Неаполитанската кухня
Неаполитанската кухня

Неаполитанската кухня има много древен произход и богати традиции. Тя включва голямо разнообразие от ястия и е давана за пример за здравословната средиземноморска диета. 

Неаполитанската гастрономическа традиция отдавна е надхвърлила границите на регион Кампания, а и на Италия. Много от вкусните местни специалитети днес включват в името си запазената марка Napoletana.

Неаполитанската кухня

Какво е характерно за неаполитанската кухня?

Неаполитанската кухня се характеризира с древни рецепти, пълни с история. Повечето типични неаполитански рецепти са разпространени в целия регион  Кампания, а други са характерни за самия Неапол. 

Традиционните местни рецепти са базирани на месо, тестени изделия, зеленчуци и бобови растения. Силно е присъствието на рибата и морските дарове, заради големия излаз на море на региона.

От началото на XIV век датира най-старата известна готварска книга, включваща ястия от региона – Liber de coquina. През шестнадесети век известният папски готвач Бартоломео Скапи също прави препратки към неаполитанската кухня. 

В неаполитанската кухня от края на шестнадесети век изобилстват плодовете и зеленчуците. Рибата също е много популярна, а месото се приготвя основно със сладки и кисели съставки, като сливи и стафиди. 

Разпространени са млечните продукти и разнообразните тестени изделия. Между ХVІ и ХVІІ век кулинарните вкусове се променят с разпространението на продукти, внесени от Америка: домати, картофи, чушки, какао. В този период макароните превземат местната кухня. 

Неаполитанската кухня

Днес традиционната неаполитанска кухня с изобилието си от зеленчуци, риба, маслини и зехтин и затова може да се счита за един от най-добрите примери за здравословната средиземноморска диета. Голямо е разнообразието на неаполитанска паста. 

Сред най-разпространените разновидности освен по-класическите, като спагети, лингуини и букатини, са типичните местни форми пачери и зити, които традиционно се чупят на ръка, преди да бъдат сварени. 

Какви ястия се приготвят най-често?

Сред най-известните представители на неаполитанската кухня са Pizza Napoletana, неаполитански омлет с паста, печена паста с кюфтенца и сирена, пържена риба, зеленчуци в тесто и др. Много често срещано е бързото местно ястие “Моцарела в Кароза” – това е специален вид сандвич с моцарела. 

Местните ресторанти приготвят и интересни картофени ястия, каквито са крокети Crocchè di Patate. За вегетарианците интерес представлява популярното зеленчуково ястие Parmigiana di Melanzane – вид зеленчуков гювеч от патладжан, домати, босилек и моцарела. Любителите на  пастата могат да опитат Pasta e Fagioli, която се приготвя с боб. 

Сред разнообразието от месни ястия се отличава традиционната неаполитанска яхния, а в някои ресторанти можете да опитате и яхния от карантии. 

Силно застъпени са и сладките изделия, сред които са  известните пържени Struffoli с мед. Жителите на града смятат Baba al Rhum, специален вид торта, приготвена с ром, за основен десерт.

Най-популярните храни в Неапол

Неаполитанска пица

Неаполитанската пица се приготвя с домати и сирене моцарела. Изкуството за приготвянето на Pizza Napoletana е включено в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. 

Неаполитанската кухня

Истинското неаполитанско тесто за пица се състои от пшенично брашно  тип 0 или 00 или смес от двете, естествена неаполитанска мая или бирена мая, сол и вода. 

Доматите е желателно да са от специален сорт, който расте във вулканичните равнини на юг от Везувий или от сорта San Marzano. Сиренето трябва да бъде Mozzarella di Bufala Campana със защитено наименование за произход. 

Тестото се меси на ръка или с миксер на ниска скорост. След процеса на втасване тестото трябва да се оформя ръчно без помощта на точилка или друга машина и може да бъде с дебелина не повече от 3 милиметра. 

Неаполитанската кухня

Пицата трябва да се изпече за 60–90 секунди в пещ на дърва. Има различни варианти, но оригиналният е пица Маргарита, чиято история е свързана с Неапол.

