Приготвянето на пица е коронна дисциплина в италианската кулинария. Неслучайно този виден представител на средиземноморската кухня е спечелил верни почитатели в целия свят.
В момента са познати около 700 видове пици, а разновидностите се увеличават с всеки изминал ден. Статистиката показва, че всяка година в света се изяждат около 30 милиарда пици, което я прави най-популярното ястие в света.
Тайната на харесвания от всички ценители на добрата храна вкус се крие в майсторски приготвяното италианско тесто за пица.
Какво представлява истинската италианска пица?
Автентичната италианска пица се познава по тънкия блат и хрупкавите краища. Тя е универсално ястие и е еднакво добре приета както в луксозните ресторанти, така и на домашната трапеза. Пицата е подходяща за всякакви ситуации и поводи – за бързо хапване на крак, за семейния обяд през уикенда или за кетъринг за детско парти.
Смята се, че сегашната си форма пицата придобива около 1700-а година. Вероятно прародител на пицата е фокачата. Тя се приготвяла с брашно от спелта и е позната още от римско време.
С течение на времето в Южна Италия се появяват първите пици на пещ, подправени с чесън, свинска мас и едра сол или със сирене и босилек. Включването на доматите във всяка рецепта за пица става след откриването на Америка. Тогава тези нови за Европа зеленчуци започват да се използват в кулинарията под формата на сос с босилек.
Неапол има важно място в развитието на пиците. През 1889 г. неаполитанският пицар Рафаеле Еспозито създава прочутата пица „Маргарита“ в чест на кралица Маргарита Савойска и обединението на Италия.
Именно от националния трикольор са вдъхновени трите основни съставки – червени домати, бяла моцарела и зелен босилек. Napoletana е сред най-популярните видове пица и досега се смята за стандарт за качество.
По какво се различава италианското тесто от останалите видове теста за пица?
Тайната на хубавия блат за пица се крие на първо място в тестото. А за получаването на хубаво италианско тесто за пица трябва да се подбере подходящо брашно и да се спазват техниките на месене и условията за втасване.
Доказалото качествата си във времето класическо италианско тесто за пица всъщност съдържа съвсем малко продукти: брашно, сол, мая и вода. Не се използват яйца, прясно или кисело мляко. Като добавки се допускат само съвсем малко захар и зехтин.
Изборът на брашното за готвене е от съществено значение, за да получите добър краен продукт. Най-доброто тесто за пица се получава от висококачествено бяло брашно тип 00. Тестото с това брашно е много еластично и може лесно да се моделира веднага след замесването.
От тесто за пица с италианско брашно се получават тънки пици в средата и издути краища, каквато е оригиналната Наполетана. То е подходящо и за чудесните италиански фокачи.
Водата, която се използва, може да е чешмяна, но тя трябва да е с определена температура. Топлата вода е необходима, за да се активира маята. За тестото може да се използва прясна или суха мая. Посолява се с фина готварска сол. Замесването на тестото за пица е препоръчително да бъде на ръка.
Възможно е да се приготви италианско тесто за пица без мая. В този случай като набухвател може да се използва бакпулвер.
Можете да си направите много бързо и лесно домашна пица без мая със следните продукти:
- 1 чаша брашно;
- 0,5 чаша вода;
- 1 ч. л. бакпулвер;
- 2 с. л. зехтин;
- щипка сол.
Това тесто за пица с италианско брашно и бакпулвер след изпичането се получава тънко, с хрупкава основа.
Как да приготвите италианско тесто за пица у дома?
Приготвянето на италианско тесто за пица може да се извърши в домашни условия, защото не е необходимо да имате големи машини и можете да обработвате тестото и на ръка.
По-долу описваме как се приготвя оригинално италианско тесто за пица стъпка по стъпка.
1. Подбор и подготовка на продуктите
Подборът на качествени продукти, спазването на грамажите и посочения начин на приготвяне в избраната рецепта за италианско тесто за пица са от съществено значение.
Измерете 250 грама брашно и го пресейте. По този начин то се обогатява с кислород и се подобрява текстурата на тестото. Необходими са още 125 грама вода, една лъжичка суха мая, една лъжичка сол, една лъжичка захар.
Тази рецепта за тесто за пица включва и две супени лъжици зехтин.
2. Замесване на тестото
Първо трябва маята да се разтвори в топла вода в голяма купа. Използвайте вода с температура около 40 градуса. Прекалено топлата вода убива дрождите в маята, а със студена ще отнеме по-дълго време за втасване.
След това към маята добавяме захарта и солта. Разбъркваме хубаво и оставяме да шупне. Идва ред да се прибави и брашното в купата към маята. Започваме постепенно да замесваме тестото.
Накрая добавяме захтина и продължаваме месенето, така, че мазнината да се поеме напълно от тестото.
3. Втасване на тестото
Слагаме тестото в купа и го покриваме с прозрачно фолио и кърпа. Оставяме тестото да втаса, за да удвои обема си.
Втасването на тестото зависи от много фактори: температура, влажност, използваната мая, качество на брашното, време за втасване и др. За най-сполучливото тесто за пица с мая е необходимо да постои няколко часа на стайна температура. Никога не слагайте тесто за пици да втасва в хладилника. Резултатът след втасването трябва да бъде еластично и меко тесто, но не лепнещо.
След като вече е втасало, тестото може да се използва за направата на уникални пици, като вариантите са стотици в зависимост от продуктите за гарниране. За да получите наистина вкусна пица, разточете тестото си на тънка кора, върху която разпределете избраните от вас продукти.
4. Печене
Истинската неаполитанска пица трябва да се пече в пещ на дърва при около 400 градуса за 50 секунди или за не повече от 90 секунди. Въпреки че пиците от оригинално италианско тесто се изпичат най-добре в пещ, вкъщи обикновено разполагаме само с електрическа фурна.
Много важно условие, за да получите отличен резултат е да загреете предварително фурната. Пицата не се слага в студена фурна, защото няма да стане хрупкава и ароматна. Загрейте фурната до 220-250 градуса за 10-15 минути и тогава метнете пицата вътре.
Печете в продължение на около 12 минути на средното ниво във фурната. Така резултатът ще бъде ароматна пица с хрупкава коричка. Ако искате да си приготвите пица с по-дебел блат, трябва да увеличите времето за печене, за да не остане сурова отвътре
Пицата може да се пече и на два етапа. Първо намажете блата с доматения сос и го сложете в добре загрятата фурна за 9-10 минути. Извадете блата, добавете другите продукти и върнете във фурната, за да допечете пицата.
Как се приготвя италианското тесто в ресторант Леонардо?
Предлаганите пици в ресторант Леонардо в Банско са истински образец на класическата италианска кухня. Те се приготвят по оригинална технология от тънко тесто тип криспи. В рецептите се използва само истинско италианско брашно.
От класическо тесто за пица се правят популярните италиански пици Маргарита, Капричоза, Пеперони и Четири сирена. Всички пици се правят с домашно приготвен доматен сос.
Сред интересните предложения в италианския ресторант, които си струва да опитате, са пица Трюфел с крем от бял трюфел, сметана, моцарела, рукола, черен трюфел и пица Ди Меланзанe, която се гарнира с маринован патладжан, биволска моцарела и босилеково песто.
По желание на гостите в ресторант Леонардо могат да изпълняват и специални поръчки. Пиците Пълнозърнеста, Безглутенова и Веган се приготвят с по-дебело тесто, а плънките могат да са по избор.
Снимки: Pixabay.com и leonardobansko.bg