Италианската кухня е универсална и ястията й са харесвани навсякъде по света, защото се приготвят сравнително лесно и са изчистени като вкусове. В италианската кухня има някои храни, които са всъщност доста близки с рецепти от нашенската кухня, която също е сред най-добрите в Европа.
Поради сходните климатични условия и традиции в двете страни се отглеждат много вкусни зеленчуци, правят се чудесни сирена и отлични месни продукти. Затова италианските вкусове са близки до българските, а много показателно е, че менюто на италианския ресторант Леонардо в Банско се радва на голям интерес.
Резултатът от смесването на двете кулинарни традиции би се получил чудесно с помощта на няколко топ съвети за италиански привкус в българската кухня.
Съвети и обяснения от нашия главен готвач
Интересно е как с добавката на нов продукт или щипка подправка тук и там, невероятните български ястия могат да придобият нов облик. В някои случаи резултатите са неочаквани, но при всички положения гозбите запазват слънчевия характер на двете кухни. Това правило може да се приложи както при салатите и супите, така и към основните ястия и тестените изделия.
Салати и дресинги с щипка италиански привкус
Няма българин, който да не обича хубавата салата. В основата на повечето български и италиански салати са зеленчуците, основно домати, краставици и пипер, а често към тях се добавя и сирене.
В Италия често се използват фенел и рукола, които вече навлизат и в българската кухня и е добре да обърнете по-голямо внимание на тях. Разликата между българските и средиземноморските салати основно е в подправките и дресингите.
У нас най-често поръсваме зеленчуците с магданоз или копър, а в Италия се ползва букет от подправки като риган, розмарин, босилек и много други. Включването на тези ароматни треви би обогатило българските салати.
В България традиционно в домашната кухня се използват олио и оцет, а дресингът на италианските кулинари е особено ароматен благодарение на включените в него зехтин, лимонов сок и оцет балсамико. В дресингите се добавя също малко сол и щипка захар, чесън и малка лъжичка дижонска горчица.
А как можете да придадете италиански вкус на традиционната доматена салата? Българите много обичат комбинацията на домати със сирене, полети с малко олио.
Ако искате да усетите вкуса на слънчева Италия, можете да опитате най-известната салата от Ботуша – Капрезе. Вземете хубави български домати и ги нарежете на филийки.
Поставете ги в чиния и към тях добавете резенчета от прочутата Моцарела, която прилича на българското прясно меко сирене. Остава да добавите песто за чудесен вкус. Накрая украсете отгоре с листа пресен босилек.
Пестото можете да си го купите и готово, защото вече се продава навсякъде у нас, на по-добре е го приготвите вкъщи. В случая за салатата Капрезе ви трябва Песто болонезе, за което са ви необходими пресен босилек, кедрови ядки, 1-2 скилидки чесън, зехтин и сол.
Можете да счукате продуктите без зехтина в хаванче или да ги направите на гъста каша с помощта на друг уред. Към полученото пюре от босилек добавете малко настърган пармезан и разбърквайте добре. След това на тънка струйка добавете зехтина при непрекъснато бъркане.
Можете да си приготвите и други видове песто, като за българския вкус е много подходяща версията с магданоз и орехи. Магданозеното песто можете да добавяте не само към салати, а и към паста или печени меса.
А ето и още една италианска салата, която би допаднала на българския вкус. В ресторант Леонардо в Банско се приготвя Панцанела от домати, краставици, чушки, червен лук, зелени маслини, чеснови крутони, босилек, зехтин и балсамов оцет.
Зеленчукова супа по италиански
И българите, и италианците обичат богати вкусни супи. Една от любимите и в двете страни е зеленчуковата супа, която се приготвя със сезонни продукти. За да разнообразите домашното си меню, можете да разгледате рецептата за популярната супа Минестроне и да „откраднете” нещо от нея.
Минестроне е традиционна италианска супа от пресни зеленчуци. За приготвянето й се използват моркови, картофи, зрял и зелен фасул, домати, кромид лук или праз, целина, тиквички, пипер, зеле, броколи, карфиол, домати, патладжани и др.
Колкото повече и по-разнообразни зеленчуци, толкова по-добре. Супата трябва да е толкова гъста, че „лъжицата да стои“ в нея. Към супата обикновено се добавя дребна паста или ориз. Може да се подправи с песто, пармезан, вино и доматено пюре.
