Италиански изкушения с морски привкус
Италиански изкушения с морски привкус

Рибата и морските дарове са сред основните продукти в италианската кухня, а рецептите с тях са безброй. Голямата крайбрежна ивица на Апенинския полуостров дава възможност за приготвяне и консумиране на пресни рибни продукти. 

Всички класически ястия от здравословната средиземноморска диета, каквито са пастата, пицата и ризотото, имат варианти с различните видове обитатели на морето. Многобройните италиански изкушения с морски привкус не оставят никого равнодушен, защото освен полезни, те са фантастично вкусни.

Италиански изкушения с морски привкус

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

1. Паста frutti di mare

Като става дума за любими италиански ястия, няма как да не започнем от пастата. Макаронените изделия изделия се приготвят по много начини, включително с различни видове риба, със скариди, с миди и пр. 

Най-богата на вкусове и аромати и най-популярна е  пастата frutti di mare, като името означава плодове от морето. Затова представяме една от най-често приготвяните рецепти за спагети с морски дарове.

Италиански изкушения с морски привкус

Spaghetti ai frutti di mare

Продукти:

  • 500 грама миди 
  • 100 мл зехтин плюс още малко
  • 1 чаена лъжичка лют червен пипер по желание
  • 2 скилидки чесън, обелени и нарязани на ситно
  • 300 грама чери домати, обелени и разрязани на две
  • 100 мл бяло вино
  • 350 г спагети
  • 250 г скариди
  • 100 г бейби калмари, почистени и нарязани на малки парченца
  •  200 г бяла риба, нарязана на кубчета 3 на 3 см 
  •  Морска сол
  •  Прясно смлян черен пипер
  •  Пресен магданоз

Италиански изкушения с морски привкус

Приготвяне

Оставете да заври вода в голяма тенджера с добавена сол на вкус. Сложете мидите във врящата вода. Разбърквайте внимателно мидите от време на време, докато всички се отворят. Извадете ги с решетъчна лъжица и ги оставете на страна. Прецедете бульона от варенето през фина цедка в купа, за да премахнете песъчинките.

Поставете половината от мидите на дъска за нарязване, извадете месото и изхвърлете черупките. Нарежете мидите на ситно и оставете също засега настрана. Междувременно поставете бульона от мидите и виното в малка тенджера. Оставете сместа да ври, докато се намали наполовина. 

В дълбок тиган или тенджера на умерен огън загрейте зехтина и когато се затопли добавете накълцания чесън и лют червен пипер. Добавете доматите и варете 2 минути, като разбърквате. Сложете нарязания магданоз и добавете бульона с бялото вино.

Междувременно добавете вашите спагети към врящата вода и гответе за времето, посочено на опаковката. Добавете нарязаното месо от миди, скаридите, калмарите и рибата към доматения сос и намалете котлона до минимум.

Разбърквайте от време на време в продължение на 5 до 10 минути.    Добавете нарязаните миди и мидите в черупки, посолете и поръсете с черен пипер. 

Извадете спагетите 1 минута преди края на времето за готвене, прецедете и добавете към соса от морски дарове. Разделете 4 чинии за паста, полейте с хубав зехтин и поръсете с пресен черен пипер.

2. Пица Frutti di Mare

Под марката Фрути ди маре се подвизава и друго традиционно италианско блюдо. Пицата с морски привкус е в менюто на всички пицарии в крайбрежните региони на Ботуша, а и в много други италиански ресторанти навсякъде по света. 

Морските дарове, запечени със сирене моцарела, правят тази пица особено приятна. 

Италиански изкушения с морски привкус

Необходими продукти:

  • 200 г Моцарела 
  • 80 г миди
  • 80 г скариди 
  • 50 г калмари
  • Скилидка чесън
  • пресен босилек
  • Сол 
  • Черен пипер
  • Тесто за пица

За доматения сос (на 100 г):

  • 300 г пресни домати (или консервирани домати 250 g)
  • 10 мл зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • Сушен риган 
  • 1 ч. ч. доматено пюре
  • Сол 
  • Черен пипер 

За чесново масло:

  • 2 с. л. зехтин 
  • Скилидка чесън

Начин на приготвяне

За да приготвите доматения сос, първо нарежете пресните домати на две половини. Поставете чесъна в загрятото олио и запържете до златисто кафяво. Извадете чесъна от тигана, добавете доматите и намалете котлона до умерено. 

Разбърквайте доматите, докато станат гладки и се сгъстят. Добавете риган към соса заедно с доматеното пюре. Изпарете соса с една трета. Прекарайте соса през сито, ако е необходимо. Подправете със сол, черен пипер и охладете.

Разточете тестото върху набрашнена повърхност и го поставете в кръгла тавичка с диаметър 25-30 см.ри. Намажете доматения сос върху тестото, поръсете с нарязаната моцарела. 

Разбийте маслото и чесъна в блендер. В полученото чесново масло запържете мидите, скаридите и едро нарязаните калмари. Поставете морските дарове върху пицата и поръсете с накълцан чесън и риган. Подправете със сол и черен пипер.

Печете пицата във фурна, загрята до 220° C десетина минути. Гарнирайте с листа босилек и сервирайте. 

3. Рибена супа Zuppa di pesce

Zuppa di pesce се приготвя от варена риба и морски дарове и е важна част от италианската трапеза. Характерна е за традиционната кухня в регионите Лигурия, Тоскана, Венето,  Емилия-Романя, Абруцо,  Сицилия и др. Рецептите включват различни видове риби и морски дарове: попчета, морска змиорка, скумрия, акула, миди, скариди, калмари, сепия, октопод.

