Изискана европейска кухня и елегантен средиземноморски интериор. Това са отличителните характеристики на популярно италианско заведение в Банско, чийто девиз с основание може да бъде „Ресторант Леонардо – стил и класа в чиния”. Менюто му може да задоволи и най-претенциозния вкус, а обслужването е по най-високите световни стандарти.
Ресторант Леонардо е традиция
В Банско можете да откриете романтично късче от Италия, което ще ви плени с неповторимата си атмосфера и меню в духа на най-добрите кулинарни традиции на Ботуша.
Ресторант Леонардо е едно от хитовите заведения в курортния град в полите на Пирин. Той е част от открития аква комплекс на петзвездния Апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс.
През зимата уют създават отблясъците от камината, а през лятото цялата стена на ресторанта се отваря към външните басейни и можете да се насладите на кристално чистия планински въздух.
Интериорът на ресторанта е решен в топли цветове, а мебелите са комбинация от дърво, ковано желязо и други естествени материали.
Перфектното обслужване в приятна обстановка ще ви накара да се почувствате желан гост. Една от атракциите за гостите е шоу кукинг. Традиция е в италианския ресторант в Банско да посрещат всички с прясно изпечена фокача за добре дошли, храната в Леонардо представя най-доброто от традиционната средиземноморска кухня.
Стил и класа в чиния
Екипът от професионалисти на ресторант Леонардо е подготвил едно наистина много атрактивно меню за гостите си. В него се конкурират класически рецепти от италианската кухня с модерни кулинарни изкушения, които предоставят наслада на сетивата.
Ястията са не само невероятно вкусни, а добрата презентация и декорирането им са доказателство за висока класа. Те придават изисканост на всяко блюдо, излизащо от кухнята на Леонардо и го превръщат в кулинарен шедьовър.
Всички ястия се приготвят в момента на поръчката, а използваните продукти са с гарантирано качество. Менюто дава възможност за богат избор от салати, супи, пици, пасти, ризото, месни и рибни ястия и десерти. Много от гостите идват в италианския ресторант специално заради изключителната прясна паста, приготвена на място.
Познавачите изказват възхищението си от майсторски приготвените Лингуини със скариди със сушени домати и рукола, от Фетучини Болонезе с рагу от телешко месо с лук, морков, селъри, домати, розмарин и прясна салвия и от Пене рустикана с пилешко филе, броколи, лек чесън, сметана, пармезан и горгонзола.
Много атрактивно и ароматно блюдо е Спагети ала китара с трюфел, приготвени от квадратни спагети и паста от бял трюфел и пресен черен трюфел.
Свои почитатели имат и вкусните пици, приготвени от оригинални италиански продукти. Общото между всички тях е тънкият блат, който им дава названието „криспи“ пици. За приготвянето им се използва сос от пресни домати, моцарела и пресни босилек и риган.
Сред най-търсените от любителите на италианските класически ястия са
- Маргарита с доматен сос и моцарела
- Капричоза с прошуто кото, кисели краставички, маслини, гъби и артишок
- Четири сирена с Горгонзола
- Азиаго
- Моцарела
- Пармезан и сметана
- Пеперони с пикантен колбас Вентричина, люти чушки и Моцарела.
Обърнете специално внимание на Пица Трюфел с крем от бял трюфел, сметана, моцарела, рукола и сезонен черен трюфел. В Леонардо са готови да посрещат и гости със специални изисквания към храната, защото в менюто фигурират също Пица веган, пълнозърнести и безглутенови пици.
Ризотото в ресторант Леонардо няма да остави никого разочарован и конкурира успешно предложенията в най-престижните италиански ресторанти.
Можете да избирате между Ризото със сьомга и рикота, Ризото с манатарки, крем от бял трюфел и настърган черен трюфел и Ризото с морски дарове и шафран. Общото между тях е, че се приготвят с био ориз Арборио от областта Ломбардия.
