Средиземноморската диета е призната за един от най-добрите режими на хранене и печели все повече последователи. Тя обаче се състои не само от паста, ризото, млечни продукти и зеленчуци.
Важен елемент от храненето на италианците е рибата. Огромното крайбрежие на Апенинския полуостров е предпоставка за консумиране на пресни рибни продукти.
Италианската кухня използва почти всичко, което живее в морето – десетки видове риба и разнообразни морски дарове.
Какви рибни ястия са популярни в Италия?
Рибата в Италия се приготвя по най-различни начини, като сред най-често срещаните е печена на скара. Има и много рецепти със зеленчуци или със сосове, приготвени с вино или домати. Изобилието от морски дарове е огромно – различни видове миди и скариди, калмари, октоподи и др.
Повечето италиански региони имат крайбрежни области и затова всеки от тях има свои специалитети от морски дарове. Това в особено голяма степен се отнася за италианските острови.
Рибата по сицилиански например се пече с кръгчета лук, картофи на кубчета, тиквички, тънки филийки пресни гъби и парченца лимон. Подправя се със сол и черен пипер, добавят се зехтин и вода и се пече в умерена фурна.
В Сардиния пък са популярни спагетите с bottarga, който представлява сушен хайвер. Рецептата е много лесна и включва само няколко продукта: спагети, ботарга, чесън и зехтин.
В района на Бергамо пък ще ви приготвят много ароматна пъстърва, която първо се овалва брашно и се слага в тавичка с разтопено масло. Добавят се дафинови листа, карамфил, ситно нарязан лук, черен пипер, магданоз и салвия.
Полива се с вино и се слага във фурната за 30-40 минути, а накрая се подправя с лимонов сок. Треската по флорентински пък се задушава с лук, гъби, доматено пюре, нарязани каперси, маслини без костилки, вино и подправки –джинджифил, риган и ким.
В Италия имат и интересни рецепти за супи с риба и морски дарове. Виден техен представител е богатата супа Качуко, която включва поне 5 вида риба и различни морски дарове. Традиционната Минестроне също може да се приготви в рибен вариант.
Няма как да не стане дума и за италианските класики пица, паста и ризото. Всички те имат и разновидности с риба и морски дарове.
Топ 5 италиански ястия с рибни продукти
Супа от морски дарове Качуко
Качуко (cacciucco) е района на Бергамо, популярна в района на Бергамо. Както всички тоскански супи, тя е много гъста.
Първоначално качуко се приготвяла от всякаква риба и морски дарове в зависимост от улова, което е типично за пристанищния град Ливорно. Има няколко легенди за произхода на това ястие.
Според една от тях, то е приготвено за пръв път от вдовицата на починал рибар, чиито другари споделят с нея това, което им е излишно от улова. Според друга легенда, супата е измислена от пазач на фар, на когото е било забранено да пържи риба, тъй като маслото било ценно гориво за лампата.
Сега най-популярната версия на супата се приготвя от рибен бульон, червено вино и доматен сос, към който се добавят различни видове риба и морски дарове. Традиционно се смята, че супата трябва да съдържа поне толкова разновидности риба, колкото в името на супата има букви “c”, а именно, поне пет.
Какви продукти са необходими?
- Няколко вида риба
- Морски дарове – миди, калмари, тигрови скариди и др.
- лук шалот
- 2-3 скилидки чесън
- моркови
- люти чушки
- Четвърт глава фенел /резене/
- Целина
- Праз лук
- Настъргани домати
- доматено пюре
- сол и зелени подправки
Начин на приготвяне:
- Рибата нарежете на парчета.
- Измийте добре и подгответе морските дарове.
- Нарежете лука, морковите и малко фенел на дребни кубчета.
- Нарежете също праза и настържете и пасирайте доматите.
- Смачкайте с нож чесъна и го накълцайте.
- Първо загрейте зехтина в тенджера и задушете нарязаните зеленчуци.
- Сложете настърганите домати, а след това подсилете с доматено пюре.
- В някои рецепти се добавя и червено вино, но трябва сами да решите дали го искате.
- Сега добавете рибния бульон, не забравяйте да посолите в този момент.
- Първо от морските дарове се слагат сепията, калмарите и месото от миди, след пет минути се слага рибата и след още три-четири минути се добавят тигровите скариди, раците и миди в черупки. Не е препоръчително да готвите дълго време нито рибата, нито морските дарове, а когато тигровите скариди са готови, ястието значи е готово.
- Подправете с магданоз и босилек. Може да сервирате както като супа, така и като основно ястие заедно с пресен хляб.
Ризото с морски дарове
Продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- 1,75 л рибен бульон
- 2 глави лук
- 2 скилидки чесън
- 1 стрък целина
- 400 г ориз за ризото
- 10 миди в черупки
- 150 г рибно филе
- 8 бр. обелени скариди
- 2 супени лъжици нарязан магданоз
- 1 супена лъжица риган
Приготвяне:
- Изсипете бульона в тенджера и оставете да заври.
- Намалете и оставете да къкри бавно с капак.
- Загрейте зехтина в голям тиган на умерен огън.
- Добавете ситно нарязан лук, чесън и целина и запържете 2-3 минути. Добавете 2 супени лъжици вода, покрийте и задушете за около 5 минути, докато зеленчуците омекнат.
- Добавете ориз и гответе 3-4 минути като разбърквате от време на време.
- Постепенно добавете 125 мл горещ бульон, като разбърквате непрекъснато на тих огън, докато целият бульон изври.
