Вегетарианци, вегани и италианската храна
Вегетарианци

Вегетарианството е диетологично течение

Неговите последователи включват в храненето си основно растителни храни като плодове и зеленчуци. Някои изключват от менюто си яйца и продукти от мляко, както и меса и морски продукти. Този тип на хранене може да бъде възприет по различи причини.

Освен от морални съображения, влияние могат да окажат още здравни, културни, религиозни, политически, икономически, или естетични съображения. Според проучвания, определенията за вегетарианство се различават в различните страни.

Има няколко вида вегетарианство

Лактовегетарианство, включващо млечни продукти без яйца, ововегетарианството – яйца, без продукти от млечен произход. Има и смесен хранителен режим, наречен оволактовегетарианство. При него поддръжниците му се хранят с животински и млечни продукти като мляко, яйца и мед.

Веганството

То е стриктно вегетарианство, като диетата изключва всички животински продукти като месо, яйца, мед и мляко. Следващият хранителен режим е суровоядство. При него се консумират растителни храни, които не са минали термична обработка. Единствено могат да се пюрират и изсушават.

Паскетарианство

Наименованието произлиза от pascetarian, неологизъм, което се образува от думите pesce (означаваща риба на италиански) и vegetarian (вегетаранец на английски). При него е разрешено да се консумира морска храна, но не и други видове месо. Точно този режим избират много хора, тъй като морската храна е източник на, полезни мазнини, минерали и важни протеини.

В България са възприети три понятия – веган, веганство и веганизъм. Те характеризират начин на живот, според който се живее без да се участва в експлоатация на животни.

Вегетарианци

Да се върнем на веганите, които изключват от храната си не само месото, но и рибата и останалите морски животни, яйцата и продуктите от мляко. Освен това, привържениците на този режим не използват никакви изделия от животни като кожа, коприна, вълна и други.

Също така не ползват продукти с животински компоненти като глицерин и желатин. Не ядат пчелен мед, както и продукти, произведени чрез рафиниране с животински продукти като някои видове захар.

Забраняват си и всичко, което се тества върху животни, като козметика, тютюн и други. Противници са на използването на животни за лов или в циркове, зоопаркове и други подобни.

Италианската кухня се нарежда сред трите най-добри в света

Всяка година над 50 милиона туристи я опитват. Италия дори изпреварва по посещаемост Франция, Англия, Австрия и най-силната икономически в Европа – Германия. Сред причините за това е именно традиционната италианска кухня, наред с уникалната природа и изобилието от културни и исторически забележителности.

Кулинарните традиции са се формирали под влиянието основно на арабските, френските и гръцките вкусове, тъй като Италия е с древно минало и е преживяла множество нашествия. Вкусът идва основно от простотата на съставките а и от това, че се използват пресни зеленчуци, току-що уловена риба и морски дарове, добър ароматен зехтин, хубаво вино, прясно месо, сирена и множество други.

Хората, които не са от „Ботуша”, асоцират кухнята най-вече с паста, пица и лазаня. А съставките, които първо ни идват на ум, са тестени изделия, зехтин, чесън и домати.

Вегетарианци

Но ако смятате, че Италия може да ви предложи само пица Пеперони, лазаня Болонезе и спагети Карбонара, значи се лъжете. Кухнята на страната е достатъчно богата на вкусови комбинации, а италианските готвачи могат да впечатлят дори и вегетарианците.

Освен да станат сити от масата, те могат да се насладят на огромен асортимент от предложения, пасващия на техният спечифичен начин на хранене. В много от местата за хранене в страната на ботуша се предлагат вегетариански менюта, които могат да покрият и най-високите ви очаквания. В тях са включени ястия поднесени с много стил, кулинарна естетика и обещание за тотална наслада на небцето.

Пример за такива вегетариански ястия са салата Валериана, която е сред модните попълнения на италианаската гурме кухня. В нея се комбинират авокадо, карамелизирани орехи и изрънчен боровинков дресинг.

