Рибата и морските дарове са сред основните продукти в италианската кухня, а рецептите с тях са безброй. Голямата крайбрежна ивица на Апенинския полуостров дава възможност за приготвяне и консумиране на пресни рибни продукти.
Всички класически ястия от здравословната средиземноморска диета, каквито са пастата, пицата и ризотото, имат варианти с различните видове обитатели на морето. Многобройните италиански изкушения с морски привкус не оставят никого равнодушен, защото освен полезни, те са фантастично вкусни.
5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти
1. Паста frutti di mare
Като става дума за любими италиански ястия, няма как да не започнем от пастата. Макаронените изделия изделия се приготвят по много начини, включително с различни видове риба, със скариди, с миди и пр.
Най-богата на вкусове и аромати и най-популярна е пастата frutti di mare, като името означава плодове от морето. Затова представяме една от най-често приготвяните рецепти за спагети с морски дарове.
Spaghetti ai frutti di mare
Продукти:
- 500 грама миди
- 100 мл зехтин плюс още малко
- 1 чаена лъжичка лют червен пипер по желание
- 2 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
- 300 грама чери домати, обелени и разрязани на две
- 100 мл бяло вино
- 350 г спагети
- 250 г скариди
- 100 г бейби калмари, почистени и нарязани на малки парченца
- 200 г бяла риба, нарязана на кубчета 3 на 3 см
- Морска сол
- Прясно смлян черен пипер
- Пресен магданоз
Приготвяне
Оставете да заври вода в голяма тенджера с добавена сол на вкус. Сложете мидите във врящата вода. Разбърквайте внимателно мидите от време на време, докато всички се отворят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна. Прецедете бульона от варенето през фина цедка в купа, за да премахнете песъчинките.
Поставете половината от мидите на дъска за нарязване, извадете месото и изхвърлете черупките. Нарежете мидите на ситно и оставете също засега настрана. Междувременно поставете бульона от мидите и виното в малка тенджера. Оставете сместа да ври, докато се намали наполовина.
В дълбок тиган или тенджера на умерен огън загрейте зехтина и когато се затопли добавете накълцания чесън и лют червен пипер. Добавете доматите и варете 2 минути, като разбърквате. Сложете нарязания магданоз и добавете бульона с бялото вино.
Междувременно добавете вашите спагети към врящата вода и гответе за времето, посочено на опаковката. Добавете нарязаното месо от миди, скаридите, калмарите и рибата към доматения сос и намалете котлона до минимум.
Разбърквайте от време на време в продължение на 5 до 10 минути. Добавете нарязаните миди и мидите в черупки, посолете и поръсете с черен пипер.
Извадете спагетите 1 минута преди края на времето за готвене, прецедете и добавете към соса от морски дарове. Разделете 4 чинии за паста, полейте с хубав зехтин и поръсете с пресен черен пипер.
2. Пица Frutti di Mare
Под марката Фрути ди маре се подвизава и друго традиционно италианско блюдо. Пицата с морски привкус е в менюто на всички пицарии в крайбрежните региони на Ботуша, а и в много други италиански ресторанти навсякъде по света.
Морските дарове, запечени със сирене моцарела, правят тази пица особено приятна.
Необходими продукти:
- 200 г Моцарела
- 80 г миди
- 80 г скариди
- 50 г калмари
- Скилидка чесън
- пресен босилек
- Сол
- Черен пипер
- Тесто за пица
За доматения сос (на 100 г):
- 300 г пресни домати (или консервирани домати 250 g)
- 10 мл зехтин
- 1 скилидка чесън
- Сушен риган
- 1 ч. ч. доматено пюре
- Сол
- Черен пипер
За чесново масло:
- 2 с. л. зехтин
- Скилидка чесън
Начин на приготвяне
За да приготвите доматения сос, първо нарежете пресните домати на две половини. Поставете чесъна в загрятото олио и запържете до златисто кафяво. Извадете чесъна от тигана, добавете доматите и намалете котлона до умерено.
Разбърквайте доматите, докато станат гладки и се сгъстят. Добавете риган към соса заедно с доматеното пюре. Изпарете соса с една трета. Прекарайте соса през сито, ако е необходимо. Подправете със сол, черен пипер и охладете.
Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го поставете в кръгла тавичка с диаметър 25-30 см.ри. Намажете доматения сос върху тестото, поръсете с нарязаната моцарела.
Разбийте маслото и чесъна в блендер. В полученото чесново масло запържете мидите, скаридите и едро нарязаните калмари. Поставете морските дарове върху пицата и поръсете с накълцан чесън и риган. Подправете със сол и черен пипер.
Печете пицата във фурна, загрята до 220° C десетина минути. Гарнирайте с листа босилек и сервирайте.
3. Рибена супа Zuppa di pesce
Zuppa di pesce се приготвя от варена риба и морски дарове и е важна част от италианската трапеза. Характерна е за традиционната кухня в регионите Лигурия, Тоскана, Венето, Емилия-Романя, Абруцо, Сицилия и др. Рецептите включват различни видове риби и морски дарове: попчета, морска змиорка, скумрия, акула, миди, скариди, калмари, сепия, октопод.
Рибените супи са характелни не само за Италия, а и за други страни и региони от Средиземноморието. Много известна е марсилската bouillabaisse от Франция.
