Италианска кухня – пъстра комбинация от традиции
Няма човек, който да не е опитвал през живота си поне едно известно италианско ястие. Някои от ястията на италианската кухня са толкова разпространени, че вече са станали обичайна част от други световни кухни, като американската например. Всеки е чувал за пица Маргарита, спагети Болонезе, както и изкушаващото тирамису. Във всеки един ресторант на запад може да се открие поне едно популярно италианско ястие.
Очевидно е, че Италия е страна, чиято кухня може да задоволи всеки кулинарен вкус. Въпреки че италианската кухняе една от най-широко разпространените и предпочитани кухни по света, съществуват редица традиционни италиански ястия, които си остават още непознати. Всеки един от различните региони на Италия е уникален със своите специфични кулинарни традиции, изградени от богатата хилядолетна история на страната.
Неразкритата кулинарна страна на Италия
Ще забележите, че доста от малко познатите регионални традиционни ястия на Италия са се появили в селски региони и са съставени от продукти, които са семпли и са били достъпни за обикновения земеделец. Италианските земеделцив миналото продавали най-доброто от своята продукция и най-прясното подбрано месо, като оставяли за своите семейства по-лошата непродаваема реколта.
През поколения наред населението е експериментирало с различни креативни кулинарни комбинации, което създава редица ястия, които са едновременно семпли и вкусни. Тяхната цел била да приготвят засищаща храна, която се прави от малко на брой достъпни продукти. Така техните кулинарни произведения днес са популярни регионални специалитети. Затова и е добре да следвате този съвет, ако пътувате към Италия. Не забравяйте да проучите какви ястия предлага регионът, в който отивате.
Италианската кухня крие своите кулинарни тайни, така че ако сте от тези, които търсят нови кулинарни изживявания, не се колебайте да ги разкриете. Впуснете в едно кулинарно приключение из дебрите на богатата на вкусове италианска кухняи открийте нейната екзотична страна.
Ето някои малко познати апетитни италиански ястия:
Паста с печени камби
Това ястие, колкото и странно да звучи, е трудно да се намери дори в италианските ресторанти, предлагащи автентично меню. Рецептата за него е много лесна. Камбите се запичат на грил, докато кожата им не стане черна. След това в тиган се запичат леко кедрови ядки до позлатяване. Вместо кедрови ядки, могат да се ползват орехи.
В отделен тиган се слага зехтин и в него се запържва чесън, лук докато покафенеят. Камбите се пасират заедно с кедровите ядки и се добавят към тигана с лука и чесъна, след което се добавя мляко за регулиране на кремообразната консистенция, сол, черен и бял пипер. Към тази смес се добавя предварително сготвена паста и ястието е готово. Накрая се поръсва с магданоз или босилек и се настъргва пармезан.
Патладжани пармиджано
Един патладжан се нарязва на филийки, поръсва се със сол и се оставя така да престои. През това време правим сос Маринарас месо от сочни и пресни домати, ситно нарязан лук и чесън, пресен босилек и зехтин.
Филийките патладжан се запичат върху хартия за печене, докато не станат хрупкави. След това се заливат със соса Маринара и се поръсват със Пармезан. Процедурата се повтаря до нареждането на няколко слоя, след което се покрива плътно с моцарела и Пармезан. Пече се 30 мин. на 180 градуса.
Кода ала вачинара (Coda alla vaccinara)
Това традиционно ястие идва от региона на Лазио. То представлява римска яхния със говежда опашка и различни зеленчуци, от които целина, морков, лук, чесън, бяло вино, доматен сос, доматена паста, зеленчуков или пилешки бульон, магданоз, лют червен и черен пипер, карамфил и други ароматни подправки по избор като канела, индийско орехче.
Към рецептата може да се добави също прошуто или панчета, както и кедрови ядки и стафиди за постигане на сладко-кисел вкус.