Минестроне не е само вегетарианска супа, затова може да се приготвя с месо, прошуто, да се обогати с пилешки бульон и парченца пилешко месо или да й се сложи сирене.
Разновидностите на тази италианска супа зависят от сезона и затова можете да откриете рецепти за пролетно, лятно, есенно и зимно минестроне. Ясно е, че точна рецепта няма, а всеки може да се възползва от наличните продукти и да прояви творчество.
Вариантът, който се предлага в ресторант Леонардо е Класическа италианска супа Минестроне със зеленчуци, спираловидна прясна паста, пармезан и сос песто.
Макароните – любими на българите и италианците
Далеч преди италианската паста да навлезе у нас, за всяко българско семейство по времето на нашите майки и баби юфката е била традиционна храна. И днес макароните са харесвани от повечето българи, като най-често се хапват на закуска с масълце и сирене.
Разпространен е и сладкият им вариант с добавка на захар или като макарони на фурна. За италианците макаронените изделия са основна храна, а тяхната паста вече се е прочула навсякъде по света. Разновидностите й са толкова много, че самите италианци трудно могат да ги преброят.
Сред най-разпространените са спагети, пене, талиатели, фетучини, лингуини и т. н. За да постигне пастата съвършения си вкус, към сварените тестени изделия се добавят различни вкусни и ароматни сосове, на които италианците са майстори.
В кухнята на Леонардо от оригинални продукти се приготвят следните специални сосове:
- Арабиата
- Домати с босилек
- Сметанов с манатарки
- Микс от сирена
- Чери домати и рукола
- Песто
- Морски дарове, които се добавят към прясна паста, приготвена на място
Всяка българска домакиня може да приготвя един или няколко вида паста, но винаги може да се добави и още нещо. Ето две по-различни идеи от менюто на италианския ресторант в Банско: Пене рустикана с пилешко филе, броколи, лек чесън, сметана, пармезан и горгонзола или Лингуини със скариди, приготвени със сушени домати и рукола.
Качамак или полента – прилики и разлики
Една от храните, позната още от детството на много българи, е качамакът. В Северна България често, по подобие на съседите от Румъния, го наричат мамалига. Едно от типичните за италианската кухня ястие е полентата, която подобно на нашенския качамак се приготвя от царевичен грис, сварен във вода.
У нас към него обикновено се добавя запържен в олио или краве масло червен пипер. Италианците предпочитат полентата с доматен сос или песто. Полентата може да се сервира като самостоятелно ястие или като гарнитура към основно блюдо.
Въпреки, че качамакът и полентата си приличат много, винаги можете да добавите нещо ново към рецептата, по която ги приготвяте. Можете например да си направите запечен качамак по италиански. За целта ви трябват царевичен грис, зеленчуков бульон и прясно мляко.
Първо сварете качамака в сместа от мляко и бульон. Смъкнете от котлона и добавете към тях настърган пармезан и краве масло, подправете по желание. Изсипете качамака в тавичка, загладете и поръсете още настърган пармезан. Запечете на фурна за около 15-20 минути и ще получите невероятно вкусно ястие.
Тестени изделия за всеки вкус
Италианците и българите си приличат по слабостта им към тестените изделия. Някои от тях и в двете кухни са сходни, например нашенската пърленка ще заприлича на италианската фокача, ако я поръсим с розмарин или градински чай и морска сол.
Често се добавят маслини или сушени домати. Тестото за фокачата традиционно се приготвя от пшенично брашно, зехтин, сол, вода и мая.
Пиците също много допадат на българските вкусове с цялото им разнообразие. Сред най-любимите в България са Маргарита, Капричоза, Четири сирена и Пеперони, на които са заложили и в менюто на ресторант Леонардо.
Общото между тях е тънкият блат, който им дава названието „криспи“ пици. Съветът към желаещите да ги приготвят в домашни условия е да използват специално брашно за пици, сос от пресни домати, моцарела и пресни подправки като босилек и риган.
Това са само малка част от възможностите за италиански принос към българската кухня. Ако идеите ви допадат, можете да продължите да комбинирате най-доброто от двете кулинарни традиции според собствените си вкусове и въображение.
Снимки: leonardobansko.bg / pixabay.com