Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?
Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Вече няма нужда да се притеснявате как ще се представите пред гостите, ако ви предстои семеен празник или организирате фирмено събитие. Разпространението на кетъринг услугите ще ви спести стреса в подготовката на рожден ден или ако сте домакин на бизнес среща. Предлаганите кетъринг менюта са разнообразни, а изборът зависи от повода и броя на участниците. 

Ако събитието е предвидено в тесен кръг, най-добре е да поръчате мини кетъринг, а за да направите впечатление, храната може да е подбрана тематично. Защо пък да не заложите на кетъринг от вкусотийки с италиански привкус. Въпросът е какво е най-добре да изберем, ако сме решили да поръчаме мини кетъринг в италиански стил. 

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

За кога е подходящ?

Кетърингът намира все по голямо приложение, а поводите са много и най-различни. Първо трябва да вземем предвид каква е причината за събитието и колко гости очакваме. След това да изберем подходящо меню от многобройните предложения от италианската кулинарна съкровищница. Платата с вкусни неща за хапване са подходящи за закуска или обяд в офиса, за бизнес среща, кафе пауза или празнично парти.  Мини кетърингът се препоръчва за неголеми корпоративни събития и за малки семейни тържества, а стилът се определя от вида на събирането.

Можете да поръчате храна от вън за следващия рожден ден на вашето дете. Така ще си спестите излишни притеснения и усилия в този важен ден и ще можете да се фокусирате върху доброто настроение на малкия рожденик и гостите. Мястото на празника може да е домът ви, двора на къщата или паркът. 

Подходящи за включване в менюто са различни дребни храни, като 

  • брускети
  • малки пици, наречени пицети
  • гризини и други интересни неща, които се консумират лесно, докато децата се забавляват. 

Когато партито е детско, не забравяйте и сладките неща, например парченца плодове, ароматни бисквити, панакота, само че за случая сервирана в чаши или неустоимо вкусните tartelette.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Съвсем различно е менюто за парти кетъринг, който е подходящ за частни събития. Такива са както личните празници, така и фирмени коктейли

Мини кетърингът едва ли ще е достатъчен за цяла сватба, но пък ще е перфектен за welcome drink за гостите на сватбеното тържество. При този вид обслужване се избират красиво аранжирани хапки, дребни сладкиши и плодове, подходящи към шампанско и бяло вино, с които обикновено се посрещат гостите.

Все повече се налага и понятието корпоративен кетъринг, който има две основни направления. Едното е изхранване на служители по време на техния работен ден, най често на обяд, като храната обикновено се поръчва на порции. По-специален е кетърингът за различни фирмени събития и тогава сервирането е в стил „бюфет”. 

Кетъринг менюто е по-обрано, когато поводът е чисто работен и става въпрос за бизнес среща или конференция. Тогава обикновено се прави по време на кафе паузата и асортиментът е ограничен до няколко солени и сладки предложения и безалкохолни напитки. По време на празнично фирмено парти храната е по-разточителна и може да включва меса, сирена, зеленчуци, плодове, ядки и всичко това оформено в елегантен италиански стил. 

Подходящи са плата с прочутите италиански сирена, месни деликатеси и зеленчуци, италианските кюфтета polpette, мини фритата, пицети, брускети със сьомга или прошуто. 

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Няма как да не помислим и за включването на традиционната италианска паста в менюто. Повечето видове, като например спагети или талиатели, не са подходящи, защото консумацията им вероятно ще затрудни гостите на коктейла. 

За сметка на това симпатичните тортелини могат добре да се впишат в разнообразието от вкусни италиански специалитети. Освен по специален повод, мини кетъринг можете да поръчате и просто, за да почерпите приятели или да зарадвате семейството си с една по-различна съботна вечеря например.

Идеи за мини кетъринг в италиански стил – рецепти и начин на приготвяне

Брускети

Сред най-популярните дребни неща за хапване в италианската кухня са брускетите. Те са подходящи за кетъринг, защото се приготвят бързо, изглеждат апетитно и дават възможност за много вариации. Брускетите представляват филийки препечен хляб, които обикновено се натриват с чесън и върху тях се редят различни продукти. 