 Печена паста в неаполитански стил

Печената паста в неаполитански стил е обилно и вкусно ястие, обогатено с някои съставки от региона Кампания: салам, сирена и кюфтета. Това богато ястие се сервира по време на коледните празници, но е отличен избор и за неделния обяд или за важни поводи. 

Блюдото се приготвя от готова суха паста, като можете да изберете формата, която предпочитате. Обикновено се използват зитони, ригатони или пачери. И трите вида представляват дебели тръбички, които се начупват.

Макароните се овкусяват с доматен сос, който се приготвя дълго време, за да стане по-пълноценен. Неаполитанската печена паста се характеризира с много богат пълнеж. 

В тавата се редуват пластове сварена паста, смесена с доматен сос, пържени кюфтета от смляно телешко месо, сирена като скаморца, рикота и биволска моцарела, неаполски салам и варени яйца. 

Накрая се завършва с втората част от сварената паста и се поръсва с настърган пармезан. Можете да приготвите пастата един ден предварително, без да я печете във фурната и да я държите в хладилник. 

Струфоли

Struffoli са пържени сладкиши, типични за неаполитанската традиция и широко разпространени в цяла Южна Италия. Те се приготвят най-често по Коледа

Тестото за тези сладки се приготвя от брашно, краве масло, захар, щипка сол, бяло вино, настъргана лимонова кора и яйца. От него се оформят дълги „наденички” с дебелината на пръст, които се режат напречно на парченца и им се придава кръгла форма. 

Готовите изпържени струфоли се потапят в мед, обогатяват се със захаросани плодове и се украсяват със захаросани бадеми. Смята се, че този десерт е пренесен в Неапол от гърците. 

Неаполитанската кухня

Хляб Pane Cafone

Селският хляб (Pane Cafone) е типичен за региона Кампания, чийто център е Неапол. Особеността на приготвянето му е, че съдържа смес от пшеница и грис. 

Тази комбинация прави вкуса на продукта изискан и богат. Коричката му е тъмна, хрупкава, но малко твърда. Въпреки че Кафоне произхожда от храната на бедните, днес се смята за един от най-добрите хлябове в Италия.

Най-добрите ресторанти в Неапол

Гастрономическите заведения на Неапол ще впечатлят почитателите на италианската кухня. В града са широко разпространени малки домашни заведения, където можете да опитате ястия, приготвени по семейни рецепти. Затова не е чудно, че всяка романтична разходка по атрактивните улиците на Неапол обикновено завършва в някое уютно заведения с отлична кухня.

Неаполитанската кухня

Едно от най-посещаваните заведения в Неапол е пицария Старита, която  работи почти денонощно. Редовните клиенти препоръчват марковата затворена пица с моцарела, на чийто вкусен аромат е просто невъзможно да устои.

Ресторант Da Donato също предлага специални пици и богат избор от традиционни италиански ястия. 

Сред бюджетните заведения заслужава да се отбележи ресторант Antico Forno delle Sfogliatelle Calde Fratelli Attanasio. Неговата приятна зала, декорирана в модерен стил, може да побере повече от сто посетители наведнъж. Вечер местните обичат да посещават мястото, така че е най-добре да резервирате маса предварително.

Едно от най-романтичните места в града е ресторант Tartufi che passione, чието фирмено лакомство са трюфелите. Вечер в ресторанта за гостите свири музика на живо, а готвачи представят маркови кулинарни шедьоври. 

Сред престижните заведения се откроява ресторантът за национална кухня Napoli Mia. Неговите ястия се отличават не само с отлично изпълнение, но и с интересна декорация. Менюто съдържа много изискани деликатеси, а ресторантът разполага и с отлична винена листа.

В допълнение към авторската неаполитанска пица ресторант Sorbillo предлага богат избор на морски дарове и вкусни месни ястия. 

Любителите на морските дарове ще харесат също ресторант Palazzo Petrucci, чието меню включва невероятни авторски ястия. Тук се приготвят десетки блюда от риба и морски дарове, пекат чудесни пици и приготвят салати с ароматен босилек и прясна моцарела от местни ферми.

Снимки: Pixabay