Създаването на ликьор Галиано
Създаването на ликьор Галиано

Изключителният ликьор Галиано не само носи името на легендарен италиански герой, а и италианския дух. Той символизира стремежа към съвършенство, съчетан с въображение и талант. Тази напитка е за хората със страст към по-фините удоволствия от живота, изпитващи уважение към традициите. 

Историята за създаването на ликьор Галиано е още един щрих към богатото наследство на Италия. Класическият ликьор сега е част от асортимента за всеки класен бар в света.

Създаването на ликьор Галиано

Кой е майор Галиано?

Майор Джузепе Галиано, който е вдъхновител за името на известния ликьор, е италианска легенда от края на 19 век. Той е роден през 1846 г. във Викофорт Мондови в района на Пиемонт. Галиано постъпва във военен колеж в Асти на дванадесетгодишна възраст с перспектива за блестяща военна кариера. 

През 1887 г. заминава доброволно да се бие в Африка, където ръководи 3-ти батальон в кампанията 1887-1896 г. в тогавашната Абисиния (сега Етиопия).

Галиано става герой, след като отбранява крепостта Енда близо до древния град Макале срещу абисинската армия, изправен пред огромно вражеско надмощие. 

Той удържа позициите в продължение на 44 дни без храна и боеприпаси при числово съотношение  приблизително 36 към 1 срещу 80 000 противници. За този подвиг той е повишен в подполковник и награден със сребърен медал на краля на Италия.

Скоро след това събитие Галиано участва в решителната битка на Италиано-абисинската война, битката при Адуа, където абисинците отново значително превъзхождат италианските войски. След ожесточена борба италианците са победени, оставяйки 11 133 мъртви на бойното поле. 

Сред тях е и Галиано, въпреки че тялото му никога не е открито, което води до много митове. Смелостта му става причина за признание, като герой от войната, а подвизите му вдъхновяват създателя на чудесния ликьор Галиано да го кръсти него.

Тайната рецепта

Досега някои аспекти от създаването на Galliano остават загадка. С рецепта, която по-скоро напомня за Средновековието, еликсир от екзотични билки, кора и корени на дървета, подправки и семена от цветя, този ярък златист ликьор с вкус на ванилия е лесно разпознаваем. 

Той се отличава не само по цвета си, а и по високата си бутилка, вдъхновена от впечатляващите римски колонади. Ликьор Галиано започва живота си в края на 19 век след внимателно сортиране и смесване на 30 растителни екстракта. 

Galliano е сложен ликьор, овкусен с билки, подправки и етерични масла с помощта на множество мацерации и дестилации. Производственият процес е сложен и включва седем цикъла на варене и шесткратна дестилация. Ароматът зависи не само от избора на растителни продукти, но и от това как те взаимодействат помежду си по време на дестилацията.

Създаването на ликьор Галиано

Въпреки че пълният списък от 30 съставки все още е строго пазена тайна, все пак е известно, че се считат за най-важни следните: 

 • български кориандър, който добавя пикантна и леко горчива нотка
 • мадагаскарски карамфил 
 • индийски кардамон и канела от Шри Ланка 
 • италиански равнец и ангелика със стипчива горчивина 
 • корени от индийско сандалово дърво, придаващи силни, топли дървесни нотки 
 • алпийски сорт пелин, джинджифил мента, както и италианска лавандула с тревиста цветна нотка 
 • градински чай 
 • ирис 
 • алпийска маточина и серпантин кирказон, чийто сушен корен има горчив вкус

Отделно се получава дестилат от сухи семена от испански анасон. След около три месеца всички компоненти се смесват, към сместа се добавят захар, шафран за цвят, алкохол до желаната сила и след това следва друг период на отлежаване.

Galliano L’Autentico има ярък жълто-златист цвят със зелени нюанси. Ароматът е с нотки на анасон, хвойна и нежна ванилия. 

При атаката на вкуса на преден план излизат анасон и мента, а на небцето ликьорът се усеща с пресни билки, канела, джинджифил, индийско орехче и цитрусови плодове. В послевкуса има дълготрайна млечна ванилия, освежаваща мента и подправки.

