Вече няма нужда да се притеснявате как ще се представите пред гостите, ако ви предстои семеен празник или организирате фирмено събитие. Разпространението на кетъринг услугите ще ви спести стреса в подготовката на рожден ден или ако сте домакин на бизнес среща. Предлаганите кетъринг менюта са разнообразни, а изборът зависи от повода и броя на участниците.
Ако събитието е предвидено в тесен кръг, най-добре е да поръчате мини кетъринг, а за да направите впечатление, храната може да е подбрана тематично. Защо пък да не заложите на кетъринг от вкусотийки с италиански привкус. Въпросът е какво е най-добре да изберем, ако сме решили да поръчаме мини кетъринг в италиански стил.
За кога е подходящ?
Кетърингът намира все по голямо приложение, а поводите са много и най-различни. Първо трябва да вземем предвид каква е причината за събитието и колко гости очакваме. След това да изберем подходящо меню от многобройните предложения от италианската кулинарна съкровищница. Платата с вкусни неща за хапване са подходящи за закуска или обяд в офиса, за бизнес среща, кафе пауза или празнично парти. Мини кетърингът се препоръчва за неголеми корпоративни събития и за малки семейни тържества, а стилът се определя от вида на събирането.
Можете да поръчате храна от вън за следващия рожден ден на вашето дете. Така ще си спестите излишни притеснения и усилия в този важен ден и ще можете да се фокусирате върху доброто настроение на малкия рожденик и гостите. Мястото на празника може да е домът ви, двора на къщата или паркът.
Подходящи за включване в менюто са различни дребни храни, като
- брускети
- малки пици, наречени пицети
- гризини и други интересни неща, които се консумират лесно, докато децата се забавляват.
Когато партито е детско, не забравяйте и сладките неща, например парченца плодове, ароматни бисквити, панакота, само че за случая сервирана в чаши или неустоимо вкусните tartelette.
Съвсем различно е менюто за парти кетъринг, който е подходящ за частни събития. Такива са както личните празници, така и фирмени коктейли.
Мини кетърингът едва ли ще е достатъчен за цяла сватба, но пък ще е перфектен за welcome drink за гостите на сватбеното тържество. При този вид обслужване се избират красиво аранжирани хапки, дребни сладкиши и плодове, подходящи към шампанско и бяло вино, с които обикновено се посрещат гостите.
Все повече се налага и понятието корпоративен кетъринг, който има две основни направления. Едното е изхранване на служители по време на техния работен ден, най често на обяд, като храната обикновено се поръчва на порции. По-специален е кетърингът за различни фирмени събития и тогава сервирането е в стил „бюфет”.
Кетъринг менюто е по-обрано, когато поводът е чисто работен и става въпрос за бизнес среща или конференция. Тогава обикновено се прави по време на кафе паузата и асортиментът е ограничен до няколко солени и сладки предложения и безалкохолни напитки. По време на празнично фирмено парти храната е по-разточителна и може да включва меса, сирена, зеленчуци, плодове, ядки и всичко това оформено в елегантен италиански стил.
Подходящи са плата с прочутите италиански сирена, месни деликатеси и зеленчуци, италианските кюфтета polpette, мини фритата, пицети, брускети със сьомга или прошуто.
Няма как да не помислим и за включването на традиционната италианска паста в менюто. Повечето видове, като например спагети или талиатели, не са подходящи, защото консумацията им вероятно ще затрудни гостите на коктейла.
За сметка на това симпатичните тортелини могат добре да се впишат в разнообразието от вкусни италиански специалитети. Освен по специален повод, мини кетъринг можете да поръчате и просто, за да почерпите приятели или да зарадвате семейството си с една по-различна съботна вечеря например.
Идеи за мини кетъринг в италиански стил – рецепти и начин на приготвяне
Брускети
Сред най-популярните дребни неща за хапване в италианската кухня са брускетите. Те са подходящи за кетъринг, защото се приготвят бързо, изглеждат апетитно и дават възможност за много вариации. Брускетите представляват филийки препечен хляб, които обикновено се натриват с чесън и върху тях се редят различни продукти.
