Флоренция – място за любов и вкусна храна
Флоренция - място за любов и вкусна храна

Ако сте любители на историята, романтиката и кулинарните предизвикателства, Флоренция има всички шансове да стане вашият любим град. 

Улиците на града още пазят спомена за стъпките на Микеланджело и Бокачо, а атмосферата няма как да се предаде с думи. Тя трябва да се усети с всички сетива, защото Флоренция е място за любов и вкусна храна. 

Флоренция - място за любов и вкусна хранаИстория на Флоренция

Флоренция е един от най-известните градове в света. Не случайно е смятана за люлка на културата и изкуството. Много от най-големите художници на Възраждането, а и в цялата история на човечеството, са родени и работили тук. Флоренция изумява туристите с историческите си улици, с впечатляващите си сгради и богати музеи.  

Тук се е зародил италианският Ренесанс по отношение на културата, политиката и икономиката. Флоренция е двигателят, който помага да се излезе от тъмното Средновековие. Флорентинските банкери, благодарение на този период, започват частично да развиват икономиката на половината Европа

Започва небивал културен, художествен и научен разцвет. Благодарение на  Данте, Петрарка и Бокачо, тосканският диалект повлиява на съвременния италиански. Микеланджело, Брунелески, Макиавели и Галилео дават на света поток от нови открития в областта на културата, политиката, географията.

Голям принос за развитието на Флоренция има фамилията Медичи. Представителите й са не само покровители на изкуствата и науките, а и се изявяват като опитни държавници и политици. Катерина Медичи, Лоренцо Великолепни и старейшината на семейството, Козимо Стари, завинаги свързват фамилното име с Флоренция. 

Прекрасният град е безспорен дом на изкуствата и до днес с многото си музеи и галерии:  

  • Уфици 
  • Палацо Пити 
  • дворецът Барджело 
  • Археологическият музей 
  • Музеят за модерно изкуство 
  • Музеят Опера дел Дуомо
  • градина Боболи 

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Катедралите определят благородната осанка на красивата Флоренция. Над всички блести Катедралата Санта Мария дел Фиоре. По времето, когато е била завършена, тя е била най-голямата в Европа през 15 век, а сега се смята за третата по големина в света.  

Построяването й отнема 140 години, като десетилетия наред катедралата стояла с огромна дупка в покрива си, защото никой не е знаел как да издигне купол с диаметър 40 м върху построените вече стени. 

Градската управа обявява конкурс за построяване на купола, който печели младият архитект Филипо Брунелески.  Той измисля  революционни за времето си решения и успява да построи купола без поддържащо скеле. 

Любопитен факт е, че на практика Брунелески създава два купола, като вътрешният се явява подпора на външния. Впечатляващата фасада е с пищна украса от червен, бял и зелен мрамор.

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Друга световноизвестна забележителност във Флоренция е покритият мост Понте Векио  над река Арно. Той добива днешния си вид с магазинчета си през 1345 г. Над магазините се намира коридорът, наречен на името на Джорджо Вазари, който е картинна галерия. 

Проектиран е от Вазари, за да подсигури безопасното преминаване на херцог Козимо I Медичи от галерията „Уфици“ до двореца „Пити“. Днес мостът е интересно място за посещение от туристи и за разходки на влюбените.

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Ресторанти

Флоренция е известна с многото си чудесни заведения, където можете да опитате най-добрите местни и чуждестранни ястия. Ресторантите във Флоренция са много разнообразни и всеки може да намери това, което му харесва. 

Туристите избират предимно типични местни ресторанти, предлагащи вкусни ястия на базата на средиземноморски продукти. Повечето менюта във Флоренция са базирани на традиционната тосканска кухня. Голяма част от заведенията са разположени в красиви стари сгради, интериорът им е стилен, разполагат с малки, но кокетни и уютни градини.

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Santa Felicita попада в списъка на най-добрите ресторанти във Флоренция. Менюто предлага вкусни тоскански ястия, включително пиле в доматен сос със зеленчуци (Pollo alla cacciatora). В менюто има и отлични сладоледи и десерти. Атмосферата е приятна, а в горещите дни можете да вечеряте на маси, разположени на улицата, заобиколени от средновековна архитектура. 

