Италианските фетучини
Italian fettuccine

Колко вида паста са ви известни – 3-4 или 30-40? Колкото и да знаете, все е малко, тъй като разновидностите на популярните италиански тестени изделия са над 300, а според някои дори над 350.

Повечето любители на средиземноморската кухня различават спагети, талиатели, лазаня, равиоли и още няколко, но сред първите, за които се сетят, вероятно няма да са фетучини. Те обаче имат своето заслужено място в кулинарната традиция на Ботуша. Италианските фетучини се консумират не само в родината си, а и на много други места по света.

Италианските фетучини

 

Какво представляват фетучините и как се приготвят?

Фетучините са тънки плоски ивици тесто с ширина около 7 мм. Те са подобни на талиателите, от които се различават само с по-голямата си ширина. Италианските Fettuccine (от fettuccia – панделка) са един от видовете италиански тестени изделия, които са особено популярни в Рим.

Италианските фетучини

Едно от най-известните ястия, използващи този вид паста, е фетучини Алфредо. Популярността на това блюдо води до по-широкото разпространение на фетучините и те стават популярни и зад граница.

Приготвянето на фетучини в Италия започва със замесването на еластично тесто, но в днешно време домакините имат възможност да купуват готови сухи макаронени изделия.

За италианците готвенето на макарони е истински ритуал, който от една страна се подчинява на строги правила за варенето, а от друга – изисква творчески подход по отношение на влаганите продукти и подправки и особено към сосовете.

Днес можете да намерите десетки рецепти за готвене и сервиране на италиански фетучини: например с шунка, гъби, пилешко филе, риба и морски дарове и други продукти. Но специалния си чар фетучините придобиват в комбинация с различни сосове.

Винаги възниква въпросът как да сварим фетучините или друг вид паста, за да станат идеални. Първото правило е да се варят в много вода, като препоръката на опитните готвачи е да се спазва съотношението на един литър вода да се пада 100 грама суха паста.

Няма как да не сложим и сол, която се добавя малко преди водата да заври. Пропорцията е на всеки литър вода да се добавят 7 грама сол, но това е много условно, защото всеки има различен вкус. У нас много домакини смятат, че трябва да се сложи и малко олио във водата, за да не слепват макароните.

Това не е правилно, защото, ако пастата е качествена тя няма да се слепи, а олиото по-скоро ще направи повърхността на фетучините в нашия случай „хлъзгава“ и сосът вместо да прилепне към тях, ще се утаи на дъното на чинията.

Майсторите на италианска кухня казват, че пастата не трябва в никакъв случай да се изплаква след варенето, защото водата отмива повърхностния слой нишесте, който трябва да се слепи със соса при сервирането.

И най-важното правило на италианските шеф готвачи е пастата да се вари „ал денте“. Това буквално означава „до зъб“ или казано по-ясно да е леко твърда за дъвчене в средата.

Добре известно е, че колкото по-вкусен е самият сос, толкова по-апетитно е готовото ястие. Идеалният начин за приготвяне е след сваряването пастата за кратко да се прехвърли в съда със соса, за да поеме вкусовете и ароматите му.

Всеки вид паста има различни видове подходящи сосове. Например къса паста като пене върви най-добре с късчета месо и сос на зеленчукова основа.

Фетучините е добре да се комбинират с богати на вкус маслени и сметанови сосове. С този вид паста, както и с повечето от останалите, може да се приготвят и италианските класически марки Карбонара и Болонезе. Могат да се добавят различни меса, зеленчуци и подправки.

Италианските фетучини

Знаменитите фетучини Алфредо

Най-известното ястие с фетучини, наречено Алфредо, може да се смята едновременно за италианско и американско. Оригиналната рецепта на ресторантьора Алфредо представлява разпространен в Италия начин на приготвяне на паста, наречен burro e parmigiano, което буквално означава „масло с пармезан“.

В приготвянето на паста със сирене няма нищо особено, но находка на италианския кулинар е добавянето на двойно количество масло към соса. Говори се, че той изобретил тази новост в чест на любимата си жена, която била бременна по онова време.

Американски туристи в Рим били впечатлени от яркия вкус на тази на пръв поглед непретенциозна комбинация от компоненти и нарекли блюдото fetuccini Alfredo. Те отнесли рецептата у дома, но с течение на времето зад граница тя се променила.

Добавяна била сметана, сос бешамел, броколи, скариди, гъби, пилешко месо. Нито една от тези комбинации обаче не се доближила до популярността на простата и невероятно вкусна версия на Алфредо, която представлявала паста от 3 съставки, приготвена на базата на изпитаните от времето италиански кулинарни класически ястия.

 Затова сега повечето кулинари се придържат към оригинала като обикновено освен самите фетучини в соса се влагат масло, сметана и пармезан. Подправя се с черен пипер.

Италианските фетучини

Рецепти

Фетучини с пилешко и сметанов сос

Продукти:

  • 400 г фетучини
  • 300 г пилешки гърди
  • 250 мл сметана
  • зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Нарежетепилешкото месо на жулиени /ивици/ или на парчета и го сложете да се запържи в малко зехтин. След като извадите готовото месо, в същия тиган сложете сметаната и овкусете със сол и черен пипер.

След завирането на соса го оставете да къкри само три минути и го свалете от котлона. Време е да се сварят фетучините според указанията на опаковката, но внимавайте да не ги разварите. Изцедената сварена паста се разпределя в чинии, отгоре се слагат пилешките късчета, а накрая заливаме със сметановия сос.

Италианските фетучини

Фетучини ала Карбонара

Продукти:

  • 1 пакет фетучини
  • 1 глава лук
  • 50 г. Бекон
  • 3-4 с. л. Зехтин
  • 200-250 мл млечна сметана
  • 2 жълтъка
  • сол
  • черен пипер
  • босилек

Приготвяне:

Запържете нарязания на дребно лук в загретия зехтин. Добавете бекона, нарязан на кубчета и запържете докато придобие златист цвят. Сложете сметаната и намалете котлона, така че ястието да къкри съвсем леко.

Добавете жълтъците и ги разбъркайте веднага за не повече от минута. Сипете сварените фетучини в горещия сос, за да покъкрят още малко. При сервирането поръсете пармезан.

Италианските фетучини

Фетучини Алфредо

Продукти:

  • 400 г фетучини
  • 4 с.л. масло
  • 1 непълна ч.ч. сметана с 30% масленост
  • 1 ч.ч. пармезан
  • 1 ч.л. сол
  • млян черен пипер

 

Приготвяне

Сварете пастата като я сложите във вряща подсолена вода. Гответе около десетина минути и се водете от указанията на опаковката.

Разтопете маслото в дълбок тиган и към него добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Изключете котлона и добавете към соса настъргания пармезан.

Прехвърлете в тигана със соса отцедените от водата спагети и разбъркайте старателно, докато продуктите се смесят добре и фетучините поемат всички аромати и вкусове. Разпределете в чинии и при сервирането поръсете отгоре още малко пармезан.