Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?
Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Без съмнение италианците са най-известните ценители на кафето. Пият го по всяко време и повод с еднакво удоволствие и с почти религиозно преклонение. То винаги е било и си остава най-популярната напитка в Италия, а местните жители са много горди със способността си да я приготвят. 

Дори вече са превърнали кафето в основна туристическа атракция. Затова въпросът къде в Италия да изпиете най-класното кафе е особено актуален, ако се каните да посетите тази страна.

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Къде най-често пият кафето си италианците?

Италианците най-често пият кафе извън къщи. Например на път за работа се наслаждават на първата си чаша ароматна напитка в някой от многото барове. 

Всъщност „бар“ за италианците е това, което ние обикновено наричаме „кафене“. Любопитен за туристите факт е, че не е обичайно местните жители часове да седят в заведението и да пият кафе. 

Класическото италианско посещение в бар изглежда по следния начин. Приближавате се до бара и казвате на достатъчно висок глас вида на кафето, което желаете. Ако кажете просто kaffe, ще ви бъде сервирано еспресо

В Италия не е обичайно да се поръчва еспресо, защото това е просто технологията за приготвяне на кафето. Баристата приготвя кафето много бързо и ви го поднася. Обикновено се пие направо на бара, евентуално с кроасан, ако е сутрин. 

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

В същото време туристите могат да се наслаждават дълго на пиенето на кафе. На централните площади или на места с панорамна гледка има традиция да си поръчате чаша кафе и да седите с нея часове наред, без никой да възрази или да ви направи забележка за това, че заемате място на масата.

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Има значение и кога да се пие кафе по време на хранене. Кафето в Италия винаги се пие след хранене и отделно от него, а не едновременно с десерт или преди хранене. По този начин италианската традиция на пиене на кафе предполага, че кафето е вид отделно хранене и не може да се смесва с друга храна.

Италианците пият кафе и в къщи, за което най-често използват кафеварки, най-известните от които са от марката Bialleti.

Къде в Италия приготвят най-класното кафе?

Венеция по право се счита за родно място на кафето в Италия. В романтичния град с каналите през 1650 г. кафените зърна, които преди това се смятали за подправка, за първи път се консумират под формата на напитката, която познаваме днес. 

По този начин триумфалното шествие на кафето започва от района на Венето и се разпространява по цялата територия на италианския ботуш. 

През 1640 г. е открито първото кафене във Венеция (сега се нарича „Флориан“), а към 1768 г. вече са 218. Венецианците и досега се смятат за майстори на кафето, но вече много други места в Италия се борят за място в тази класация.

Много от баровете в Рим се славят с гостоприемството си и са спечелили популярност сред жителите на столицата и сред туристите с отличните си кафета. 

Едно от препоръчваните кафенета в столицата е Caffè Sant’Eustachio, което се намира между Пиаца Навона и Пантеона. Там можете да опитате едни от най-добрите кафета в Рим. 

Дори в световни медии кафето в този бар се нарича най-доброто във Вечния град, а може би и в цяла Италия. Местните бармани не разкриват технологията, запазвайки я в тайна. От откриването си през 1938 г. барът многократно е счупил рекорда за приготвяне на 4000 чаши еспресо на ден.

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Но има и много други места в Рим, където можете да се отпуснете с чудесно кафе, приготвено от чаровен бариста. В списъка с барове с най-доброто кафе е Caffè Greco на Via dei Condotti, където често са гостували известни поети, художници и писатели. Гьоте, Стендал и други известни личности са пили кафе тук.

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Барът Tazza d’Oro на via degli Orfani 84 близо до Пантеона също е известен с кафето си, едно от най-вкусните в града. 

Ако сте се скитали в района на Трастевере, тогава се отправете направо към бар San Calisto на площад San Calisto 3 . Това е емблематично място за срещи на местните жители на региона Трастевере – художници, творци и обикновени италианци. 

Торино дава своя принос в кафе историята на Италия с истинско гурме кафе. Тук се прави Bicerin. Тази сладка кафена напитка се появява се през 1763 г. в бар Al Bicerin, който е отворен и до днес. 

Съдържа кафе, горещ шоколад и сметана, а тайната на приготвянето не е в смесването на всички съставки, а в запазването на три отделни слоя със свой собствен отличителен вкус.

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

От Торино ще слезем до Неапол. Ясно е, че всеки регион се бори за титлата най-добър в дадена област, а неаполитанците твърдят, че правят най-вкусното кафе. ВCaffè Napoli следват неаполитанската традиция и добавят кремина към кафето вместо захар. 

Cremina е готов подсладител за кафе, използван от баристите в Неапол. Тази добавка се състои от няколко порции кафе, към които се добавят и много захар и малко лед, за да се получи най-добрата пяна. Тази смес улеснява по-бързото подслаждане на кафето.

Някои особености на италианското пиене на кафе

Италианците пият еспресо по всяко време, но въпросът с другите видове кафе не стои така. Интересен факт е, че кафе, в което присъства мляко, каквито са капучино, мокачино и други подобни в Италия се пият само до обяд. 

Капучиното е идеална напитка за закуска, но не го поръчвайте след 11 часа и е напълно неприемливо да го консумирате с храна, например тестени изделия. Ако сте чужденец, няма да ви го откажат, но ще ви изгледат с лека насмешка. Италианците вярват, че млякото е храна, а много мляко следобед нарушава храносмилането. 

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Отлична алтернатива на еспресото е caffè macchiato. Имайте предвид, че макиато съдържа много малко мляко, но добавянето му омекотява и балансира силата на напитката. 

Идеалното макиато трябва да се разрежда с горещо мляко и да се сервира в гореща чаша. Macchiato е подходящ и за поръчка след хранене или самостоятелно по време на обедна кафе пауза.

Любителите на дългото кафе могат да си поръчат Caffè lungo, сервирано в същата малка чаша за еспресо, но с добавена още гореща вода.

С изключение на лятното кафе shakerato (ледено и захарно кафе), другите видове кафе обикновено не са сладки. Но на плота винаги ще откриете захар. 

Къде в Италия да изпиете най-класното кафе?

Caffe corretto пък означава, е еспресото е „подобрено“ с добавяне на силен алкохол. Най-често за тази цел се използват грапа, самбука, ром, уиски, Бейлис. 

Корените на традицията за добавяне на алкохол към кафето са в северната част на Италия, в регионите Трентино, Фриули, Венето, където работниците първо са мислили, че се топлят по този начин.

Ако поръчате например “лате”, не се изненадвайте, когато бъдете попитани: “Топло или студено (Caldo o freddo)?” Така е, защото за италианците “лате” означава само чаша мляко. Ако искате мляко с малко кафе, трябва да кажете Caffè latte.