Региони на италианската кухня – Фриули – Венеция

Без никакво съмнение националната кухня на Италия ви е добре позната и е сред любимите ви кухни. Но освен популярните италиански ястия, с които страната е известна по света, тя има и страхотна регионална кухня, която също предлага не само голямо разнообразие от ястия, но и вкусове, които могат да ви изненадат.

Един от регионите, който силно се отличава от традиционната италианска кухня е Фриули – Венеция Джулия и ние ви предлагаме да направим заедно едно кулинарно пътешествие из cucina regionale floriana.

Но преди това… Къде се намира регион Фриули – Венеция Джулия?

Сега ще кажете, че се намира в Италия и разбира се ще сте напълно прави. Фриули – Венеция (да не се бърка с „онази” Венеция) е един от 20 – те региона в Италия и един от петте, които се ползват със специален автономен статут.

Разположен е в североизточната част на страната, площта му е 7 858 км2 и граничи на север с Австрия, на изток със Словения, на юг с Адриатическо море, а на запад в регион Венето (във Венето се намира „онази” Венеция).

В сравнение с голяма част от останалите региони в Италия, Фриули – Венеция е малък и като територия, и като население (1 236 103 души), но от това нищо не губи.

Защото това е регион, територията на който се простира до тучните равнини на област Венето, стига до високите върхове на Алпите и преминава през скалисти хребети, за да достигне до бреговете на Адриатическо море.

Като прибавим и факта, че региона има изключително бурно минало поради близостта си със страните от Централна Европа и до област Венето и векове наред е бил и венецианска, и австрийска територия, както и това че област Фриули и област Венеция Джулия се обединяват едва след края на Първата световна война, става ясно колко колоритна е кухнята на региона.

Ако трябва да сме напълно откровени ще споделим, че е наистина е ужасно трудно да се опитваш да опишеш с няколко изречения италианската кухня – Фриули – Венеция.

Защото cucina regionale floriana е родена от обединението на три големи кулинарни традиции – централноевропейската, славянската и венецианската, за да оформи един невероятен микс от вкусове, аромати и ястия, за които дори не бихте предположили, че се приготвят в Италия.

Италианската кухня на Фриули – Венеция от Триест до върховете на Алпите

В гастрономично отношение Фриули е наистина много интересен регион, тъй като в зависимост в коя част на региона се намирате ще ви предложат различни ястия.

Ако се намирате в близост до границата със Словения, тогава ще ви посрещнат с типични за славянската кухня ястия като гулаш или кнедли Ако сте намирате по близо до Алпите, там пък ще ви нагостят с фрико и други ястия характерни за австрийската и немската кухня, а ако сте по-близо до област Венето ви очакват ястия от регионалната венецианска кухня.

Популярни ястия от регионалната кухня на регион Фриули – Венеция Джулия

Frico

Фрико е най-популярното ястие от кухнята на регион Фриули. Ястието се приготвя с традиционно местно сирене Montasio и представлява нещо като пай или палачинка от сирене. За приготвянето на специалитета се използват остатъци от сирене Montasio, което се пържи на тиган с малко брашно, докато добие златист загар.

Фрико може да се приготви по няколко начина – само със сирене и брашно, със сирене и картофи, а някъде го приготвят с аспержи и яйца от пъдпъдъци. Съставките могат да бъдат различни в зависимост в коя част на региона се намирате, но видовете Фрико са два – Frico Soft и хрупкаво Фрико.

Frico се консумира и като антипаста, и като допълнение към основното ястие, но винаги се поднася с чаша ароматно вино.

Jota

Това е вид супа, която предлага във Фриули – Венеция като антипаста. Jota е типично ястие от района на Триест (най-големия град в район Фриули).

Ястието се приготвя от зеле, боб, картофи и по вкусови качества повече наподобява на ястията от Централна Европа, отколкото на италианските. Специфичното на това ястие е уникалната комбинация от вкуса на киселото зеле и сладостта на боба и картофите.

Brovada

 

Това е едно типично за италианската кухня – Фриули – Венеция ястие, което се приготвя от… маринована, рязана ряпа. Ряпата се приготвя по същия начин, по който се приготвя киселото зеле. След като се маринова се нарязва на ситно (също като зелето) и се пържи в тиган със зехтин и дафинов лист.

