Бишкоти с кафе, какао и орехи
Бишкоти с кафе, какао и орехи

Магията на италианските вкусове не подлежи на разгадаване, а трябва просто да й се оставите да ви води към кулинарни удоволствия. За много хора е необяснимо как обикновени на пръв поглед продукти могат да се съчетаят в изумителна комбинация. 

Резултатът от бишкоти с кафе, какао и орехи е направо изумителен и ако се съмнявате, трябва просто да го опитате.  

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Къде се крие италианският привкус?

Към което и италианско блюдо да посегнем, бързо ще се окажем подвластни на неговия чар. Значи има нещо специално в цялата кулинарна традиция на Ботуша. 

Това в много голяма степен важи за бишкотите Савоярди и хубавото италианско кафе, които много си отиват, а комбинацията от двете изкушения е направо неустоима. 

Ако към тях добавите какао на прах, ще получите най-популярния италиански десерт на света – Тирамису. А в ролята на черешката на тортата този път могат да влязат орехите.

Италианските бишкоти Савоярди са сладки и леки пандишпанови бисквити, които вече имат много почитатели навсякъде по света. Смята се, че са приготвени за първи път в края на 15 век в двора на херцогство Савой, което обхваща част от днешна  Италия. Те били създадени по повод годишнина от посещението на краля на Франция

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Бишкотите, известни с италианското си име Savoiardi, са сладкарско печиво с ниска плътност. Те наподобяват голям женски пръст и затова са познати още под името Lady fingers (дамски пръсти). Бишкотите могат да се купят готови и у нас, но има и много сполучливи рецепти за домашно приготвяне.

Тези бишкоти участват в състава на много десерти, но са много привлекателни и за самостоятелна консумация. Например към кафе. Бишкоти Савоярди се използват също като външен слой на ефектни плодови или шоколадови торти. 

Най-известното им приложение в сладкарството си остава уникално вкусното италианско Тирамису. За него обаче трябва и много добро кафе, а какво по-добро може да бъде то от италианското еспресо. 

Кафето за италианците не е просто ободряваща напитка, а ритуал, граничещ с култ. Ако трябва с една дума да опишете аромата на Италия сутрин, тя със сигурност ще бъде кафе. 

Истинското италианско еспресо има кремообразен каймак с приятен цвят на лешник, който прелива към тъмнокафяво със светлокафяви нюанси. Ароматът на еспресото е наситен, с цветни, плодови или шоколадови нотки. Вкусът на кафето е кадифен и плътен, без стипчивост.

За да получите хубаво еспресо, разбира се, ви трябва хубава кафемашина, по възможност италианска. Някои приготвят Тирамису с нес или с шварц кафе, но това въобще не е същото. 

Качеството на еспресото зависи и от вида смес от сортове кафета, но можете да ползвате тази марка, която по принцип пиете всяка сутрин. За силен аромат и вкус е добре кафето да е прясно смляно непосредствено преди приготвянето му.

Перфектният десерт или за сутрешно настроение

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Вероятно няма любител на сладкишите по света, който не е чувал за Тирамису. Голямата му известност се дължи на лесната рецепта без печене и уникалния му вкус, който е резултат от гениалното съчетаване на няколко продукта с италиански привкус. 

Класическите правила за Тирамису са, че сладкишът се приготвя с :

  • бишкоти 
  • силно еспресо 
  • Маскарпоне  
  • десертно вино Марсала

Има легенда, че сладкишът идва от времената на Медичите, но няма писмени доказателства за това. По-новата му история не е много дълга, а за негова родина претендират няколко италиански региона, като Венето надделява над Тоскана и Пиемонт. 

Кулинарни историци смятат, че рецептата е измислена през шейсетте години на миналия век в Тревизо от Роберто Лингуаното. Думата Tiramisù се появява в речника на италианския език чак през 1980 г.

Тирамису има много разновидности, но някои от съставките му са постоянни. Оригиналният вариант представлява напоени с кафе бишкоти, покрити с крем от меко сирене Маскарпоне, жълтъци и захар. Отгоре се поръсва какао на прах. 

Понякога какаото се заменя със смляно кафе или настърган шоколад. Приготвят го с яйца или само с жълтъци, други пък включват сметана. Вместо с бишкоти Savoyardi някои домакини използват бисквити, а алкохолът може да е вино Марсала, ликьор Амарето, Бейлис или друг по избор. 

Тирамису се консумира по всяко време на деня, като не е нужно да чакате времето за десерта на обяд или вечеря. Можете да се почерпите с парче вкусен италиански сладкиш още от сутринта за добиване на прекрасно настроение за целия ден. 

Тирамису с орехови ядки

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Необходими продукти: 

  • 16 бишкоти Савоярди
  •  4 жълтъка
  •  400 г сирене Маскарпоне
  •  120 г захар
  • 50 г какао
  • 1 ч. ч. кафе еспресо
  • 1 к. ч. вино Марсала 
  • Шепа орехови ядки

Начин на приготвяне

Първо трябва да извадите всички продукти от хладилника, за да са на стайна температура, когато приготвяте сладкиша. Сварете силно ароматно еспресо и го оставете да се охлади.

Жълтъците се разбиват добре със захарта на водна баня докато се получи гъст крем. Това се прави, за да се обработят топлинно жълтъците и в сладкиша да няма сурови яйца. 

Най-добре да разбивате с миксер. След това разбитите жълтъци се охлаждат до стайна температура като съдът се поставя в студена вода, в която можете да добавите и лед. В някои рецепти се ползват цели яйца, като отделно се разбиват жълтъците и белтъците.

След това се разбива мекото сирене Маскарпоне и към него се добавя вече готовият яйчен крем. Бърка се до получаване на гладък крем. Можете да добавите част от виното Марсала към крема, а останалото към кафето.

В кафе еспресо със стайна температура се добавя вино Марсала. Бишкотите се потапят за кратко в кафето само от едната страна и се подреждат на дъното на правоъгълна или квадратна тавичка или форма, в която ще се приготвя сладкиша. 

Важно е да топите бишкотите само за по 2-3 секунди, защото иначе рискувате да омекнат много и да се разпаднат.

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Идва ред да сглобявате сладкиша. Напоените с кафе бишкоти се подреждат и се намазват обилно с половината крем. Върху него се подрежда втори слой бишкоти, а отгоре се разпределя остатъка от крема. Тирамису може да се подрежда и в отделни чаши, като се спазват същите правила.

Бишкоти с кафе, какао и орехи

Сладкишът се поръсва с какао на прах с помощта на цедка. Отгоре се украсява с цели орехови ядки. Готовото Тирамису  се оставя да се стегне в хладилник за няколко часа и след това можете да се насладите на божествения му вкус.