Италианската кухня Вале д’Аоста
Italian cuisine of Valle d'Aosta

Красивата долина *Вале д’Аоста* е най-планинският и най-малкият регион на Италия, разположен в алпийския район на северозападна Италия, сгушен между Франция и Швейцария и изцяло заобиколен от върховете на *Алпите: Монте Бианко, Матерхорн, Монте Роза и Гран Парадисо*. Последният е в центъра на великолепен национален парк.

 

Многобройни ледници захранват гъста мрежа от потоци и ясно изразеният алпийски характер на този регион може да се види в боровите гори на доста голема надморска височина, където отстъпват на *обширни пасища.* Множество малки алпийски езера са разположени между величествените планински пейзажи.

 

Daosta

Аоста е столицата на региона, където има специален устав, който признава италианския и френския език за официални езици. Важни следи от римската епоха могат да бъдат намерени на *градските стени на Аоста, театрите, Арката на Август и Преторианската порта*. Посетителите могат да се възхитят на романската катедрала, която датира от единадесети век. *Църквата Сант Орсо* е добър пример за средновековна архитектура.

 

В долината на Аоста има много укрепени замъци; повечето от тях са в перфектно състояние и са отворени за посетители; мнозина са превърнати в исторически музеи. Най-известните са замъците на* Фенис, Аймавил, Иссогне и Веррес*.

Освен спиращите дъха природни забележителности, снежните планински върхове, невероятната дива природа и кристално чистите езера, не може да не се спомене  и нейната местна храна. *Вале д’Аоста комбинира култури, езици и кулинарни влияния,* получени от граничещите с нея страни Франция и Швейцария, които също са оставили своето влияние върху средновековните катедрали и причудливите замъци в региона. И до ден днешен долината е домакин на преселници от различни страни.

 

Дори и малък, този регион е един от най-известните центрове на Италия. Тук се намира първият национален парк в Италия с някои от най-внушителните върхове в света: *Червино, Монте Роза, Гран Парадисо и Монблан* – най-високата планина в Европа. Най-старият национален парк Гран Парадисо е сгушен между планините и долините – идеално място за отглеждане на животни в естественото им местообитание –  диви кози, орли и мармоти.

Долината на Аоста свързва Италия и Франция. Големите модерни тунели на Гран Сан Бернардо, които минават до Франция, са класически пример за съществуващата връзка между Италия и останалата част на Европа.

○                 Традиционна храна на долината на Аоста

Според традицията, хората от Вале д’Аоста са били опитни ловци и земеделци, на което се дължат и отличните качества и разнообразие на техните храни. Те са *приготвяли различни видове хляб и тестени изделия с ръжено или кестеново брашно*, което е било основната съставка на супи за студено време.

Два незаменими регионални специалитета, които трябва да опитате, са Карбонада: „задушено, солено говеждо месо“ с вино, лук, подправки и моцета – сушено говеждо ястие, подправено с ароматните планински билки.

Месото заема важно място в кухнята на Вале д’Аоста, главно поради местните ловни традиции. У повечето храни се чувста *френското влияние.* В долината на Аоста има и фантастично разнообразие от качествени сирена.

Някои от най-известните са:* DOP Fromadzo, Reblec и Séras*. Мнозина биха се съгласили, че най-хубавото е Fontina DOP, сирене от краве мляко, което се използва за много традиционни рецепти като Фондю (Fondue).

Фондюто обикновено се сервира преди или след традиционната за този край супа, приготвена е със савойско зеле, сирене Фонтина и отлежал ръжен хляб.

Полентата също е доста **популярно италианско ястие **тук и често се сервира с топено сирене.  *Chnéf-fléne* е още едно *традиционно алпийско ястие,* с основната съставка – сирене, разтопено върху кнедли, направени от брашно и мляко.

 

Друг деликатес в региона е саламът. Моцетата е уникален регионален колбас, приготвен от говеждо или дива коза. Известният Арнад Лард се прави от варени картофи, подправки и шунка. Това пикантно сушено свинско с етикет *“Valé d’Aoste Jambon de Bosses”* е удостоено със статута на ЗНП (защитено от Европейския съюз наименование за произход).

