5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти
5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Средиземноморската диета е призната за един от най-добрите режими на хранене и печели все повече последователи. Тя обаче се състои не само от паста, ризото, млечни продукти и зеленчуци.

Важен елемент от храненето на италианците е рибата. Огромното крайбрежие на Апенинския полуостров е предпоставка за консумиране на пресни рибни продукти.

Италианската кухня използва почти всичко, което живее в морето – десетки видове риба и разнообразни морски дарове.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Какви рибни ястия са популярни в Италия?

Рибата в Италия се приготвя по най-различни начини, като сред най-често срещаните е печена на скара. Има и много рецепти със зеленчуци или със сосове, приготвени с вино или домати. Изобилието от морски дарове е огромно – различни видове миди и скариди, калмари, октоподи и др. 

Повечето италиански региони имат крайбрежни области и затова всеки от тях има свои специалитети от морски дарове. Това в особено голяма степен се отнася за италианските острови. 

Рибата по сицилиански например се пече с кръгчета лук, картофи на кубчета, тиквички, тънки филийки пресни гъби и парченца лимон. Подправя се със сол и черен пипер, добавят се зехтин и вода и се пече в умерена фурна.

В Сардиния пък са популярни спагетите с bottarga, който представлява сушен хайвер. Рецептата е много лесна и включва само няколко продукта: спагети, ботарга, чесън и зехтин.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

В района на Бергамо пък ще ви приготвят много ароматна пъстърва, която първо се овалва брашно и се слага в тавичка с разтопено масло. Добавят се дафинови листа, карамфил, ситно нарязан лук, черен пипер, магданоз и салвия.

Полива се с вино и се слага във фурната за 30-40 минути, а накрая се подправя с лимонов сок. Треската по флорентински пък се задушава с лук, гъби, доматено пюре, нарязани каперси, маслини без костилки, вино и подправкиджинджифил, риган и ким.

В Италия имат и интересни рецепти за супи с риба и морски дарове. Виден техен представител е богатата супа Качуко, която включва поне 5 вида риба и различни морски дарове. Традиционната Минестроне също може да се приготви в рибен вариант.

Няма как да не стане дума и за италианските класики пица, паста и ризото. Всички те имат и разновидности с риба и морски дарове.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Топ 5 италиански ястия с рибни продукти

Супа от морски дарове Качуко

Качуко (cacciucco) е района на Бергамо, популярна в района на Бергамо. Както всички тоскански супи, тя е много гъста.

Първоначално качуко се приготвяла от всякаква риба и морски дарове в зависимост от улова, което е типично за пристанищния град Ливорно. Има няколко легенди за произхода на това ястие.

Според една от тях, то е приготвено за пръв път от вдовицата на починал рибар, чиито другари споделят с нея това, което им е излишно от улова. Според друга легенда, супата е измислена от пазач на фар, на когото е било забранено да пържи риба, тъй като маслото било ценно гориво за лампата.

Сега най-популярната версия на супата се приготвя от рибен бульон, червено вино и доматен сос, към който се добавят различни видове риба и морски дарове. Традиционно се смята, че супата трябва да съдържа поне толкова разновидности риба, колкото в името на супата има букви „c“, а именно, поне пет.

Какви продукти са необходими?

  • Няколко вида риба
  • Морски дарове – миди, калмари, тигрови скариди и др.
  • лук шалот
  • 2-3 скилидки чесън
  • моркови
  • люти чушки
  • Четвърт глава фенел /резене/
  • Целина
  • Праз лук
  • Настъргани домати
  • доматено пюре
  • сол и зелени подправки

Начин на приготвяне:

  • Рибата нарежете на парчета.
  • Измийте добре и подгответе морските дарове.
  • Нарежете лука, морковите и малко фенел на дребни кубчета.
  • Нарежете също праза и настържете и пасирайте доматите.
  • Смачкайте с нож чесъна и го накълцайте.
  • Първо загрейте зехтина в тенджера и задушете нарязаните зеленчуци.
  • Сложете настърганите домати, а след това подсилете с доматено пюре.
  • В някои рецепти се добавя и червено вино, но трябва сами да решите дали го искате.
  • Сега добавете рибния бульон, не забравяйте да посолите в този момент.
  • Първо от морските дарове се слагат сепията, калмарите и месото от миди, след пет минути се слага рибата и след още три-четири минути се добавят тигровите скариди, раците и миди в черупки. Не е препоръчително да готвите дълго време нито рибата, нито морските дарове, а когато тигровите скариди са готови, ястието значи е готово.
  • Подправете с магданоз и босилек. Може да сервирате както като супа, така и като основно ястие заедно с пресен хляб.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Ризото с морски дарове

Продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1,75 л рибен бульон
  • 2 глави лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 стрък целина
  • 400 г ориз за ризото
  • 10 миди в черупки
  • 150 г рибно филе
  • 8 бр. обелени скариди
  • 2 супени лъжици нарязан магданоз
  • 1 супена лъжица риган

Приготвяне:

  • Изсипете бульона в тенджера и оставете да заври.
  • Намалете и оставете да къкри бавно с капак.
  • Загрейте зехтина в голям тиган на умерен огън.
  • Добавете ситно нарязан лук, чесън и целина и запържете 2-3 минути. Добавете 2 супени лъжици вода, покрийте и задушете за около 5 минути, докато зеленчуците омекнат.
  • Добавете ориз и гответе 3-4 минути като разбърквате от време на време.
  • Постепенно добавете 125 мл горещ бульон, като разбърквате непрекъснато на тих огън, докато целият бульон изври.
  • Добавяйте по 125 мл бульон, докато оризът се свари, не забравяйте да посолите.
  • Междувременно в голяма тенджера кипнете вода. Добавете мидите, покрийте и варете 4-5 минути, като от време на време разклащате тенджерата, докато мидите се отворят. Отцедете и отстранете неотворените миди.
  • Добавете нарязана риба, скариди и останалия горещ бульон към ориза. Разбъркайте добре и гответе 5-10 минути. Свалете от огъня, сложете мидите, покрийте и оставете за 5 минути. Поръсете с магданоз и риган.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Спагети с риба тон

