Къде да хапнем в Банско
Basejn-OK

Банско е от водещите курорти у нас, които са с международна известност и са много посещавани през цялата година. Това силно е развило кулинарията в града и региона като атракция наред с останалите забавления и развлечения за привличането на туристи. Всъщност кулинарията е едно от най-съществените неща, които са в основата на туризма тук, защото и най-големите атракции не биха имали траен успех без хубава храна.

Ресторант Леонардо – италианска кухня

Хубавата храна, при богат избор, в Банско е гарантирана на всички туристи. Уникалните бански ястия обаче предизвикват интерес не само сред чужденците, но и сред българските туристи. Славата на Банската кухня се е разнесла покрай многото международни спортни и други събития в Банско.

Затова много от туристите идват специално да дегустират местни специалитети, да видят приготвянето им, да научат нещо от традицията. По този начин да научат повече и за културата в района, защото кулинарията е неделима част от нея – кухнята показва културната идентичност.

За любознателния турист традиционните ястия и техниката на приготвянето му могат “да разкажат” за обичаи, обреди, вярвания, вкусове в различни исторически периоди. Така на практика те по атрактивен начин – чрез храната и приготвянето й, изучават културата и историята. По тази причина в Банско са много популярни кулинарните изложби на местни ястия.

Храната в Банско

Италианска наденичка салсиче | restaurant Leonardo Bansko

Храната в Банско е съобразена с многобройните вкусове и изисквания на туристите от различни националности. Освен гостите от страната и чужбина, дошли на почивка, в курорта през всички сезони се стичат участници и публика в многобройни национални и международни фестивали, конкурси, театрални и оперни празници, спортни състезания и т.н. Това са невъобразимо много вкусове, предпочитания, навици и едновременно с това нагласи да се търси нещо различно.

Храната в Банско отговаря на всичко това. Тя е много разновидна, при престоя си туристите тук могат да изживеят цяло кулинарно приключение. Изборът на заведения за хранене е богат и разнообразен. Има редица самостоятелни ресторанти, механи, винарни, които съпътстват луксозните заведения в хотелите.

Има и класически, и специализирани ресторанти – за риба, дивеч и др. Сервират се прясно приготвени ястия от доказани екопродукти – районът е екологично чист. Помислено е и за хората с някои специфични режими на хранене – храната в Банско включва и вегетарианска меню.

Аква парк Леонардо - шезлонги

Заради голямото разнообразие, в Банско е замислено да се изготви кулинарна карта за туристите. Така те по-лесно ще се ориентират сред многобройните предложения и ще могат да си избират от храната в Банско.

Предлаганите в Банско традиционни местни, регионални и български ястия се приготвят специфично и са изключително вкусни, те привличат еднакво както чуждестранните, така и българските туристи. Едновременно с това тук може да се намерят заведения, специализирани в различни национални кухни.

Ресторант Леонардо в Банско например предлага вкусна автентична италианска храна, приготвена с оригинални италиански продукти и Средиземноморска кухня. В добавка посетителите могат да наблюдават на живо приготвянето на ястията – има секция, в която се предлага шоу кукинг.

Ястие в гювече | restaurant Leonardo Bansko

В Банско периодично се правят дегустации, на които се представят водещи, международно известни шеф готвачи. За такава дегустационна вечер от Тоскана специално пристига Филипо Савиози, който презентира уникални ястия, сред които телешко със сос от риба тон, салата от октопод със зеленчуци и картофи, италиански стил гулаш, който се приготвя с червено вино и билки, и се поднася с качамак, и др.

Наред с автентичния си италиански ресторант, Апарт хотел Лъки Банско СПА & Релакс, се готви да открие и швейцарски ресторант.

Разнообразието от предлагана храна в Банско е огромно, наред с традиционните гозди за Банско и изобщо за България, тук можете да откриете и още гръцка, арабска, руска кухня, разбира се – и европейска, и интернационална.

Самите туристи често показват кулинарни умения и предават опит и идеи на местните за храната в Банско. Тук отскоро приготвят вкусни бонбони с есенция от българска роза, изработени ръчно. Идеята дошла от гостенка на Лъки Банско СПА & Релакс, която била в израелска група. Жената била шоколадиер и спонтанно организирала мастер клас, на който показал своите впечатляващи умения.

В Банско се организират и многобройни кулинарни излети, на които туристите виждат малко познати за тях начини на приготвяне – как се приготвя барбекю на камък и дървени въглища, и колко вкусно става. Друга атракция е приготвянето на специалитети от дивеч и домашни животни на жар и в старинни пещи.

Местната Банска кухня

Местната Банска кухня привлича и очарова със самобитността си и неповторимия си вкус. Тя е пословично известна с неповторимите си мезета и задушени ястия. Емблематични са капамата, агнешките специалитети, чомлекът, катиното мезе, кустуретата, банският старец и др. Те не само звучат екзотично, но и приготвянето им е специфично и са наистина екзотика за посетителите. Местната Банска кухня ползва старинни рецепти и домашни, чисто произведени продукти, разкриват местния бит и традиции.