Характерно за андалуската и каталунската версия, наречена suquet, е, че рибата първо се пържи. В други райони на света също се радват на различни рибни супи. В Япония приготвят даши, в Еквадор – фанеска, унгарците харесват своята халасле, а руснаците варят уха.
Рибените супи в Италия също са различни, като сред най-популярните е Cacciucco от района на Ливорно. Качуко е богата гъста супа, която се приготвя от рибен бульон, червено вино и доматен сос с различни видове риба и морски дарове.
Супа от морски дарове Качуко
Необходими продукти:
- Няколко вида риба
- миди, калмари, скариди, сепия, раци
- 1 глава лук
- 2-3 скилидки чесън
- моркови
- люти чушки или лют червен пипер
- фенел
- Настъргани домати
- Доматено пюре
- Морска сол
- Магданоз и босилек
Приготвяне
Рибата се нарязва на парчета. Подготвят се морските дарове като първо се измиват много добре. Нарежете на дребни кубчета лука, морковите и малко фенел. Настържете и пасирайте доматите и накълцайте чесъна.
Загрейте зехтина в тенджера и задушете зеленчуците. Добавете настърганите домати, а след това и доматеното пюре и посолете. Можете да добавите и червено вино.
Първо от морските дарове се слагат сепията, калмарите и месото от миди, след пет минути се слага рибата и след още три-четири минути се добавят скаридите, раците и мидите в черупки.
Не се препоръчва да приготвяте дълго рибата и морските дарове. Подправете с магданоз и босилек. Качуко може да се сервира както като супа, така и като основно ястие.
4. Ризото с морски дарове
Още една любима италианска класика – ризотото, има вариант с дъх на море. За хубаво ризото с морски дарове ви трябват риба, скариди, миди и други плодове на морето по избор, а за да стане ароматът и вкусът наситен, си пригответе и рибен бульон. Ето и самата рецепта.
Продукти:
- 400 г ориз
- 2 с. л. зехтин
- 2 л рибен бульон
- 1-2 глави лук
- 2-3 скилидки чесън
- 1 стрък целина
- 10 миди в черупки
- 150 г рибно филе
- 8 обелени скариди
- Магданоз и риган
- пресен риган
Начин на приготвяне
Сгорещете рибен бульон в тенджера и го оставете да къкри бавно под капак. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете нарязания на дребно лук и чесън 2-3 минути. Добавете целина и 2 супени лъжици вода, задушете под капак за около 5 минути.
Добавете ориза и гответе 3-4 минути като разбърквате. Бавно добавете 150 мл горещ бульон, като бъркате непрекъснато на тих огън, докато всичкият бульон изври. Добавяйте по стотина мл бульон, докато оризът се свари.
Междувременно в голяма тенджера кипнете вода. Сложете мидите и варете 4-5 минути. Разклащайте тенджерата, докато мидите се отворят.
Добавете нарязаната риба, обелени скариди и останалия горещ бульон към ориза. Разбъркайте и гответе 5-10 минути. Свалете от огъня, сложете мидите, покрийте съда и оставете за 5 минути. Накрая поръсете с магданоз и риган.
5. Лазаня с риба
Лазанята е малко по-особен вид паста, тъй като представлява листи, а не дребни или едри фигури. Най-често традиционното италианско блюдо се приготвя във варианта Болонезе или пък с пилешко месо.
Този път ще ви предложим Лазаня с риба, домати, меко и твърдо сирене и сос бешамел. Тя е не по-малко вкусна от класическата. Рибната лазаня може да се приготви с бяла риба, щука или друга риба.
Необходими продукти:
- 600 г рибно филе
- 8 бр. листи за лазаня
- 1 домат
- 100 г меко сирене
- 80 г твърдо сирене
За соса бешамел:
- 2 с.л. брашно
- 50 г масло
- 500 мл. прясно мляко
- сол
- черен пипер
- щипка индийско орехче
За маринатата:
- 0,5 ч.л. сол
- 2 щипки черен пипер
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. масло за намазване на тавата
Начин на приготвяне
Нарежете рибното филе и го мариновайте. Поставете парчетата в купа, посолете, поръсете с черен пипер и лимонов сок. Оставете в хладилника поне за час.
Докато рибата се маринова, пригответе сос бешамел. Разтопете маслото в тиган или тенджерка на умерен огън. Добавете брашно към разтопеното масло при непрекъснато разбъркване.
Налейте постепенно млякото, като сосът се бърка постоянно, за да стане гладък. Гответе 5 минути на слаб огън. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол. Разделете готовия сос на четири части.
Намажете формата за печене с масло и поставете два листа лазаня на дъното (или колкото са необходими да покрият дъното). Намажете 1/4 от бешамела върху листите.
Разпределете отгоре половината парчета маринована риба. Поставете два листа лазаня върху рибата, а върху тях добавете следващата порция сос. Нарежете домата на филийки и ги подредете отгоре.
Върху доматите поставете филийки от мекото сирене. Поръсете с черен пипер. Отново сложете листи за лазаня, намажете ги със сос и добавете останалата риба. Най-горният слой са листи за лазаня, поляти с останалия сос.
Поставете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. След това поръсете лазанята с настъргано твърдо сирене и метнете във фурната за още десетина минути.