Празничната трапеза за Коледа навсякъде е различна, но има нещо, без което не може. Това са многото сладки неща, които домакините приготвят с майсторство и любов. В това отношение италианците са ненадминати майстори и техните коледни бишкоти са важна част от менюто и празничното настроение.
Какво имаме предвид?
Първо трябва да изясним какво се разбира под понятието бишкоти (biscotti) в Италия. Това кулинарно наименование може да означава цели три неща.
У нас най-често възприемаме бишкотите като точно определени сладки с продълговата форма. Този тип сладки печива в Италия се наричат biscotti savoiardi. Заради формата им понякога у нас ги наричат дамски пръсти.
Благодарение на своята лекота, тези бисквити са идеални за потапяне в мляко сутрин или за компания на кафето. Те обаче са най-известни като основен продукт за приготвянето на популярния в цял свят превъзходен десерт Тирамису. В случая обаче нямаме предвид тези чудесни италиански сладки.
Думата biscotto използвана в съвременния италиански се използва за означаване на бисквита от всякакъв вид. В този смисъл споделя произхода си с английската дума biscuit, с която британците и американците наричат бисквитките.
Така че, италианската биското (biscotto) се отнася за всички бисквити или дребни сладки, като степента на твърдост и начинът на изпичане нямат значение. Всички италиански biscotti са много вкусни и се отличават с голямо разнообразие, но те не са конкрeтните Коледни бишкоти, за които говорим.
Терминът biscotto в случая се отнася само за специфичната италианска бисквита, типична за Коледа.
Думата biscotto произлиза от средновековната латинска дума biscoctus, което означава „два пъти приготвен“. Това характеризира запечените във фурна продукти, които се пекат два пъти, така че стават много сухи и могат да се съхраняват за дълги периоди от време.
Такава трайна храна е била особено полезна по време на пътувания и войни, а два пъти изпечените хлябове са били основна храна на римските легиони .
След преоткриването на оригиналната рецепта от сладкаря от Прато Антонио Матеи през деветнадесети век, неговата вариация е това, което сега се приема като традиционна рецепта.
Тези бишкоти са известни също като cantuccini. Cantuccio е стара италианска дума, която буквално означава „малко място“, „кътче“ или „ъгъл“.
В миналото тя се е използвала и за обозначаване на малко парче хляб с много кора, обикновено първото и последното парче от хляба, което ние понякога наричаме крайшник. Терминът кантучини се използва най-често днес в Тоскана.
Bisscotto или cantuccini представляват бадемови бисквити, които произхождат от тосканския град Прато. Затова те могат да се срещнат и под наименованието Бискоти ди Прато. Най-характерното за тях е, че са с продълговата форма, два пъти изпечени, сухи и хрупкави.
Тъй като са много сухи, бишкотите традиционно се консумират с напитка, в която могат да се потопят. Сервират се с горещо кафе или десертно вино. В Италия те обикновено се поднасят като десерт след вечеря с тосканско вино, наречено Vin Santo. Може да бъдат подадени и към еспресо, капучино, лате или чай.
Италиaнските Коледни бишкоти са много подходящи за дългия зимен празничен цикъл, защото могат да се съхраняват около 2 седмици в плътно затворени кутии.
Какви продукти са ни необходими и за колко броя?
Основните съставки за Коледните бишкоти са брашно, захар, яйца и бадеми, които не са белени. Cantucci di Pinoli е вариация на тези бишкоти, направена с кедрови ядки, а не с бадеми.
След това замесеното тесто се пече два пъти: веднъж под формата на хляб с плоска форма и отново след нарязване на резени, като второто печене определя колко твърди са бисквитите.
Традиционната рецепта в миналото не е използвала набухвател, мазнина (масло или олио) и мляко. Днес регионалните вариации на оригинала все още се спазват, но съвременните масово произведени бискоти са обогатени с различни други продукти.
Сегашните рецепти за бисквити често освен традиционните бадеми и кедрови ядки, включват шамфъстък и лешници или подправки като анасон или канела
Съвременните варианти включват още добавяне на бакпулвер към брашното. Често се обогатяват със сушени плодове – стафиди, червени боровинки, ананас и др. Яйцата се разбиват и течните аромати, например бадемова есенция или ликьор, се добавят преди сухите съставки. За по-богат аромат се слагат още настъргана портокалова или лимонова кора. Има и модерни разновидности като бишкоти, глазирани с шоколад.
Каквато и рецепта да се използва, Коледните бишкоти са вкусно допълнение към празничната трапеза и разнасят своите невероятни аромати. Възможно е да ги опаковате и като малки подаръци за Коледа.
Ако искате да си приготвите 20 броя Коледни бишкоти, ще са ви необходими:
- 2 яйца + 1 жълтък
- 300 г брашно
- 180 г захар (можете да смесите бяла и кафява)
- 1 равна ч. л. сол
- 1,5 ч. л. бакпулвер
- 80 г бадеми, леко запечени във фурна
- 100 г сушени сини сливи или червен боровинки, накиснати в ром
- 1-2 с. л. настъргана кора от портокал
По желание можете да добавите и други сушени плодове или малко лимонова кора.
Как се приготвят?
Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Добавяме настърганите портокалови и лимонови корички.
В друга купа смесваме пресятото брашно, солта и бакпулвера. Изсипваме постепенно брашното при яйцата и разбъркваме добре, докато се получи гъсто, лепкаво тесто.
Прибавяме сушените плодове и ядките и размесваме добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Включваме фурната да се загрява на 180°C.
Разделяме тестото на две равни части. Върху леко набрашнена повърхност, оформяме две или три тънки и дълги франзели (с дължината на тавата). Прехвърляме ги в тавичка, покрита с хартия за печене.
Сплескваме леко франзелите и ги намазваме с разбит с малко вода жълтък. Мятаме тавата във фурната и печем около 25-30 минути, докато придобият златист цвят.
След това ги изваждаме и ги оставяме да се охладят за десетина минути. Нарязваме ги напречно или леко по диагонал на тънки филийки и отново ги подреждаме в тава, покрита с хартия за печене. Връщаме ги във фурната за повторно изпичане, което трае около 20 минути. Изваждаме бишкотите и ги оставяме да се охладят.
След като са охладени напълно може да ги приберем в метални кутии за бисквити, за да се съхранят по-дълго.
Вашите Коледни бишкоти са готови, а акцентите за тях може да формулираме в три кратки въпроса.
Какво представляват италианските Коледни бишкоти?
Това са бадемови бисквити, за които най-характерното е, че са с продълговата форма, сухи и хрупкави. Не трябва да се бъркат с бишкотите Савоярди, от които се прави тирамису.
Какви продукти са необходими?
За приготвянето на Коледните бишкоти са необходими брашно, яйца, захар, бадеми или други ядки, ароматизатори. Може да се добавят сушени плодове.
Кой етап е най-характерен за приготвянето им?
Технологията за приготвянето на бишкотите предвижда двойно изпичане, което ги прави сухи и хрупкави.
Снимки: Pixabay.com