Известно в безместното меню е и автентично предястие от сотирани манатарки във висококачествен зехтин, поръсени с пресен магданоз. Гъбите могат да присъстват и в уникална вегетарианска паста, състояща се от топящи се в устата домашно приготвени папарделе.

Вегетарианците могат да се насладят и на класически италиански десерт, приготвен по стара традиционна рецепта, а именно –  тирамису. Споменатите ястия са достоен пример за това, че не е задължително в италианското меню да присъстват месни продукти, за да е вкусно.

Освен вегетариански, ястията от любимата на множество хора дестинация, може да са и вегански

Това става, като за направата им се използват продукти като безглутенова паста, веган кашкавали и сирена и други. Пример за такива специалитети са веган лазаня с пушен бял сос, спагети с кедрови ядки и сушени домати, дори и десерти.

Много известен продукт в италианската веган кухня е ядковият пармезан. Той се прави предимно от кашу, бадеми, орехи, ленено семе, червен пипер и сол. Комбинацията от тези ядки се връзва идеално с доматения сос на пастата.

Вегетарианци

Друг интересен веган италиански продукт е пастата от емер. Тази култура се води прародител на пшеницата. Тя, освен, че е много питателна, не позволява генно наторяване и модификации.

Емерът е наричан още „Житото на фараоните” и произхожда от едрозърнестия лимец. Продуктите от него имат дори лечебни свойства и се препоръчват за хора, които имат проблеми с модерните типове зърнени култури.

За разлика от другите видове, емерът има два пъти повече мазнини, витамини А и от В-групата, фосфор и белтъчини. Вкусни и питателни, продуктите от него предпазват от рак на дебелото черво и колити. След няколко хибридизации между диви треви и емер се получава познатата и в България спелта, която все повече се търси на пазара.

Вегетарианци

Италианската кухня има какво още да предложи на веганите и вегетарианците

Подходящи са множество зелени салати, предястия от запечени зеленчуци и десерти. Нещо средно между салата и десерт е именно плодова салата, наречена Мачедония. Тя се приготвя от нарязани сезонни плодове, към които се добавят захар и бяло вино, или лимонов сок. Въпросната салата се сервира охладена, пожелание с топка ванилов, разбира се, веган сладолед.

Известните в страната пици също може да са вегански

Такава е например зеленчуковата пица, съдържаща домати, лук, гъби, чушки, маслини и подправки. Има и една тайна за тестото на пицата, в което не трябва да се слага животинска мая. Може да се прибави намачкан варен картоф, съветват майсторите пицари. С картоф тестото става много по-меко и разтегливо, а това е подходящо за разточване на тънък блат.

Друг вариант за веган пица е да се приготви с тесто от нахут и песто. Това е едно вкусно и полезно предложение без глутен. Според рецептата, отгоре на пицата се добавят песто, авокадо и репички, но всеки може да я гарнира според собствения си вкус. Съществуват още видове пици с блат от тиквички или карфиол, подходящи, освен за вегани, а и за хора на диета. Блатът за кулинарното изкушение може да е още от лимец, или пък от брашно от елда и ориз, слънчогледови и ленени семена.

Известен италиански веган десерт е Пафорте

Той идва от Сиена, област Тоскана и се прави от бяло брашно, печени ядки, захар, сушени плодове и шоколад и се обработва термично. Има и суров веган вариант, при който десертът не се пече и така се запазват всички полезни вещества в него. Името на десерта „панфорте“ означава „силен хляб“, което се дължи на богатия аромат на подправките и засищащ вкус на ядки и сушени плодове.

Комбинациите са безброй, а много от италианските ястия могат да се трансформират във вегански, или вегетариански. Така всеки клиент би си тръгнал сит и доволен, независимо какъв хранителен режим е избрал, или просто е решил да опита нещо ново, интересно и различно.