Едни по-различни равиоли – шоколадови равиоли с крем сирене и ароматен сос от круши
Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Мислите си, че равиолите са просто италианско ястие за вечеря? Явно грешите! Равиолите са не само солена паста, а и десерт. Тези шоколадови изкушения се сервират върху канапе от малиново пюре и или друг сос, например от круши. Гарнират се с плодове и нарязани ядки. Сладките равиоли са предпочитан десерт от италианците и със сигурност ще ви впечатлят, ако ги опитате.

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Произход и видове равиоли

Равиолите днес са един от многото видове италианска паста, получила популярност навсякъде по света. Началото им обаче е обвито в различни легенди, а вие сами си изберете на коя от тях да вярвате. Съществува теория, че рецептата е пристигнала в Европа от Китай през XIII век. И, разбира се, основен заподозрян за този кулинарен трансфер е великият пътешественик Марко Поло

Първото официално известно споменаване на равиолите е в личните писма на търговеца от Прато Франческо ди Марко Датини през 14 век. Във Венеция ръкописът Libro per cuoco, който е от средата на 14-ти век, описва равиоли, приготвени от зелени билки, смесени с яйце и прясно сирене, сварени в бульон и подправени с ароматни подправки. 

Според старите италиански рецепти, тестото за това ястие се прави само от брашно от твърда пшеница. Сега към тестото се прибавят яйца, а за да се подчертае приятният им жълт цвят понякога се слага и куркума. Плънката може да е различна – от спанак и сирене до месо и риба. 

Според термичната им обработка, равиолите може за са варени, пържени или задушени в някакъв сос и се сервират обикновено като основно ястие.  Както се оказва обаче, класиката вече не е това, което е била. Сега равиолите могат успешно да се появят на трапезата в ролята на десерт. Сладките равиоли предлагат голям избор от разновидности. 

Сред тях са Шоколадови равиоли с крем от маскарпоне и марсала в ягодов сос, Шоколадови равиоли с карамелен пълнеж, Шоколадови равиоли с малини, Сладки равиоли с ванилов сос. Има дори Шоколадови равиоли Тирамису, което, както е известно, е запазена италианска марка при десертите.

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Просто си представете как можете да си направите тематична вечер, посветена на равиолите: за предястия равиоли със спанак, за основно ястие равиоли с месо и за десерт – шоколадови равиоли. Звучи интригуващо, но мисля, че биха издържали само най-върлите фенове на тази симпатична италианска паста, така че може би е по-добре да си хапваме различните видове поотделно.

Как да приготвим шоколадови равиоли?

Ако харесвате италианската паста и шоколада, няма да е трудно да станете приятели и с тази разновидност на равиолите. Всъщност, в този десерт няма нищо екстремно и далеч не е толкова изненадващ, колкото например е сладкият и пикантен бекон с шоколадова глазура.

За тестото за шоколадовите равиоли са ви необходими брашно, яйца, неподсладено какао на прах, щипка сол и малко пудра захар. Практичната част е, че можете да напълните тези равиоли с много неща. Вкусна плънка се прави от някакъв вид меко сирене, например маскарпоне или рикота, може да се добави черен или бял шоколад или просто да се подправи с ванилия.

Равиолите нямат задължителна форма и всеки може да ги направи по свой вкус. Те могат да приемат формата на квадрат, кръг, правоъгълник, елипса, полукръг и дори на сърце за по-романтични поводи. Ако имате специален прибор за рязане на равиоли, е добре, но ако нямате винаги можете да приложите изпитания стар метод за правене на кръгчета от тестото с чашка.

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Може да приготвите тези равиоли един или няколко дни преди да се наложи да ги сервирате и да ги замразите.

Една от най-често приготвяните комбинации е шоколадови равиоли с малинов сос, гарнирани с пресни малини, пресни листа от мента и натрошени ядки.

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Сега обаче ще ви представим един по-различен вид италианска сладка паста – шоколадови равиоли с крем сирене и ароматен сос от круши. Съчетанието е удивително хармонично и си заслужава усилията за приготвянето. 

Рецепта за Шоколадови равиоли с крем сирене и сос от круши

Продукти:

  • 2 1/2 ч. чаши брашно 
  • 1/3 ч. чаша неподсладено какао на прах
  • 2 яйца 
  • Между 1/3 и 1/2 чаша вода
  • сирене крем или Маскарпоне в достатъчно количество за плънката
  • 3-4 супени лъжици захар
  • 1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия

за соса от круши:

  • 200 мл. течна неподсладена животинска сметана
  • 200 мл. прясно мляко
  • 100 мл подсладено кондензирано мляко
  • 80 мл. ликьор круша или шнапс круша
  • 2 жълтъка
  • 2-3 меки круши, нарязани на дребни кубчета

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Приготвяне:

В голяма купа сложете брашното, какаото, 2-3 яйца, пудра захар и щипка сол. С помощта на вашия миксер започнете бавно да разбивате и след това включете на по-висока степен. Постепенно добавяйте вода в сместа, докато се оформи тестена топка. Превключете на бъркалка за тесто или месете на ръка. Увийте тестото в найлоново фолио и го прехвърлете в хладилник за минимум 1 час.

Докато тестото си почива, направете пълнежа. Крем сиренето трябва да бъде със стайна температура, необходими са още два жълтъка и шоколад по избор. Ако искате пълнежът да бъде светъл, използвайте бял шоколад, а ако ви харесва плънка с кафяв цвят, изберете тъмен. Шоколадът се разтопява на водна баня и се оставя за кратко да се поохлади. Крем сиренето и жълтъците се разбъркват и към тях се добавят шоколадът, лъжица захар и ванилията. Всичко трябва да се разбърка много добре и се прибира в хладилник.

Охладеното тесто разделете на 4 парчета. С помощта на машина за паста или на ръка, разточете всяко парче на тънък слой. Дръжте останалите парчета покрити и в хладилник, докато сте готови за употребата им.

За сглобяване: Леко поръсете работната повърхност с брашно и поставете върху нея един лист тесто. Сложете с лъжичка пълнеж на малко разстояние по дължината на цялата ивица. Около плънката намажете с разбито яйце или бетък. Поставете отгоре още един лист и натиснете около пълнежа, за да запечатате. 

С помощта на прибор за рязане на равиоли или колелце за сладкиши изрежете формичките. Поставете равиолите върху хартия за печене и продължете с останалото тесто. Готовата паста се оставя да съхне половин час, а ако е замразена се слага направо във вряща вода, без да се размразява.

За да сварите равиолите, загрейте вода и 2 супени лъжици захар на умерен огън. Добавете равиоли, но не тъпчете съда, а правете това на партиди. Когато равиолите изплуват на повърхността, оставете ги за 4-5 минути. Извадете равиолите с решетъчна лъжица. 

Edni po-razlichni ravioli – shokoladovi ravioli s krem sirene i aromaten sos ot krushi

Междувременно пригответе соса от круши. Сипете сметаната, прясното мляко, кондензираното мляко и ликьора в малка тенджерка и поставете на котлона. Добавете обелените и нарязани на дребни кубчета круши. Оставете да загрее на слаб огън, но без да завира. Жълтъците се разбиват настрани и към тях се добавя по малко от горещата смес, като се бърка. Сместа се слага отново на котлона и се бърка, докато започне леко да се сгъстява. След това се маха от котлона и се пасира. 

Непосредствено преди сервирането в чиния се сипва сос от круши и върху него се слагат сварени равиоли. Може да се декорират с настърган шоколад и резенчета круши или просто с клонче мента.