Основата е от багети, франзели, чабата или някой друг вид хлебно изделие. Отгоре най-често се поставят накълцани домати, чушки, сирене, прошуто, колбас, гъби, маслини, риба, скариди. Подправят се със зехтин и черен пипер, а зелени листенца босилек и магданоз добавят още аромат и ефект.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Подобни на брускетите са кростините, които са по-тънко нарязани препечени филии, намазани със зехтин, върху които се маже крема сирене, поставя се нарязана краставица или печени чушки, а могат също да бъдат с пилешки или друг черен дроб или пък с аншоа. Удачни комбинации са краставица със сьомга, сирене рикота с парченца смокини и т.н. 

Mini frittata или омлетчета по италиански

Известната Frittata всъщност представлява яйчен омлет по италиански. Фритатата е обогатена с много различни добавки, като:

  • месни продукти
  • картофи
  • сирене
  • спанак
  • тиквички
  • гъби и др. 

Тя е лесна и бърза за приготвяне, вкусна е и е по джоба на всеки. Сервира се гореща или студена, по всяко време и повод, като предястие или основно ястие. Във варианта mini frittata е много подходяща за кетъринг. 

Добрата фритата трябва да е лека и ефирна. Този резултат се получава като жълтъците и белтъците се разбиват отделно. За по-богат вкус може да се добави сметана или мляко. За разлика от традиционния омлет, който може да е само от яйца, във фритатата има винаги поне един допълнителен продукт. Той не е плънка, а се слага направо в яйчната смес. 

Фритатата се запържва в тиган или се запича във фурната. Когато се приготвя mini frittata, е най подходящо сместа да се опече на фурна във формички за мъфини.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Пицети

Италианските пицети всъщност представляват мини пици в различни варианти. Ето и една рецепта за пицета с шунка и моцарела:

Необходими продукти:

  •  2 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч прясно мляко 
  • 1/2 ч.ч вода 
  • 1/3 ч.ч зехтин 
  • 1 равна ч. л. захар 
  • песто от босилек 
  • доматено пюре 
  • моцарела
  • шунка
  • сол
  • мащерка и риган 

Приготвяне:

Разтворете маята в топло мляко и добавете захарта и малко брашно, докато се получи гъста каша. Оставете сместа за около 15 минути и след това я добавете към сложените в купа брашно, вода и зехтин. Разбъркайте добре и месете докато тестото трябва да стане меко и еластично. Необходимо му е да втаса 1-2 часа, за да удвои обема си.

Пригответе доматената смес за намазване, като смесите в съд на умерен котлон доматеното пюре със зехтина, добавете ригана, мащерката и при необходимост щипка захар и щипка сол. Оставете да ври, докато остане на половина.

Разточете втасалото тесто на тънко и с помощта на кръгли формички (или чаша) изрежете блата. Намажете с доматената смес. Можете да направите два вида пицети – например с нарязана на парченца шунка, покрита с моцарела или с кашкавал или само с моцарела. Опечете мини пиците върху хартия за печене на 200 градуса.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Антипасти

В Италия храните, сервирани преди основното ястие, се наричат антипасти (antipasti). Те са много популярни и разнообразни и обикновено се предлагат преди обяда или вечерята. 

Антипастите също така могат с голям успех да бъдат включени в мини кетъринг. Най-често представляват слайсове или парчета от различни продукти, които са аранжирани в чиния или плато. Може да са съставени от еднородни продукти или в тях се съчетават различни месни деликатеси, сирена, салатени миксове и плодове. 

Традиционните антипасти в кухнята на Апенините включват сушени меса, сирена, риба и морски дарове, зеленчуци, маслини, гъби. Към тях често се сервират прясно изпечени тестени изделия. Комбинациите са просто неизброими.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

За кетъринг са по-подходящи студените антипасти, но могат да бъдат сервирани и топли. Италианските сирена и колбаси са сред най-често използваните продукти за кетъринг. От тях се оформят красиви плата, в които може мезетата да са съчетани или да има само сирена или само колбаси. 

