вековете, като днес е най-разпространено в районите на Алесандрия, Алба, Асти и в Олтрепо Павезе.

Сред органолептичните характеристики на Барбера със сигурност има свежи нотки. Виното е смятано за едно от най-киселите вина, което го прави универсално, просто, приятно, подходящо за всякакви трапези и може да се пие изключително младо.

Вкусът му никога не е прекалено алкохолен, тъй като киселинността му балансира. Той е много плътен, флорален и плодов. Това прави виното приятно за пиене.  Барбера притежава рубиненочервен цвят. 

Виното е гъвкаво в кулинарията и е подходящо за сушени меса, паста, лазаня, печени меса, ризото и др. 

Корвина

Корвина е местен черен сорт грозде, произхождащ от района на Верона. То се отглежда главно в района на Веронезе, където се използва за производството на някои от най-известните червени вина в Италия, като Valpolicella и Corvina Veronese

Виното Корвина се подлага на процес на рафиниране в дъбови бъчви. Този метод позволява да се получи вино, характеризиращо се с плодови нотки и с алкохолно съдържание около 14 градуса. 

Редките случаи, в които Корвина се винифицира само, виното има тъмен рубинен цвят с виолетови отблясъци. Букетът от аромати е широк и изтънчен, вариращ от череши до флорални и ароматни билкови нотки. С годините Корвина придобива третични и пикантни нотки на канела и ванилия. 

Вкусът е доста балансиран и лек, но въпреки това с отлична структура, добри танини и с типична киселинна жилка.

Корвина се съчетава по-добре с някои ястия, отколкото с други. Тъй като е плътно и плодово вино, то си подхожда дивечови ястия, печено и задушено месо и е отлично за зрели сирена.

Видове червено италианско вино и как да изберете

Източник на изображението: pexels.com

Примитиво

Примитиво е вино от апулийски произход, чиято лоза се отглежда главно в йонийската област на Таранто и на някои места близо до Бриндизи. Близостта до морето прави това грозде богато на минерали и без съмнение този фактор влияе върху консистенцията и ароматите на червеното вино.

Цветът на Примитиво е наситено рубиненочервен, като почти клони към лилаво. Въпреки доста високото си алкохолно съдържание, което рядко пада под 14 градуса, то се представя като пивко вино.

Виното трябва да отлежава не по-малко от 2 години, от които 9 месеца в дърво. С течение на времето цветът му започва да клони към по-светло червено и вкусът на плодове става по-интензивенСпоменатият плодов вкус напомня за аромата на черни плодове като касис, както и на череши и сливи. Послевкусът навежда небцето към мисълта за сладък корен. 

Примитиво е идеално за консумация с месни ястия, зрели сирена и типични ястия от средиземноморската кухня.

Неро д’Авола

Когато говорим за Неро д’Авола, имаме предвид най-известния и важен сорт черно грозде в Сицилия. Произходът на името е от две думи – nero , което в превод е “черно”, и Avola – името на сицилиански град в провинция Сиракуза, считан за родината на лозата и вината.

Неро д’Авола се откроява с богат аромат на черна череша, къпини и сливи. Когато е по-младо, в него се усещат виолетки, придружени с ванилия. Виното има високо съдържание на алкохол, но танините са меки, кадифени и с добра киселинност. Това показва отличен потенциал за стареене. 

Виното е идеално за консумация със сосове и заготовки на месна основа, както и с дивеч и печени червени меса. То е чудесно допълнение и към някои традиционни сицилиански ястия

Отлично се комбинира с твърди или средно твърди сирена.

Други видове червено вино, които си заслужава да опитате

Светът на италианското червено вино може да бъде труден за ориентиране, особено за българите. Има огромно разнообразие от грозде, винени стилове и региони, от които можете да избирате, и всички те са с уникални имена.

По-долу ще ви представим накратко други видове червено италианско вино, които да опитате.

Долчето 

Долчето е рубиненочервено вино с лилави нюанси от региона на Пиемонт, по-специално в Монферато и Лигурия. Има умерен алкохолен градус. 

На вкус виното е сухо и меко. Ароматът му е на червени плодове и притежава интензивен вкус с бадемова нотка. Върви със сушени меса, зрели сирена и варено месо.

Аглианико 

Аглианико е още едно рубиненочервено вино с нюанси на гранат, което се произвежда в района на Кампания и Базиликата. Смята се, че сортът грозде идва от Гърция. 

Виното има силен вкус на черна череша и лека пикантност на черен пипер. Подходящо е за месни ястия, трюфели и плата със сирене. 

Ламбруско 

Пенливото вино Ламбруско се произвежда се в Модена, Реджо Емилия и Парма и вероятно има див произход. То е с рубиненочервен цвят и хармоничен и леко плодов и кисел вкус.

Идеално е в комбинация с типични ястия от емилийската традиция, като зампоне и леща

Марцемино 

Марцемино е широко разпространено грозде в регионите на Северна Италия, по-специално в Трентино Алто Адидже, но произхожда от Падуа. Виното има интензивен рубинен цвят, а след отлежаване към него се добавят и лилаво-сини отблясъци. 

Ароматът на виното е сладък и плодов, усещат се и теменужки. Киселинността му е деликатна и остра. Комбинира се с лазаня, дърпано свинско, пилешко къри, ребърца и др. 

Лакрима 

Лакрима е древно вино от 1167 г. от региона Марке. Цветът му е рубиненочервен с лилави нюанси. Когато е младо, има характерен винен аромат. С отлежаването си обаче тоновете преминават в плодово-цветни – ягода, череша, боровинки и теменужки

Структурата на този вид червено вино е плътна, а вкусът е сух, с явни, но никога остри и люти танини. Съчетава се добре със сушени меса, бяло месо, доматени сосове, както и с някои мариновани риби. 

Неро ди Троя 

Неро ди Троя се произвежда от местен сорт грозде от Троя, район Апулия. Виното се характеризира с интензивен рубинен цвят, който клони към черно. Във вкуса му се усещат нотки на череши и касис, съчетани с пипер и тютюн

То има копринена консистенция, добре балансирана киселинност и изтънчени танини. Съчетава се добре с меса, супи и зрели сирена.

Фрапато Канонау 

Гроздето за Фрапато Канонау се отглежда в Сардиния. Предлага се в различни видове – червено, розе, резерва, сухо подсилено и сладко подсилено. То е  пикантно, сладко, с подчертани нотки на червени плодове и цветя, което го прави много приятно на небцето. 

Върви добре с по-тежки храни, като меса, ризото с трюфели, лазаня, зрели сирена и подобни.  

Видове червено италианско вино и как да изберете

Източник на изображението: pexels.com

Често задавани въпроси

Какви червени италиански вина можете да опитате в ресторант Леонардо Банско?

В менюто за вино на италиански ресторант “Леонардо” в Банско можете да се почерпите със сортовете Санджовезе, Барбера и Корвина. Разбира се, в него ще намерите и Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и други. 

Можете ли да намерите изброените италиански вина в България?

Разбира се. Не само можете да опитате част от тях в ресторант “Леонардо”, но и да ги откриете в специализираните магазини.