Италианските аламинути
Италианските аламинути

След дългия работен ден и тичане по задачи, винаги когато се приберем вкъщи се питаме, какво вкусно, приятно и бързо “аламинутно нещо” можем да спретнем, преди да седнем и най-после да си починем от стреса. Следните идеи са също подходящи, когато ви дойдат неочаквани гости и нямате време за пазаруване, нито за дълги приготовления.

На първо място ще предложим, няколко вида италианска фритата, защото тя добре засищаща, много е вкусна и е абослютно непретинциозна за готвене, защото се прави от това, което имате в хладилника или от нещо останало от вечерята ви, също така не отнема много време в приготовление.  След това предлагам и два печени италиански, аламинутни сандвича и една бърза, лека салата. Ще ви харесат!

Фритата

Фритата е италианско ястие – нещо между омлет с пълнеж от зеленчуци или с продукти, които ви харесват или тези, които са останали в хладилника. За разлика от френския омлет, при фритата пълнежа се слага, когато се запекат яйцата.

Фритата може да се предлага, както за закуска, така и за вечеря. За да я приготвите, трябва да имате малка тефлонова тавичка или тиган с махаща се дръжка и фурна.

Фритата с доматен сос

Италианските аламинути

 

Съставки:

  • 8 яйца
  • 100-150 гр. извара
  • 2-3 с. л. течна сметана
  • краве масло
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2 ивици бекон
  • 2 домата
  • 1/2 глава кромид лук
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 с. л. бяло вино
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч. л. риган
  • щипка босилек
  • щипка захар

 

Как се прави

Яйцата се счупват и къмтях се добавят подправките. Разбиват се добре. Разтопете масло в тигана, изсипете 1/4 от яйчената смес и запържете само отдолу. Полученият омлет се прегъва на две, слага се изварата и се прегъва на още две.

Настържете лука и доматите. В тигана, в който са пържени омлетите, се сгорещява зехтинът и за около 30 секунди се изпържва настърганият лук. Прибавят се накълцаните ивици бекон и счукания чесън и след още няколко секунди се налива виното, ако желаете. Щом започне да ври, се добавят доматите, разбъркват се и ври за още 2-3 минути.

Подредените в тавата омлети се заливат с готовия доматен сос и се запичат за около 10 минути на 220-240 градуса. По желание, ястието може да се поръси с настърган кашкавал.

 

Фритата с грах

Италианските аламинути

 

Съставки:

  • 1 ч.ч. грах от консерва, замразен или предварително сготвен до омекване
  • 1 връзка зелен лук
  • извана на вкус
  • подправки по ваш избор
  • яйца

 

Как се прави

Задушете зеления лук, нарязан на ситно в малко масло, в достатъчно голям тиган, за да може да побере всички необподими продукти. Добавете яйцата, граха, изварата, подправките и разбъркайте. На огъня оставете докато се сгъсти. Преместете в грил тигана или запечете във фурната посредата. Нарежете на четвъртинки и сервирайте с прясна салата домати.

 

Фригата с картофи

Италианските аламинути

Съставки:

  • 1/2 кг млади картофки
  • чедър или кашакавал
  • подправки – чубрица, босилек, риган, черен пипер на вкус
  • 1/2 връзка магданоз

 

Как се прави

Измийте картофите и ги нарежете на парченца. Изпържете ги във фритюрник или ги задушете. Разбийте яйцата и прибавете подправките на вкус. Прехвърлете картофките в голям тиган и ги залейте с яйчената смес. Пържете ги, докато се стегне сместа, после ги сложете във фурната. Когато фригата се запече я поднесете украсена с домати, нарязани на филийки и магданоз.

 

Фригата с шунка и гъби

Италианските аламинути

Съставки:

 

  • 3 с.л. чисто масло
  • 100 гр. шунка или бекон
  • 250 гр. гъби, нарязани на парченца или от консерва
  • 250 гр. спанак
  • 6 яйца
  • 2 с. л. сирене пармезан или кашкавал
  • подправки по ваш избор

 

Как се прави

В голям тиган загрейте маслото. Сложете гъбите, шунката и разбъркайте, докато се запържи шунката или бекона. Добавете спанака и разбъкайте за минута, дакато омекне. Намалете температурата на котлона и добавете разбитите яйца и подправките.