Обикновено Brovada се предлага с печено, варено месо или с Muset (местна наденица от свинско месо). Когато ряпата се поднася с наденица ястието се нарича Brovada е Muset.

Cjarsons

Изоставяме за малко морската част на региона и отиваме в Алпийските му части, тъй като там се приготвя едно изключително вкусно регионално ястие, наречено Cjarsons.

Cjarsons е местен специалитет на провинция Удине и представлява вид равиоли, които се пълнят с плънка от извара, ябълки, картофи, стафиди, канела, спанак, борови ядки и различни местни билки. Равиолите се пържат и се поднасят с разтопено масло, настъргано пушено сирене Рикота, захар и канела.

Вкусът на Cjarsons определено е странен и не на всеки допада, но пък ако имате възможност ви съветваме да опитате. Може да ви допадне и да се влюбите в това странно ястие от италианската кухня на Фриули – Венеция.

Boreto a la graisana

 

Това ястие е типично за град Градо, провинция Гориция, регион Фриули. Ястието е много древно и е измислено от рибарите, които не можели да продадат целия си улов. Тъй като винаги оставало по малко риба, която не можела да се продаде, за да не я изхвърлят, рибарите просто „хвърляли” в тенджерата няколко вида бяла риба, добавяли малко оцет, масло, сол, черен пипер, две – три скилидки чесън и когато рибата била готова, приготвяли сос от полента и поднасяли ястието.

И днес Boreto a la graisana се приготвя по същия начин, а вкуса уверяваме ви е уникален. Ненапразно това рибно ястие е сред най-популярните ястия от кухня на региона.

Lasagna e mezzo papavero

Обичате ли лазаня? Най-вероятно не само обичате, но и това е едно от любимите ви ястия от италианската кухня. Сега обаче ще ви изненадаме, защото лазанята, която приготвят във Фриули – Венеция е доста по-различна от лазанята, която сте опитвали.

Lasagna e mezzo papavero се приготвя без познатите ви сосове като рагу и бешамел. Фриулианската лазаня се приготвя постна и се залива със специален сос от масло, макови семена, прясна сметана и шунка Сан Даниеле.

Fagiano ripieno

 

Fagiano ripieno или пълнен фазан е едно изключително вкусно ястие, което присъства на масата на местните на всеки голям празник. Ястието се приготвя от следните продукти:

  • един цял фазан;
  • 150 грама шунка Сан Даниеле;
  • градински чай;
  • дафинов лист;
  • Марсала;
  • пастет от трюфели;
  • сол, черен пипер
  • кестени

Фазана се измива добре и се подсушава. Кестените се поставят в купа с вода и се накисват за около час, след която се претриват през сито.

В друга купа се смесват претритите кестени, маслото, няколко лъжици от пастата от трюфели и нарязаната на ленти шунка. Добавят се и дафиновите листа и със сместа се пълни фазана.

След като се напълни птицата се зашива с конец и се поставя в тава. Добавя се малко масло, Марсала, сол и черен пипер и ястието се пече за около час и 15 минути на слаб огън. Поднася се със задушени бейби моркови, карфиол или друг зеленчук по избор.

Подходящото питие за Fagiano ripieno местното вино Грапа.

Пържен черен дроб от Фриули

Това е една много вкусна и лесна рецепта, която е сред най-популярните рецепти от италианската кухня – Фриули – Венеция. Ястието се приготвя от свински черен дроб, 2 яйца, галета, лимон, масло, захар и сол. Дробът се наряза на парчета, панира се в яйцата и галетата и се пържи в масло. Поднася се с резен лимон.

Полента

Полентата е популярна в цяла Италия, но във Фриули се приготвя най-често със сирене Montasio и Carnia.

Пушена пъстърва

Регионът е благословен с многобройни регионални езера, в които се срещат много видове сладководна риба. Така се ражда и рецептата за пушена пъстърва, която можете да опитате само в тази област на Италия.

Местните приготвят пъстървата студено или горещо пушена и консумират деликатеса върху препечен хляб или добавят пъстървата към салати. В някой части на Фриули пушената пъстърва се сервира със салата от ечемик и цитрусови плодове.