Но как всъщност  се ражда билковият еликсир и по какъв начин добива световната си слава?

Създаването на ликьор Галиано

Сеньор Вакари бил успешен вносител и дистрибутор на вина и спиртни напитки в тосканското пристанище Ливорно на западния бряг на Италия, но всъщност неговият амбициозен син е този, който умело осъзнава пазарния потенциал на ликьора, кръстен на героя от войната. 

Артуро Вакари основава собствена компания за ликьори и дестилация, наречена Distilleria Arturo Vaccari, също базирана в Ливорно, но независима от дейността на баща му. 

Той прави традиционни италиански ликьори, като самбука, които баща му и други търговци разпространяват, но иска да създаде свой собствен ликьор, с който да се гордее и чието име ще бъде веднага разпознаваемо. 

Дестилерията пуска алкохола през 1896 г. с етикет с Fort End. Но успехът идва едва когато Артуро е на 42 години. Неговото творение – ликьор Galliano, се превръща в една от най-големите марки ликьори в Италия и най-продаваният ликьор в Америка през 70-те години на миналия век.

Създаването на ликьор Галиано

От образа на героичния майор Вакари заимства не само високия дух, но и съставките за своя ликьор. В описанието на ликьора се посочва, че майорът винаги е носил домашен ликьор от Италия в кампаниите си и че Вакари основава продукта си на тази рецепта.

За да разреши проблемите, възникнали при производството и продажбата на ликьора, Вакари се обръща към торинската компания Fratelli Maraschi SPA (днес Maraschi & Quirici). Въпреки това, загубата, макар и частична, на контрол върху марката довежда до редица опити за модифициране на алкохола, за да направи напитката по-печеливша. 

Например през 1928 г. Мараши принуждава автора да добави зелен анасон и ванилия към рецептата. След това, през 70-те години на миналия век, силата на ликьора е намалена до 35°, а през 90-те дори до 30°, като се добавя голямо количество ванилов вкус вместо естествена ванилия.

Галиано преживява нещо като разцвет през 70-те години, но продажбите намаляват от 80-те, докато базираната в Амстердам компания Lucas Bols  придобива марката през 2006 г. от френската група Remy Cointreau и посочва на Maraschi&Quirici необходимостта от връщане към оригиналната рецепта и сила, белязани от добавянето на думата L’Autentico към името. 

Това помага да се разграничи оригиналният ликьор от други видове Galliano, които също са на пазара. Galliano L’Autentico сега се произвежда в Chieri, малък град в подножието на италианските Алпи. Именно тук растат много билки и подправки, използвани в ликьора.

Създаването на ликьор Галиано

Има и други вариации на напитката: 

 • ванилия – Galliano Vanilla
 • кафе – Galliano Ristretto и Galliano Balsamico с ярък балсамов вкус поради добавянето на известния балсамов оцет от Модена

Как се сервира и се пие?

Galliano L’Autentico е сладък ликьор с комплексен билков аромат, в който преобладават мента, ванилия и анасон. Ароматите обаче са талкова деликатни, че не можем по никакъв начин да определим Галиано към анасоновите ликьори. Може да се насладите на този божествен еликсир като диджестив в края на богата трапеза. Диджестивите са напитки, които ускоряват метаболизма и подпомагат храносмилането. 

Ликьорът е и благодатна съставка в приготвянето на коктейли. Най-популярният коктейл с Galliano е Harvey Wallbanger (блъскащият се в стените Хари). 

За да го приготвите ще ви трябва голяма чаша, на дъното на която са поставени големи кубчета лед. 

След това следвайте нашите насоки :

 • Налейте отгоре 35 мл водка, 85 мл портокалов сок 
 • разбъркайте всичко 
 • добавете 15 мл Galliano L’Autentico 
 • Гарнирайте с резен портокал

Създаването на ликьор Галиано

Със своя пикантен анасонов и ванилов букет и интригуващ цвят, ликьор Галиано е основна съставка за десетки коктейли, създадени през 60-те и 70-те години на миналия век от опитни бармани, включително Golden Cadillac и Golden Dream, празнуващи златната ера на Холивуд.