Лимончелото и неговите италиански традиции
Лимончелото и неговите италиански традиции

Както пицата и пастата са разпознаваеми в целия свят, така Лимончело разнася славата на италианските сладки напитки далеч зад границите на родината си. 

Популярният лимонов ликьор носи аромата на слънчева Италия и е наслада за всички сетива. Лимончелото и неговите италиански традиции заслужено са намерили много последователи на всички континенти.

Лимончелото и неговите италиански традиции

Малко история

Лимончелото  е  лимонов ликьор, произвеждан основно в Южна Италия , особено в региона около полуостров Соренто и крайбрежието на Амалфи. В Северна Италия ликьорът често се нарича лимончино. 

Това е вторият най-популярен ликьор в Италия и традиционно се сервира охладен. Лимончело се прави от корите на лимони и обикновено има леко мътен вид, който се дължи на наличието на малки капчици етерично масло, суспендирани в напитката.

Самите италианци още спорят кой регион да смятат за родно място на Лимончело. Капри, Амалфи и Соренто оспорват първенството на изобретението повече от 100 години.

Според една от легендите, през 1900 г. Мария Антония Фараче, която имала прекрасна градина с лимонови и портокалови дървета на остров Капри, е измислила тази напитка. 

Лимончело първо става хит в квартала. Нейният внук по-късно отваря ресторант, където лимончело е основният специалитет, а нейният правнук регистрира първата търговска марка през 1988 г. 

Други търсят произхода на лимоновия ликьор на остров Сицилия. Някои пък твърдят, че лимоновата напитка е използвана от рибари и селяни сутрин за борба със студа още по време на нашествието на сарацините. Има и такива, които смятат, че рецептата е родена в манастир, за да радва монасите между молитвите.

Къде се прави най-доброто Лимончело?

Каквато и да е истината за произхода му, безспорен факт е, че с течение на времето Лимончелото се утвърждава като една от най-любимите напитки на италианците, а и не само на тях.

Лимончелото и неговите италиански традиции

Лимончело се произвежда главно в региона около Неаполския залив, Сорентинския полуостров и крайбрежието на Амалфи, както и на островите  Иския и Капри. Произвежда се също в Калабрия, Абруцо, Сицилия, Сардиния, Лигурия и др.

И досега за най-добри лимонови ликьори се смятат произведените в Южна Италия, въпреки че можете да ги закупите навсякъде в страната. Почти няма турист, който да не избере хубава бутилка Лимончело за подарък. 

Истинско Лимончело може да се намери и извън Италия, както в специализираните магазини, така и в големите супермаркети. Голямо улеснение за любителите на напитката е, че може да се достави и от онлайн магазин. В добрите италиански ресторанти у нас също можете да опитате невероятния италиански ликьор.  

Лимончелото и неговите италиански традиции

Някои интересни факти за Лимончело

Оригиналното Лимончело не може да се произвежда от всички видове лимони. За него се използва само определен вид – Oval Sorrento. Плодовете е най-добре да са брани по обяд. 

Те се измиват с топла вода, след което кората им се отстранява на тънък слой. Важно изискване е бялата част на лимона да не попадне в суровината. На остров Соренто приготвят ликьора, като се накисват корите в спирт за 3 месеца, след което смесват течността със сироп. 

Лимончелото и неговите италиански традиции

Съдържанието на алкохол най-често е около 30 градуса, но то може да варира в много широки граници, особено при домашните ликьори – от 15 до 45. 

В Италия ликьорът се налива в замразени чаши, покрити с тънък слой лед.

Има много подобни на Лимончело напитки, които носят свои имена. Аранчело е ликьор, овкусен с портокали, агрумело е овкусено със смес от цитрусови плодове, мелончело е с вкус на пъпеш, а фракончело – на ягоди. Съществува и вариант, приготвен с мляко вместо обикновен сироп, известен като Crema di limoncello.

Лимончело е много сполучлива съставка на редица коктейли. Комбинира се добре с портокалов сок, вермут или шампанско. 

Някои от по-известните коктейли с участието на лимоновия ликьор са:

  • „48 капки“ 
  • „Мандаринова зора“ 
  • „Мразовит следобед“ 

С него може да се приготви и лимоново греяно вино.

Комикът Дани де Вито е голям почитател на италианския ликьор. Актьорът дори създава своя собствена марка лимончело, което носи името „Premium Limoncello“ на Danny DeVito. Той се вдъхновява за това, след като заедно със своя приятел и колега Джордж Клуни опитали божествената напитка в Италия. 

Как е правилно да се сервира и консумира?

Лимончело традиционно се сервира охладено като дижестив след обяда или вечерята. Традицията за пиене на лимоновия ликьор след всяко ядене тръгва от Южна Италия. Вкусът и ароматът на прясно откъснати лимони действа освежаващо и допринася за доброто настроение на трапезата. Лимончело помага за доброто храносмилане след обилен обяд или вечеря.

Италианците препоръчват Лимончело да се пие на малки глътки с издишване на ароматни пари през носа, тъй като по този начин може да се усети пълноценно богатия му вкус и аромат.

Лимончелото и неговите италиански традиции

Въпреки че лимончело по правило се консумира самостоятелно след хранене, ако желаете да хапвате нещо с него, можете да сервирате плодове, тъмен шоколад, орехови бонбони, кремове и други десерти.

По протежение на полуостров Соренто и крайбрежието на Амалфи обикновено напитката се сервира в малки керамични чаши, които също са охладени. Тази традиция е пренесена и в други части на Италия. Лимончело се използва и за приготвяне на различни коктейли, сладкиши или сладолед .

Снимки: pixabay.com и unsplash.com