За ценителите на добрата кухня вече не е достатъчно да знаят само името на ресторанта. Те искат за научат и името на шеф готвача, който е гарант за високата класа на приготвяните ястия. Тази сериозна отговорност в ресторант Леонардо носи истински кулинарен магьосник с богат опит.
Ако сте в Банско, използвайте възможността да опитате някои от топ предложенията на италианската кухня от нашия главен готвач – шеф Абди.
Какво да очаквате от нашия главен готвач?
Ресторант Леонардо предлага истинска италианска кухня без компромиси. Модерното заведение съчетава луксозен интериор в средиземноморски стил, отлична кухня и перфектно обслужване.
Ресторантът е част от открития аква комплекс на Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс. През зимата, в салона уют създава камина, а през лятото цялата стена на ресторанта се отваря към външните басейни. Мебелите в заведението са елегантна комбинация от дърво, ковано желязо и други естествени материали.
Каквито и хубави думи да кажем за обстановката, тя все пак би била само един приятен интериор, ако не са хората, които работят там. Главният готвач на Леонардо шеф Абди придава креативен дух на всяко ястие, което е отличителна особеност на изисканите ресторанти.
Професионалната му кариера минава през реномирани ресторанти в България и в Гърция. Италианската и средиземноморската кухни са негово хоби и страст, в които той се развива повече от 10 години.
Кулинарният стил на шеф Абди ще ви поднесе приятна изненада с оригиналното съчетаване на божествени аромати и вкусове. Главният готвач и екипът му дават гаранция за качеството на всички продукти, тъй като контролират лично всяка доставка.
Най-популярните ястия от шеф Абди – продукти и начин на приготвяне
Трудно е да се опишат всички вкусове и аромати на блюдата, излизащи от кухнята на Леонардо, те просто трябва да се опитат. Менюто на Леонардо дава богат избор – от класически италиански ястия до морски деликатеси и фантастични десерти.
Ястията, които са красиви и изумително вкусни, се приготвят в момента на поръчката. Гостите могат да избират от впечатляващ списък със салати, супи, пици, паста, основни ястия, микс от италиански колбаси и сирена, сладкиши.
В Леонардо всеки гост се посреща с прясно изпечена фокача с маслини и розмарин. Сред най-предпочитаните специалитети са стековете, приготвени от крехко телешко Блек Ангъс.
Те могат да бъдат с вкус на опушено, ако сте предпочели да се приготвят на Джоспер, който представлява барбекю на дървени въглища с температура 350 градуса.
Вкусът на стека може да бъде и натурален, подсилен от свежи подправки, ако е приготвен на Сувид, което на френски означава „под вакуум“.
Тази технология се прилага само от най-изкусните майстор готвачи за приготвяне на ястия при ниска и равномерна температура до 60 градуса. Вкусът на апетитните месни деликатеси се подсилва със сосове с добавка на италианско вино „Марсала“ или пушен пипер.
Освен стекове, на Джоспер се приготвят и вкусни Агнешки котлети с пюре от грах с мента и печен сладък картоф.
Един от акцентите в менюто е домашно приготвената паста. Богатият вкус на италианската паста се дължи на майсторски забърканите сосове.
Сред предлаганите в ресторанта са:
- Болонезе – рагу от телешко месо приготвено по тосканска рецепта с пресен розмарин и салвия.
- Карбонара – приготвена с панчета и сирена Пекорино и Пармезан.
- Леко пикантната „Арабиата“ – от белени розови домати и пеперончино или сос Ала Вонголе с бели миди и свежи чери доматчета.
Привлекателно в менюто на Леонардо звучат също Лингуини със скариди и тиквички и Талиатели Талиата ди Витело, приготвени с телешко филе Black Angus, диви горски гъби и сметанов сос.
В италианския ресторант в Банско можете да си поръчате някои от най-известните пици в света като Маргарита, Четири сирена, Пеперони и Капричоза.
Общото между тях е тънкият блат тип криспи, който отличава оригиналните италиански пици. За приготвянето им се използват италиански сирена, домашен сос от пресни домати, зелени подправки, като босилек и риган и други оригинални продукти.
Предлага се и отличен избор за хората със специални изисквания към храната. В кухнята на шеф Абди се приготвят безглутенови пици и пасти, приготвени с брашно от тапиока и ориз с гарантиран био произход.
През зимата менюто предоставя възможност за избор на пресни диви риби, доставяни директно от Гърция.
При приготвянето им се използват различни технологии:
- Рибата се заравя в морска сол и се пече до готовност, а след това се сервира фламбирана пред гостите, като се филетира и порционира от опитни сервитьори.
- Рибата се изпича на фурна, като се полива с цитрусов сос и така придобива леко екзотичен вкус и аромат.
Можете да опитате някои от атрактивно звучащите рибни предложения като:
- Ципура в пергамент на фурна с маслини, картофи и чери домати
- Филе от био розова сьомга с билкова коричка със задушени броколи
- Апетитно блюдо с морски дарове
Известно е, че италианците са големи майстори на сладки изкушения, затова ще загубите, ако не пробвате някое от предложенията на шеф Абди и екипа му. Десертът „Шоколадова изненада” изглежда ефектно и представлява сфера от бял шоколад, около която има пресни ягоди и боровинки.
Сервира се в голяма чиния и пред самия гост се залива обилно с горещ шоколад. В резултат на това бялата сфера се разтапя и се открива вкусната сърцевина от шоколадово брауни с лешник и ароматен ванилов сладолед.
С кои български продукти можем да заменим продуктите от италианската кухня ?
Вече е ясно, че магията на италианските вкусове се крие до голяма степен в подбора на качествени съставки, но не винаги е лесно да се намерят всички оригинални италиански продукти. Може да подходите креативно и да замените някои от тях с наши.
Италианските пици се приготвят от специален вид брашно, като най-често се използва Caputo Tipo 00. То прави пицата вкусна и еластична, без да позволява да бухне прекалено.
Това брашно вече се намира и у нас в специализирани магазини или онлайн, но ако нямате такова, можете компромисно да ползвате бяло или пълнозърнесто българско брашно от добра марка.
В много от италианските ястия включват различни сирена, като един от най-използваните е Моцарела. Може и да не знаете, но в България вече се произвежда доста добра Моцарела.
Дори има избор между биволска и от краве мляко. Някои видове твърди сирена пък могат да бъдат заменени с качествен български кашкавал.
Повечето зеленчуци и подправки, влагани при приготвянето на сосове за спагети, пици или други италиански ястия, могат да се намерят и у нас.
В италианската кухня често се използват вина. Италианците се славят с класна селекция, но можете да ги замените с български, които не отстъпват на чуждестранните.
Снимки: leonardobansko.bg