Най-популярните ястия в италианската култура естествено включват изкушаваща пица и огромна порция спагети. Но в света на прочутата италианска кухня има и много повече. В много региони на Италия отличителните италиански ястия са с пилешко месо!
Не е нужно да търсите маса в ресторант, за да се насладите на приказна италианска храна. Тези достойни за ресторанта пилешки рецепти ще задоволят апетита ви за специална вечеря у дома – без голяма сметка в края на вечерта.
Ето някои изкушителни рецепти и специалитети, идващи директно от Италия:
Пилешка пармиджана
Съставки:
- 1 чаена лъжичка изсушени листа от босилек
- 1 чаена лъжичка сушени листа от магданоз
- 1/2 чаена лъжичка смлян риган
- 1 супена лъжица зехтин
- 2 пилешки гърди без кожа и без кости, нарязани наполовина, за 4 филета
- 1 чаена лъжичка смлян чесън
- 1/2 чаша доматен сос Маринара
- 1-2 чаени лъжички италианска подправка (съобразете с вашия вкус)
- 1/2 чаша настъргана моцарела
- Сол и прясно смлян черен пипер
Как да го приготвим
Предварително загрейте фурната до висока температура.
Разбъркайте подправките в плитка купа със сол, черен пипер и олио. Намажете двете страни на всяко пилешко филе с олио. Сложете голям тиган на силен огън. Добавете филетата и пържете в тигана от всяка страна до златисто (около 3 минути от всяка страна).
Добавете чесъна в същия тиган и оставете да се запържи за около 30 секунди. Сложете една лъжица доматен сос върху и около пилето. Добавете италианските подправки в соса и ги разбъркайте. Поръсете 2 супени лъжици моцарела върху всяко пилешко филе; прехвърлете във фурната и печете, докато сиренето се разтопи и пилешкото месо се свари добре (за около 3 до 5 минути).
Гарнирайте с прясно настъргано сирене пармезан отгоре и сервирайте с ориз, макаронени изделия, задушени зеленчуци или със салата!
Спагети с печено пиле и чушки
Съставки:
- 350 гр. спагети
- 2 средни пилешки гърди без кости
- 1 супена лъжица зехтин
- 1 среден лук, нарязан на ситно
- 2 чушки (червени), нарязани на четвъртинки
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1/4 чаша настърган пармезан, плюс още малко за сервиране
- Шепа пресен босилек или магданоз, накъсан
- 60 гр. обезмаслена моцарела, едро настъргана
- Сол и черен пипер на вкус
Как да го приготвим
Сгответе пастата според указанията на пакета.
Междувременно загрейте голям тиган на среден огън. Овкусете пилето с 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Налейте зехтина в тигана, след това пилето, като го поставите от едната страна и лука от другата. Гответе за около 5 минути, като бъркате лука от време на време, докато пилето покафенее.
Обърнете пилето и сложте лука с чушките, чесъна и по 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер в тава за печене. Сложете във фурната и печете за 8 до 10 минути, докато месото се сготви напълно и зеленчуците станат крехки. След това прехвърлете пилето на дъска за рязане и го нарежете на по-малки парчета.
Спагетите би трябвало да са готови, затова добавете пармезана, като добавите още малко вода, ако пастата изглежда суха. Сега добавете и разбъркайте пилешкото месо, печените зеленчуци и босилека в спагетите, след което сервирайте с малко настърган пармезан отгоре, ако желаете.
Пилешко месо с картофи
Съставки:
- 1/2 cупена лъжица зехтин
- 4 малки пилешки крака
- 500 гр картофи
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 малки глави лук
- Шепа брюкселско зеле
- 2 стръка пресен розмарин
- Сол и черен пипер
Как да го приготвим
Загрейте зехтина в голям тиган на силен огън. Овкусете пилето с 1/4 чаена лъжичка сол и черен пипер. Добавете пилето в тигана със загрятият зехтин и гответе, докато пилето стане златисто кафяво и леко хрупкаво, за 4 до 6 минути от всяка страна. Прехвърлете пилето в чиния. Повторете с останалите парчета пиле.
Избършете тигана от излишно масло и го поставете на котлона отново, на среден огън. В купа добавете картофите със малко зехтин и овкусете с 1/4 чаена лъжичка сол. Прехвърлете картофите в тигана. Подредете картофите и гответе, докато станат златисто кафяви и хрупкави от 6 до 8 минути.
След това добавете лука, чушките, брюкселското зеле, розмарина и ги разбъркайте заедно. Гответе ги покрити, като разклащате тигана от време на време, за поне 5 минути.
Върнете пилето в тигана при зеленчуците и гответе под с капак, като отново разклащате тигана от време на време, в продължение на 5 минути.
Сега махнете капака и гответе още малко, докато течността се изпари и пилешкото месо и картофите омекнат.
Сервирайте с пресни стръкове розмарин и / или половинка лимон.
Пилешка лазаня
Съставки:
- 1 кутия листи за лазаня
- 1 супена лъжица зехтин
- Пилешки гърди без кожа и без кости, нарязани на малки парчета
- 2 чаени лъжици сушен риган
- Прясно смлян черен пипер
- 1/4 чаша балсамов оцет
- 4 големи скилидки фино нарязан чесън
- 3 супени лъжици краве масло
- 3 супени лъжици универсално брашно
- Настъргана моцарела
- Настърган пармезан
- Рикота сирене
- 1/2 чаша мляко
- 1 голямо яйце
- 6 рома домати, нарязани на ситно
- Пресни или сушени листа босилек
Как да го приготвим
Загрейте фурната до 275 ° C.
В голям съд с подсолена вряща вода сварете листите за лазаня. Когато са готови, отцедете водата. Междувременно в голям тиган на среден огън загрейте зехтина. Овкусете пилето с риган, сол и черен пипер.
Добавете ги към топлото масло да се сготвят до златист цвят за около 8 минути. След това добавете балсамов оцет, малко от нарязания чесън и разбъркайте, докато оцетът леко се сгъсти. Сега прехвърлете овкусеното пиле в чиния.
Направете сос:
Сложете тигана на среден огън и разтопете краве маслото. Добавете останалия чесън и гответе за 1 минута. Добавете брашно и гответе до златисто още 1 минута. Постепенно добавяйте мляко, докато разбърквате, след това оставете да ври леко, докато стане гъсто като крем. След това добавете пармезан и моцарела, като разбърквате до разтопяване. Подправете със сол и черен пипер.
В малка купа разбъркайте заедно рикотата и яйцето и подправете със сол и черен пипер.
Сега, в голям съд за печене, разпределете тънък слой сос. Добавете един пласт от листите за лазаня, покрийте ги с около една трета смес от рикота, една трета домати, една трета босилек, една трета парченцара пиле, друг слой сос и една трета моцарела. Повторете реденето на ястието на общо три слоя, като завършвате с моцарела отгоре.
Печете за около 25 минути, докато сиренето се разтопи напълно и стане леко златисто.
Разбира се, готвенето вкъщи е забавно и неизбежно, но ако искате да опитате пиле по италиански по истинска оригинална рецепта, посетете класния ресторант „Леонардо“ в Банско. Уверяваме ви, удоволствието ви ще бъде пълно – все едно сте попаднали в заведение направо на Ботуша.