Яйца по италиански
Яйца по италиански

Сигурно има хора, убедени, че яйцата са най-простото ястие, за което няма какво много да се разсъждава или пише. Това определено не е вярно. Яйцата са необятна кулинарна вселена и са най-добрият пример как на основата на един единствен продукт може да се сътворят стотици рецепти. А това пък в най-голяма степен е валидно за италианската фритата(frittata).

Тя е нещо като омлет, обогатен с разнообразни добавки, които придават различен облик на тази вкусна гозба. За да се убедите в качествата на поредния кулинарен шедьовър от Ботуша, трябва поне веднъж да опитате яйца по италиански, за да им станете истински фен.

Яйца по италиански

 

Какво представляват яйцата по италиански?

Цялата италианска кухня се характеризира с изумителна хармония на аромати и вкусове, а най-важното е простотата на готвене. Това в пълна степен се отнася за frittata. Смята се, че яйчното ястие първоначално е изобретено от италиански селяни, които не можели да си позволят скъпи продукти.

Затова смесвали яйца с всичко, което се отглежда в градината. Това не само не прави фритатата безвкусен буламач, а дори напротив. Яденето е много вкусно и всеки път може да е различно.

Не по-малко важно е, че е евтино и едостъпно за всеки джоб. По тези причини не е чудно, че е любимо блюдо на италианските домакини, а славата му вече е прехвърлила границите на Апенините.

Яйца по италиански

Фритата е типично италианско ястие на яйчена основа, което може да оприличим на омлет или бъркани яйца, напомня също на запеканка с яйца. Думата frittata е италианска и най-общо се превежда като „пържено“.

Първоначално това е бил общ термин за готвене на яйца в тиган, обхващащ целия спектър от пържени яйца, през стандартния омлет, до италианската версия на испанския омлет с картофи, наречен тортиля.

 Извън Италия, фритатата се разглежда като „омлет“ поне до средата на 50-те години. След това фритата се превръща в термин за различно ястие, което известната английска авторка на кулинарни бестселъри и телевизионен водещ Дилия Смит описва като „версията на Италия за открит омлет„.

Италианската разновидност на бърканите яйца се приготвя с добавката на различни продукти: месо, колбаси, зеленчуци или сирене. Фритата може се сервира като предястие или основно ястие, гореща или студена, самостоятелно в чиния или гарнирана със салата.

Как се приготвя италианската фритата?

Има много тънкости за приготвянето на истинска фритата. Тя се запича както в тиган, така и в тавичка във фурната. За да стане яйчната гозба по-ефирна и лека, трябва да отделите жълтъците от белтъците и да ги разбиете отделно.

В този случай белтъците трябва да се бъркат до стабилни меки връхчета или както се казва „на сняг”. И за да получите необходимата консистенция на готовата фритата, добавете една супена лъжица сметана или мляко към яйчната маса.

В Италия фритатата е толкова популярна, че специално за нея е създаден двоен тиган с две дръжки, за да се слага във фурна.

Яйца по италиански

Яйцата по италиански се приготвят, като тиганът се поставя на бавен огън, загрява се маслото и едва след това в него се изсипва сместа. Можете също така да използвате тиган с незалепващо покритие и плосък капак с по-голям диаметър, така че фритатата да се обърне по-лесно.

След като яйцата се изпържат до златисто, покрийте тавата с капака и обърнете върху него, след което бързо плъзнете, така че неизпържената страна надолу към дъното на съда. След това увеличете степента на котлона и доизпържете ястието. Другият вариант е да се допече във фурната.

Характерно за фритата е, че в нея винаги има поне една допълнителна съставка освен яйцата. Разликата от традиционния омлет е, че добавките се слагат в разбитата яйчна смес, докато е сурова, вместо да се поставят като плънка върху вече запържените яйца преди да се прегънат на две.

Вече стана ясно, че яйцата трябва да бъдат енергично разбити и да включат повече въздух от традиционните омлети, за да се получи по-пухкав резултат. Сместа се приготвя на много слаб огън, по-бавно от омлет, в продължение на най-малко пет минути, а обикновено са необходими към 15 минути. За разлика от омлета фритатата не се сгъва, а се преобръща изцяло в тигана или се слага във фурната и се запича отгоре за около 5 минути.

 

Рецепти

Фритата с броколи и козе сирене

Необходими продукти:

  • 6-8 яйца /в зависимост от големината/
  • 1/4 ч.ч. прясно мляко
  • 2 скилидки чесън, накълцани на дребно
  • 6 стръка пресен лук, нарязани на дребно
  • 250 г броколи, нарязани на дребно
  • 100 г козе сирене
  • 1/2 ч. л. червен пипер
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Включваме фурната да загрява на 180 градуса. Разбиваме хубаво яйцата и към тях прибавяме прясното мляко и накълцания на дребно чесън. В подходящ тиган загряваме 1-2 супени лъжици зехтин и добавяме нарязания на дребно пресен лук и броколите. Овкусяваме със сол и пипер на вкус и с постоянно бъркане се запържват за около 7-8 минути.

След това прибавяме червения пипер, вече готовата яйчена смес и поръсваме с козето сирене. Ако тиганът е подходящ за печене във фурна, използваме него, ако пък не е, просто прехвърляме сместа в подходяща тавичка и запичаме за около 15-20 минути, до пълната готовност на яйцата.

 

Фритата Капрезе

Яйца по италиански

Необходими продукти:

  • 6-8 яйца /в зависимост от големината/
  • 1/4 ч.ч. прясно мляко
  • 2 скилидки чесън, накълцани на дребно
  • 1 стрък пресен лук, нарязан на дребно
  • 250 г чери домати, нарязани на парченца
  • 100 грама моцарела, нарязана на шайби
  • пресен босилек
  • сол
  • черен пипер
  • зехтин

 

Начин на приготвяне:

Включваме фурната да загрява на 180 градуса. Разбиваме хубаво яйцата и към тях прибавяме прясното мляко и накълцания на дребно чесън. В подходящ тиган загряваме 1 супена лъжица зехтин, добавяме нарязания на дребно пресен лук и овкусяваме със сол и пипер на вкус и с постоянно бъркане запържваме за около 5 минути.

След това прибавяме чери доматите, малко пресен босилек на вкус и вече подготвената яйчена смес. Ако тиганът е подходящ за печене във фурна използваме него, ако не е, прехвърляме сместа в подходяща тавичка.

Покриваме с парченца моцарела и запичаме за около 15 минути, до пълната готовност на яйцата. По желание, при поднасянето може да се поръси с пресен босилек.

Фритата с картофи и зелен лук

Яйца по италиански

Необходими продукти:

  • 4-5 картофа
  • 45 яйца
  • 100 г кашкавал или сирене
  • 3-4 стръка зелен лук
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварявате картофите и след като изстинат ги нарязвате на шайби. Загрявате 2 с. л. зехтин в тиган. Слагате картофите в тигана. Разбивате яйцата (по-добре отделно жълтъците и белтъците) и ги подправяте със сол и млян черен пипер. Добавете нарязания зелен лук и по желание малко босилек или магданоз.

След като картофите се запържат, върху тях излейте сместа с яйцата. Покрийте тигана с капак, за да се запече горната част на фритата. Ако тиганът е подходящ, може да сложите фритата за допичане във фурната. Сервирайте ястието топло, може да гарнирате с рукола или зелена салата.