14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитате
14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитате

Италианците се гордеят със своята кухня, и честно казано, има защо. Неслучайно ястията им са известни из цял свят – паста, пица, ризото, полента и др. Десертите обаче също играят своята роля в италианското меню.

Ако трябва да изброим всички традиционни италиански сладкиши, вероятно няма да ни стигне и цяла енциклопедия. От север на юг, минавайки през Централна Италия, страната има рецепти, които завладяват небцето на хората по целия свят. 

В статията ще обърнем внимание на най-известните от тях, които задължително трябва да опитате, когато посетите слънчева Италия. Е, или пък сте в италиански ресторант Леонардо в Лъки Банско. 

Тирамису

Това е десерт, популярен от Италия до Китай, и то в многобройните си вариации. Оригиналното тирамису с маскарпоне можете да видите и с ягоди, с шоколад или дори като чийзкейк. 

Не можем със сигурност да ви кажем в кой италиански град се е родила рецептата на тирамисуто. Тази така оспорвана надпревара се води между Венето, Пиемонт, Фриули и Тоскана.

Оригиналната рецепта съчетава в себе си слоеве с бишкоти, напоени с ароматно еспресо, нежен крем от маскарпоне, яйца и захар. Неустоимата комбинация от вкусове включва и горчиво какао, с което се поръсва готовата торта с бишкоти.

14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитате

Източник на изображението: pexels.com

Неаполитанска пастиера

Ще останем още малко в Южна Италия, или по-точно, в Неапол. Ако сте добре запознати с местните десерти, няма как да не се досетите за неаполитанската пастиера.

Сладкишът се приготвя с рикота, захаросани плодове и жито, което е сварено в прясно мляко. Отличава се с лек и млечно-портокалов вкус. Пастиерата се приготвя по време на великденските празници и символизира прераждането.

Каноли

Канолите са символ на Сицилия – кремообразни, но в същото време – хрупкави. Те са добили популярността си из цял свят с участието си в киното. Днес тяхната характерна форма не може да бъде объркана.  

Този италиански десерт е от запържено за 1-2 минути тесто, в което има нежен пълнеж от рикота. Канолите се поръсват с пудра захар и могат да се декорират с плодове, парченца шоколад, а понякога и с нарязан шамфъстък.

Канолите се нареждат сред бързите и лесни десерти в италианската кухня, което ги прави още по-любими. В тях се съдържат всички аромати и вкусове на Сицилия в една хапка.

Както при повечето италиански рецепти за десерти, канолите също имат многобройни варианти, които всяко семейство може да адаптира по вкуса си.  

14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитатеИзточник на изображението: freepik.com

Панакота

Панакотата е един от най-лесните сладкиши за приготвяне, а в същото време изглежда изискан и е с неповторим вкус. Това е и причината да е толкова разпространен из целия свят. 

Десертът е направен за първи път в Пиемонт, а и след това е разпространен по целия свят.

Оригиналната италианска панакота се приготвя от сметана, мляко, захар, ванилия и желатин. Този лек десерт се сервира студен и може да бъде придружен както от плодове, така и от карамел и шоколад. 

Дзупа инглезе 

Не се бъркайте по името. Това не е английска супа, а италиански сладкиш с белтъци, пандишпан и ароматен билков ликьор. Името му идва оттам, че част от пандишпана трябва да бъде напоен с ликьора, както са напоява хляб със супа. Е, поне това е една от многото версии за наименованието на италианския сладкиш. 

Хубавото на дзупа инглезе е, че ако готвачът не разполага с нужните съставки, винаги може да експериментира. Вместо пандишпан, могат да се сложат бишкоти, вместо ликьор – ром. Едно от най-важните неща е десертът да бъде сервиран в прозрачен съд. Само така ще се виждат неговите красиви цветове. 

Италиански сладолед джелато

Знаете ли, че между джелатото и обикновения сладолед има известна разлика? Домашният италиански сладолед има по-висок процент мляко и по-нисък процент сметана и яйца, като е възможно и да няма яйца изобщо. Разбива се на бавна скорост, за да влезе по-малко въздух и да се постигне по-плътна консистенция. 

Освен това, един от най-известните италиански десерти се сервира при малко по-висока температура от сладолед. Така текстурата се усеща по-мека и галеща небцето.

