Консумира ли се чай в Италия?
Ресторант Леонардо - перфектното меню за Вашата незабравим сватба

Има разпространено мнение, че италианците изобщо не пият чай. Звучи логично, тъй като още в началото на миналия век Италия става родина на еспресото, което сега има милиони фенове по целия свят.

Това твърдение обаче не е съвсем вярно. По-скоро на Ботуша не консумират толкова много топъл чай колкото в някои други страни, но там не само харесват и пият популярната напитка, а дори имат свое производство и свои марки.

Консумира ли се чай в Италия?

История на производството на чай в Италия

Чаят произлиза от Южна и Югоизточна Азия, но днес се отглежда в тропичните и субтропични области по целия свят. Пиенето на чай в Китай вероятно започва по време на династията Шан още в периода 1600 – 1046 пр.н.е. Първоначалното му предназначение е за лечебни цели.

По-късно чаят придобива по-широко разпространение и популярност като тонизираща напитка. В Европа чаят се появява в началото на 17 век. През 1610 г. се внася за първи път в Нидерландия с корабите на Нидерландската източноиндийска компания.

Чаеното растение се е появило за първи път в Италия с английски и холандски търговци. Разказва се, че те използвали чаените листа като меко уплътнение в кутии с чупливи стоки, а доста по-късно била открита стойността на самото растение. В края на 17-ти век се появяват първите истински ценители на полезните и “социални” свойства на чая, позволяващи не само да направят изискано впечатление с чаена церемония, но и да осъществят важни запознанства.

В по-нови времена, първият италиански зелен чай започва да се отглежда в Павия, въпреки че и преди това е имало подобни опити. Благодарение на старателната работа в ботаническата градина на града са постигнати сериозни резултати, но в началото това не успява да накара мнозинството италианци да се влюбят в Camellia Thea Sinensis. Едва в средата на 70-те години на миналия век, с появата на модата за студен чай, Италия започва да проявява значителен интерес към тази ободряваща напитка.

Италианските производители на чай следват стъпките на древните традиции на чаената церемония, като внимателно изучават сортовете на растението, техниките за неговото отглеждане, обработка, събиране и ферментация, въз основа на които се създават първите производства на чай, които се развиват особено успешно в района на Лука в Тоскана.

Напитката е богата на флавоноиди (способни да устоят на негативните ефекти на свободните радикали в организма), флуорид, калий, мед, желязо и други минерали. Най-широко използваните видове листа са младите, разположени във връхната пъпка, които придават най-интензивен вкус и имат високо съдържание на полезни вещества.

Сушенето е последният етап от производствения цикъл. Всеки цвят, бил той зелен, червен, жълт или бял, зависи изцяло не само от използваните видове чай, но и от последния процес. По-голямата част от италианския и другите видове чай, който се продава на пазара, е от типа blended, което означава смес от различни сортове.

Консумира ли се чай в Италия?

Съвременните производители продължават да експериментират с култивирането на чай в различни райони на Италия. Например в градчето Андреа ди Компито отглеждат около 1400 чаени храста. Произвежда се както зелен, така и черен чай. Днес някои дори наричат италианския зелен чай „златото на Италия”.

Сега, за пето поредно десетилетие, италианският студен чай е лидер в консумацията на безалкохолни напитки в страната.

Консумира ли се чай в Италия?

Видове италиански чайове

В Италия пият както топъл, така и студен чай (il tè caldo и il tè freddo).Горещ чай можете да поръчате в заведение, като в някои барове дори се приготвя в чайник. В повечето случаи се сервира чай на пакетчета.

В магазините, освен световните марки, можете да намерите и италиански. Например, първата торбичка за чай, произведена в Италия, е от марката STAR. Билковият чай (la tisana или l’infuso) също е популярен. Италианците често поръчват чай от лайка (la camomilla).

В някои отношения, свързани с чая, италианците си остават традиционалисти. Не е прието да поръчвате чай в края на храненето. Смята се, че чаша еспресо все пак е най-добрият финал за един обяд.

Вторият основен вид чай е студеният. Той е една от най-обичаните летни напитки от италианците. В Италия има много марки студен чай. Един от най-популярните е Thé freddo Estathé, тъй като се прави от истински чай без добавяне на фруктоза.

Има различни видове студен чай:

  • Il tè al limone – чай ​​с вкус на лимон;
  • il tè alla pesca – чай ​​с вкус на праскова;
  • il tè verde – зелен чай;
  • il tè deteinato – чай ​​без кофеин.

Студеният чай се продава в различни опаковки – в пластмасови бутилки, в кутии и в малки (200 мл.) затворени пластмасови чаши със сламка.

Консумира ли се чай в Италия?

Както разбирате, в Италия има чай, така че можете лесно да го поръчате в заведение или да си го купите в магазина. Въпреки това, любопитен факт е, че в Южна Италия все още можете да чуете по-възрастните хора да зададат следния въпрос по повод горещия чай: Защо пиеш чай? Да не те боли стомаха?

 

Най-добрите чайове, които консумират в Италия

В Италия се консумиратзелен и черен чай, както и билкови чайове. Различните видове италиански чай са предпочитани в конкретни ситуации: от силен черен чай за закуска до светло зелен в края на вечерята.

Много популярни са италианските чайове с различни ароматни добавки.

Консумира ли се чай в Италия?

Например ароматизираният зелен чай “Италиански обед” съдържа слънчогледови листенца, лимонена трева, резенчета портокал и една от най-любимите италиански подправки – босилек. Този чай е с деликатен вкус с акцент от пресен босилек и има подчертан цитрусов вкус.

Италианският чай “Вечерно Соренто” предизвиква копнежа по пътешествия, а съставът му включва листенца от мента, кора от портокал, канела, мед и джинджифил.

Консумира ли се чай в Италия?

В Италия се произвеждат много луксозни чайове, с които вече можете да се снабдите и у нас. Романтично звучи чаят„Romeo and Juliet”, който съдържазелен чай, папая, аромати листенца от червена роза и ягода.

Италианският чай “Fior Di Zagara” има страхотен вкус, а съставът му включва черен чай, цветчета от портокал, естествени цитрусови аромати. Много ароматен е чаят „Rosa D’Inverno”. Той съчетава черен и зелен чай, аромати, розови пъпки и цветчета от слънчоглед. Италианският чай „Marrakech” е съставен от зелен чай, листа от мента и аромати.

Предлагат се и билкови чайове, какъвто е „Ginger Lemon“. Невероятният му вкус и аромат се дължат на съдържанието на лимонена трева, джинджифил, портокалови кори, лимонена есенция и естествени аромати. Билковият чай „Energy“пък съдържа ройбос, семена гуарана, пъпки от роза и корен джинджифил.

Това са само малка част от италианските чайове, които непременно трябва да опитате, за да ви заредят с енергия и настроение и да се отправите поне в мислите си на пътешествие в романтична Италия.