- Добавяйте по 125 мл бульон, докато оризът се свари, не забравяйте да посолите.
- Междувременно в голяма тенджера кипнете вода. Добавете мидите, покрийте и варете 4-5 минути, като от време на време разклащате тенджерата, докато мидите се отворят. Отцедете и отстранете неотворените миди.
- Добавете нарязана риба, скариди и останалия горещ бульон към ориза. Разбъркайте добре и гответе 5-10 минути. Свалете от огъня, сложете мидите, покрийте и оставете за 5 минути. Поръсете с магданоз и риган.
Спагети с риба тон
Продукти:
- 400 г спагети
- 5-6 домата
- 300 г риба тон от консерва в собствен сос
- 3-4 скилидки чесън
- 1 морков
- 4 с.л. зехтин
- 1 ч.л. захар
- черен пипер
- сол
- босилек
Начин на приготвяне:
- Спагетите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се изплакват.
- Докато спагетите още се варят, в друга тенджерка с подсолена вода се пускат доматите и морковът.
- Когато поомекнат, се изваждат и се изчакват да поизстинат.
- Доматите се белят и заедно с моркова и скилидките чесън се поставят в блендер.
- Пасират се като се добавя половин чаена чаша вода, смлян черен пипер, захар и сол.
- Загрява се зехтинът в дълбок тиган и в него се слага пюрираната смес. След 15-20 минути, когато течността вече е поизвряла, се добавя рибата тон от консерва.
- Оставя се да поври на тих огън още няколко минути, след което се поръсва с нарязания пресен босилек.
- Накрая към соса се добавят сварените спагети и се разбърква. Може да се сложат и няколко маслини и нарязан магданоз.
- Спагетите с риба тон се сервират горещи.
- Отделно се подава настърган пармезан за поръсване.
Лазаня с риба, домати и сирена
Лазанята с риба, домати, два вида сирене (меко и твърдо) и сос бешамел е също толкова вкусна и апетитна, колкото класическата лазаня, но ястието е по-леко и здравословно. Това ястие може да се приготви с бяла риба, щука или друг вид.
Какви продукти са необходими?
- 600 г рибно филе
- 8 бр. листове за лазаня
- 1 домат
- 100 г меко сирене
- 80 г твърдо сирене
За сос бешамел:
- 2 с.л. лъжици брашно
- 50 г масло
- 500 мл. прясно мляко
- 0,5 ч.л. сол
- 2 щипки черен пипер
- 1 щипка индийско орехче
За марината:
- 0,5 ч.л. сол
- 2 щипки черен пипер
- 1 супена лъжица лимонов сок
- 1 ч. л. масло за намазване на формата
Начин на приготвяне:
- За лазанята ще ви трябва квадратна или правоъгълна форма за печене.
- Нарежете всяко рибно филе на филийки с ширина 1,5-2 см. Рибата трябва да бъде маринована предварително. Поставете парчетата в купа, посолете, поръсете с черен пипер и лимонов сок. Покрийте с капак или стреч фолио и оставете в хладилник за един час или повече.
- Докато рибата се маринова, пригответе сос бешамел. За целта разтопете маслото в тиган или тенджера на умерен огън.
- Добавете брашно към разтопеното масло, като разбърквате непрекъснато.
- Изсипете внимателно млякото, като сосът се разбърква постоянно, за да стане гладък.
- Варете соса на слаб огън около 5 минути. Добавете черен пипер, индийско орехче и сол, разбъркайте и сосът е готов.
- Разделете го на четири части.
- Включете фурната да се загрява до 180 градуса.
- Намажете формата за печене с масло и поставете два листа лазаня на дъното на съда. Намажете 1/4 от соса бешамел върху листите.
- Поставете отгоре половината парчета маринована риба. Поставете два листа лазаня върху рибата, върху които добавете следващата порция сос.
- Нарежете домата на филийки и ги разположете отгоре като следващ слой. Нарежете мекото сирене на филийки и поставете върху доматите. Поръсете с черен пипер.
- След това покрийте с листове за лазаня, намажете със сос и добавете останалата риба. Най-горният слой са листове за лазаня, намазани с останалия сос.
- Поставете ястието във фурната за 30-35 минути. След определеното време горната част на лазанята ще покафенее. Настържете твърдо сирене на едро ренде.ю
- Поръсете лазанята с твърдо сирене и върнете във фурната за десетина минути. Когато сиренето се разтопи добре, извадете ястието от фурната.
- Охладете леко лазанята и нарежете на порции направо във формата.
Риба по тоскански
Продукти:
- 500 г филе от скумрия или друг вид
- Половин лимон
- 2-3 сл. л зехтин
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 2-3 с. л сухо бяло вино
- 3 домата
- 2 чушки
- сол
- черен пипер
Начин на приготвяне:
- Нарежете рибното филе на порции, поръсете със сок от лимон и поръсете със сол.
- Загрейте половината масло в тиган и запържете в него ситно нарязания лук и чесън.
- Поставете парчета риба в тигана, залейте с бяло вино, поръсете с подправки и оставете да къкри 10-15 минути, като покриете тигана с капак.
- Нарежете чушките на пръстени и запържете отделно в останалото масло.
- Измийте доматите, обелете и нарежете на филийки и добавете за кратко към пипера.
- Подправете със сол и черен пипер.
- Когато зеленчуците са готови, ги поставете върху рибата и оставете да къкри още 5 минути на слаб огън.
- Сервирайте това ястие горещо с варени картофи или картофено пюре.