Заради огромното разнообразие от месни деликатеси и твърди и меки сирена, антипастите с тяхно участие са неизброими. Платото може да съдържа месни продукти и колбаси като прошуто, вентричина и мортадела, а от сирената – пармезан, пекорино моцарела и мн. др. За по-ефектно се комбинират със зеленчуци, плодове или маслини и се украсяват със зелени подправки. Към тях често се сервира пресен хляб или препечени филийки и гризини.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

От рибите и морските дарове се използват пушена сьомга, консервирана риба тон или аншоа, калмари, миди. Подходящи за приготвянето на антипасти са почти всички видове зеленчуци – домати, краставици, патладжан, тиквички, чушки, листа зелена салата, аспержи, артишок и пр. 

Ето и няколко ефектни комбинации на продукти: 

  • Смокиня, покрита с маскарпоне и обвита с прошуто
  • Рулца от тиквички, бекон и сирене
  • Запечени кръгчета патладжан с домати и моцарела
  • Пикантни чушки, пълнени със сирене
  • Пушена сьомга с крем сирене върху филийки от багета.

Италиански кюфтета Polpette

Кюфтетата са приготвени от кайма – топчета, плоски кръгчета или елипси, които в италианския вариант се нарича Polpette.

Каймата може да е свинска, телешка или смес, а към нея се добавят яйца, лук и галета или накиснат във вода или мляко сух хляб. Вкусът на италианските кюфтенца може да се обогати с добавката на сирене, например пармезан или моцарела, сушени домати, маслини. 

За подправяне се използват черен пипер, риган, индийско орехче, чесън, магданоз, мащерка, кимион, босилек и др. Приготвяните за кетъринг Polpette обикновено са дребни топчета, а за по-лесна консумация се набучват с клечки.

А ето и една рецепта за Polpette.

Коктейлни пържени кюфтенца по италиански 

Продукти:

  • 600 г кайма смес 
  • 3-4 филийки сух хляб
  • 100 мл. мляко
  • 2 яйца
  • 80 г пармезан
  • 1 глава лук
  • черен пипер, магданоз, индийско орехче, розмарин, мащерка 

Приготвяне:

В голяма купа смесете каймата с яйцата, пармезана и хляба, който предварително е накиснат в мляко и изцеден. Подправете с настъргано индийско орехче, накълцан на дребно магданоз и черен пипер. По желание сложете розмарин и мащерка. Размесете добре каймата и оформете малки топчета. Изпържете ги в тиган на умерен огън. 

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Коктейлни сладки

Италианската кухня е известна не само с традиционните пици и спагети, а и с фантастичните си сладкарски изделия. Какъвто и да е поводът за кетъринга, няма как да не включва и разнообразни сладки неща. 

Подходящи за бързо хапване на крак са различните видове италиански бисквити и дребни сладки, а техният асортимент е много голям: 

  • кантучини
  • амарети
  • торчети
  • канестрели
  • киакере
  • бризалоне
  • пинолате
  • ричарели и дори специални сватбени бисквити с вкус на бадеми и масло. 

Италианските бисквити събират в себе си неповторимите средиземноморски аромати. Те са хрупкави и ухаят на канела, бадеми, лимони, портокали и екзотични подправки.

Мини кетъринг в италиански стил – какво да изберем?

Много популярни, и то не само в Италия, са сицилианските Каноли. Те представляват тестени фунийки или цилиндри, напълнени с вкусна смес. За крема се използват сирене рикота, пудра захар, шоколад, сметана, портокалов ликьор, а за гарниране – ядки и захаросани плодове.

Добър вариант за мини кетъринг по всякакви поводи са малките ефектни тарталети. Те са с шоколадов, сметанов, ванилов, маслен или друг крем, а за привлекателния им вид спомага и ефектната украса – малини, ягоди, захаросани череши, шоколадови пръчици и др.

А който за кетъринга си иска да заложи на истинска италианска класика, може да включи в менюто и оригинално италианско тирамису.