Как храната определя темперамента
Тъпла хора от всякаква народност | Leonardo Bansko

Темпераментът безспорно е преди всичко личностна характеристика, до голяма степен обвързана генетично. В същото време обаче и всеки народ е очертал свой темпераментен образ, макар и малко условно.

Тълпа хора от всякакви народности | Leonardo Bansko

Комбинацията от географска ширина, религиозни вярвания, исторически събития, икономически и политически условия, при които се формира дадена народност, имат своя специфика и оказват влияние.

Не малко учени свързват темперамента директно с природните условия. Те определят например руснаците като меланхолици заради студения и сух климат, а англичаните – за флегматици заради твърде многото влага. По тази “класация” италианците, които са при топъл и влажен климат, се възприемат за сангвиници, а арабите, заради сухото и топлото, са холерици.

Определено има отлики между народите. Италианците например са толкова емоционални, с “гореща кръв”, че даже говорът им е “все едно бързат”. Използват и много жестове, в отношенията са непосредствени, преки, постоянно заобиколени от многобройни роднини, съседи, приятели.

В крайна сметка ако няколко италианци се съберат на разговор, имаме чувството, че са артисти в едва ли не екшън сцена. Французите общо взето са “по-задушевни”, по-пестеливи и в скоростта на говора, и в жестикулирането.

На Север народите са сдържани както в личностното поведение, така и в общуването. При тях, без да абсолютизираме, за да си отидат съседи на гости, се уговарят дълго време преди това…

Японците – с техните почтителни поклони и в същото време с насечен говор, сякаш ни се карат, са доста объркващи за нас. Запознати твърдят, че японците са любезни, точни, коректни, безкрайно лоялни и жертвоготовни, търпеливи, пестеливи, трудолюбиви, напористи и борбени.

При арабите общо взето е много съществена религията – тя определя начина на живот. Като цяло обаче арабите са доста спокойни за вървежа на времето. Ако европеец влезе в арабско магазинче да купи нещо набързо, може да му се скъсат нервите – за арабите пазарлъкът е по-важен от продажбата.

Национална кухня и народностен темперамент

Ястията от националната кухня на един народ са част от културата му. Те са съхранили традиции, вярвания, обреди, ритуали, исторически епохи. Освен това обаче “въплъщават” и народностния темперамент.

Така например емоционалността и артистизмът на италианците се отразява и в националната им кухня, начина на приготвяне на ястията и отношението към храната.

Гъши дроб с малинов кулис и пюре от круши | Leonardo Bansko

Традиционните обеди и вечери при италианците – в семейството или с приятели, са “цял филм”, продължават дълго – супи, предястия, ястия, десерти. Това изобщо не значи, че се преяжда – порциите са малки, изискани. Същевременно са много разнообразни, цяла палитра от продукти, вкусове и аромати.      Тази артистичност се вижда и в намерените многобройни изключително вкусни варианти на всеки кулинарен продукт. Известни са например разнообразните видове пица, всеки от които буквално е специалитет.

Многото зеленчуци, които се използват широко в италианската кухня, се приготвят по най-различни начини –  сурови на салата, гарнитури, задушени, пържени, пълнени и т.н. Варени се предлагат рядко. Използваните продукти са телешко, свинско, агнешко месо, птиче, дивечово. Цял раздел са морските дарове – риба, миди, стриди, сепия, раци и др. Използват се и много сосове, както макаронени изделия.

Всичко това има специфични начини за приготвяне, в което много прецизно се подбират определени подправки за специфичния вкус на всяко ястие – босилек, магданоз, риган, градински чай,  резене, розмарин и много други. Съществена роля имат и използваните различни ароматни треви, както и корени, овкусяващи ястията.

В крайна сметка италианската кухня е сред най-вкусните и е много популярна по цял свят. На живо и на едно място, на цялата тази артистична палитра от вкусове и аромати, човек може да се наслади и в България. Това може да стане в италиански ресторант Леонардо в Банско, където се готви изцяло по автентични италиански рецепти с италиански продукти и подправки.

Видове темперамент при човека

Идеята за темперамента на човека е на Хипократ – гръцки лекар, поставил основите на класическата медицина. За ролята му е достатъчно дори само да припомним, че лекарите полагат Хипократовата клетва. Идеята на Хипократ е възприета и се използва  в психологията.

Темпераментът при отделния човек се свързва основно с типа висша нервна дейност при него. Става дума как се проявява тази дейност, какво поведение определя и с каква динамика. Според тези характеристики, може да говорим за четири типа – лабилен тип, лесно възбудим, с понижена възбудимост или инертен тип. Темпераментът има наследствена основа, но е зависим от средата, заобикалящата човека.

Бързо изнервяне и викане по телефона | Leonardo Bansko

Първият тип са сангвиниците. Те са импулсивни, весели и отзивчиви, хора на удоволствията, което ги прави приятна компания. Освен това са уверени и активни, контактни, постоянно са амбицирани за нови начинания. Не са постоянни обаче – могат да започнат много неща едновременно, а да не завършат никое от тях.