Лампредото
Това традиционно ястие от Тосканаможе да не се понрави на всеки. Лампредото се прави от телешко шкембе. Първоначално то било презназначено за пълнеж на сандвичи. Във Флоренция такъв сандвич е дори популярна улична храна и ако сте от тези, които обичат да изпробват нестандартни ястия, то този специалитет може да ви хареса.
Рецептата за Лампредотоима различни вариации. Най-популярната от тях включва моркови, лук, целина, пипер, магданоз и карамфил. В някои варианти на ястието се добавят домати и зеле. Името Лампредото произлиза от името на вид змиорка лампредо, обитаваща река Арно, тъй като набръчканата ѝ кожа наподобява телешко шкембе .
Pajata (Паята)
Това традиционно римско ястиеотново идва от региона на Лазио и се счита за деликатес. Основната му съставка е специален вид шкембе от тънкото черво на млечно теле или в редки случаи на вол.
Това ястие се появило за първи път в римския регион Тестасио където се намирала градската кланица. Говеждото шкембе се приготвяло традиционно със запържен лук и целина след което се добавял доматен сос. Получената смес се подправя обилно с подправки и се използва като гарнитура към паста като обикновено се сервира с ригатони.
Сеадас
Този изненадващо лесен десерт произхожда от Сардинияи определено трябва да се опита. Той се прави от продуктите, с които е известна Сардиния. Представлява малки сладки тесто с пълнеж от овче сирене поляти с кестенов мед. Могат да се поръсят и с пудра захар.
Името Сеадас всъщност ива от думата сеу, която означава животинска мас, използваща се в направата на свещи. Това е така, поради факта, че готовите поляти с мед Сеадасса лъскави като свещи.
Сеадас имат историческо минало. Жените на овчарите ги сервирали на своите съпрузи през пролетта, когато се прибирали вкъщи със стадата агнета, след като са прекарали цял ден на сардинските пасища. Сервират се топли и перфектно се допълват от сладко вино Малвазия.
Сангуиначио (Sanguinaccio)
Този екзотичен и изискан шоколадов десерт е вид мус е определено за търсачите на истинска кулинарна екзотика. Произхожда отрегиона на Кампания, като може да бъде и под формата на сладък салам. Главната съставка в него е кръв от прасе и наподобява британският традиционен специалитет черен пудинг.
Рецептата за него има различни вариации, като десертът може да се приготви и без кръв. Направен по неаполитанската версия например десертът е с консистенция на мус, който върви идеално с пържените сладки, предлагани през сезона на карнавалите. Мусът се прави от черен шоколад, какао, брашно, захар, мазнина, свинска кръв, сол, канела, мляко, ванилия. В сместа за салам се добавят и галета или царевично брашно, сланина, лук, вино марсала, стафиди.
Скюма ди маре (Schiuma di mare)
Това екзотично и апетитно ястие определено ще се хареса на феновете на морската кухня. Името на това ястие в директен превод означава “морска пяна“ и е популярно из цялата страна. Приготвя с от дребни морски рибки, които се улавят само при определени климатични условия и време от годината. Това се прави с цел да се предотврати убиването на рибни пасажи преди да са имали възможността да се размножат.
Интересно е, че всеки един регион от страната си има своя рецепта по приготвянето на това ястие и отделно име за него. Например в Лигурияцялата риба се сварява в солена вода и се сервира със зехтин и лимон. А пък в региона на Апулияи в някои части на Сицилиярибата се филетира и се слага в пържени рибни пайове и омлети.
Sarde in Saor (Venice)
Името на това топящо се в устата сладко-кисело венецианско ястиев превод от венециански диалект означава „вкусни сардини“. Почистените сардини се запържват и се гарнират с отделно сготвена смес от лук, бяло вино, винен оцет, захар и стафиди султана.
Накрая могат да се добавят кедрови ядки. Този лесен за приготвяне пикантен специалитет може да се сервира и топъл и студен като е еднакво апетитен.