Тъй като в джелатото има по-нисък процент мазнини от обикновения сладолед, вкусът му се усеща по-добре. 

14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитате

Източник на изображението: pexels.com

Кростата ди Рикота

Това е италиански тарт, който е подходящ за всякакви поводи. А защо не и за следобедното кафе? Кората му е от ронливо тесто, а мекият крем от рикота е обилно покрит със сладко. 

Вкусът и консистенцията на десерта са балансирани и непретенциозни.

Бишкоти ди Прато или кантучини

Кантучините са тоскански хрупкави сладки, тип бисквити, с издължена форма.

Приготвят се от нарязано тесто със следните съставки:

  • Яйца;
  • Брашно;
  • Захар;
  • Бадеми;
  • Лешници.

Към сладките могат да се добавят ванилия и портокалови корички за повече аромат. Макар и да се консумират през цялата година, те са най-популярни покрай Коледа. 

Будино ди Рисо

В превод името означава оризов пудинг, но десертът не е пудинг, а по-скоро тоскански мъфин. Той е част от почти всяка италианска сладкарница или кафене. Лесен е за приготвяне и е подходящ както за закуска, така и за десерт в късния следобед. 

Тези пудинги от ориз се приготвят от маслено тесто и млечен оризов крем. За аромат се прибавят ванилия, лимонова и портокалова кора. След като пудингите се охладят, се поръсват с пудра захар.

Касата Сицилиана 

Сицилианската касата е истинска класика в италианските сладкиши. Името е с древен арабски произход (думата qas’at, което означава голяма купа). Самата касата се приготвя с основа от мек пандишпан, който на свой ред е пълен с овча рикота и шоколадови парченца.

Десертът се глазира и декорира със захаросани плодове. Привидно сложен за направа, това е един многото лесни сладкиши за приготвяне от италианската кухня. Единствено трябва да се следи времето за стягане. 


Сфолиателе

Един от най-известните тестени десерти в Италия е сфолиателето. Знаете ли, че то за първи път е направено от монахиня в манастира Санта Роса през далечната 1600 година

То представлява тесто с пълнеж от варен грис, рикота, захаросани плодове и подправки. Сфолиателето има два варианта – с бутер или с хрупкаво тесто, като и двата са изключително популярни. Посетите ли Неапол – опитайте ги. 

14 класически италиански сладкиши, които трябва да опитате

Източник на изображението: pixabay.com

Мостачоли 

Нека ви срещнем и с шоколадовите италиански коледни сладки, чиято история също започва през далечната 1600 година. Мостачолите имат характерна ромбова форма, невероятен бадемов вкус и нежна глазура от черен шоколад.  

В регионите на Южна Италия тези италиански сладки започват да се приготвят още от 8 декември. Те съпътстват всеки един ден до коледните празници, включително и Коледа и Нова година. 

Сладоледен трюфел (Тартуфо ди Пицо)

Пренасяме се Калабрия, където ще си поговорим за един невероятно вкусен италиански шоколадов сладкиш – сладоледен трюфел. Обичан не само в Италия, но и в целия свят, този десерт крие дългогодишна история, започваща още от 1952 година.

Идеята идва от сладкар, който трябвало да направи десерт за сватбата на изключително заможно семейство. Хрумнало му да сервира сладолед по нетрадиционен начин.  

Накратко, това е топка сладолед, половин лешников и половин шоколадов, със сърцевина от разтопен шоколад. Отвън трюфелът се покрива с какао на прах. 

Дзеполе

Дзеполето е традиционен италиански сладкиш, който се приготвя около 19 март в регионите на Централна и Южна Италия за Деня на бащата. Десертът е важна част от неаполитанската традиция. 

Приготвя се от пържено бутер тесто, което има неутрален вкус. Покрива се със сладък и ароматен слой с крем. Отгоре се слага черна череша или череша, напоена с алкохол, която да придаде кисела нотка.  

Често задавани въпроси

Кои десерти можем да опитаме в Лъки Банско?

В менюто ни ще откриете класическото тирамису с маскарпоне и панакота с чиа. 

Какво пият италианците с десерта си?

В Италия десертът най-често се сервира на три части. Първо е самият сладкиш, който е придружен с вино или ликьор, след това еспресо, а накрая дижестив, който да улесни храносмилането. Обикновено това са билкови ликьори, като амаро и грапа.