Ако искате едновременно вкусен и здравословен обяд, едва ли има нещо по-добро от италианската кухня. Изборът е голям, а приготвянето на ястията не изисква сложна подготовка и много съставки. Важното е продуктите да са качествени и да откриете най-сполучливите италиански рецепти за обяд. А как да направят това, знаят най-добре в италианския ресторант Леонардо в Банско.
Вкусна храна в италианска атмосфера
Менюто на Леонардо е пълно със средиземноморски кулинарни изкушения, които могат да се консумират в изискана ресторантска обстановка. Там със сигурност ще намерите добри идеи за обяд по избрани рецепти от италианската кухня. Интериорът на ресторанта е в средиземноморски стил, а красивите и удобни мебели са комбинация от дърво, ковано желязо и други естествени материали.
За добре дошли в елегантния ресторант в Банско посрещат всички с прясно изпечена фокача с розмарин, тъй като италианските тестени изделия са сред най-добрите в света.
Менюто ще ви изненада с разнообразие от традиционни италиански салати, супи, пици, паста, ризото, месни и рибни ястия. За финал на вкусния обяд, можете да изберете между няколко изключителни италиански десерта. Всички ястия се приготвят на място в момента на поръчката, а влаганите в рецептите продукти са оригинални и с високо качество.
Примерно меню за обяд по италиански
Салати
Можете да започнете своя италиански обяд с класическата италианска салата Капрезе. В кухнята на Леонардо я приготвят от белени домати, авокадо, сирене Моцарела и домашно песто.
Друга традиционна италианска салата, макар и по-малко позната у нас, е Панцела. Рецептата за нея включва домати, краставици, чушки, червен лук, зeлени маслинии чеснови крутони. Салатата се подправя с пресен босилек, зехтин и балсамов оцет.
Любителите на морските дарове могат да предпочетат Салата със скариди с рукола, айсберг, лоло росо, сушени домати, фенел, и филенца портокал, падправена с цитрусово-горчичен дресинг.
Предястия
Леко и предразполагащо италианско предястие от менюто на Леонардо е традиционната италианска Пармиджана. Тя представлява запечен патладжан с доматен сос, Моцарела, пармезан и домашно босилеково песто.
Можете да изберете също Аранчини със сушени домати и Моцарела с добавка от доматена салца и босилек.
Супи
Ако не сте опитвали средиземноморски супи, явно е дошъл моментът да го направите. В менюто на италианския ресторант се конкурират две прочути класики, каквито са Минестроне и Гаспачо. Рецептата за Минестроне включва зеленчуци, спираловидна прясна паста, пармезан и сос песто, а студената доматена супа Гаспачо се приготвя от червен лук, краставици, чушки, магданоз и крутони.
Паста и пици
Съвсем естествено е център в менюто на италианския ресторант да са пиците и пастата.
Пастата е домашна и се прави на място от оригинални италиански продукти.
Спагети Карбонара се приготвят с панчета, пекорино, яйце, сметана и пармезан. Предлагат се Фетучини Болонезе с рагу от телешко месо с лук, морков, домати, селъри и прясна салвия. Много вкусни и ароматни са Пене ал Матричана с панчета, чесън, пеперончино, червен лук, доматен сос и пекорино. Почитателите на морската храна могат да се насладят на Лингуини със скариди със сушени домати и рукола или на Талиолини ал неро ди сепиа е вонголе, приготвени с мастило от сепия, бели миди, чесън, пеперончино, магданоз и чери домати.
Най-добрите пици се приготвят с тънък блат тип „криспи“. В рецептите за тях в Лонардо се използва сос от пресни домати, моцарела и пресни босилек и риган. Има избор между популярните пици Маргарита, Четири сирена, Пеперони, Капричоза и др.
Ризото
Ризотото само на пръв поглед изглежда просто ястие от ориз. На практика се изисква голямо майсторство, за да се получи перфектно италианско ризото, а неговият вкус в Леонардо е на нивото на най-добрите италиански ресторанти в света.
Уникално вкусно е Ризото с морски дарове и шафран, приготвено с био ориз Арборио от областта Ломбардия. Към него са добавени скариди, миди, октопод, калмари, шафран, чесън и пеперончино.
За вегетарианци и вегани е много подходяща рецептата за зеленчуково ризото. То се приготвя с моркови, тиквички, лук, чесън, чушки, чери домати, магданоз и пармезан.
Италиански десерти
За финал на обяда се полага и нещо сладко, а какво по-добро от един класически италиански десерт като Тирамису, направено по класическа рецепта с Маскарпоне, бишкоти и амарето.
Особено атрактивен десерт е „Шоколадова изненада“. Той представлява сфера от бял шоколад, около която са разпръснати пресни горски плодове – ягоди и боровинки. Сладкото изкушение се сервира в голяма чиния залято с горещ шоколад. Сервирането на десерта представлява голяма атракция. Бялата сфера започва да се топи и постепенно се разкрива вкусната сърцевина, която се състои от шоколадово брауни с лешник и ароматен ванилов сладолед.
Снимки: leonardobansko.bg