Основата е от багети, франзели, чабата или някой друг вид хлебно изделие. Отгоре най-често се поставят накълцани домати, чушки, сирене, прошуто, колбас, гъби, маслини, риба, скариди. Подправят се със зехтин и черен пипер, а зелени листенца босилек и магданоз добавят още аромат и ефект.
Подобни на брускетите са кростините, които са по-тънко нарязани препечени филии, намазани със зехтин, върху които се маже крема сирене, поставя се нарязана краставица или печени чушки, а могат също да бъдат с пилешки или друг черен дроб или пък с аншоа. Удачни комбинации са краставица със сьомга, сирене рикота с парченца смокини и т.н.
Mini frittata или омлетчета по италиански
Известната Frittata всъщност представлява яйчен омлет по италиански. Фритатата е обогатена с много различни добавки, като:
- месни продукти
- картофи
- сирене
- спанак
- тиквички
- гъби и др.
Тя е лесна и бърза за приготвяне, вкусна е и е по джоба на всеки. Сервира се гореща или студена, по всяко време и повод, като предястие или основно ястие. Във варианта mini frittata е много подходяща за кетъринг.
Добрата фритата трябва да е лека и ефирна. Този резултат се получава като жълтъците и белтъците се разбиват отделно. За по-богат вкус може да се добави сметана или мляко. За разлика от традиционния омлет, който може да е само от яйца, във фритатата има винаги поне един допълнителен продукт. Той не е плънка, а се слага направо в яйчната смес.
Фритатата се запържва в тиган или се запича във фурната. Когато се приготвя mini frittata, е най подходящо сместа да се опече на фурна във формички за мъфини.
Пицети
Италианските пицети всъщност представляват мини пици в различни варианти. Ето и една рецепта за пицета с шунка и моцарела:
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч прясно мляко
- 1/2 ч.ч вода
- 1/3 ч.ч зехтин
- 1 равна ч. л. захар
- песто от босилек
- доматено пюре
- моцарела
- шунка
- сол
- мащерка и риган
Приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко и добавете захарта и малко брашно, докато се получи гъста каша. Оставете сместа за около 15 минути и след това я добавете към сложените в купа брашно, вода и зехтин. Разбъркайте добре и месете докато тестото трябва да стане меко и еластично. Необходимо му е да втаса 1-2 часа, за да удвои обема си.
Пригответе доматената смес за намазване, като смесите в съд на умерен котлон доматеното пюре със зехтина, добавете ригана, мащерката и при необходимост щипка захар и щипка сол. Оставете да ври, докато остане на половина.
Разточете втасалото тесто на тънко и с помощта на кръгли формички (или чаша) изрежете блата. Намажете с доматената смес. Можете да направите два вида пицети – например с нарязана на парченца шунка, покрита с моцарела или с кашкавал или само с моцарела. Опечете мини пиците върху хартия за печене на 200 градуса.
Антипасти
В Италия храните, сервирани преди основното ястие, се наричат антипасти (antipasti). Те са много популярни и разнообразни и обикновено се предлагат преди обяда или вечерята.
Антипастите също така могат с голям успех да бъдат включени в мини кетъринг. Най-често представляват слайсове или парчета от различни продукти, които са аранжирани в чиния или плато. Може да са съставени от еднородни продукти или в тях се съчетават различни месни деликатеси, сирена, салатени миксове и плодове.
Традиционните антипасти в кухнята на Апенините включват сушени меса, сирена, риба и морски дарове, зеленчуци, маслини, гъби. Към тях често се сервират прясно изпечени тестени изделия. Комбинациите са просто неизброими.
За кетъринг са по-подходящи студените антипасти, но могат да бъдат сервирани и топли. Италианските сирена и колбаси са сред най-често използваните продукти за кетъринг. От тях се оформят красиви плата, в които може мезетата да са съчетани или да има само сирена или само колбаси.
