Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?
Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

Храната отдавна вече е надхвърлила първоначалната си функция да задоволява физическите нужди на организма. Тя е радост за сетивата, споделено удоволствие и приключение. 

Посещението на ресторант вече не е просто семейно мероприятие по някакъв повод, а само по себе си се превръща в празник. За усилването на удоволствието от храната, от голямо значение е стилът на ресторанта, в което ще се убедите сами, ако посетите Леонардо в Банско.

Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

Какво да очаквате от ресторант Леонардо? 

Луксозният ресторант Леонардо привлича с изисканата си обстановка и превъзходна кухня, която ще ви гарантира една прекрасна вечеря. Той се намира в петзвездния апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. 

Елегантният ресторант вече си е извоювал име на едно от най-хитовите заведения в курортния град в полите на планината. Той впечатлява с отлична италианска кухня и перфектно обслужване. Интериорът на ресторантът е стилен, издържан в топли тонове, а мебелите са комбинация от дърво, вито ковано желязо и други естествени материали.

Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

Той е отворен целогодишно, като през лятото може да комбинирате вкусната храна с удоволствието да се разхладите в открития басейн и да се насладите на чистия планински въздух. 

През топлия сезон, цялата стена на ресторанта ефектно се отваря към външните басейни. Леонардо предлага, като атракция за гостите шоу кукинг, а през зимата в заведението допълнителен уют създава огънят в камината. Ресторантът е сепариран в различни комбинации и е подходящ за различни по брой на хората компании.

Менюто на ресторант Леонардо може да задоволи и най-претенциозните любители на изисканата храна. В кухнята му не се допускат никакви компромиси с качеството.

Насладете се на истинско удоволствие за очите и сетивата

Стилът на интериора е в хармония с предлаганите италиански ястия и напитки. Менюто е отлично балансирано, а ястията се приготвят в момента на поръчката. 

Ароматът им събужда апетита, а вкусът и красивото им оформление галят сетивата. Цялостната атмосфера в Леонардо е предпоставка за романтично преживяване и добро настроение.

Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

Гостите могат да избират от разнообразно меню, което включва салати, супи, традиционни пици и пасти, основни ястия, микс от италиански колбаси и сирена, а накрая да се насладят на чудесни десерти. 

Богатото меню започва от класическата салата Капрезе и богатата супа Минестроне и стига до най-известния италиански десерт Тирамису.

В Леонардо посрещат всеки гост с прясно изпечена фокача с маслини и розмарин. Предлаганата италианска паста се приготвя изцяло от оригинални продукти, а сосовете са фантастични. 

Популярният сос Болонезе представлява рагу от телешко месо, приготвено по Тосканска рецепта с пресен розмарин и салвия. 

Карбонара се прави с панчета и сирената Пекорино и Пармезан, леко пикантната Арабиата е приготвена от белени розови домати, а сос Але Вонголе – с бели миди и свежи чери доматчета.

Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

Всички пици в Леонардо се отличават с тънкия си блат, от който идва и названието „криспи“ пици. За приготвянето им се използва сос от пресни домати, моцарела, пресни босилек и риган. 

Има подходящи предложения и за хората със специални изисквания към храната. Те могат да поръчат безглутенови пици и пасти, приготвени с био брашно от тапиока и ориз.

Едни от най-поръчваните специалитети са стековете от крехко телешко от породата Блек Ангъс, които могат да бъдат с вкус на опушено, ако предпочитате да са приготвени на Джоспер /барбекю на дървени въглища с температура 350 градуса/. 

Стековете могат да са с натурален вкус, подсилен от свежи подправки, ако са приготвени по су вид технология – при ниска равномерна температура до 60 градуса. 

Друг добър избор, биха били Патешките гърди, приготвени по су вид с крем от батат, конфирана целина и лешников крокан

За основно ястие от менюто можете да си изберете още :

  • Телешки шницел Миланезе, паниран с галета Панко и пармезан и гарниран със запечени картофи с розмарин и песто от сушени домати.  
  • Мариновано свинско на барбекю с чесново пюре от целина и морковен чипс.

През зимата може да се насладите на вкуса на пресни диви риби – лаврак, ципура, фагри, които се доставят директно от Гърция. Голямо изкушение са и морските дарове. Как да подминеш, например Тигрови скариди с перно, бишкота от черен трюфел и емулсия от картофи. 

Към вкусните ястия се сервират класни напитки, а винената листа на Леонардо заслужава уважение. Предлагат се висококачествени вина от италианските региони Тоскана и Пиемонт, а също и български вина и вина от Испания, Франция, Чили, Нова Зеландия, Аржентина.

С отличните вина ще ви се наложи да опитате и изключителните сирена и колбаси от Ботуша. Сред най-известните колбаси и месни деликатеси са Вентричина, Прошуто, Панчета, Салсича, а качеството им е гарантирано. 

Списъкът на прочутите италиански сирена е дълъг, но сред тях все пак може да отличим : 

  • Пармезан
  • Пекорино 
  • Грана падано 
  • Горгонзола 
  • Моцарела и много други 

Най-добре е да поръчате Плато с изключителна селекция италиански колбаси и сирена, поднесени с мармалад от малиново кули и сушени плодове. 

Преживяването в Леонардо няма да е пълноценно, ако не му сложите подходящ финал – а той идва с десерта. Няма да съжалявате например, ако си поръчате „Шоколадова изненада“. 

Самото му поднасяне е истинска атракция, защото десертът представлява сфера от бял шоколад, около която има пресни плодове. 

Поднася се в голяма чиния и се залива обилно с горещ шоколад, направо пред погледа на госта. Бялата сфера започва да се топи и се открива вкусната сърцевина от шоколадово брауни с лешник и  ванилов сладолед. 

Има ли значение стилът на ресторанта за усилване на удоволствието от храната?

За най-малките, а и не само за тях, има разнообразие от разноцветни домашно приготвени сладоледи и плодови сорбета. 

В елегантния италиански ресторант Леонардо в Банско храненето е ритуал, който оставя незабравими спомени, когато е споделен с приятели или семейство. 

Снимки: leonardobansko.bg