Задавали ли сте си въпроса какво превръща тези на пръв поглед обикновени тестени изделия като паста, пица, лазаня, в изискани ястия с уникален и неповторим вкус?
Сосовете и подправките, които се използват в традиционната италианска кухня разбира се.
Cucina italiana е богата на кулинарни традиции, принадлежащи към различни региони на страната и е трудно да се направи класация на всички сосове, които се приготвят в италианската кухня, но ние се опитахме (доколкото можахме) да подберем за вас някой от най-типичните сосове за различните италиански региони.
Област Емилия Романя
Ragù alla bolognese (сос Болонезе)
Област Емилия Романя е известна със своята разнообразна и вкусна кухня. Този район е и родното място на прочутия в цял свят сос Болонезе. Тук във всеки дом или ресторант ще ви посрещнат не само с усмивка, но и най-вероятно първото, което ще ви предложат за хапване ще бъде Fettuccine „alla bolognese”.
Тайната на най-популярния в традиционната италианска кухня сос, който между другото можете да опитате по оригинална рецепта и в някой от ресторантите в Банско е в приготвянето му на много бавен огън.
Болонезе се приготвя от мляно месо, към което се прибавят целина, лук и моркови. След като продуктите се позапържат, към тях се прибавят червено вино и доматен сок.
Сосът се готви, докато се сгъсти и остане на мазнина. Това е сос, който ние сме свикнали да свързваме с най-вече с пастата, но не правете грешката, докато сте на почивка в Италия да поръчвате спагети Болонезе. Няма да ви ги сервират, тъй като за италианците консистенцията на Болонезе не е подходяща за спагети.
Затова, ако посетите италиански ресторанти, поръчайте си фетучини, талиатели, яйца или ориз Болонезе, за да усетите наистина неповторимия вкус на този уникален сос от област Емилия Романя.
Област Лигурия
Песто alla Genovese
Песто alla Genovese е сос, който е характерен за област Лигурия и който всички обичаме, защото придава специфичен и уникален вкус на ястията от италианската кухня. Този сос се консумира студен и освен, че се използва в традиционната италианска кухня за добавка към различни тестени изделия, може да се използва и за салати с ориз, за канапе на ордьоври и други.
Песто alla Genovese можете да си закупите и готов, но нищо не може да се сравни с домашно приготвеното прясно песто. Съставките, от които се приготвя пестото са малко – пресен босилек, чесън, кедрови ядки и студено пресован зехтин и пармезан.
Орехов сос
Това е друг типичен за лигурската кухня сос. Популярен е в Италия, но у нас можете да го опитате в много малко италиански ресторанти. Приготвянето на орехов сос е бързо и лесно и ако решите да се пробвате и вие, ще ви трябват орехови ядки, остарял хляб, мляко, кедрови ядки, настърган пармезан, масло, чесън и сол.
Хлябът се потапя в млякото да се накисне. В хаванче се счукват чесъна, солта, леко запечените кедрови ядки, орехите, добавя се накиснатия в млякото и добре изстискан хляб и всичко се смачква добре. Накрая се прибавят пармезана и маслото. Сосът е готов, когато достигне до гладка консистенция.
Област Сицилия
Сицилия е земя, богата на аромати, подправки и вкусове и е трудно да кажем кои сицилиански сосове са най-популярни, но все пак, изборът ни попадна върху два сицилиански соса, които можете да опитате не само в Сицилия, но и в някой ресторанти в Банско.
Песто Trapanese
Приготвя от белени бадеми, белени домати, чесън, босилек, лъжица сирене Пекорино, щипка сол, черен пипер и малко масло. За да го приготвите ще ви е необходим само пасатор. Просто слагате всички продукти и разбърквате, докато се получи хомогенен сос.
Друг класически сос, характерен за сицилианската кухня е паста ала Норма (сос от пържени патладжани и домати). Патладжаните се нарязват на парчета, осоляват се и се оставят за няколко часа, за да се махне горчивото и излишната вода от тях.
Докато патладжаните се оцеждат, в тиган се поставят белените и нарязани пресни домати и смачканите скилидки чесън и се приготвя класически доматен сос. Патладжаните, вече изцедени добре се запържват в зехтин или масло и се прибавят към доматения сос. Паста ала Норма се добавя към спагети, макарони или като разядка със сирене Рикота.
Област Кампания
Сос „alla puttanesca”
Приготвя се най-вече в района на Кампания и е сред любимите сосове на туристите, които посещават италианските ресторанти в областта.
Това, което отличава „alla puttanesca” от останалите популярните сосове от традиционната италианска кухня е наличието на съставки като аншоа, каперси, маслини, чесън и чили. За да приготвите този сос ще са ви необходими всички изброени съставки, плюс домати и студено пресован зехтин.
Не толкова популярен по света, но много харесван в Италия е сосът с риба тон. У нас можете да опитате сос с риба тон в някой ресторанти в Банско, а ако искате да си го приготвите сами, ще ви трябват: риба тон (ако нямате прясна може и консерва), лук, домати, магданоз, риган и по желание маслини.
Рибата се накъсва на парченца и се запържва, към нея се добавят нарязания лук, доматите (обелени и нарязани на купчета), магданоза и ригана. Когато сосът се сгъсти, на финала можете да добавите изчистени и нарязани на шайби маслини.
Област Лацио
Колкото по-близо до столицата на Италия отиваме, толкова сосовете и подправките стават по-оригинални. В Рим например можете да опитате „спагети alla carbonara” или паста със сос „Gricia”.
„Gricia” е изненадващо вкусен сос, който се приготвя само от месо, сирене Пекорино Романо, зехтин, сол и черен пипер. Този сос се съчетава отлично както със спагети, така и с rigatoni и bucatini.
Има още много видове сосове от традиционната италианска кухня, но спираме до тук, защото е време да отделим малко внимание и на подправките, които се използват в италианската кухня и които са основната съставка, благодарение на която италианската храна стои на върха на класацията на най-вкусните и ароматни кухни в света.
Италия е страна, богата е на диви билки и екзотични подправки, които се отличават със своя запомнящ се вкус и деликатен аромат.
Немислимо е дори да си представим ястие от традиционната италианска кухня, в което липсват пресни подправки като босилек, риган, розмарин, чесън.
Популярни подправки в италианската кухня
Босилек
С пикантен вкус, ароматната билка е с много приятен аромат и освежаващ вкус. Използва се в пица, спагети, основна съставка е на песто Дзеновезе, използва в супи
Риган
Преведено от гръцки означава „радостта от планините”. Тази подправка се използва в Италия от времето на Римската империя. Риганът има деликатен аромат и пикантен вкус и е задължителен компонент на пица и макаронени изделия.
Розмарин
Името на подправката се превежда като „морска роса”. Това се дължи на факта, че расте близо до морето. Розмарин се комбинира с перфектно с картофи, овнешко, заешко месо. (Ако имате път към Банско, отбийте в някой от италианските ресторанти в Банско и опитайте заешко с розмарин и картофи – ще си оближете пръстите).
Чубрица
Подправката е с пикантен вкус и аромат и перфектно се комбинира със зеленчукови ястия, салати, шунка и сирене.
Каперси
Каперсите имат леко пикантен вкус и това ги прави много подходящи добавяне към салати, сосове, рибни ястия, ястия с говеждо месо.
Чесън
Разпространен в много страни по света и едва ли е нужно да споменаваме, че няма страна, в която да не се използва чесън. В традиционната италианска кухня чесън се използва почти за всички ястия. Италианците го слагат в салати, борш, месни ястия, добавят го към спагети, пица и сосове.