Холериците нямат спиране. Амбициозни, страстни, припрени, волеви, гледат да се наложат над другите. Постоянно бързат, включително и да завършат започнатото. Също като сангвиниците са общителни, но не толкова открити, могат да са потайни, освен това са избухливи и агресивни, възможно е и рязко да променят настроението си.

Меланхолиците са отдадени на вътрешния си свят, имат песимистична нагласа. Тъгата лесно може да премине в депресия, защото са чувствителни. В същото време са внимателни, съпричастни към другите, прецизни и изпълнителни. Обикновено са отдадени на изкуството – поезия, рисуване, театър. За разлика от предните два типа темперамент, не се стремят да са в центъра на събитията, оттеглят се на заден план.

Флегматикът е инертен. Той е монотонен, муден, хладен, дори говорът е бавен. Ако работи с холерик, със сигурност ще го докара до истерия. Но пък са тихи, спокойни, търпеливи, работливи. Не обичат промените, защото трудно се приспособяват в нова среда.

Предпочитаната храна показва темперамента на човека

Оказва се, че храните, които хората предпочитат, “разконспирират” темперамента им. А според някои проучвания, дори само предпочитаният плод може да покаже даденият човек кой от четирите типа темперамент има.

Месото като основна храна, главно на скара, горчивите и тежки подправки, показват сангвиника. Допълнително доказателство ще е, око предпочитаният плод са ябълките – тези хора специално се интересуват от полезността на плодовете, а ябълките са сред най-полезните. Те съдържат един от най-мощните антиоксиданти, помагат за обмена на веществата, полезни са за черния дроб, сърцето, зрението, както и белите дробове да усвояват по-добре кислорода.

Говеждо филе от порода Блек Ангъс | Leonardo Bansko

Пици, спагети, високо въглехидратни храни, доста сол и люто, и бързо хранене – това означава, че говорим за холерик. Въглехидратите са му нужни за енергия, защото е доста активен и живее на бързи обороти, в които включва и бързото хранене. “Издават” го и киселите и стипчиви плодове, които предпочита – грейпфрут, лимон и други подобни.

Смесване на вкусовете, спокойно, бавно, сравнително дълго и обилно хранене, с пълно съсредоточване в храната – този човек е флегматик. За десерт ще предпочете диня, пъпеш или по-малък, но сочен и сладък плод – кайсия, праскова, круша.

Четвъртата “кулинарна характеристика” е за меланхолика. Храненето е бавно, но умерено, ястията са със сладко-кисел вкус, предпочитанията често са за китайска храна. Предпочитаните плодове пък са дребни, червени, като боровинки, да речем.

Личните отношения и храната

Американски учени са намерили интересна вкусова връзка с темперамента. На база на тези изследвания сладоледът например може да покаже какви сме в личен план/ във връзките си.

По ваниловите сладоледи си падали сангвиниците. А ако ще имате връзка с такъв тип темперамент, винаги трябва да имате “едно на ум” заради тяхното непостоянство. Те често имат по няколко партньори. Всеотдайни са в любовта, както се хвърлят и във всичко останало, но с тяхната импулсивност могат да ви изненадат с доста странни желания.

Ванилов сладолед с дресинг и глазура | Leonardo Bansko

Шоколадовият сладолед е “характеристика” на холериците.  Характерното в техните взаимоотношения с половинката е желанието да се налагат, да доминират.

Плодовите сладоледи също имат какво да разкажат. Сладоледите с лимон и портокал говорят за меланхолик. Както в живота са кротки, тихи, без отстояване на мнението, така в секса са неуверени и плахи. Вие ще трябва да ги отпуснете и разпалите. Ако сладоледите са с ягоди, банан, боровинки – попаднали сте на хрисим, толерантен човек. В връзките той е пасивен и традиционен. Ако мислите за нещо по-сериозно – ще е добър родител.

Сметановите сладоледи със сметана “се падат” на четвъртия тип темперамент – уравновесени, търпеливи, тактични. Не импровизират, ползват изпитани техники. Винаги се интересуват как да направят  партньора щастлив, не изневеряват.

Полезни храни според темперамента

Хранителният режим не е само за отслабване или лечебен за определени болести. Дори напълно здрави хора, които са с нормално тегло, могат да подбират храната си според особеностите на своя организъм. Това може да се отнесе към различните видове темперамент.

Известно е, че има храни, които успокояват и храни, които активират дейността на човека. Като се има предвид психологическите особености при отделните темпераменти, спокойният тип хора е добре да се насочат към активиращите храни, а активните – към успокояващите.

Пилешка супа домашна, топла и вкусна | Leonardo Bansko

За сангвистиците и холериците е полезно да употребяват мляко, мед, картофи, тиквички, зеле, кокоше месо, не много риба, салати от пресни зеленчуци. Храната може да е топла, но не и гореща, добре е да се пият повече студени напитки. Да не се яде през нощта, защото това възбужда нервната система.

Могат да се използват и успокояващи билки – лайка и маточина. Топлият лайков чай с мед е много подходящ. Други билки са невенът, хмелът, великденчето.

За флегматиците и меланхолиците са подходящи ръженият хляб, топли супи, ориз, сурово зеле, домати, гъби, спанак, елда, свинско месо, айран, царевица, моркови, кайсии и още много плодове, бисквити, шоколад, газирано, много течности.