Разнообразие има и при супите, предястията и салатите. Предлага се най-класическата италианска супа Минестроне, приготвена със зеленчуци, спираловидна прясна паста, пармезан и сос песто.
Ако сте любители на рибните предястия, можете да си поръчате богата порция Четири пъти тон.
Зад това интригуващо название се крие комбинация от 4 вкусотии:
- Тартар с каперси, лимонов дресинг и портокалов сос
- Салата от рукола, лоло росо и зелени салати с домати конфи, пъдпъдъчи яйца и парче риба тон с коричка от маково семе
- Гулаш с риба тон, два вида сусам и сос Терияки
- Терин с ароматен хляб
Наред с най-известната италианска салата Капрезе, в менюто е включена и интересната салата Панцанела от домати, краставици, чушки, червен лук, зелени маслини, чеснови крутони и босилек. Отличен избор е и свежата салата Бурата от чери домати, маслини, каперси, листа от рукола и магданозено песто.
Сред най-предпочитаните специалитети в ресторанта са стековете, приготвени от крехко телешко от породата Блек Ангъс. Те могат да бъдат с вкус на опушено, ако се приготвят на Джоспер, или да бъдат с натурален вкус, подсилен от свежи подправки, ако са приготвени по Сувид технология.
Рибната секция в менюто също съдържа интересни предложения, сред които Филе от див лаврак, Стек от риба тон, Филе от био розова сьомга с билкова коричка.
Достойният финал на това пиршество за всички сетива, естествено, трябва да е някой от забележителните италиански десерти. Наред с класиките Тирамису и Панакота, препоръчваме да обърнете специално внимание на „Шоколадова изненада“.
Тя представлява сфера от бял шоколад, около която има пресни плодове – ягоди и боровинки. Сервира се в голяма чиния и пред погледа на гостите се залива с горещ шоколад.
Самото поднасянето на десерта е истинска атракция. Бялата сфера започва да се топи и се разкрива вкусната сърцевина от шоколадово брауни с лешник и ароматен ванилов сладолед.
Докоснете се до нашите божествени ястия, съчетавайки ги с перфектна семейна почивка в Банско
Имената на много от ястията в звездното меню на Леонардо звучат мелодично, като италиански канцонети. Какво ще кажете например за Талиатели Талиата до Витело или Талиолини Фрути ди маре.
Първото блюдо е паста с телешко филе Black Angus, диви горски гъби и сметанов сос, а второто е паста с чесън, пеперончино, скариди, миди, калмари, октопод и доматен сос.
Зад названието Витело тонато се крие крехко телешко, поднесено с мус от риба тон, каперси и пъдпъдъче яйце, а Фрито мисто са комбинирани октопод, калмари, скариди, тиквички и морков, панирани в темпура.
Радост за вегетарианците пък е Пармиджана, която представлява запечен патладжан с доматен сос, моцарела, пармезан и домашно босилеково песто.
Божествените ястия в италианския ресторант могат да се съчетаят с чудесна ваканция в модерния апартхотел Лъки Банско. В него практично се съчетава петзвездната обстановка в студиата и апартаментите с удобството да разполагаш с кухненски бокс с керамични котлони, микровълнова фурна, тостер, кафе машина и посуда.
Хотелът е много подходящ за семейна ваканция, като настаняването за най-малките е безплатно. Те могат да се забавляват в детски клуб, компютърни зони, детски басейни и площадка.
В Лъки Банско има прекрасни условия за водни занимания и здравословни процедури. В иновативния СПА център ви очаква голям басейн с приятна температура 33 градуса и малък солен басейн със соли от Мъртво море.
В СПА центъра може да се поглезите с хидротерапия, а възможностите включват джакузи, контрастен, приключенски и ходромасажен душ, модерна терапевтична вана за перлен, вихров и тангенторен масаж. На любителите на горещите процедури са две финландски сауни, инфрачервена сауна и две парни бани.
Снимки: leonardobansko.bg