Рибените супи са характелни не само за Италия, а и за други страни и региони от Средиземноморието. Много известна е марсилската bouillabaisse от Франция. 

Характерно за андалуската и каталунската версия, наречена suquet, е, че рибата първо се пържи. В други райони на света също се радват на различни рибни супи. В Япония приготвят даши, в Еквадор фанеска, унгарците харесват своята халасле, а руснаците варят уха.

Рибените супи в Италия също са различни, като сред най-популярните е Cacciucco от района на Ливорно. Качуко е богата гъста супа, която се приготвя от рибен бульон, червено вино и доматен сос с различни видове риба и морски дарове.

Италиански изкушения с морски привкус

Супа от морски дарове Качуко

Необходими продукти:

  • Няколко вида риба
  • миди, калмари, скариди, сепия, раци
  • 1 глава лук 
  • 2-3 скилидки чесън 
  • моркови
  • люти чушки или лют червен пипер 
  • фенел
  • Настъргани домати
  • Доматено пюре
  • Морска сол
  • Магданоз и босилек

Приготвяне

Рибата се нарязва на парчета. Подготвят се морските дарове като първо се измиват много добре. Нарежете на дребни кубчета лука, морковите и малко фенел. Настържете и пасирайте доматите и накълцайте чесъна.

Загрейте зехтина в тенджера и задушете зеленчуците. Добавете  настърганите домати, а след това и доматеното пюре и посолете. Можете да добавите и червено вино.  

Първо от морските дарове се слагат сепията, калмарите и месото от миди, след пет минути се слага рибата и след още три-четири минути се добавят скаридите, раците и мидите в черупки. 

Не се препоръчва да приготвяте дълго рибата и морските дарове. Подправете с магданоз и босилек. Качуко може да се сервира както като супа, така и като основно ястие. 

4. Ризото с морски дарове 

Още една любима италианска класика – ризотото, има вариант с дъх на море. За хубаво ризото с морски дарове ви трябват риба, скариди, миди и други плодове на морето по избор, а за да стане ароматът и вкусът наситен, си пригответе и рибен бульон. Ето и самата рецепта.

Продукти:

  • 400 г ориз 
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 л рибен бульон
  • 1-2 глави лук
  • 2-3 скилидки чесън
  • 1 стрък целина 
  • 10 миди в черупки  
  • 150 г рибно филе 
  • 8 обелени скариди 
  • Магданоз и риган
  • пресен риган

Начин на приготвяне

Сгорещете рибен бульон в тенджера и го оставете да къкри бавно под капак. Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете нарязания на дребно лук и чесън 2-3 минути. Добавете  целина и 2 супени лъжици вода, задушете под капак за около 5 минути. 

Добавете ориза и гответе 3-4 минути като разбърквате. Бавно добавете 150 мл горещ бульон, като бъркате непрекъснато на тих огън, докато всичкият бульон изври. Добавяйте по стотина мл бульон, докато оризът се свари. 

Междувременно в голяма тенджера кипнете вода. Сложете мидите и варете 4-5 минути. Разклащайте тенджерата, докато мидите се отворят. 

Добавете нарязаната риба, обелени скариди и останалия горещ бульон към ориза. Разбъркайте и гответе 5-10 минути. Свалете от огъня, сложете мидите, покрийте съда и оставете за 5 минути. Накрая поръсете с магданоз и риган. 

Италиански изкушения с морски привкус

5. Лазаня с риба 

Лазанята е малко по-особен вид паста, тъй като представлява листи, а не дребни или едри фигури. Най-често традиционното италианско блюдо се приготвя във варианта Болонезе или пък с пилешко месо. 

Този път ще ви предложим Лазаня с риба, домати, меко и твърдо сирене и сос бешамел. Тя е не по-малко вкусна от класическата. Рибната лазаня може да се приготви с бяла риба, щука или друга риба. 

Необходими продукти:

  • 600 г рибно филе
  • 8 бр. листи за лазаня 
  • 1 домат
  • 100 г меко сирене 
  • 80 г твърдо сирене

За соса бешамел:

  • 2 с.л. брашно
  • 50 г масло
  • 500 мл. прясно мляко
  • сол
  • черен пипер 
  • щипка индийско орехче 

За маринатата:

  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 щипки черен пипер
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. масло за намазване на тавата

Италиански изкушения с морски привкус

Начин на приготвяне

Нарежете рибното филе и го мариновайте. Поставете парчетата в купа, посолете, поръсете с черен пипер и лимонов сок. Оставете в хладилника поне за час.

Докато рибата се маринова, пригответе сос бешамел. Разтопете маслото в тиган или тенджерка на умерен огън. Добавете брашно към разтопеното масло при непрекъснато разбъркване. 

Налейте постепенно млякото, като сосът се бърка постоянно, за да стане гладък. Гответе 5 минути на слаб огън. Подправете с черен пипер, индийско орехче и сол. Разделете готовия сос на четири части.

Намажете формата за печене с масло и поставете два листа лазаня на дъното (или колкото са необходими да покрият дъното). Намажете 1/4 от бешамела върху листите. 

Разпределете отгоре половината парчета маринована риба. Поставете два листа лазаня върху рибата, а върху тях добавете следващата порция сос. Нарежете домата на филийки и ги подредете отгоре. 

Върху доматите поставете филийки от мекото сирене. Поръсете с черен пипер. Отново сложете листи за лазаня, намажете ги със сос и добавете останалата риба. Най-горният слой са листи за лазаня, поляти с останалия сос.

Поставете ястието в загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути. След това поръсете лазанята с настъргано твърдо сирене и метнете във фурната за още десетина минути.