Пиле по италиански
Пиле по италиански

Най-популярните ястия в италианската култура естествено включват изкушаваща пица и огромна порция спагети. Но в света на прочутата италианска кухня има и много повече. В много региони на Италия отличителните италиански ястия са с пилешко месо! 

Не е нужно да търсите маса в ресторант, за да се насладите на приказна италианска храна. Тези достойни за ресторанта пилешки рецепти ще задоволят апетита ви за специална вечеря у дома – без голяма сметка в края на вечерта.

Ето някои изкушителни рецепти и специалитети, идващи директно от Италия:

 

Пилешка пармиджана

Съставки:

  • 1 чаена лъжичка изсушени листа от босилек
  • 1 чаена лъжичка сушени листа от магданоз
  • 1/2 чаена лъжичка смлян риган
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 пилешки гърди без кожа и без кости, нарязани наполовина, за 4 филета
  • 1 чаена лъжичка смлян чесън
  • 1/2 чаша доматен сос Маринара
  • 1-2 чаени лъжички италианска подправка (съобразете с вашия вкус)
  • 1/2 чаша настъргана моцарела
  • Сол и прясно смлян черен пипер

Пиле по италиански
Как да го приготвим

Предварително загрейте фурната до висока температура.

Разбъркайте подправките в плитка купа със сол, черен пипер и олио. Намажете двете страни на всяко пилешко филе с олио. Сложете голям тиган на силен огън. Добавете филетата и пържете в тигана от всяка страна до златисто (около 3 минути от всяка страна).

Добавете чесъна в същия тиган и оставете да се запържи за около 30 секунди. Сложете една лъжица доматен сос върху и около пилето. Добавете италианските подправки в соса и ги разбъркайте. Поръсете 2 супени лъжици моцарела върху всяко пилешко филе; прехвърлете във фурната и печете, докато сиренето се разтопи и пилешкото месо се свари добре (за около 3 до 5 минути).

Гарнирайте с прясно настъргано сирене пармезан отгоре и сервирайте с ориз, макаронени изделия, задушени зеленчуци или със салата!

 

Спагети с печено пиле и чушки

Съставки:

  • 350 гр. спагети
  • 2 средни пилешки гърди без кости 
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 среден лук, нарязан на ситно
  • 2 чушки (червени), нарязани на четвъртинки
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/4 чаша настърган пармезан, плюс още малко за сервиране
  • Шепа пресен босилек или магданоз, накъсан 
  • 60 гр. обезмаслена моцарела, едро настъргана
  • Сол и черен пипер на вкус

Пиле по италиански

Как да го приготвим

Сгответе пастата според указанията на пакета. 

Междувременно загрейте голям тиган на среден огън. Овкусете пилето с 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Налейте зехтина в тигана, след това пилето, като го поставите от едната страна и лука от другата. Гответе за около 5 минути, като бъркате лука от време на време, докато пилето покафенее.

Обърнете пилето и сложте лука с чушките, чесъна и по 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер в тава за печене. Сложете във фурната и печете за 8 до 10 минути, докато месото се сготви напълно и зеленчуците станат крехки. След това прехвърлете пилето на дъска за рязане и го нарежете на по-малки парчета.

Спагетите би трябвало да са готови, затова добавете пармезана, като добавите още малко вода, ако пастата изглежда суха. Сега добавете и разбъркайте пилешкото месо, печените зеленчуци и босилека в спагетите, след което сервирайте с малко настърган пармезан отгоре, ако желаете. 

 

Пилешко месо с картофи

Съставки:

  • 1/2 cупена лъжица зехтин
  • 4 малки пилешки крака
  • 500 гр картофи
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 2 малки глави лук
  • Шепа брюкселско зеле
  • 2 стръка пресен розмарин
  • Сол и черен пипер

Пиле по италиански

Как да го приготвим

Загрейте зехтина в голям тиган на силен огън. Овкусете пилето с 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Добавете пилето в тигана със загрятият зехтин и гответе, докато пилето стане златисто кафяво и леко хрупкаво, за 4 до 6 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния. Повторете с останалите парчета пиле.

Избършете тигана от излишно масло и го поставете на котлона отново, на среден огън. В купа добавете картофите със малко зехтин и овкусете с 1/4 чаена лъжичка сол. Прехвърлете картофите в тигана. Подредете картофите и гответе, докато станат златисто кафяви и хрупкави от 6 до 8 минути. 

След това добавете лука, чушките, брюкселското зеле, розмарина и ги разбъркайте заедно. Гответе ги покрити, като разклащате тигана от време на време, за поне 5 минути.

Върнете пилето в тигана при зеленчуците и гответе под с капак, като отново разклащате тигана от време на време, в продължение на 5 минути.

Сега махнете капака и гответе още малко, докато течността се изпари и пилешкото месо и картофите омекнат.

Сервирайте с пресни стръкове розмарин и / или половинка лимон.

 

Пилешка лазаня 

Съставки:

  • 1 кутия листи за лазаня 
  • 1 супена лъжица зехтин
  • Пилешки гърди без кожа и без кости, нарязани на малки парчета
  • 2 чаени лъжици сушен риган
  • Прясно смлян черен пипер
  • 1/4 чаша балсамов оцет
  • 4 големи скилидки фино нарязан чесън
  • 3 супени лъжици краве масло
  • 3 супени лъжици универсално брашно
  • Настъргана моцарела
  • Настърган пармезан
  • Рикота сирене
  • 1/2 чаша мляко
  • 1 голямо яйце
  • 6 рома домати, нарязани на ситно
  • Пресни или сушени листа босилек

Пиле по италиански 

Как да го приготвим

Загрейте фурната до 275 ° C. 

В голям съд с подсолена вряща вода сварете листите за лазаня. Когато са готови, отцедете водата. Междувременно в голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Овкусете пилето с риган, сол и черен пипер. 

Добавете ги към топлото масло да се сготвят до златист цвят за около 8 минути. След това добавете балсамов оцет, малко от нарязания чесън и разбъркайте, докато оцетът леко се сгъсти. Сега прехвърлете овкусеното пиле в чиния.

 

Направете сос

Сложете тигана на среден огън и разтопете краве маслото. Добавете останалия чесън и гответе за 1 минута. Добавете брашно и гответе до златисто още 1 минута. Постепенно добавяйте мляко, докато разбърквате, след това оставете да ври леко, докато стане гъсто като крем. След това добавете пармезан и моцарела, като разбърквате до разтопяване. Подправете със сол и черен пипер.

В малка купа разбъркайте заедно рикотата и яйцето и подправете със сол и черен пипер.

Сега, в голям съд за печене, разпределете тънък слой сос. Добавете един пласт от листите за лазаня, покрийте ги с около една трета смес от рикота, една трета домати, една трета босилек, една трета парченцара пиле, друг слой сос и една трета моцарела. Повторете реденето на ястието на общо три слоя, като завършвате с моцарела отгоре.

Печете за около 25 минути, докато сиренето се разтопи напълно и стане леко златисто.

Разбира се, готвенето вкъщи е забавно и неизбежно, но ако искате да опитате пиле по италиански по истинска оригинална рецепта, посетете класния ресторант „Леонардо“ в Банско. Уверяваме ви, удоволствието ви ще бъде пълно – все едно сте попаднали в заведение направо на Ботуша.