С каква пещ се приготвя най-хубавата пица?
Пица

Пицата е една от най-обичаните и добре познати храни в света. Тя се приготвя от прости съставки, които, събрани заедно, са дали живот на една вечна рецепта, без която вече не можем. Най-отличителната характеристика на хубавата пица е идеално изпечена хрупкава коричка. Освен от тестото, това зависи и от фурната, в която се изпича забележителното италианско кулинарно произведение. Затова много хора с основание си задават въпроса с каква пещ се приготвя най-хубавата пица.

Пица

Видове пещи за пици и как да изберем подходящата?

Голямо е разнообразието на пещи за пици на пазара и затова изборът им не е лесен. Те са различни видове според материалите, от който са направени, начина на загряване, конструкцията, дизайна, екстрите и други параметри.

Първо трябва да решите дали ви трябва вътрешна пещ или такава за открито пространство.

Вътрешните фурни най-често използват електрическа енергия или плоча, за да достигнат необходимата температура за печене. Те са идеални за бързо приготвяне на обяда или вечерята на едно семейство. Външните пещи за пица най-често са на дърва или газово гориво.

Пица

На пазара се предлагат пелетни пещи, пещи на дърва, на дървени въглища, електрически и газови пещи. Много от съвременните модели са изработени от неръждаема стомана. Често хората предпочитат за двора си изградени от тухла пещи, защото допълват добре екстериора и правят чудесни пици.

Има пещи с две и повече камери, но те са по-подходящи за заведения. Отделните камери дават възможността да готвите няколко различни пици едновременно, което спестява време.

Модерните пещи разполагат с различни екстри: вътрешно осветление, двойна стъклена врата, таймер, подвижни незалепващи тави за печене, вграден термометър, регулируем термостат, цифров LED дисплей и т. н. В много от тях има керамични плочи или камък за по-добро изпичане на пиците.

Пица

Според предназначението, пещите могат да бъдат за домашна употреба и професионални.

Печенето на пица вкъщи е забавно занимание. Така приготвянето на храната ще обедини семейството около фурната и ще създаде уют в дома ви с аромата на прясно печиво. При избора на домашна фурна за пици играе роля с какво място разполагате и кой модел ще отива на интериора на дома ви или на екстериора.

Изборът на професионални пещи за пица зависи от много фактори. Има четири основни вида пещи за пица за заведения: тухлени фурни, подови пещи, конвейерни пещи и промишлени конвекционни пещи. Всяка от тях има предимства и е предназначена за различен тип обекти.

Пица

Тухлените печки на дърва например дават възможност за приготвянето на истинско автентично ястие с най-добър вкус, а конвейерните конвекционни фурни са за заведения за бързо хранене с голям поток от хора. Изборът на професионална пещ зависи също от размера й, капацитета, вида на енергията, която ще се ползва и други фактори.

Но все пак, при толкова много видове пещи, в кои от тях се изпичат най-хубавите пици?

Защо пиците на пещ с дърва са предпочитани?

Много хора залагат на класиката и предпочитат пиците да се приготвени на пещ. Стара традиция е пицата да се пече в огнище на дърва или на дървени въглища. Огнището трябва да е направено от огнеупорни материали – обикновено това са глина, камък или тухли.

Пица на пещ

И в днешно време традицията да се изграждат пещи от тухли, глина и камък е запазена в Италия, а и не само там. Тухлите са много подходящи, защото задържат до 80% от топлината на огъня. Дори и да отнема повече време разпалването на огъня, това се компенсира с по-малкото количество дърва, необходими за печенето в тези пещи.

Каменните пещи имат подобни характеристики по отношение на печенето и са доста предпочитани, но излизат по-скъпо. Интересен, но по-малко използвани в сегашно време вариант, са глинените пещи. Пиците в тях стават много вкусни, защото топлината се разпределя равномерно и се запазва по-дълго време в огнището.

Пица

Какво всъщност прави пиците на пещ толкова предпочитани? Огънят от дървата нагрява пещите до високи температури, които стигат до 400 градуса. Горещата основа дава възможност пицата да бъде напълно изпечена за много кратко време – за 1-2 минути. Според майстори пицари, перфектно изпечена пица на пещ се получава, когато има баланс между температурата на тухлите на дъното и в горната част. Смята се, че идеалната температура в пещите на дърва или дървени въглища е 330 градуса. При нея пиците стават напълно готови за две минути. Впрочем, това също зависи от вида на пицата. Например в Неапол са убедени, че най-добрата за изпичане на традиционната „Маргарита” е 450 градуса. При тази топлина тя става готова за една минута.

Печенето на висока температура в пещ прави коричката на пицата хрупкава, а продуктите, с които е гарнирана, остават сочни. Сирената се разтапят бързо и придават неповторим вкус на крайния продукт. Ако температурата на пода в пещта не е висока, се изисква повече време за изпичане на тестото, а останалите продукти, като сирене, колбаси, домати и др., ще станат по-сухи.

При приготвянето на дърва долната част на пицата придобива автентичен леко опушен въгленов нюанс, което е предпочитано от много хора. Понякога дори се виждат малки черни въгленчета, каквито са имали и традиционните пици, приготвяни в миналото. Освен това, гледката на пицар, който мята пицата в пещ на дърва, създава неуписуем уют и приятно очакване на хубавата италианска храна.

Готвач на пици

При силния огън тестото бързо покачва обема си и се оформя хрупкава коричка отвън и мека среда отвътре. Видът и ароматът на тези пици е изключителен. Автентичността на оригиналните пици на пещ се подсилва от леките несъвършенства във вида, каквито са образуваните въздушни мехури в изпеченото тесто. Те се дължат на бързото приготвяне при високи градуси.

За сравнение, видът на пицата, изпечена на обикновена фурна е по-изчистен, тъй като печенето й става на около 200°C. Процесът изисква повече време, което позволява по-равномерно изпичане. Трябва да се има предвид също, че пещите на дърва или дървени въглища са по-непрактични, ако трябва да ги използвате за приготвяне на пици на закрито в домашни условия.

В крайна сметка каква пица да изберем, според вида и начина на изпичането й, е въпрос на вкус и личен избор. Дали ще предпочетете „Маргарита”, „Капричоза”, „Пеперони”, „Куатро формаджи” или „Фрути ди Маре”, изпечена на пещ или в електрическа фурна, най-важното е пицата да е приготвена с много любов и да е споделена с приятели. И, естествено, чаша хубаво италианско вино към нея ще направи преживяването още по-незабравимо.

Пица