Продукти:

  • 400 г спагети
  • 5-6 домата
  • 300 г риба тон от консерва в собствен сос
  • 3-4 скилидки чесън
  • 1 морков
  • 4 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. захар
  • черен пипер
  • сол
  • босилек

Начин на приготвяне:

  • Спагетите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се и се изплакват.
  • Докато спагетите още се варят, в друга тенджерка с подсолена вода се пускат доматите и морковът.
  • Когато поомекнат, се изваждат и се изчакват да поизстинат.
  • Доматите се белят и заедно с моркова и скилидките чесън се поставят в блендер.
  • Пасират се като се добавя половин чаена чаша вода, смлян черен пипер, захар и сол.
  • Загрява се зехтинът в дълбок тиган и в него се слага пюрираната смес. След 15-20 минути, когато течността вече е поизвряла, се добавя рибата тон от консерва.
  • Оставя се да поври на тих огън още няколко минути, след което се поръсва с нарязания пресен босилек.
  • Накрая към соса се добавят сварените спагети и се разбърква. Може да се сложат и няколко маслини и нарязан магданоз.
  • Спагетите с риба тон се сервират горещи.
  • Отделно се подава настърган пармезан за поръсване.

5 топ предложения за италиански ястия с рибни продукти

Лазаня с риба, домати и сирена

Лазанята с риба, домати, два вида сирене (меко и твърдо) и сос бешамел е също толкова вкусна и апетитна, колкото класическата лазаня, но ястието е по-леко и здравословно. Това ястие може да се приготви с бяла риба, щука или друг вид.

Какви продукти са необходими?

  • 600 г рибно филе
  • 8 бр. листове за лазаня
  • 1 домат
  • 100 г меко сирене
  • 80 г твърдо сирене

За сос бешамел:

  • 2 с.л. лъжици брашно
  • 50 г масло
  • 500 мл. прясно мляко
  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 щипки черен пипер
  • 1 щипка индийско орехче

За марината:

  • 0,5 ч.л. сол
  • 2 щипки черен пипер
  • 1 супена лъжица лимонов сок
  • 1 ч. л. масло за намазване на формата

Начин на приготвяне:

  • За лазанята ще ви трябва квадратна или правоъгълна форма за печене.
  • Нарежете всяко рибно филе на филийки с ширина 1,5-2 см. Рибата трябва да бъде маринована предварително. Поставете парчетата в купа, посолете, поръсете с черен пипер и лимонов сок. Покрийте с капак или стреч фолио и оставете в хладилник за един час или повече.
  • Докато рибата се маринова, пригответе сос бешамел. За целта разтопете маслото в тиган или тенджера на умерен огън.
  • Добавете брашно към разтопеното масло, като разбърквате непрекъснато.
  • Изсипете внимателно млякото, като сосът се разбърква постоянно, за да стане гладък.
  • Варете соса на слаб огън около 5 минути. Добавете черен пипер, индийско орехче и сол, разбъркайте и сосът е готов.
  • Разделете го на четири части.
  • Включете фурната да се загрява до 180 градуса.
  • Намажете формата за печене с масло и поставете два листа лазаня на дъното на съда. Намажете 1/4 от соса бешамел върху листите.
  • Поставете отгоре половината парчета маринована риба. Поставете два листа лазаня върху рибата, върху които добавете следващата порция сос.
  • Нарежете домата на филийки и ги разположете отгоре като следващ слой. Нарежете мекото сирене на филийки и поставете върху доматите. Поръсете с черен пипер.
  • След това покрийте с листове за лазаня, намажете със сос и добавете останалата риба. Най-горният слой са листове за лазаня, намазани с останалия сос.
  • Поставете ястието във фурната за 30-35 минути. След определеното време горната част на лазанята ще покафенее. Настържете твърдо сирене на едро ренде.ю
  • Поръсете лазанята с твърдо сирене и върнете във фурната за десетина минути. Когато сиренето се разтопи добре, извадете ястието от фурната.
  • Охладете леко лазанята и нарежете на порции направо във формата.

Риба по тоскански

Продукти:

  • 500 г филе от скумрия или друг вид
  • Половин лимон
  • 2-3 сл. л зехтин
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2-3 с. л сухо бяло вино
  • 3 домата
  • 2 чушки
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

  • Нарежете рибното филе на порции, поръсете със сок от лимон и поръсете със сол.
  • Загрейте половината масло в тиган и запържете в него ситно нарязания лук и чесън.
  • Поставете парчета риба в тигана, залейте с бяло вино, поръсете с подправки и оставете да къкри 10-15 минути, като покриете тигана с капак.
  • Нарежете чушките на пръстени и запържете отделно в останалото масло.
  • Измийте доматите, обелете и нарежете на филийки и добавете за кратко към пипера.
  • Подправете със сол и черен пипер.
  • Когато зеленчуците са готови, ги поставете върху рибата и оставете да къкри още 5 минути на слаб огън.
  • Сервирайте това ястие горещо с варени картофи или картофено пюре.