Заради огромното разнообразие от месни деликатеси и твърди и меки сирена, антипастите с тяхно участие са неизброими. Платото може да съдържа месни продукти и колбаси като прошуто, вентричина и мортадела, а от сирената – пармезан, пекорино моцарела и мн. др. За по-ефектно се комбинират със зеленчуци, плодове или маслини и се украсяват със зелени подправки. Към тях често се сервира пресен хляб или препечени филийки и гризини.
От рибите и морските дарове се използват пушена сьомга, консервирана риба тон или аншоа, калмари, миди. Подходящи за приготвянето на антипасти са почти всички видове зеленчуци – домати, краставици, патладжан, тиквички, чушки, листа зелена салата, аспержи, артишок и пр.
Ето и няколко ефектни комбинации на продукти:
- Смокиня, покрита с маскарпоне и обвита с прошуто
- Рулца от тиквички, бекон и сирене
- Запечени кръгчета патладжан с домати и моцарела
- Пикантни чушки, пълнени със сирене
- Пушена сьомга с крем сирене върху филийки от багета.
Италиански кюфтета Polpette
Кюфтетата са приготвени от кайма – топчета, плоски кръгчета или елипси, които в италианския вариант се нарича Polpette.
Каймата може да е свинска, телешка или смес, а към нея се добавят яйца, лук и галета или накиснат във вода или мляко сух хляб. Вкусът на италианските кюфтенца може да се обогати с добавката на сирене, например пармезан или моцарела, сушени домати, маслини.
За подправяне се използват черен пипер, риган, индийско орехче, чесън, магданоз, мащерка, кимион, босилек и др. Приготвяните за кетъринг Polpette обикновено са дребни топчета, а за по-лесна консумация се набучват с клечки.
А ето и една рецепта за Polpette.
Коктейлни пържени кюфтенца по италиански
Продукти:
- 600 г кайма смес
- 3-4 филийки сух хляб
- 100 мл. мляко
- 2 яйца
- 80 г пармезан
- 1 глава лук
- черен пипер, магданоз, индийско орехче, розмарин, мащерка
Приготвяне:
В голяма купа смесете каймата с яйцата, пармезана и хляба, който предварително е накиснат в мляко и изцеден. Подправете с настъргано индийско орехче, накълцан на дребно магданоз и черен пипер. По желание сложете розмарин и мащерка. Размесете добре каймата и оформете малки топчета. Изпържете ги в тиган на умерен огън.
Коктейлни сладки
Италианската кухня е известна не само с традиционните пици и спагети, а и с фантастичните си сладкарски изделия. Какъвто и да е поводът за кетъринга, няма как да не включва и разнообразни сладки неща.
Подходящи за бързо хапване на крак са различните видове италиански бисквити и дребни сладки, а техният асортимент е много голям:
- кантучини
- амарети
- торчети
- канестрели
- киакере
- бризалоне
- пинолате
- ричарели и дори специални сватбени бисквити с вкус на бадеми и масло.
Италианските бисквити събират в себе си неповторимите средиземноморски аромати. Те са хрупкави и ухаят на канела, бадеми, лимони, портокали и екзотични подправки.
Много популярни, и то не само в Италия, са сицилианските Каноли. Те представляват тестени фунийки или цилиндри, напълнени с вкусна смес. За крема се използват сирене рикота, пудра захар, шоколад, сметана, портокалов ликьор, а за гарниране – ядки и захаросани плодове.
Добър вариант за мини кетъринг по всякакви поводи са малките ефектни тарталети. Те са с шоколадов, сметанов, ванилов, маслен или друг крем, а за привлекателния им вид спомага и ефектната украса – малини, ягоди, захаросани череши, шоколадови пръчици и др.
А който за кетъринга си иска да заложи на истинска италианска класика, може да включи в менюто и оригинално италианско тирамису.