Готвенето в местната Банска кухня е непривично за другите райони у нас. Капамата например се прави със свинско, телешко, пилешко и заешко месо, и кървавица. Използват се и други продукти, естествено — кисело зеле, ориз и т.н. А когато се приготвят, се пекат от 5 до 10 часа според силата на огъня в глинен съд, запечатан с тесто. Получава се неповторим вкус, който трябва да се опита, това изживяване се запомня от всеки турист.

Не по-малко вкусен и интересен като ястие е Банският чомлек. Той се приготвя също в глинен съд. Слага се телешки джолан, обелени малки картофи, лук, нарязан на едро, чесън, прибавят се подправки, мазнина, пюре от домати, червено вино, оцет, вода. Капакът се затваря, също се запечатва с тесто и като заври, се оставя да се задуши около 5 часа на умерен огън.
От сухите мезета на местната Банска кухня може би най-популярно е така нареченото Бански старец, което се прави от смляно свинско филе и подправки. При тези мезета, за да станат както трябва, особено важно е да се държат в помещение с подходящата вентилация.
Популярните бански мезета могат да се опитат с отлежало домашно вино или ракия и на неделния пазар. Тук се предлагат също мед, сладка, млечни продукти и други местни производства.

Много известни с домашно приготвените си специалитети са жените от град Добринище, на 6 километра от Банско. Често туристи специално отиват там, за да опитат местните кулинарни шедьоври.

Сварен фасул със свинско | restaurant Leonardo Bansko

Изключително вкусно се получава гозбата от фасул, сушен в шушулките, който е врял поне 6 часа със свински кокал, уши, крачета – това е от емблемите на местната Банска кухня.. Фудула пък се прави от вода, брашно, яйца, сланина и сирене. Качамъкът по принцип е познат, но тук го приготвят така, че си е спечелил името “Добринишки качамак”.

Богати кулинарни изложби на ястия и специалитети от местната Банска кухня се провеждат всяка година от 17 до 24 май, когато се открива летният сезон. Тогава е седмицата на Банската традиция, показваща бита и културата в района. Такива изложби за местната Банска кухня се правят и при различните международни спортни културни форуми, с които е наситен календарът на Банско.

Провеждат се и фермерски и биопазари, на които посетителите могат да закупят гарантирано екологично чисти продукти. Балканската кухня пък “завладява” Банско в първите дни на септември – тогава се провежда „Банско Балкан Фест“ – фестивал на Балканската музика и кулинария.

Винен туризъм

В Банско има развит и винен туризъм. Тук има вина и напитки от цял свят. Много ценители обаче идват на винен туризъм заради неповторимото изживяване да се насладят на колекциите елитни и бутикови български вина с избрани мезета и фолклорна програма. Хората идват на винен туризъм и заради местното производство. Лозарството в района е поминък от векове, местните са със стари традиции в производството на вино. Отлежали местни вина могат да се намерят и на кооперативния пазар.

Освен в града, винен туризъм се организира и до Мелник. Мелнишкото вино е уникално, защото се прави от лоза, която не може да вирее другаде – при други климатични условия и почви. Затова от Банско специално организират посещение и дегустация в Кордопуловата къща. Тя разполага със своя изба и 150-метров тунел, издълбан в скалите, и в него може да се съхраняват до 300 тона вино. Туристите, дошли на винен туризъм, могат да обиколят лабиринтите, да видят най-голямата бъчва, която е за 12,5 тона вино.

Кулинарните традиции на Банско – от древността

Макар че Банската българска община е създадена около 1850 година, кулинарните традиции на Банско са се натрупвали много векове, те водят началото си от древността. Тук е имало различни култури и влияния, като част от тях е и кулинарията.

Ястие по древна рецепта | restaurant Leonardo Bansko

Архиологическите разкопки показват, че в района на Банско през далечното минало са се наслагвали културите на траки, на римляни, на византийци и на славяни. Има също така сведения за човешка дейност, отнесена до 5000 година пр. Хр. – още – преди траките. Така във времето са се преплитали обичаи, обреди, занаяти, поминък, които са се отразявали специфично и на кулинарията, определяща днес кулинарните традиции на Банско. Поминък, пряко свързан с кулинарните традиции на Банско, е животновъдството, а също и лозарството.

Влиянията през вековете на практика не са спирали. Хората тук са живели в район, граничещ с гръцко и турско население, през Възраждането жителите на Банско са водили оживена търговия с цяла Европа, много от тях са отворили там магазини. А при близкото съжителство на етносите, лесно, по естествен път става взаимно проникване на ястия, начини на приготвяне и т.н. По този начин кулинарните традиции на Банско са започнали да се развиват в древността и са се обогатявали с вековете, за да стигнат до днес и да привличат многобройни туристи.