Няма по-добро кулинарно преживяване от това да съчетаеш вкусната и полезната храна. И точно това е успяла да направи италианската кухня. Традиционните средиземноморски ястия се явяват здравословен режим на хранене, препоръчителен за хора от всички възрасти. Това прави италианската кухня любима за милиони почитатели на добрата храна по света.
Какво превръща италианската кухня в здравословна?
Италианската кухня е част от т. нар. Средиземноморска диета. Това не е диетичен режим в смисъла, който много хора разбират под това понятие, т. е. хранене, от което се отслабва. Средиземноморската диета не означава гладуване и не лишава организма от някои видове храни.
Тя представлява система от здравословни хранителни навици и меню, което е традиционно за живеещите в страните край Средиземно море. При нея няма ограничения и строги правила и всеки би могъл да я спазва. Още повече, че италианската кухня е призната за една от най-добрите в света.
Въпреки че храната на италианците изглежда доста богата и засищаща, е установено научно, че жителите на тази страна страдат по-рядко от затлъстяване и сърдечни заболявания. На какво всъщност се дължи този феномен?
Италианската кухня се основава на полезни висококачествени продукти. Тя включва пълнозърнестите храни, риба и морски дарове, маслини, много зеленчуци, плодове, бобови храни, месо от птици, качествени млечни продукти, ядки и др. Много важен момент е, че италианците не правят компромиси с качеството на продуктите.
Здравословният ефект на местната кухня се дължи и на факта, че в Италия използват основно зехтин вместо други видове мазнини. Храната в целия средиземноморски регион на Европа е с високо съдържание на антиоксиданти и за разлика от традиционното западно хранене се отличава с ниско съдържание на наситени мазнини.
Допълнителен бонус е невероятният аромат на ястията в Италия, който се дължи и на букет от билки и подправки. Най-често се използват чесън, босилек, розмарин, мента, магданоз, градински чай, куркума, индийско орехче, черен пипер, канела и др.
На практика, италианската кухня е подходяща за всички, които следват здравословен начин на живот.
Какво отличава италианската кухня?
Освен заради качествените продукти, италианската кухня е здравословна и заради технологията на приготвяне. При традиционните италиански ястия паста, пица и ризото термичната обработка е основно печене и варене.
За тестените изделия често се използват брашна от твърда пшеница и пълнозърнести брашна. В ресторант Леонардо в Банско например можете да си поръчате Пълнозърнеста пица с плънка по избор или Пълнозърнеста паста лингуини или спагети. Наред с известните пици Маргарита, Четири сирена, Пеперони и Капричоза се предлагат дори Веган пица и Пица с тесто от био лимец с плънки по избор. Сосовете за пастата могат също да бъдат по избор: Домати с босилек, Сметанов с манатарки, Арабиата, Микс от сирена, Чери домати и рукола, Песто и Морски дарове.
Известното италианско ризото задължително се приготвя от специални сортове ориз, който е кръглозърнест и с високо съдържание на нишесте. Това ястие не изисква много и скъпи продукти, но се приготвя с голямо внимание към всеки детайл. Комбинацията с морски дарове дава допълнително очарование на това кремообразно блюдо.
Отличен пример за това е Ризото с морски дарове и шафран, приготвено с био ориз Арборио от областта Ломбардия, към който са добавени скариди, миди, октопод, калмари, шафран, чесън и пеперончино, което е част от менюто на ресторант Леонардо.
Много харесвани и полезни са богатите италиански супи и на първо място класическата Минестроне. Тя е традиционна италианска супа от пресни зеленчуци. За приготвянето й обикновено се използват картофи, моркови, зрял и зелен фасул, тиквички, лук или праз, целина, пипер, зеле, броколи, карфиол, домати, аспержи, патладжан.
Смята се, че колкото повече и по-разнообразни са зеленчуците, толкова по-добре. Супата съдържа също дребна паста или ориз. Може да се добавят босилек, сос Песто, пармезан, вино или доматено пюре. Минестроне може да се приготвя и с прошуто, с пилешко месо или с добавка на сирене.
Минестроне е много витаминозна, а разновидностите й зависят от сезона, защото се използват основно сезонни зеленчуци. Има рецепти за пролетно, лятно, есенно и зимно Минестроне.
Рибата и морските дарове са важна част от Средиезмноморската диета. Те са чест гост на трапезата на италианците, защото много италиански региони са разположени по морското крайбрежие. Ако търсите интересни идеи за приготвяне на вкусни рибни ястия, можете да погледнете менюто на ресторант Леонардо.
Сред атрактивните предложенията са Стек от риба тон, Филе от био розова сьомга с билкова коричка и Ципура в пергамент. Като предястие пък се предлагат Октопод на плоча и Тартар от риба тон с див лук, каперси, сос Терияки, авокадо, червена чушка, босилек и брускета от лимец. Италианците обичат също да комбинират салатите си с морски дарове – например Салата със скариди с рукола, айсберг, лоло росо, фенел, сушени домати и филенца портокал с цитрусово-горчичен дресинг
Подходяща ли е италианската кухня за вегани и вегетарианци?
Въпреки прочутите ястия с месни продукти като прошуто и забележителните италиански колбаси, кухнята на Ботуша е много подходяща за вегетарианци и вегани.
Пресните зеленчуци също са неотделима част от здравословното италианско меню. Домати, краставици, броколи, зелени салати, рукола и други зеленчуци успешно могат да се комбинират със сирена и маслини.
Най-известната италианска салата – Капрезе, се състои от домати, меко сирене Моцарела, пресен босилек и обикновено е подправена с песто. Подходящо допълнение към салата Капрезе може да бъде и много полезното авокадо.
В менюто на ресторант Леонардо в Банско може да се открие изключително полезна и богата Салата с киноа от чери домати, краставици, рукола, див лук, стафиди, мента и филиран бадем, подправена със сок от лайм и зехтин.
Друга традиционна италианска салата е Панцела. Тя се приготвя от домати, краставици, чушки, червен лук, зeлени маслини, чеснови крутони и босилек.
Подходящо за вегетарианци лятно блюдо е Пармиджана. Това е запечен патладжан с доматен сос, Моцарела, пармезан и домашно босилеково песто. Друго подобно предястие е Аранчини със сушени домати и Моцарела.
Много популярни за вегани и вегетарианци са вариантите на ризото с гъби или със зеленчуци. Чудесна е рецептата за Зеленчуковото ризото с моркови, тиквички, лук, чесън, чушки, чери домати и магданоз, а вегетарианците могат да добавят и малко пармезан.
Пастата и пиците също имат вегетариански и вегански версии. Една от най-известните пици в света – Маргарита, представлява тънък блат с домати, Моцарела и пресен босилек.
Много известни са и италианските десерти. Чудесен пример за здравословен вегански десерт е вълшебната Кокосова панакота с чия, който се приготвя с кокосова сметана, ванилия, сироп от агаве, малиново кули и пресни плодове, която се приготвя в ресторант Леонардо в Банско.
Снимки: leonardobansko.bg и pixabay.com