Ликьорите в Италия – как да се пият?
Ликьорите в Италия - как да се пият?

Искате ли да организирате малко парти или да създадете релаксираща атмосфера? Добре подбраните италиански ликьори ще ви помогнат да реализирате всяка идея. 

С тяхна помощ можете да организирате достоен съпровод на всяко събитие, било то служебно парти или случайна среща със стар приятел. Ликьорите са на голяма почит в Италия, а за да разкрият качествата си е добре да се знае как да се пият.

Ликьорите в Италия - как да се пият?

Ликьорите – малко история

Началото на приготвянето на сладките и ароматни алкохолни напитки следва да се търси през Средновековието, когато алхимици , лекари и монаси се опитвали да открият еликсира на живота 

Първоначално ликьорите се смятали за лекарства с много полезни за здравето свойства. Това довело до създаването на голям брой известни и до днес ликьори, включително тези, носещи имената на религиозните ордени, в които съответните напитки били получени за първи път. 

Интересна е историята на известния ликьор Бенедиктин. През 1510  година венецианският монах от абатството на Фекамп – Дом Бернардо Винчели, създава еликсир, предназначен да поддържа добро здраве. 

Комбинацията от аромати и вкусове, които се дължат на 27 билки, толкова се харесва, че бенедиктинските монаси продължават производството на ликьора до Френската революция, когато рецептата изчезва. 

През 1863 година, търговецът на вино от Фекамп на име Александър льо Гранд случайно се натъква в стари ръкописи на рецептата и се опитва да я възкреси. Той успява да направи чудесния ликьор, който познаваме днес. Нарича го Бенедиктин в чест на монаха от ордена на Свети Бенедикт.

Тъй като, според историята, Бернардо е италианец, живеещ във Франция и до днес и французите, и италианците смятат страната си за родно място на тези вкусни алкохолни напитки. 

Ликьорите в Италия - как да се пият?

Видове ликьори, които обичат италианците

Лимончело

Ликьорите в Италия - как да се пият?

Лимончело (Limoncello) се произвежда на основата на алкохол и лимонова кора с добавка захар. В Италия лимончело е най-популярният местен ликьор наред с Кампари. 

Използва се в чист вид, като дижестив и като трапезна напитка или към десерт, а също и като компонент на коктейли. Лимончело се пие охладено от малки високи чаши.

Популярният ликьор се произвежда предимно в Южна Италия, по-специално на островите Капри, Иския, Сицилия, Сардиния. Затова някои от марките, носят наименованието на мястото, където се приготвят – Лимончело ди Сицилия или Лимончело ди Капри.

Кампари

Историята на Кампари (Campari) започва през 1860 г. Създател на този уникален ликьор е  Гаспаре Кампари, а мястото е „Кафе Кампари“ в град Новара. През 1904 г. производството на Кампари започва в завода в Сесто Сан Джовани близо до Милано. 

Под ръководството на Давиде Кампари, син на Гаспаре, компанията започва да изнася напитката в Ница и около градовете на Френската Ривиера. Постепенно продажбите се разширяват в други страни. Понастоящем Кампари се разпространява в над 190 държави.

Кампари има красив рубинен цвят, силен аромат и изразен горчив вкус. Рецептата е тайна на компанията. Campari се произвежда като тинктура на базата на ароматни билки и цитрусови плодове, след което се разрежда със захарен сироп, добавят се вода и багрила. Според различни оценки рецептата включва от 40 до 68 съставки. 

Имиджът на продукта се основава на страст и сексуалност, като и двете се възпроизвеждат отново и отново в рекламите на марката. 

За да рекламира напитката, Кампари днес привлича звезди като :

 • Олга Куриленко 
 • Ева Мендес 
 • Джесика Алба 
 • Салма Хайек 
 • Бенисио дел Торо 
 • Пенелопе Крус

Горчивата напитка повишава апетита и затова Кампари традиционно се консумира чист като аперитив, както и в коктейли. 

Амаро и Амарето

Ликьорите в Италия - как да се пият?

Амаро (италиански  amaro  – горчив) е един от най-популярните дижестиви в Италия. Прави се с  различни билки, чийто брой може да стигне до десетки. Най-популярните марки Amaro – Amaro Averna , Amaro Lucano, Amaro Montenegro и Ramazzotti са пуснати в промишлено производство през втората половина на 19 век. 

Амарето е италианска алкохолна напитка от клас amaro, тъмно кафяв ликьор на базата на ядки и подправки. Отличава се от амаро със задължителното присъствие на бадеми и/или кайсиеви ядки в състава, поради което придобива бадемов аромат и характерен вкус, напомнящ на марципан

Амарето се прави от сладки и горчиви бадеми с добавка на ванилия и други ароматни корени и билки. 

Квадратната бутилка  е „визитната картичка“ на ликьора Амарето. Има легенда, че стъкларите на остров Мурано са измислили тази уникална форма, така че дори в тъмното чрез докосване да можете да определите какво точно наливате в чашата си. Най-старият вид италианско амарето се произвежда от 1525 г. и се нарича Disaronno Amaretto Originale.