 

Типични ястия от Вале д’Аоста:

 • Capriolo alla valdostana: *елен, задушен в червено вино със зеленчуци, билки, грапа и сметана
 • Carbonada* е богата яхния със солено, сушено говеждо месо, лук и червено вино
 • Minestra di castagne e riso:* гъста супа от ориз, приготвена с мляко с кестени.

 

Италианската кухня Вале д’Аоста

 

○                 Minestra di castagne e riso

 

Това ястие има средновековен произход, консумирало се е за вечеря, сервирано в глинени купички. Вариант на рецептата включва и добавянето на захар или мед, с което ястието става подходящо за децата.

 

Състав* (за 4 порции):

 • 200 гр. ориз
 • 1 литър мляко
 • 1 канелена пръчица
 • 300 гр. сушени кестени
 • 1 дафинов лист
 • листа от градински чай
 • 1 стрък розмарин
 • индийско орехче
 • 30 гр. масло
 • сол и черен пипер

 

■                  Приготвяне

Поставете сушените кестени в топла вода да омекнат в продължение на 1 час, след което ги варете с щипка сол и подправки в 2 литра вода за около 1 час на умерена температура. Извадете подправките и добавете предварително свареното мляко. Гответе още 15 минути и добавете ориза, маслото и сол, ако има нужда.  Супата трябва да е светло розова, гъста и кремообразна. Сервирайте я гореща с прясно смлян черен пипер.

Вместо сушени кестени може да използвате пресни, но да са обелени и предварително сварени.

 • Polenta alla racard: царевична каша, сварена, охладена и нарязана на филийки,* след това печена с резени Fontina и рагу от говеждо месо и колбаси.
 • Risotto* alla valdostana:* приготвя се със сирената* Фонтина, Пармиджано Реджано и масло. *
 • Seupa de gri: *ечемична супа с картофи, лук, сезонни зеленчуци, солено свинско месо.

Тук се отглеждат пресни плодове и ядки, които са перфектен завършиек на храненето ви. *Известните круши Мартин, орехи, кестени, ябълки Рене*, както и ароматен мед, всички са местно производство. Микроклиматът на високите планини и атмосферата са идеално място за производство на вино.

Bино

Вале д’Аоста (долината Аоста) е най-малката територия в цяла Италия, в която се произвежда вино и като северен алпийски регион има силно* френско влияние във всичко* –  култура,  език.

 

Районът произвежда до 20 различни вида вино, включително: *Арнад Монтжовет, Енфер д’Арвиер, Блан де Морге и др. Сале и Дона.* Районът е известен и с *Genépy des Alpes, *чудесен билков ликьор, който традиционно се пие от дървена чаша.

Вале д’Аоста има сериозни винопроизводствени традиции, които се датират от преди римско време. За съжаление, филоксерата (подобен на листна въшка) повредила повечето лозови масиви в местните ферми през 1860-те години, изтривайки по-голямата част виненото наследство в региона.

Въпреки това вината, произвеждани днес, все още са елегантни, перфектно отразяващи красотата на зашеметяващите пейзажи и цветове на долината. Вкусът на виното завладява небцето ви с всяка глътка. Международните сортове постепенно запълват празнината, създадена от* филоксерата.* Новите вина се произвеждат главно от сортовете *Fumin, Priè Rouge, Priè Blanc *и много други.

Макар и най-малката територия за производството на вино в Италия,  Вале д’Аоста си остава важен винен регион.

Въпреки че морските дарове обикновено не са част от кухнята на Вале д’Аоста, пъстървата от  планински потоци се счита за специалитет. Типична рибна рецепта за долината на Аоста е пълнено филе от пъстърва, покрито с  шунка и след това полято с  бяло вино.

Плодовете от Алпите са много сладки и много десерти се приготвят с местно отглеждани ябълки и круши. Тези плодове често се готвят с червено вино. *Ароматният местен мед* се използва за печене на „tegole“ – бисквитка, наподобяваща на керемидка.* Torcetti *са бисквитени торчета с форма на пръстен, които се овкусяват с мед, преди да се посипят с пудра захар.

Въпреки че този регион е най-малкият в Италия, богатите супи и други ястия напълно ще задоволяват най-взискателния вкус.