Не е изненадващо, че италианците се смятат за сноби по отношение на кафето. В никоя друга страна няма толкова много правила и ритуали за пиенето на ароматната гореща напитка. В Италия казват, че приготвят най-доброто кафе на планетата и повечето туристи го потвърждават.
Сутрешното кафе е задължителен ритуал за всички италианци, които не наблягат на сериозната закуска, а често началото на деня се подслажда с разнообразни вкусни печива. Затова въпросът какво да похапнем след сутрешно италианско кафе е много актуален.
Как пият кафето си италианците?
Най-популярната напитка в Италия е кафето. Може да бъде със или без мляко, но винаги е вкусно и ароматно. Традиционно кафето се пие самостоятелно, отделно от храната.
Италианците пият капучино или лате само до 11 часа сутринта, след това кафенетата обикновено не сервират кафе с мляко. Обяснението е просто – в Италия се смята, че млякото се преработва слабо след хранене, поради което се пие само сутрин на гладно.
Ако искате напитката ви да включва и кафе, не поръчвайте „лате”, което на италиански означава мляко, а „лате макиато“, както в Италия наричат любимата на много хора кафена напитка с мек кремообразен вкус.
Следобед италианците предпочитат черно кафе или кафе с малко сметана. В големите градове на Италия са снизходителни към странностите на туристите и ще сервират капучино дори и вечерта, но може да го съпроводят с ироничен поглед.
По обяд и в късния следобед италианците си поръчват „нормално кафе“, както те наричат еспресото. Думата espresso е просто технически термин, затова ако искате кафе, е достатъчно да кажете un caffè. Пият го изключително черно и без захар, за да не прекъсват яркия аромат и благородния вкус.
Но не си мислете, че италианците не оставят никакви възможности за вариации. Можете да поискате „лунго“ за кафе, разредено с вода, или „допио“ за двойна доза. Ако искате по-хладно питие, поискайте „cafe al vetro“ и ще ви сервират кафе в малка стъклена чаша, в която ще се охлади много по-бързо.
Можете да опитате и „кафе корето“ – еспресо с малка доза алкохолна напитка. Забавното е, че на италиански името на тази напитка се превежда като „правилно кафе“.
Италианците презират т. нар. американо, защото според тяхното разбиране това е просто тъмна, безвкусна течност, която не може да се нарече кафе. Ако късите еспресо за две глътки не са подходящи за вас, поръчайте „cafe macineta“ – това е кафе в домашен стил.
То ще бъде приготвено в гейзер машина за кафе, наречена още Moka Express, която всеки уважаващ себе си италианец има вкъщи.
Какво закусват италианците?
Първото хранене далеч не е най-важното за италианците. По-скоро това е хубава малка закуска с добра чаша кафе или мляко. И така, какво ядат на закуска в Италия?
Традиционната италианска закуска не включва бъркани яйца, бекон или дори обичайния за много европейци сандвич. В страната не е обичайно да отделят много време за приготвяне на сутрешни ястия. Понякога италианците хапват лек тост със сирене или шунка, но повечето го пропускат.
Те обичат да започват деня си със свежи печени тестени изделия, които се допълват от любимите им напитки, на първо място сред които е кафето. Италианската закуска често се придружава от прясно изцеден сок, най-често портокалов.
Повечето италианци обичат да закусват бързо. Те се отбиват в малки кафенета на път за работа и набързо пият кафе с кроасан на бара. Туристите също могат да усетят атмосферата на италианското утро, като се отбият в добро кафене в Рим, Милано или Неапол.
Всяка сутрин слънчева Италия освен с дъх на кафе се събужда с ароматите на пресни хлебни изделия, които са изкушаващи за закуска. Местните пекари са много успешни в това и са измислили редица вкусотии, които могат да зарадват най-капризните любители на сладките неща.
Какво се предлага в комбинация с кафето?
Корнето
Кроасанът е идеалното допълнение към добрата чаша кафе. Вярно е, че в Италия тази сладка закуска обикновено се нарича Cornetto. Традиционният италиански корнет има малко по-различен вкус от френските кроасани.
Те съдържат по-малко масло, но са по-сладки и често се пекат с портокалова кора. Пълнежите на корнето са много различни и могат да бъдат сладко, сметана, шоколад. Има и корнети с марципан и бадеми.
Бискоти
Италианската закуска често се допълва от biscotti, напомняща донякъде на сладки крутони. Името на тази вкусна бисквитка означава „два пъти изпечена“. Първо се изпича сладка питка, след което се нарязва на тънки филийки, които отново се изпращат във фурната.
Тази бисквитка е измислена в Италия още през 13 век. Първоначално се приготвя с бадеми, но сега има сортове със сушени плодове, шоколад, лешници и други добавки. Прието е сутрин да се ядат бискоти с капучино, а вечер с вино. Тъй като бисквитките са сухи, те обикновено се потапят в напитката.
Каноли
В италианските кафенета е в реда на нещата да се хапват сладкиши с кафето дори и сутрин. Традиционните сицилиански каноли са чест гост на масата за закуска.
Прекрасните хрупкави вафлени рулца, пълни с деликатен крем, могат да озарят всяко утро. Те представляват разкошни рулца от маслено тесто, пълни с плътен крем с наситено млечен вкус.
Тестото се навива върху специални метални тръбички за каноли и след това рулцата се пържат. За крема се ползват сирене рикота, пудра захар, сметана, шоколад и ликьор, а за украса служат различни ядки и захаросани плодове, като портокалови корички или череши.
Първо канолите са измислени в Сицилия, а днес могат да бъдат опитани в пекарните в цяла Италия. Предлагат ги дори в джелатериите, където ги правят с пълнеж от сладолед.
Кростата
Италианската закуска задължително трябва да е вкусна. А какво по-вкусно от един тарт? Ето защо, италианската Crostata често присъства на сутрешната маса.
Този прекрасен сладкиш ще ви даде добро настроение за целия ден. В Италия кростата се приготвя с шоколад, мармалад от кайсии, череши, горски плодове и други пълнежи, така че можете да изберете тарт с любимия си вкус.
Ciambella
Ciambella е италиански кекс с форма на пръстен, който се приготвя от брашно, бакпулвер, сол, яйца, мляко (или сметана), захар, олио и ванилия. Понякога се добавя мед като подсладител.
За да се създаде лека текстура, захарта и яйцата се разбъркват заедно и се добавят масло и мляко, като се бърка непрекъснато, докато сместа стане пенлива.
След това се добавят пресято брашно с бапулвер и сладкишът се пече в кръгла кексова форма. Към тестото може да се добавят стафиди, плодове, конфитюр, шоколад, плодово кисело мляко.
За допълнителен аромат и вкус се включват лимон, портокал, какао, лешници и др. Готовият кекс може да бъде украсен с пудра захар, кедрови или бадемови ядки, шам фъстък и др. Ciambella е много популярна сред италианците и често се пече и продава на празнични панаири.