Амарето се консумира като самостоятелна напитка с лед, но често е и част от коктейли или се добавя към чай или кафе. Използва се и в сладкарската индустрия.

Франджелико

Ликьорите в Италия - как да се пият?

Frangelico е италиански ликьор на базата на лешник с бледо златист цвят.  Произходът на тази напитка е от Пиемонт. Името на ликьора се основава на легендата за монах отшелник на име Fra Angelico, който създал уникални рецепти за приготвяне на напитки. Бутилката му е оформена като францискански монах с характерното му облекло. 

Франджелико обикновено се сервира с лед, може и в съпровод на сода или тоник. Използва се в различни коктейли, като добавя богат аромат и вкус с нотки на тъмен шоколад и ванилия. 

Самбука

Sambuca е италиански (а също и испански) ликьор с анасонов вкус.  Обикновено това е бистра сладка течност със специфичен аромат и алкохолно съдържание 38-42%. В същото време има тъмни и дори червени сортове самбука. 

Напитката е направена от :

 • пшеничен алкохол 
 • захар 
 • обикновен анасон 
 • звезден анасон 
 • екстракти от горски плодове или цвят от бъз 

През Средновековието сарацините донесли в Рим напитка на базата на анасон, която се използвала като лекарство и за удоволствие в края на храненето. Тази напитка се счита за родоначалник на съвременната самбука.

Самбука е италианско изобретение. Първият ликьор с името sambuca е пуснат през 1851 г. от Луиджи Манци.

През 1945 г. Анджело Молинари, експериментирайки със смесването на билкови настойки с вина и спиртни напитки, разработва ликьор на базата на анасон и го нарича Sambuca Extra. Молинари основава компания за производството на тази напитка в малкия крайбрежен град Чивитавекия, на 50 мили северно от Рим. 

Има много начини да консумирате самбука, като традиционният италиански вариант е sambuca con mosca – напитката се сервира с три кафени зърна в нея, които символизират здраве, богатство и щастие. 

По принцип Самбука се пие в чист вид, много силно охладен като дижестив. Самбука може да се пие с ледена вода като освежаваща лятна напитка с анасонов вкус. Подобно на мастиката, разредената напитката помътнява. 

Галиано

Galliano е вкусен ванилов ликьор на растителна основа.  Той се смесва добре с други напитки, като е необходима съставка в много класически коктейли. Изобретен е в Ливорно през 1896 г. от магистъра по дестилация Артуро Вакари. Кръстен е на героя от Първата итало-етиопска война от края на XIX век – Джузепе Галиано.

Галиано е перфектно балансирана напитка, получена в резултат от смесването на около 30  вида билки, корени, кори, подправки и семена, сред които ванилия, звезден анасон, хвойна, лавандула, мента и др.

Фернет

Фернет е най-горчивият и най-силният от италианските билкови ликьори от групата амаро.

За произхода на името има различни версии, но със сигурност се знае, че първият ликьор, произведен под името фернет, е Fernet Vittone през 1842 г. В средата на 19 век фернетът се произвежда от няколко производители в Милано и Торино и се рекламира като лек за различни заболявания, включително холера

Ликьорите Fernet нямат ясно определение или общоприет стандарт. Като правило се характеризират с високо алкохолно съдържание (39-50%), специална горчивина и тъмен цвят. Те съдържат билки, корени и подправки, като шафран, лайка, ревен, алое, смирна и други. 

Консумира се след хранене за подпомагане на храносмилането, понякога като добавка към кафето. 

Кога и как се пият италианските ликьори? С или без храна?

Изящните италиански ликьори са ярки и харизматични напитки, всяка от които има истински, разпознаваем чар. Сред техните представители можете да намерите сладки или горчиви, плодови или билкови, бистри или кремообразни ликьори със собствени нетривиални вкусови характеристики. 

Всяка напитка от слънчевата страна разкрива най-добре своите качества, ако е сервирана по подходящия начин и в правилните комбинации. 

Обърнете специално внимание на температурата. Не преохлаждайте и не загрявайте ликьорите твърде много. Повечето се сервират при стайна температура, обикновено с добавка на лед.

Ликьорите могат да се пият както самостоятелно, така и по време на храненето. Те могат да се сервират като аперитивна напитка в началото на храненето за отваряне на апетита, което важи например за Кампари

Най-често ликьорите се сервират след хранене като дижестив за подобряване на храносмилането – например Лимончело, Амарето, Форнет и др. Самбука например може да се сервира както като аперитив, така и като дижестив.  

Интересното е, че този анасонов ликьор има много приложения и начини на употреба, като може да се консумира дори с месни и рибни мезета. 

Много представители на тези напитки, въпреки измамно сладкия им вкус, имат висок градус на алкохол, поради което консумацията им без лека закуска може да доведе до бързо опиянение. 

За да предотвратите това, италианците съветват да сервирате плодове, сирена, салати и други храни с избраните напитки. Повечето ликьори се комбинират добре с кафе, най-вече с еспресо. Ликьори можете да пиете по всяко време и просто за настроение.