Десерти от регионалната кухня на Фриули – Венеция Джулия

Като говорим за десерти, няма как да не поставим на първо място най-популярния десерт от италианската кухня на Фриули – Венеция – gubana.

Произходът на този десерт е много древен и според специалистите най-вероятно идва от славянската кухня.

Gubana е типичен десерт от долините Natisone, област, която от векове е населена предимно със славянско население. Сладкишът има форма на спирала и се приготвя от сладко тесто и пълнеж от лешници, счукани орехи, стафиди и борови ядки.

Според една от многото легенди, десерт е бил измислен от един словенски сладкар, който го приготвил в чест на италианска принцеса, която гостувала в града.

Strucolo

Този десерт прилича доста на немския щрудел с ябълки, но само прилича. Интересното е, че в Триест го приготвят както в солен, така и в сладък вариант, като при соления плънката най-често е от сирене Рикота, грах, спанак (Strucolo de Spinaze), говеждо или телешко месо.

Сладката версия се приготвя с плънка от пресни и сушени плодове и шоколад или с плънка от орехи, стафиди, галета и канела.

Strucolo се приготвя като първо се разточва лист тесто, добавя се плънка и се навива на руло. Пристяга се добре с конец и се вари. След като се свари и изстине се нарязва на парчета и може да се консумира така или да се подправи с разтопено масло, захар и канела. Някъде добавят и бита сметана.

Ябълкови палачинки

Още една изключителна рецепта, която можете да опитате само във Фриули –  Венеция. Палачинките, които се приготвят тук отново изненадват с много по-различния си вкус.

Приготвят се от следните продукти:

  • 100 грама брашно;
  • 30 грама захар;
  • една лъжица ром;
  • 2 яйца;
  • 4 ябълки;
  • лимонов сок;
  • пудра захар.

От брашното, захарта, рома и яйцата се приготвя тесто, което се оставя да стегне в хладилник за около половин час. През това време ябълките се белят, отстранява се вътрешната им част и се нарязват на филийки. Поставят се в купа студена вода и се добавя лимоновия сок.

Когато тестото е готово се вади от хладилника и всяка филийка ябълка се потапя от двете страни в сместа за палачинки и се пържи в сгорещена мазнина.

Готовите ябълкови палачинки се поръсват обилно с пудра захар и се хапват с апетит.

В края на нашето пътешествие оставихме малко време и за вината, които се произвеждат в регион Фруили – Венеция, тъй като областта е прочута с добрите си вина.

Вината, които се произвеждат в региона са предимно бели и се произвеждат както от нетрадиционни сортове грозде като Совиньон Блан, Риселинг, Пино Бланко, така и от типично италиански сортове грозде като Пино Гриджо, Пиколит и други. Виното, което се произвежда във Фриули – Венеция е предимно малко, свежо и с плодов аромат.

Освен с белите си свежи вина, регионът е популярен и с производството си на Грапа. Производството на това „грубо” вино, което се произвежда от дестилацията на кожите, семената и стъблата на гроздето в региона е започнало още през 17 век.

Днес Грапа е едно от най-популярните вина в Италия и голяма част от италианците, които живеят на североизток завършват вечерята си с чаша дестилирана Грапа.

Grappa се произвежда и в други райони на Италия, но единствено произведеното вино от регионите Фриули – Венеция, Венето и Trentino Alto Adige притежава сертификат DOC.

Червените вина, които се произвеждат в региона са от италиански сортове грозде като Refosco, Merlot, Cabernet Franc и Pinot Nero. Червените вина също са млади, с голяма дълбочина и добра структура.

Местните винопроизводители обичат да експериментират и с позабравени сортове грозде като Пиколит и Вердуцо, от които се произвеждат сладки, бели вина.

Вина със сертификат DOCG:

Colli Orientali del Friuli Picolit, Rosazzo, Ramandol, Lison.

Вина със сертификат DOC

Carso, Friuli Annia, Friuli Aquileia, Friuli Colli Orientali, Friuli Grave, Friuli Isonzo, Lison – Pramaggiore, Prosecco, Friuli Latisana, Collio Goriziano or Collio.

Вина със сертификат IGT

Alto Livenza, Delle Venezie, Venezia Giulia.