Яйцата ще се стегнат след около 10 минути, но до тогава накланяте тигана или си помагате с дървена лопатка, за да се стегне сместа равномерно. Когато яйцата са готови поръсете ги с настърган пармезан или кашкавал и ги сложете на тигана във фурната за 1-2 минутки, докато се запекат.

Сервирайте веднага със прясна салата.

 

Фритата с много зеленчуци

Италианските аламинути
Следната рецепта е с много зеленчуци, ако пропуснете нещо не е страшно, защото фритата се приготвя с това, което имате в хладилника.

Съставки:

  • 1 чаша розички от броколи, варени на пара, накъсани на ситно
  • 1 червена чушка, без семките, нарязана на кръгчета
  • 1 глава лук, накълцана на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  • 6 яйца
  • 2 с. л. течна сметана
  • щипка сух риган
  • щипка сух розмарин
  • морска сол и черен пипер
  • 1 ч. чаша настърган кашкавал

Как се прави

В малка тавичка с незалепващо покритие задушете чушката и лука в 1 с. л. зехтин. Извадете зеленчуците с решетъчна лъжица. Разбийте яйцата с подправките и сметаната. Покрийте съда и задушете на среден огън за още 5 минути. Поръсете със сирене и поставете под скарата във фурната, за няколко минути, докато фритатата бухне. Нарежете на триъгълници и сервирайте.

Италиански хляб брукета с ементал, песто и сушени домати

Италианските аламинути

 

Съставки:

  • За 4 полции:
  • 1 черен хляб
  • 300 гр. сирене Ементал
  • 200 гр. песто от сушени домати
  • 1 връзка босилек

 

Как се прави

Тази рецепта е част от „Хапка свежест“ – кулинарната рубрика в сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“, в която водеща е Сандра Алексиева от нашия екип.

Хлябът се разрязва на филий, като само се правят разрези, без да се разделя на отделни филийки. Във всеки разрез се поставя лъжичка песто от сушени домати, като се разпределя равномерно. Поставят се и резени сирене Ементал, а също и листенца пресен босилек. Пълненият хляб се увива в алуминиево фолио и се поставя на барбекюто за няколко минути, докато се стопли и задуши равномерно и сиренето се разтопи. Сервира се горещ.

Панцанела – италианска салата с домати, краставици и крутони

Италианските аламинути

Съставки:

  • за 6 порции
  • 3 домата
  • 1 краставица
  • 1 глава червен лук
  • 100 г черни маслини
  • 6 филии хляб
  • 2 скилидки чесън
  • 6 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. сушен босилек
  • 6 листенца пресен босилек
  • сол
  • 1 опак. риба тон

 

Как се прави

Доматите и краставицата се измиват и нарязват на едри кубчета, а лука се нарязва на тънки полумесеци. Маслините се почистват от костилките и се режат на колелца. Зеленчуците се смесват в купа и към тях се прибавя изцедената от соса консервирана риба тон. Хлябът се нарязва на кубчета и се смесва в купа със зехтина, солта и сушения босилек. Всичко се разбърква много добре и се поставя в тавичка. Хлебчетата се изпичат на грил за не повече от 6-7 минути. Важно е да станат златисти и хрупкави.

 

След това се изваждат и се оставят леко да охладят. Добавят се към зеленчуците и салатата се подправя със сол и пресован чесън. По желание се овкусява и с малко лимонов сок. Украсява се с листенца пресен босилек.

Лесни печени италиански сандвичи с чабата, домати и сирене моцарела

Италианските аламинути

Съставки:

  • за 4 порции
  • 200 г. хляб чабата
  • 2 домата
  • 100 г. моцарела
  • 1 с.л. босилек
  • 1 щип. черен пипер
  • 1 щип. сол

 

Как се прави

Двата хляба чабата се нарязват на тънки филийки. За препоръчване е хлабът чабата да съдържа маслини. Доматите се нарязват на тънки колелца и се подреждат върху филийките. Отгоре се настъргва сиренето моцарела и сандвичите се поръсват с босилек, черен пипер и сол. Пекат се за няколко минути в силна фурна на горен реотан, докато моцарелата се разтопи и стане златиста. Сандвичите се поднасят топли.