Броколите са част от средиземноморската традиция и са един от най-използваните зеленчуци в Италия. Те имат гъвкаво приложение в готварството и се явяват главни герои в много италиански рецепти.
Често броколите се готвят по най-лесния и едновременно с това здравословен начин, като се задушават. Затова доста хора се интересуват как се приготвят задушени броколи по италиански.
Приложение на броколите в италианската кухня
Интересни рецепти с броколи могат да се намерят в почти всяка европейска кухня. Известно е обаче, че на Ботуша проявяват въображение и голямо внимание към всеки детайл в кухнята и затова си струва да се доверите на някоя от многото оригинални италиански рецепти.
Ако се чудите с какво да комбинирате, за да завършите менюто си, броколите са точният избор. Те могат да се готвят на пара, задушени, варени, на тиган или на фурна и да се съчетават с различни други продукти.
В Италия от броколи се приготвят много разнообразни супи и ястия. Зеленчуците често се консумират самостоятелно, подправени само с малко лимон и струйка зехтин. Лесно се комбинират със сирене, прошуто и други продукти в средиземноморски рецепти.
Традиционно броколите се използват в сосове за подправяне на паста. Здравословна храна се получава при включването им в италиански вегетариански рецепти. Чудният зелен зеленчук може бързо да се превърне в предястие с орехи или във вкусна крем супа.
Има други интересни рецепти за готвене на броколи, като например за кюфтета от броколи и рикота или пица с полента и броколи. От тях може да се приготвят и италиански палачинки с броколи, а комбинацията от броколи със синьо сирене е направо зашеметяваща.
Може да се направи също апетитна фритата с броколи и яйца. Те са и чудесна гарнитура към месни и рибни ястия и могат да се комбинират с ризото.
За по-добър вкус и аромат в повечето италиански рецепти за готвене броколите се подправят с чесън, черен пипер, копър или босилек, за да се тушира миризмата им, която не всички харесват. Друг начин да преодолеете тази миризма е преди приготвянето им да ги бланширате за кратко в гореща вода, която след това да изхвърлите.
А ето и няколко лесни рецепти за броколи, които можете да пробвате у дома си.
Задушени броколи с масло и пармезан
Това е една от най-лесните рецепти за задушени броколи по италиански.
Необходими продукти
- 400 г броколи;
- 1-2 с. л. масло;
- 30 г настърган пармезан;
- Сол на вкус;
- ситно нарязан копър;
- щипка чесън на прах;
- черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Броколите се пускат във вряща вода съвсем за кратко, колкото да омекнат съвсем леко. Отцеждат се и към тях се добавят 1-2 супени лъжици краве масло.
Задушават се леко на котлона и се слагат 20-30 г настърган пармезан, ситно нарязан копър, сол и щипка чесън на прах. По желание поръсете с черен пипер на вкус. Съдът се захлупва и разтръсква, докато всички съставки се смесят и пармезанът полепне по броколите.
По желание в ястието може да се сложат 5-6 мариновани бейби царевици от консерва.
Задушени броколи с гъби
В тази вегетарианска рецепта за задушени броколи по италиански здравословният зелен зеленчук е комбиниран подходящо с пресни гъби и зелен лук.
Необходими продукти
- 400 г пресни гъби;
- 600 г броколи;
- 1 червена чушка;
- 1 връзка зелен лук;
- 1 стрък зелен чесън /или скилидка/;
- сол на вкус;
- зехтин;
- лимон;
- пресен босилек.
Начин на приготвяне
Измийте и накъсайте броколите на цветчета. Нарежете лука и чесъна и ги задушете в зехтина.
Прибавете броколите, гъбите, нарязаната на лентички чушка и половин чаена чаша вода и ги оставете за десетина минути да се задушават. Междувременно разбъркайте прясно изцедения лимонов сок, зехтин и накълцан на ситно босилек.
Свалете броколите от огъня и ги смесете с приготвената ароматна смес.
Задушени броколи по италиански
В тази класическа италианска рецепта за броколи се използва комбинация от бяло вино, аншоа, италиански сирена и стафиди.
Необходими продукти
- 1 кг броколи;
- 150 г сирене пармезан;
- 12 филенца аншоа;
- 1 глава лук;
- 3-4 скилидки чесън;
- 50 г стафиди;
- 10-12 маслини без костилки;
- 100 мл. бяло вино;
- зехтин;
- сол.
Начин на приготвяне
Почистете броколите и им отрежете твърдите части, а главата накъсайте на цветчета. Бланширайте ги за кратко, като ги пуснете само за минутка във вряща вода и след това ги оставете да се отцедят и поизстинат.
Обелете лука и чесъна и ги нарежете на дребно. Нарежете сиренето Пармезан на кубчета.
Налейте малко растителна мазнина на дъното на тенджерата. Сложете 1/3 от броколите, маслините, стафидите, сиренето, лука, чесъна и 3-4 филенца от аншоа. По този начин разпределете продуктите на три пласта.
Затиснете продуктите с чиния, покрийте тенджерата с капак и задушавайте на слаб огън 50-60 минути. След първите 15 минути, когато течността се е изпарила, добавете бялото вино.
Готовото ястие има средиземноморски аромат и може да се консумира както топло, така и студено. В Италия го сервират със сварени макарони.
Задушени броколи в сос
В тази рецепта броколите се комбинират с прясно мляко, заквасена сметана, синьо сирене и горчица, за да се постигне автентичен средиземноморски вкус.
Необходими продукти
- 1 кг броколи или количество по желание
- 3 с. л. олио
За соса:
- 50 грама масло;
- 1 скилидка чесън;
- 2 равни с. л. брашно;
- 11/2 прясно мляко;
- 1/2 ч.ч. заквасена сметана;
- 50 г настърган Пармезан;
- 50 г синьо сирене;
- 1 с. л. горчица;
- сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне
Задушете накъсаните на розички броколи докато поомекнат в загрято олио, като добавите и малко вода. Посолете ги леко и след като ги дръпнете от котлона, ги съхранявайте топли.
Запържете накълцания чесън в сгорещено масло за кратко, добавете брашното и разбъркайте. Наливайте постепенно млякото на тънка струйка при непрекъснато бъркане, за да не загори.
Варете около 3 минути докато бешамеловият сос се сгъсти. Ако видите, че става прекалено гъст, долейте още мляко или вода. Добавете настърганите синьо сирене и Пармезан, заквасената сметана и горчицата.
Разбъркайте добре и овкусете със сол и черен пипер. Оформете порциите броколи в чинии и ги залейте с апетитния сос отгоре.
Често задавани въпроси
Как най-лесно се приготвят броколите по италиански?
В Италия броколите често се консумират задушени самостоятелно, подправени само с малко лимон и струйка зехтин.
С кои продукти е подходящо да комбинираме броколите?
Броколите лесно се комбинират със сирене, прошуто, маслини, гъби и други типични продукти за средиземноморската кухня. Италианците ги съчетават също с рибни продукти и морски дарове.
Кои подправки са подходящи за броколите?
Когато са бланширани, броколите имат специфичен мирис, който не всички хора харесват. Затова е подходящо да се използват ароматни подправки като чесън, зелен лук, черен пипер, копър, босилек и др.
Снимки: Pixabay.com