Пастата е в основата на великолепната италианска кухня. Затова спокойно можем да кажем, че прясната паста е в основата на основите. Свежите макаронени изделия запазват целия букет от вкусови и хранителни качества. Затова, ако сме почитатели на това вкусно италианско блюдо, е добре да знаем как да приготвим ръчнонаправена италианска паста.
Какво ни е необходимо?
Пресните тестени изделия се различават от сухите, които ползваме, по това, че не се подлагат на ударна топлинна обработка в сушилно оборудване, за да се увеличи срокът на годност. Италианците смятат, че без прясна паста, зехтин и чаша хубаво вино вечерята не е вечеря и денят ще бъде пропилян.
В исторически план първо се е появила именно прясната паста, а не сухата. В минали времена пастата от прясно замесено тесто се е сушила специално за моряците, които тръгват на път.
Вкусът и полезните свойства на прясната паста са несъмнено високи, а за да я приготвим у дома са необходими съвсем малко продукти. Затова си струва да опитате.
Трябват ви само брашно и яйца. За да ви се получи тестото за паста, брашното не може да е първото попаднало ви в магазина. Използва се специално едрозърнесто брашно, приличащо на грис, което наричат Semolina.
В някои рецепти за италианска паста се смесват 50% бяло брашно и 50% семолина. Тестото става меко и еластично и не се слепва. Брашното от твърда пшеница се използва предимно за направата на домашна паста, пици и други италиански печива.
То съдържа повече фибри, протеини, минерали (тиамин, ниацин) и витамини (калий, фосфор, желязо). Продуктите, направени от твърда пшеница, имат по-нисък гликемичен индекс. Вече и у нас може да се купи от специалното брашно в големите хипермаркети, а може да се поръча и онлайн.
При замесването на тестото за паста трябва да се спазва определено съотношение – на 100 грама брашно се слага едно яйце.
Можем ли да се справим без големи умения в кухнята?
След като вече сте си набавили продуктите, ви трябва желание и малко свободно време, за да се захванете с приготвянето на домашна паста.
Първо сипете брашното върху гладка работна повърхност и направете кладенче в него. Сложете яйцата и посолете с щипка сол. Добре е да извадите яйцата от хладилника поне час по-рано. Според някои рецепти, се добавя и малко зехтин.
С помощта на вилица разбъркайте яйцата леко, докато се смесят с част от брашното и продължете да месите с ръце. В крайна сметка трябва да получите гладко и еластично тесто.
Когато е готово, го оформете на топка и го увийте в прозрачно фолио. Може да го намажете със зехтин, преди да го увиете, за да не залепва. Оставете тестото на стайна температура за около 30 минути.
След това трябва да го разточите. Това се прави по-лесно с машина за паста, но, ако нямате можете да го направите и на ръка. Откъснете част от тестото и го разточете на съвсем тънко с точилка. При разточването поръсвайте по съвсем малко брашно, за да не залепва тестото.
Време е да го нарежете с нож, за да получите желаната паста, а размерът й зависи от вида.
Тестото трябва да се нареже на необходимата ширина:
- за талиатели 1 см
- за талиолини 4-5 мм
- за фетучини 5-7 мм
- за папардели 2-2,5 см
Яйченото тесто можете да нарежете и на правоъгълни парчета за лазаня или да приготвите от него равиоли или тортелини с различни плънки.
Оформянето и рязането на пастата става много по-бързо и точно с помощта на специална машина, но и да нямате такава, ще се справите.
Вече можете да сварите приготвената домашна паста. Добре е преди това да поизсъхне за около половин час, но не е задължително. Водата трябва да ври в голяма тенджера и да е предварително посолена.
Прясната паста се пуска внимателно в нея и се вари за по-малко време от сухата – обикновено за 3-4 минути.
С какво да гарнираме домашната паста?
Вече имаме прясна паста и е време да добавим още вкусове към нея. Огромен принос за перфектното качество на истинската италианска паста имат сосовете, а приготвянето им е цяла наука. Едната от тайните на добрия сос е да се уцели неговата консистенция, като той не трябва да е прекалено гъст.
Разнообразието на продукти, с които да гарнираме домашната паста е много голямо. Веганите могат да изберат зеленчуци, а любителите на месото и морските дарове също няма да бъдат разочаровани. Можете да съчетаете продукти по свой избор или да заложите на класики като Карбонара и Болонезе.
Ако заложите на талиатели или спагети Болонезе, основните необходими продукти са домати, кайма от телешко месо или смес, зехтин и вино. За ароматния сос трябват още лук, чесън, моркови, целина, черен пипер, босилек и др.
В най-класическия вариант сосът ври около 4 часа, докато месото почти се слее с течната част, но в днешно време домакините не разполагат с толкова свободно време.
Зеленчуците трябва да са дребно нарязани на еднакви парченца. При приготвянето на соса се добавя сухо вино, което трябва да се изпари и накрая ароматът му да остане в ястието. Вкусът се подобрява с добавянето на пълномаслено прясно мляко. Готовата паста се сервира с настърган пармезан.
Отличен вариант за различните видове паста е традиционният сос Карбонара. В оригиналната си версия сосът се приготвя от яйца, сметана, пържени парчета Гуанчиале (свински бузи), смлян пипер и сирене Пекорино.
Вегетарианските варианти също предлагат голямо разнообразие. Можете да приготвите паста с броколи и крема сирене, с гъби, със спанак и авокадо, с песто дженовече или песто от сушени домати, с чери домати, тиквички и т. н.
Много апетитна е богатата паста със зеленчуци, за която можете да използвате комбинация от моркови, гъби, домати, тиквички, броколи, патладжани, лук, чесън и маслини.
Много популярна в Италия е и пастата с риба и морски дарове. Изключително вкусни са спагетите със морски дарове – скариди, калмари, миди, приготвени със сос от домати, бяло вино, праз лук и чесън.
Оригинален избор са черните спагети с мастило от сепия, скариди, бяло вино и пармезан. Често приготвяна както в ресторантите, така и в домакинствата е пастата с риба тон или със сьомга. Ефектни и лесни за готвени са спагетите със скариди, домати и червена чушка.
С каквото и да гарнирате домашно приготвената паста ще се убедите, че тя е по-вкусна от готовата и си струва труда.
Снимки: Pixabay