Мнозина смятат Cibreo за един от най-добрите ресторанти във Флоренция. Отличава се с отличното качество на приготвените ястия и с уникален интериор в селски стил. 

Няма фиксирано меню, самият мениджър разказва какви ястия са налични и техните съставки. Отивайки в този ресторант, е по-добре да резервирате маса предварително, тъй като има вероятност да няма достатъчно свободни места. 

Енотека Пинчиори е легендарен ресторант с винена листа, възхвалявана от винените критици, разположен в стар дворец близо до площад Санта Кроче. Ресторант Enoteca Pinkiorri има три звезди Мишлен

Посетителите трябва да спазват дрескод – мъжете трябва да носят риза с дълги ръкави или сако. За да покриете цялата гама от най-добрите ястия, можете да поръчате дегустационно меню от 9 ястия. 

Rose’s печели статута на един от най-добрите ресторанти във Флоренция заради добре приготвената храна, на която можете да се насладите почти по всяко време на деня. Ресторантът е малък и тих, а любезната домакиня посреща гостите си с много грижи и внимание. 

Cantinetta Antinori предлага на своите посетители богат избор от тоскански вина, идеално подходящи към ястия с месо и морски дарове. Менюто на ресторанта е по стари рецепти, изпитани от времето, така че ако искате да усетите всички вкусове на домашно приготвената италианска кухня, заповядайте тук. 

Trattoria Angiolino също е в списъка с най-добрите ресторанти във Флоренция поради големия избор на флорентинска кухня, която, съчетана с приятелска и релаксираща атмосфера, създава добро настроение и незабравимо преживяване. Траторията е добър избор, ако искате да опитате вкусна италианска кухня на уютно място недалеч от основните забележителности. 

Някои от ресторантите във Флоренция работят от сутрин до вечер и предлагат вкусни закуски, включително континентални. Други са отворени само вечер и сервират апетитни ястия за вечеря. Разбира се, за да не губите време, можете да си купите готова храна или да посетите ресторант за бързо хранене. 

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Каква храна да опитаме във Флоренция?

Има ястия, които задължително трябва да опитате, ако искате да опознаете добре гастрономията на Флоренция. Местната кухня със сигурност ще намери с какво да ви изненада. Тосканската кулинарна традиция набляга на простотата на ястията и качеството на продуктите.  И така, какво да опитате във Флоренция?

Можете да започнете запознанството си с местните ястия със супи. Например, с дегустация на риболита – зеленчукова супа, много популярна във Флоренция. Тя съдържа бобови храни, зеле, моркови и други зеленчуци. 

Няма точни правила, в ribollita може да се ползва всичко, което е останало от предния ден, включително месо. Тази супа обикновено се яде с парче сух хляб. 

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Любителите на лека храна могат да поръчат салата панцанела. Основните й съставки са домати, лук, зехтин, черен пипер, босилек и филийки хляб, напоени с вода с оцет и след това пресовани.

Когато дойдете във Флоренция, не забравяйте да опитате bistecca alla fiorentina. Популярният флорентински стек се приготвя от телешко месо с кост, което се пече за кратко на жарава или барбекю без подправки, които  се добавят след това. Накрая се овкусява със сол, черен пипер, капка зехтин и може да се напръска с лимонов сок.

Флоренция - място за любов и вкусна храна

Искате ли да се запознаете с ястие с история? Тогава пробвайте pollo al finocchio. Това блюдо се споменава в готварски книги от 14 век. На практика представлява пържено пиле с листа от копър.

Добре известно местно ястие е лампредото. Това е варено телешко шкембе, нарязано на парчета и сварено с различни зеленчуци. Сервира се като отделно ястие заедно със сос песто и се използва също за пълнене на хлебчета. Лампредото се ползва и като местна бърза храна, която може да се купи от мобилни колички.

Друг кулинарен поздрав от незапомнени времена е cibreo. Това са бъркани яйца с месен бульон, градински чай, лук, пилешки черен дроб и сърце. Казват, че Катрин де Медичи обожавала това ястие.

Флоренция ще зарадва и любителите на рибата. Можете да хапнете baccala alla fiorentina. Това е сушена треска в доматен сос. Местните хора твърдят, че вкусът на ястието е просто божествен.

Снимки: pixabay.com